ODLUKA
O OSNIVANJU ZAVODA ZA UNAPREĐIVANJE OBRAZOVANJA I VASPITANJA

("Sl. glasnik RS", br. 73/2004 i 5/2014)

Član 1

Osniva se Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Zavod) za obavljanje razvojnih, savetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Zakon), radi praćenja, obezbeđivanja i unapređivanja kvaliteta i razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja.

Član 2

Zavod obavlja stručne poslove iz oblasti obrazovanja i vaspitanja i učestvuje u pripremi propisa iz nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo), Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao i druge poslove u skladu sa zakonom, aktom o osnivanju i statutom Zavoda.

Član 3

Zavod će poslovati pod nazivom Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, sa potpunom odgovornošću.

Sedište Zavoda je u Beogradu, Ulica Fabrisova broj 10.

Član 4

Zavod u svom sastavu ima organizacione jedinice - centre, i to:

1) Centar za razvoj programa i udžbenika;

2) Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih;

3) Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Zavod može da ima posebne organizacione jedinice za pitanja obrazovanja nacionalnih manjina, kao i druge organizacione jedinice, u skladu sa statutom Zavoda.

Član 5

(Brisan)

Član 6

Centar za razvoj programa i udžbenika obavlja stručne poslove koji se, naročito, odnose na: pripremu standarda: kvaliteta udžbenika i nastavnih sredstava; uslova za ostvarivanje posebnih programa u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja; pripremu: osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja; nastavnih planova i programa osnovnog, opšteg srednjeg i umetničkog obrazovanja i vaspitanja; osnova vaspitnog programa; dela nastavnog plana i programa stručnog obrazovanja i vaspitanja i obrazovanja odraslih za opšteobrazovne predmete; pripremu programa predškolskog i osnovnog obrazovanja u inostranstvu; pripremu plana udžbenika osnovnog i srednjeg opšteg i umetničkog obrazovanja i vaspitanja i učestvovanje u pripremi plana udžbenika opšteobrazovnih predmeta stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih; predlaganje ministru odobravanja udžbenika i nastavnih sredstava osnovnog i srednjeg opšteg i umetničkog obrazovanja i vaspitanja, opšteobrazovnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja i obrazovanja odraslih; druge poslove, u skladu sa zakonom i aktom o osnivanju.

Stručni poslovi koji se odnose na predlaganje ministru odobravanja udžbenika i nastavnih sredstava osnovnog i srednjeg opšteg i umetničkog obrazovanja i vaspitanja, opšteobrazovnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja i obrazovanja odraslih, obavljaju se kao poslovi koji su Zakonom povereni Zavodu.

Član 7

Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih obavlja stručne poslove koji se, naročito, odnose na: pripremu standarda iz nadležnosti Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih; pripremu dela nastavnog plana i programa srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja za obrazovne profile i programa završnog ispita i stručne mature; pripremu dela nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg stručnog obrazovanja odraslih i programa završnih ispita i stručne mature; pripremu programa majstorskog i specijalističkog obrazovanja i njihovih ispita; pripremu dela nastavnog plana i programa obrazovanja za rad i završnog ispita, programe stručnog osposobljavanja i programe ispita, programe obuke i programe ispita i modele priznavanja prethodno stečenih znanja i veština; učestvovanje u pripremi standarda kvaliteta udžbenika i nastavnih sredstava stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih i plana udžbenika; davanje stručne ocene udžbenika stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u postupku odobravanja; pripremu nacionalnog okvira kvalifikacija za nivo srednjeg stručnog obrazovanja, specijalističkog i majstorskog obrazovanja i za druge oblike stručnog obrazovanja; pripremu liste obrazovnih profila; pripremu mreže stručnih škola i škola za obrazovanje odraslih i praćenje njene celishodnosti; pripremu razvojnih projekata i aktivnosti koje povezuju stručno obrazovanje i zapošljavanje; poslove utvrđivanja ispunjenosti standarda programa stručnog osposobljavanja i obuke kada se ostvaruju prema vanškolskim propisima; davanje mišljenja o ispunjenosti standarda za ostvarivanje posebnih programa stručnog osposobljavanja i obuke; pomaže koordinaciju socijalnog dijaloga i partnerstva na različitim nivoima planiranja, razvoja i ostvarivanja stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih; druge poslove, u skladu sa Zakonom i aktom o osnivanju.

Stručni poslovi koji se odnose na davanje stručne ocene udžbenika stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u postupku odobravanja i poslove utvrđivanja ispunjenosti standarda programa stručnog osposobljavanja i obuke kada se ostvaruju prema vanškolskim propisima obavljaju se kao poslovi koji su Zakonom povereni Zavodu.

Član 8

Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju obavlja stručne poslove koji se, naročito, odnose na: pripremu standarda kompetencija za profesiju nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika i njihovog profesionalnog razvoja i kompetencija direktora; unapređivanje sistema stalnog stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju; pripremu programa uvođenja u posao pripravnika i programa za polaganje ispita za dozvolu za rad; odobravanje programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora; učestvovanje u ostvarivanju evropskih i međunarodnih programa u oblasti profesionalnog razvoja zaposlenih; pripremu dodatnih materijala i priručnika za nastavnike i vaspitače kojima se podržava postizanje ciljeva obrazovanja i standarda postignuća, kao i pridržavanje principa sistema obrazovanja i vaspitanja; druge poslove, u skladu sa zakonom i aktom o osnivanju.

Stručni poslovi koji se odnose na odobravanje programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora, obavljaju se kao poslovi koji su Zakonom povereni Zavodu.

Član 9

Zavod može da obrazuje posebne stručne komisije i timove iz reda kompetentnih lica u oblasti obrazovanja i vaspitanja ili da angažuje naučnoistraživačke ustanove, uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

Članovi stručnih komisija i timova iz stava 1. ovog člana biraju se na način i po postupku predviđenim statutom Zavoda.

Članu stručnih komisija i timova iz stava 1. ovog člana za vreme rada u stručnim komisijama i timovima miruje radni odnos na radnom mestu sa koga odsustvuje, u skladu sa zakonom.

Član 9a

Zavod je dužan da poslove pripreme ili učešća u pripremi podzakonskih akata koje donosi Nacionalni prosvetni savet ili ministar obavi i pripremljene materijale dostavi Ministarstvu u roku koji mu odredi ministar. Postupak pokreće ministar dostavljanjem zahteva Zavodu.

Član 10

Na osnivanje, organizaciju i rad Zavoda primenjuju se propisi o javnim službama i propisi iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Zavod ima svojstvo pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima ustanove utvrđenim Zakonom, ovom odlukom i statutom Zavoda.

O promeni naziva, sedišta i statusnoj promeni Zavoda odlučuje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Član 11

Sredstva za osnivanje i rad Zavoda obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zavod može sticati prihode neposredno od korisnika, prodajom proizvoda i usluga na tržištu, donatorstvom i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 12

Organi Zavoda su: upravni odbor, nadzorni odbor i direktor.

Član 13

Direktora Zavoda imenuje i razrešava Vlada.

Do imenovanja direktora Zavoda njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja vršilac dužnosti direktora Zavoda Dragoljub Kojčić.

Direktor Zavoda ima prava i dužnosti direktora preduzeća.

Član 14

Upravni odbor Zavoda imenuje i razrešava Vlada.

Upravni odbor Zavoda ima pet članova.

Članovi upravnog odbora Zavoda imenuju se iz reda stručnjaka iz oblasti obrazovanja.

U upravni odbor Zavoda imenuju se dva člana iz reda zaposlenih u Zavodu.

Predsednika upravnog odbora Zavoda biraju članovi upravnog odbora Zavoda iz svojih redova većinom glasova od ukupnog broja članova.

Član 15

Upravni odbor Zavoda:

1) donosi statut Zavoda;

2) donosi godišnji plan i program rada Zavoda;

3) odlučuje o poslovanju Zavoda;

4) usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

5) usvaja godišnji izveštaj o radu Zavoda;

6) odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa zakonom;

7) vrši i druge poslove utvrđene ovom odlukom i statutom Zavoda.

Član 16

Nadzorni odbor Zavoda imenuje i razrešava Vlada.

Nadzorni odbor Zavoda ima tri člana.

U nadzorni odbor Zavoda imenuje se jedan član iz reda zaposlenih u ustanovi.

Član 17

Vlada će imenovati članove upravnog i nadzornog odbora i direktora Zavoda u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Rok za donošenje statuta Zavoda je 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 18

Ministarstvo vrši upravni nadzor nad radom Zavoda, u skladu sa zakonom.

Član 19

Na statut i godišnji plan i program rada Zavoda saglasnost daje Vlada.

Zavod je obavezan da sarađuje sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja po svim pitanjima obrazovanja i vaspitanja koja su od zajedničkog značaja.

Svoj rad, plan i program Zavod usaglašava sa utvrđenim pravcima razvoja obrazovanja i vaspitanja, strategijama Vlade koje se odnose na obrazovanje i vaspitanje, planskim aktima Ministarstva, Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih i aktivnostima koje se odnose na evropske integracije.

Zavod podnosi izveštaj o svom radu Vladi najmanje jednaput godišnje, a Ministarstvu periodične izveštaje o važnim pitanjima iz nadležnosti Zavoda.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke ukidaju se: Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Centar za umetničko obrazovanje i vaspitanje, Centar za razvoj programa obrazovanja i vaspitanja i udžbenika i Centar za obrazovanje lica kojima je potrebna posebna društvena podrška.

Centri iz stava 1. ovog člana sačiniće završne račune sa stanjem na dan stupanja na snagu ove odluke.

Komisija koju obrazuje Vlada izvršiće popis imovine i deobni bilans centara iz stava 1. ovog člana.

Imovinu, prava i obaveze, kao i zaposlene Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Centra za umetničko obrazovanje i vaspitanje, Centra za razvoj programa obrazovanja i vaspitanja i udžbenika i Centra za obrazovanje lica kojima je potrebna posebna društvena podrška, preuzima Zavod, u skladu sa delatnošću utvrđenom Zakonom.

Neutrošena sredstva za rad centara iz stava 4. ovog člana, opredeljena u budžetu Republike Srbije za 2004. godinu, usmeriće se preko tekuće budžetske rezerve za rad Zavoda.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe:

- Odluka o osnivanju Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 82/03 i 121/03);

- Odluka o osnivanju Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih ("Službeni glasnik RS", br. 82/03 i 121/03);

- Odluka o osnivanju Centra za umetničko obrazovanje i vaspitanje ("Službeni glasnik RS", broj 121/03);

- Odluka o osnivanju Centra za razvoj programa obrazovanja i vaspitanja i udžbenika ("Službeni glasnik RS", broj 121/03);

- Odluka o osnivanju Centra za obrazovanje lica kojima je potrebna posebna društvena podrška ("Službeni glasnik RS", broj 121/03).

Član 21a

Rok za usklađivanje statuta Zavoda je 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".