ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE BORSKO-MAJDANPEČKOG RUDARSKOG BASENA

("Sl. glasnik RS", br. 4/2014)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Borsko-majdanpečkog rudarskog basena (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Područje Prostornog plana (u daljem tekstu: plansko područje) obuhvata cele teritorije opština Bor i Majdanpek.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan sadrži: polazne osnove; ocenu postojećeg stanja, ograničenja i potencijala (SWOT analiza) planskog područja; granice planskog područja; delove planskog područja za koje je predviđena izrada urbanističkog plana; ciljeve, principe i operativne ciljeve prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju i propozicije zaštite, uređenja i korišćenja prirode i prirodnih sistema; koncepciju i propozicije u odnosu na eventualne demografsko-socijalne probleme; prostorni razvoj funkcija posebne namene, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta; prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa drugim mrežama; pravila uređenja i građenja i druge elemente regulacije za delove teritorije u obuhvatu Prostornog plana za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; mere zaštite ekološki značajnih područja; mere zaštite životne sredine; mere i instrumente za ostvarivanje i sprovođenje Prostornog plana i prioritete prostornog razvoja planskog područja.

Prostorni plan će sadržati pravila izgradnje i pravila uređenja prostora, odnosno, elemente plana detaljne regulacije za određene celine i komplekse, kao što su: industrijski kompleks RTB u Boru, zona odlagališta jalovine i površinski kop u Boru, flotacija i flotacijsko jalovište, površinski kop, kompleks primarne prerade rude i odlagališta jalovine u Velikom Krivelju, područje rudarskih radova u zoni Cerova, kompleks za proizvodnju kreča u Zagrađu, kompleks kvarcnih peščara i zona izvorišta pijaće vode u Donjoj Beloj Reci, područje rudarskih radova u Majdanpeku, i drugi kompleksi i površine posebne namene u obuhvatu Prostornog plana.

Granice prostornih celina i uslovi izrade pravila izgradnje i pravila uređenja prostora biće određeni u Konceptu prostornog plana.

Sastavni deo Prostornog plana čini i Strateška procena uticaja na životnu sredinu.

4. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

5. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove koji su od značaja za Prostorni plan, dostaviće bez naknade u roku od 30 dana, sve raspoložive podatke i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Prostornog plana.

Nadležni organ, odnosno organizacija ustupiće postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, nosiocu izrade Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana.

6. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Sredstva za izradu Prostornog plana u celosti obezbeđuje RTB Bor Grupa - Rudarsko-topioničarski basen Bor d.o.o.

8. Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Borsko-majdanpečkog rudarskog basena na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 112/13) je sastavni deo ove odluke.

Za potrebe izrade Strateške procene uticaja biće urađena studija Upravljanje životnom sredinom u Borsko-majdanpečkom rudarskom basenu.

9. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Bor i Majdanpek.

U toku javnog uvida sprovešće se stručna rasprava o Nacrtu prostornog plana sa naučnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima i drugim zainteresovanim preduzećima, društvima i asocijacijama sa teritorija opština iz stava 1. ove tačke.

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene Borsko-majdanpečkog rudarskog basena ("Službeni glasnik RS", broj 70/11).

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja Prostornog plana