ODLUKA
O OBAVEZI PODNOŠENJA PORESKIH PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE POREZA NA IMOVINU NA NEPOKRETNOSTI OBVEZNIKA KOJI NE VODE POSLOVNE KNJIGE, KOJE SE NALAZE NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 42/2013)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se obaveza podnošenja poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu na nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji grada Vranja.

Nepokretnosti se razvrstavaju u sledeće grupe:

1) građevinsko zemljište;

2) poljoprivredno zemljište;

3) šumsko zemljište;

4) stanovi;

5) kuće za stanovanje,

6) poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinsku objekti koji služe za obavljanje delatnosti;

7) garaže i garažna mesta.

Član 2

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, kojima je poreska obaveza za nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji grada Vranja, nastala do 31.12.2013. godine dužni su da od 01. januara 2014 godine do 31.03.2014 podnesu poreske prijave za tu imovinu, što uključuje i imovinu za koju poreska prijava nije podneta do 31.12.2013. godine.

Poreska prijava iz stava 1. ovog člana se podnosi za svaku nepokretnost iz člana 1. stav 2. ove odluke, posebno, na propisanom obrascu-PPI-2-Poreska prijava za utvrđivanje poreza na imovinu.

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, kojima se uvodi obaveza iz stava 1. ovog člana, jesu:

1) fizičko lice koje ostvaruje prihode od samostalne delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje oporezivanje dohotka građana(preduzetnik)koji porez na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđen prihod;

2) drugo lice koje koje ne vodi poslovne knjige u skladu sa propisima Republike Srbije;

3) preduzetnik koji vodi poslovne knjige - za imovinu koja nije evidentirana u njegovim poslovnim knjigama

Član 3

Lice iz člana 2. stav 1. ove odluke koje ne podnese poresku prijavu u skladu sa članom 2. stav 3. ove odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u skladu sa članom 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u iznosu od 5.000 do 100.000 dinara.

Član 4

Odluku objaviti u Službenom glasniku grada Vranja i na internet strani grada Vranja.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primenjivaće se od 1. januara 2014. godine.