ODLUKA

O OSLOBAĐANJU DELA OBAVEZE PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA ZA RATNE VOJNE INVALIDE, PORODICE PALIH BORACA I ČLANOVE PORODICA UMRLIH RATNIH VOJNIH INVALIDA KOJI SU UČESTVOVALI U ORUŽANIM AKCIJAMA POSLE 17. AVGUSTA 1990. GODINE

("Sl. list grada Subotice", br. 40/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide, porodice palih boraca i članove porodica umrlih ratnih vojnih invalida koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine.

Član 2

Pravo na oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga ostvaruju lica kojima je pravnosnažnim rešenjem nadležnog organa priznato svojstvo ili pravo u skladu sa zakonom kojim se uređuju osnovna prava ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i članova porodica umrlih ratnih vojnih invalida (u daljem tekstu: Korisnik prava), i to:

1. ratni vojni invalidi koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine,

2. porodice palih boraca koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine i

3. članovi porodice umrlih ratnih vojnih invalida.

Porodicu palog borca u smislu ove odluke čine:

- bračni drug, deca rođena u braku ili van braka i usvojena deca, kao i pastorčad koju je pali borac izdržavao (uža porodica);

- roditelji, kao i očuh, maćeha i usvojioci koji su palog borca izdržavali ili koje je pali borac izdržavao;

- deda i baba, unuče, sestra i brat palog borca koje je pali borac izdržavao.

Sa članovima uže porodice izjednačeno je i lice koje je sa palim borcem do njegove smrti živelo u vanbračnoj zajednici, ako je sa njim imalo dece.

Članove porodice umrlog ratnog vojnog invalida u smislu ove odluke čine:

- bračni drug, deca rođena u braku ili van braka i usvojena deca, kao i pastorčad koju je ratni vojni invalid izdržavao;

- roditelji, očuh, maćeha ili usvojioci koji su ratnog vojnog invalida izdržavali ili koje je on izdržavao;

- deda i baba koje je ratni vojni invalid izdržavao.

Član 3

Korisnik prava ostvaruje pravo na oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga iz objedinjenog komunalnog računa odnosno pojedinačnih računa za komunalne usluge izdate od strane nadležnih javno-komunalnih preduzeća (u daljem tekstu: Pružaoci usluga) u visini od 50% izuzev usluge grejanja koju pružaju Javno komunalno preduzeće "Subotička toplana" Subotica i Javno komunalno preduzeće "Suboticagas" Subotica.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBAĐANJE DELA OBAVEZE PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA

Član 4

Pravo na oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga Korisnik prava ostvaruje pod sledećim uslovima:

- da ima prebivalište na teritoriji Grada Subotice,

- da račun glasi na Korisnika prava i

- da je u potpunosti izmirio obaveze po računima za komunalne usluge iz člana 3. ove odluke, za zadnja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za priznavanje prava na oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga.

III NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA OSLOBAĐANJE DELA OBAVEZE PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA

Član 5

Po zahtevu Korisnika prava, Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat) izdaje Korisniku prava potvrdu da mu je priznat status ili pravo u skladu sa zakonom kojim se uređuju osnovna prava ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i članova porodica umrlih ratnih vojnih invalida.

Korisnik prava je dužan da potvrdu, uz prikaz lične karte, podnese Pružaocima usluga.

Na osnovu potvrde i prikaza lične karte od strane Korisnika prava, Pružaoci usluga, u skladu sa odredbama člana 4. ove odluke, sačinjavaju listu Korisnika prava koju sa zahtevom za doznaku sredstava i fotokopijama računa do 20-tog u mesecu za prethodni mesec, dostavljaju nadležnom sekretarijatu.

Na osnovu naloga nadležnog sekretarijata i dostavljene dokumentacije iz stava 3. ovog člana, Sekretarijat za finansije Gradske uprave Grada Subotice vrši refundaciju Pružaocima usluga.

Član 6

Korisnik prava je u obavezi da nadležnom sekretarijatu i Pružaocima usluge prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje i prestanak prava iz ove odluke, u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

IV SREDSTVA ZA FINANSIRANJE

Član 7

Sredstva za oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide, porodice palih boraca i članove porodica umrlih ratnih vojnih invalida obezbeđuju se svake godine u budžetu Grada Subotice na funkciji - mere socijalne politike.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".