ODLUKA
O SAVETNIKU ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 10/2013)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizovanje i uslovi rada savetnika za zaštitu prava pacijenata na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: savetnik pacijenata), u skladu sa potrebama pacijenata i kapacitetima zdravstvene službe na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: grad), a sve u svrhu zaštite prava pacijenata.

Član 2

Savetnik pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima i pruža potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata.

Član 3

Poslove savetnika pacijenata obavlja diplomirani pravnik sa položenim stručnim ispitom za rad u organima državne uprave, sa najmanje 3 (tri) godine radnog iskustva u struci i poznavanjem propisa iz oblasti zdravlja.

Član 4

Savetnik pacijenata ima službenu legitimaciju, kojom se identifikuje prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu, privatnu praksu i drugo pravno lice koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti.

Izgled obrasca i sadržina službene legitimacije je propisana od strane ministra nadležnog za poslove zdravlja, Pravilnikom o obrascu i sadržini službene legitimacije savetnika za zaštitu prava pacijenata ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 71/2013).

Član 5

Zdravstvena ustanova, privatna praksa i pravna lica koja obavljaju određene poslove iz zdravstvene delatnosti, dužna su, da na vidnom mestu istaknu ime i prezime, radno vreme savetnika pacijenata, kao i adresu i broj telefona na koji se pacijent može obratiti radi zaštite svojih prava.

Član 6

Pacijent, odnosno njegov zakonski zastupnik, može podneti prigovor savetniku pacijenata, pismeno ili usmeno na zapisnik.

Po prigovoru, savetnik pacijenata postupa odmah, a najkasnije u roku od 5 (pet) radnih dana od dana podnošenja prigovora, utvrđuje sve bitne okolnosti i činjenice u vezi sa navodima iznetim u prigovoru.

Član 7

U cilju efikasnog rada savetnika pacijenata, zdravstvena ustanova, privatna praksa i pravna lica, dužni su da savetniku pacijenata, u prisustvu zdravstvenog radnika, omoguće uvid u medicinsku dokumentaciju pacijenta, koja je u vezi sa navodima iznetim u prigovoru.

Zdravstvena ustanova, privatna praksa i pravna lica, obavezni su, da na zahtev savetnika pacijenata, u postupku po prigovoru i bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 (pet) radnih dana, dostave savetniku pacijenata sve tražene informacije, podatke i mišljenja.

Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti, savetnik pacijenata sačinjava izveštaj, koji odmah a najkasnije u roku od 3 (tri) radna dana, dostavlja podnosiocu prigovora, rukovodiocu organizacione jedinice i direktoru zdravstvene ustanove, odnosno osnivaču privatne prakse.

Direktor zdravstvene ustanove, odnosno osnivač privatne prakse, obavezan je da u roku od 5 (pet) radnih dana od dana dobijanja izveštaja savetnika pacijenata, dostavi savetniku pacijenata obaveštenje o postupanju i preduzetim merama u vezi sa prigovorom.

Član 8

Podnosilac prigovora, koji je nezadovoljan izveštajem savetnika pacijenata, može se, u skladu sa zakonom, obratiti Savetu za zdravlje, zdravstvenoj inspekciji, odnosno nadležnom organu organizacije zdravstvenog osiguranja kod koje je pacijent zdravstveno osiguran.

Član 9

Savetnik pacijenata dostavlja mesečni izveštaj o podnetim prigovorima direktoru zdravstvene ustanove, radi njegovog informisanja i preduzimanja određenih mera u okviru njegove nadležnosti.

Savetnik pacijenata dostavlja tromesečni, šestomesečni i godišnji izveštaj Savetu za zdravlje.

Način postupanja po prigovoru, obrazac, sadržaj zapisnika i izveštaj savetnika za zaštitu prava pacijenata propisan je od strane ministra nadležnog za poslove zdravlja, Pravilnikom o načinu postupanja po prigovoru, obrascu i sadržaju zapisnika i izveštaja savetnika za zaštitu prava pacijenata ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 71/2013).

Član 10

Savetnik pacijenata i članovi Saveta za zdravlje, obavezni su da u svom radu postupaju u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Član 11

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj savetnik pacijenata ako ne dostavlja mesečni izveštaj direktoru zdravstvene ustanove, odnosno tromesečni, šestomesečni i godišnji izveštaj Savetu za zdravlje koji su predviđeni članom 9. ove Odluke.

Član 12

Nadzor nad radom savetnika pacijenata sprovodi Savet za zdravlje, kao i ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".