PRAVILNIK

O STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU I USAVRŠAVANJU ZAPOSLENIH

("Sl. list grada Subotice", br. 40/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju ciljevi, zadaci, sadržina, obim i način finansiranja stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradska uprava) kao i regulisanje međusobnih prava i obaveza povodom stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 2

Stručno osposobljavanje i usavršavanje treba da pruži zaposlenima u Gradskoj upravi mogućnost kontinuiranog i profesionalnog razvoja, usvajanja znanja, sticanje veština i razvoj sposobnosti.

Član 3

Zaposleni u Gradskoj upravi upućuju se na stručno osposobljavanje i usavršavanje ako su za vršenje zadataka i poslova potrebna specijalna znanja ili usavršavanja koja se ne mogu steći redovnim radom, kao i kada je to od interesa za uspešno izvršavanje određenih zadataka i poslova iz delokruga rada Gradske uprave.

Član 4

Stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Gradskoj upravi obezbeđuje se:

1) sticanjem neposredno više stručne spreme zaposlenog, ukoliko je pravilnikom o sistematizaciji predviđen viši stepen stručne spreme kao uslov za radno mesto na koje zaposleni treba biti raspoređen;

2) upućivanjem zaposlenih na pohađanje stručnih predavanja, kurseva i seminara, savetovanja i drugih stručnih skupova u zemlji i inostranstvu;

3) pohađanjem studija drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne studije i specijalističke akademske studije) ili studija trećeg stepena (doktorske akademske studije), ukoliko je pravilnikom o sistematizaciji predviđen viši stepen stručne spreme kao uslov za radno mesto na koje zaposleni treba biti raspoređen.

Član 5

Sredstva za finansiranje stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u Gradskoj upravi obezbeđuju se u budžetu Grada Subotice.

Član 6

Stručno osposobljavanje i usavršavanje zasniva se na Programu stručnog osposobljavanja i usavršavanja (u daljem tekstu: Program), kojim se bliže određuju sadržina i obim stručnog osposobljavanja i usavršavanja i visina sredstava koja se obezbeđuju za stručno osposobljavanje i usavršavanje u tekućoj godini.

Program donosi načelnik Gradske uprave, do kraja januara tekuće godine, u skladu sa finansijskim planom funkcije pod kojom su planirana sredstva za stručno usavršavanje i osposobljavanje a u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu Grada Subotice.

Član 7

Odluku o upućivanju zaposlenih u Gradskoj upravi na stručno osposobljavanje i usavršavanje donosi načelnik Gradske uprave, na osnovu zahteva zaposlenog ili po sopstvenoj odluci, rukovodeći se Programom i u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Član 8

Međusobna prava i obaveze zaposlenog i Gradske uprave povodom stručnog osposobljavanja i usavršavanja uređuju se ugovorom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuje se:

- vrsta stručnog osposobljavanja i usavršavanja shodno članu 3. ovog pravilnika;

- rok za završetak stručnog osposobljavanja i usavršavanja;

- iznos predviđen za finansiranje stručnog osposobljavanja i usavršavanja;

- posledice u slučaju neopravdanog odustanka, samovoljnog prestanka i nezavršetka stručnog osposobljavanja i usavršavanja u predviđenom roku.

Član 9

Zaposleni koga načelnik Gradske uprave uputi na stručno osposobljavanje i usavršavanje, ima pravo na naknadu plate, naknadu troškova stručnog usavršavanja, kotizacije i nabavke udžbenika.

Član 10

Zaposleni je dužan da upisanu školu, stručno predavanje, kurs, seminar, studije drugog i trećeg stepena, pohađa redovno i da ispite polaže po programu i rokovima, kao i da narednu godinu odnosno semestar upiše po programu.

Zaposleni je dužan da o toku stručnog osposobljavanja i usavršavanja redovno izveštava Gradsku upravu, a po završetku stručnog osposobljavanja i usavršavanja dužan je prikazati stečenu diplomu, svedočanstvo ili uverenje.

Član 11

Nakon završetka stručnog osposobljavanja i usavršavanja, sticanjem odgovarajuće diplome, svedočanstva ili uverenja, zaposleni je dužan da u Gradskoj upravi ostane na radu još toliko vremena koliko je trajalo njegovo stručno osposobljavanje i usavršavanje.

Član 12

Zaposleni koji u roku od godinu dana od dana završetka stručnog osposobljavanja i usavršavanja ne bude raspoređen na nepopunjeno radno mesto, nema obavezu da ostane u radnom odnosu niti da nadoknadi troškove svog stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 13

Zaposleni je dužan da Gradskoj upravi vrati celokupan iznos koji je na ime njegovog stručnog osposobljavanja i usavršavanja isplaćen ukoliko:

1. u toku trajanja stručnog osposobljavanja i usavršavanja neopravdano odustane od nastavka, odnosno samovoljno prekine stručno osposobljavanje i usavršavanje;

2. ne položi stručni ispit ni u naknadnom roku, odnosno ne završi stručno osposobljavanje i usavršavanje u roku predviđenom ugovorom iz člana 8. ovog pravilnika.

U slučaju da zaposleni iz opravdanih razloga (duža bolest, smrt člana uže porodice i sl.) ne položi stručni ispit u naknadnom roku odnosno ne završi stručno osposobljavanje i usavršavanje u roku, oslobađa se obaveze vraćanja isplaćenog iznosa.

Opravdanost razloga iz stava 2. ovog člana ceni načelnik Gradske uprave u svakom pojedinačnom slučaju.

Član 14

Zaposleni je dužan da Gradskoj upravi vrati celokupan iznos koji je na ime njegovog stručnog osposobljavanja i usavršavanja isplaćen i u slučaju kada mu radni odnos u Gradskoj upravi prestane pre isteka vremena koliko je obavezan ostati u Gradskoj upravi nakon završetka stručnog osposobljavanja i usavršavanja, u skladu sa članom 11. ovog pravilnika iz sledećih razloga:

- na lični zahtev;

- zbog neprihvatanja rasporeda na radno mesto na koje je raspoređen usled promena u organizaciji i metodu rada, odnosno usled smanjenja i ukidanja poslova;

- u slučaju neopravdanog izostanka sa posla 5 radnih dana uzastopno;

- kada mu se izrekne disciplinska mera prestanka radnog odnosa;

- ako se ne vrati na rad u roku od 15 dana od dana prestanka funkcije.

Ne postoji obaveza vraćanja u smislu stava 1. ovog člana ako je radni odnos zaposlenog prestao iz sledećih razloga:

- sporazumni prestanak;

- sporazum o preuzimanju zaposlenog od drugog poslodavca;

- sticanje prava na penziju;

- prestanak po sili zakona kad navrši 65 godina.

Član 15

U slučaju nastanka obaveze vraćanja iznosa koji je isplaćen na ime stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenog, zaposleni je dužan vratiti iznos koji se revalorizuje od dana isplate do dana utvrđivanja obaveze vraćanja, u skladu sa važećim propisima.

Član 16

Iznos utvrđen u skladu sa članom 5. ovog pravilnika, zaposleni je dužan vratiti Gradskoj upravi odjednom, u roku od 30 dana od dana utvrđivanja tog iznosa.

Ukoliko zaposleni ne vrati utvrđeni iznos u roku iz prethodnog stava, dužan je pored tog iznosa platiti i zakonsku zateznu kamatu računajući od dana zadocnjenja pa sve do dana isplate.

Član 17

O stručnom osposobljavanju i usavršavanju zaposlenih vodi se evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi služba Gradske uprave zadužena za kadrovske poslove.

Evidencija iz stava 1. sadrži sledeće podatke:

- ime i prezime zaposlenog koji je upućen na stručno osposobljavanje i usavršavanje;

- rok za završetak stručnog osposobljavanja i usavršavanja;

- iznos troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja;

- broj i datum stečene diplome, svedočanstva ili uverenja po završetku stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Subotice".

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o finansiranju stručnog usavršavanja zaposlenih ("Službeni list Opštine Subotica", br. 5/01).