PRAVILNIK

O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI KOJI SE SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 13/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor korisnika sredstava za realizaciju Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca, koji ima za cilj podsticaj, očuvanje i unapređenje razvoja poljoprivrede na teritoriji grada Požarevac, a finansiraju se odnosno sufinansiraju iz budžeta grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje poljoprivrednih gazdinstava vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje Gradsko veće grada Požarevca (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 3

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Požarevca, zvaničnom sajtu Grada, ili u lokalnom listu "Reč naroda" i otvoren je od 15 dana do 45 dana od dana objavljivanja, zavisno od vrste projekta u poljoprivredi, odnosno do utroška sredstava.

Konkurs o kreditnoj podršci kroz sufinansiranje kamatne stope, objavljuje se za prolećne i jesenje radove u poljoprivredi, i otvoren je u navedenom intervalu, odnosno do utrošaka sredstava. Sredstva za ovu vrstu namene odobravaju se prema redosledu prijavljivanja.

Konkurs se raspisuje najmanje jednom godišnje po jednom projektu, najkasnije do 15. novembra tekuće godine, posle stupanja na snagu Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca i Odluke o budžetu grada Požarevca za tekuću godinu.

Član 4

Na konkurs se mogu prijaviti poljoprivredni proizvođači nosioci gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava za tekuću godinu, sa teritorije grada Požarevca.

Konkurs se raspisuje za poljoprivredu proizvodnju, odnosno za sledeće oblasti:

- uvođenje i razvoj novih tehnologija u biljnoj i stočarskoj proizvodnji;

- proizvodnju voćno-loznog sadnog materijala sa osiguranim plasmanom;

- razvoj novih tehnologija u povrtarskoj proizvodnji;

- podsticanje proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane;

- edukacija zemljoradnika iz oblasti biljne i stočne proizvodnje;

- podsticanje izvoznih programa poljoprivredne proizvodnje;

- revitalizaciju sela;

- izgradnju sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta;

- za kupovinu traktora i poljoprivredne mehanizacije i opreme;

- nabavku priplodnog i tovnog materijala u stočarstvu i

- druge namene od bitnog značaja za razvoj poljoprivrede.

Član 5

Prijava na konkurs mora da sadrži:

1. osnovne podatke o podnosiocu prijave, sa odgovarajućom dokumentacijom:

- osnovne podatke (ime, prezime, matični broj, adresa)

- profesionalnu biografiju za svako poljoprivredno gazdinstvo

2. druge podatke koji su sastavni deo prijave na konkurs.

Obrazac prijave na konkurs je sastavni deo konkursa.

Prijava se podnosi za ukupna ili nedostajuća sredstva, za realizaciju novog ili započetog projekta u oblasti poljoprivrede.

Član 6

Neće se razmatrati:

- neblagovremene i nepotpune prijave,

- prijave upućene faksom ili elektronskom poštom,

- prijave čiji podnosilac nije izvršio svoje dosadašnje obaveze prema Gradu u vezi projekata u poljoprivredi koje je grad finansirao odnosno sufinansirao.

Član 7

Izbor korisnika sredstava predlaže komisija za izbor poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: komisija) koju obrazuje Gradsko veće grada Požarevca.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana koji se imenuju iz upravnog odbora Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede grada Požarevca, Gradske uprave grada Požarevca i reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću ili radom u oblasti poljoprivrede dala značajan doprinos razvoju i unapređivanju poljoprivrede u Gradu.

Komisija se u svom radu rukovodi načelima poljoprivrednog razvoja utvrđenih u Zakonu i u skladu sa ovim Pravilnikom.

Komisija svoje odluke donosi rukovodeći se kriterijuma konkursa i kriterijuma propisanih ovim Pravilnikom i u obavezi je da završi postupak predlaganja izbora korisnika sredstava u roku od 10 dana od dana zaključenja konkursa.

Član 8

Poljoprivredna gazdinstva koja se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada moraju da ispunjavaju sledeća opšta merila:

1. podsticaj, unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje;

2. brži i efikasniji rad u sprovođenju planova u poljoprivrednoj proizvodnji;

3. afirmacija poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije grada Požarevca, Grada u zemlji i inostranstvu.

Član 9

Komisija, po raspisanom konkursu, vrši izbor korisnika sredstava na osnovu sledećih kriterijuma:

1) usklađenost korisnika sredstava sa svim zahtevima iz konkursa,

2) kapacitet poljoprivrednog gazdinstva (ostvareni rezultati rada iz prethodnih godina i materijalna opremljenost, i dr.),

3) obezbeđeno sopstveno učešće, finansijski ili drugi vid učešća,

4) namenski korišćena sredstva.

Član 10

Iz budžeta grada Požarevca neće se finansirati:

- poljoprivredna gazdinstva koja su prethodnih godina već bila finansirana iz gradskog budžeta, a nisu namenski koristili sredstva,

- nosilac poljoprivrednog gazdinstva ili bilo koji član domaćinstva koji ima zaostala dugovanja prema gradu Požarevcu, odnosno Agrarnom fondu za razvoj poljoprivrede,

- fizička lica, odnosno poljoprivredni proizvođači koji nisu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava za tekuću godinu sa teritorije grada Požarevca,

- pravna lica.

Član 11

Komisija po završetku konkursa sprovodi postupak izbora korisnika sredstava i dužna je da dostavi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa Gradskom veću. Izveštaj treba da sadrži predlog učesnika sa konkursa i iznos sredstava za svakog pojedinačno sa predlogom Gradskom veću za donošenje pojedinačnih Odluka o finansiranju poljoprivrednog gazdinstva.

Prilikom odlučivanja o izboru, prednost imaju poljoprivredna gazdinstva koji predviđaju sufinansiranje sa sredstvima iz budžeta grada i koji zadovoljavaju kriterijum održivosti.

Sa izabranim podnosiocima prijava doneti pojedinačne Odluke ili zaključiti ugovore o njihovom finansiranju odnosno sufinansiranju,

Ugovor iz stava 4. ovog člana zaključuje podnosilac prijave, odnosno nosilac poljoprivrednog gazdinstva i Gradonačelnik.

Ugovorom iz prethodnog stava bliže se uređuju način i rokovi za prenos sredstava iz budžeta grada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 12

Rezultati konkursa objaviće se na sajtu grada Požarevca.

Član 13

Projekat se mora realizovati do 25. decembra tekuće godine.

Izveštaj o korisnicima sredstava dostavlja se Komisiji u roku od 15 dana od dana završetka realizacije a obavezno je da se izveštaj podnese do kraja tekuće godine sa dokazima o namenskom korišćenju sredstava.

Član 14

Grad Požarevac može sredstvima iz budžeta grada da finansira i sufinansira projekte u poljoprivredi i bez javnog konkursa, ako se radi o izuzetno značajnim projektima koje nije bilo moguće unapred planirati a odnose se na projekte, manifestacije i druge aktivnosti od posebnog značaja za razvoj poljoprivrede proizvodnje.

Član 15

Grad Požarevac iz budžeta grada finansira ili sufinansira samo dve vrste različitih projekta po jednom poljoprivrednom gazdinstvu iz Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca za tekuću godinu.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".