ODLUKA
O UTVRĐIVANJU SPOMENIKA VOJVODI VUKU POPOVIĆU U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 8/2014)

1. Spomenik vojvodi Vuku Popoviću u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Spomenik vojvodi Vuku Popoviću u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u parku Topličin venac, na katastarskoj parceli broj 2058 KO Stari grad, u državnoj svojini.

Spomenik kulture građen je u periodu od 1929. godine, kada je skulptura vojvode Vuka izlivena u Pragu, do 1936. godine kada je spomenik postavljen u parku Topličin venac. Spomenik je rad poznatog srpskog vajara Đorđa - Đoke Jovanovića.

Vojvoda Vojin Vuk Popović (1881-1916) je bio komandant dobrovoljačkih četničkih odreda pre i tokom balkanskih ratova i tokom Prvog svetskog rata. Učesnik mnogih bitaka, poginuo je u borbi sa Bugarima na Kajmakčalanu 1916. godine. Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Zejtinliku, a 1923. godine prenet na Novo groblje u Beogradu.

Prvobitno planiran u blizini studentskog doma kralja Aleksandra, kao i na Kalemegdanu, spomenik vojvodi Vuku je postavljen u parku Topličin venac. Na visokom postolju u obliku zarubljenog kvadra, postavljena je bronzana skulptura vojvode Vuka u prirodnoj veličini. Vojvoda je naoružan karabinom, u pokretu, i levom rukom pokazuje na jug, na oblasti koje još nisu bile oslobođene. Odeven je u narodnu nošnju, odeždu četničkog vojvode sa plaštom i kapom sa kokardom.

Postolje je na četiri ugla ojačano potpornim stubovima. Na prednjoj strani je ispisano "VOJVODA VUK 1880-1916", a na bočnim stranama postamenta su umetnute kvadratne ploče na kojima su ispisani gradovi i bitke u kojima je vojvoda Vuk učestvovao. Pri vrhu postamenta posebno je skulptorski oblikovan pojas od listova lovora, na kojoj je sa sve četiri strane, u plitkom reljefu postavljen simbol četničkog pokreta - kost lobanje sa dve ukrštene kosti tela.

Spomenik vojvodi Vuku ima kulturno-istorijsku i umetničku vrednost, kao istorijski dokument prošlosti i kao reprezentativno delo jednog od najznačajnijih srpskih vajara Đorđa Jovanovića.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 2058 KO Stari grad, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda skulpture i postamenta spomenika, horizontalnih i vertikalnih gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata i originalnih materijala;

2) očuvanje javnog karaktera spomenika;

3) ažurno praćenje stanja skulpture i postamenta spomenika, sa održavanjem;

4) zabrana radova i aktivnosti koje ugrožavaju statičku stabilnost, pijetet i spomenička svojstva spomenika;

5) zabrana postavljanja sredstava za oglašavanje na spomeniku.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) očuvanje javnog karaktera prostora u okviru parcele zaštićene okoline;

2) ažurno praćenje stanja prostora, održavanje i unapređenje parternog uređenja;

3) zabrana gradnje i postavljanja objekata trajnog karaktera u okviru zaštićene okoline spomenika;

4) zabrana postavljanja objekata privremenog karaktera, izvođenje radova i preduzimanja aktivnosti koje ugrožavaju integritet i reprezentativnost spomenika;

5) zabrana postavljanja sredstava za oglašavanje u okviru parcele zaštićene okoline.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".