ODLUKA
O UTVRĐIVANJU MESTA STRELJANJA I DVA SPOMENIKA KOD STARE ŽELEZNIČKE STANICE U MAČVANSKOM PRNJAVORU ZA ZNAMENITO MESTO

("Sl. glasnik RS", br. 8/2014)

1. Mesto streljanja i dva spomenika kod stare železničke stanice u Mačvanskom Prnjavoru utvrđuju se za znamenito mesto.

2. Mesto streljanja i dva spomenika kod stare železničke stanice u Mačvanskom Prnjavoru (u daljem tekstu: znamenito mesto), nalazi se na teritoriji opštine Šabac, na katastarskoj parceli broj 3160/2 KO Prnjavor, u državnoj svojini.

Tokom avgusta meseca 1914. godine, austrougarske trupe su ubile 352 stanovnika Prnjavora. Stradanje stanovništva je trajalo sve do kraja Prvog svetskog rata. Posle ovog rata uređen je prostor kod stare železničke stanice gde je streljano 28 stanovnika ovog sela.

Znamenito mesto je ukopano i uređeno u tri ravni, nepravilnog oblika i nejednakih strana 29,70x37, 40x29, 20x32,90 m. Najprostranija ravan urađena je u obliku amfiteatra. Na prvoj ravni po silasku sa ulice postavljena su dva spomenika. Prvi je u obliku pravougaonog stuba sa krstoobraznim završetkom veličine 185x38x15 cm. Na njemu je uklesana posveta: "Ovde su Austro-Madžari streljali 28 mučenika 4-8-1914 g." Drugi spomenik se sastoji od kamenog postamenta dimenzija 176x98x47 cm, betonskog dela 102x66x32 cm koji nosi mermernu spomen ploču 70x53 cm i krsta visokog 180 cm na koga je ugrađen kružni lovorov venac, simbol mučeništva, preko koga se ukrštaju dva koplja. Ukupna visina spomenika je 357 cm. Ovaj spomenik podigli su železničari Srbije, a za posvetu su preuzeli citat kriminologa Rudolfa Arčibalda Rajsa iz izveštaja sa iskopavanja masovne grobnice koja se nalazila na tom mestu.

Ovo znamenito mesto od posebnog je istorijskog značaja kao mesto stradanja civilnog stanovništva u Prvom svetskom ratu u našoj zemlji.

3. Zaštićena okolina znamenitog mesta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 3160/1, 3160/3 KO Prnjavor, u državnoj svojini, i broj 3235 KO Prnjavor, u privatnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite znamenitog mesta:

1) očuvanje izvornog izgleda znamenitog mesta;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje znamenitog mesta;

3) zabrana radova koji mogu narušiti ambijentalne vrednosti znamenitog mesta.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline znamenitog mesta:

1) ažurno praćenje stanja i održavanje zaštićene okoline.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".