PRAVILNIK

O LICENCAMA ZA UPRAVLJANJE ŽELEZNIČKOM INFRASTRUKTUROM

("Sl. glasnik RS", br. 9/2014)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način dokazivanja ispunjenosti uslova za izdavanje licence za upravljanje železničkom infrastrukturom, postupak za izdavanje i oduzimanje licence, sadržina licence i način provere ispunjenosti propisanih uslova.

Licenca za upravljanje železničkom infrastrukturom izdaje se uz pružanje dokaza o ispunjavanju uslova koji se odnose na dobar ugled, finansijsku sposobnost, stručnost i pokriće za građansku odgovornost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica (u daljem tekstu: licenca).

Način dokazivanja ispunjenosti uslova za izdavanje licence

Član 2

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na dobar ugled, podnosilac zahteva za izdavanje licence (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) dokazuje dostavljanjem sledećih dokaza:

1) akta nadležnog organa kojim se potvrđuje da podnosilac zahteva ili lica ovlašćena za upravljanje nisu bili pravosnažno osuđeni za teška krivična dela i privredne prestupe;

2) akta nadležnog organa kojim se potvrđuje da podnosilac zahteva ili lica ovlašćena za upravljanje nisu bili osuđeni za kažnjiva dela utvrđena propisima u oblasti železničkog transporta, radnih odnosa, bezbednosti i zdravlja na radu;

3) akta nadležnog organa kojim se potvrđuje da nad podnosiocem zahteva nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije.

Član 3

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na finansijsku sposobnost, podnosilac zahteva dokazuje podnošenjem odgovarajuće ekonomsko finansijske dokumentacije o finansijskoj sposobnosti da ispunjava svoje postojeće i potencijalne obaveze, koje su realno procenjene, za period od 12 meseci, koja posebno obuhvata:

1) akt nadležnog organa kojim se potvrđuje da je izmirio poreze i doprinose;

2) biznis plan za tri godine, a koji posebno obuhvata:

(1) bilans uspeha,

(2) tok gotovine,

(3) ekonomski tok,

(4) strukturu prihoda,

(5) strukturu troškova,

(6) bilans stanja,

(7) ekonomsko-finansijsku ocenu biznis plana;

3) projektovano stanje na poslovnim računima sa iskazanim planiranim prihodima od naknada za korišćenje železničke infrastrukture, prihoda od drugih komercijalnih poslova i sredstava obezbeđenih od strane države s jedne strane i rashoda za železničku infrastrukturu s druge strane, za godinu dana.

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana, Direkcija za železnice, po potrebi, može zahtevati dostavljanje i drugih odgovarajućih dokumenata izdatih od strane banke, internog revizora i dr.

Član 4

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na stručnost, podnosilac zahteva dokazuje dostavljanjem sledećih dokaza:

1) šematski prikaz organizacione strukture poslova koji se neposredno odnose na obavljanje delatnosti operativne kontrole i nadzor nad obavljanjem delatnosti navedene u zahtevu za izdavanje licence i odgovornih lica;

2) uverenje o završenom školovanju sa radnom biografijom i drugom odgovarajućom dokumentacijom (sertifikati, licence i dr) za članove uprave, kojima se potvrđuje da uprava poseduje odgovarajuće znanje i iskustvo neophodno da na bezbedan i pouzdan način obavlja operativnu kontrolu i nadzor nad obavljanjem delatnosti koje su navedene u licenci, kao i da je osoblje stručno i osposobljeno za organizovanje i regulisanje železničkog saobraćaja i održavanje železničke infrastrukture;

3) pismeni dokazi o radnom angažovanju članova uprave (ugovor, potvrda i dr).

Član 5

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na pokriće za građansku odgovornost, podnosilac zahteva dokazuje dostavljanjem odgovarajućeg dokumenta kojim se potvrđuje da je adekvatno osiguran ili je na drugi način, u skladu sa važećim propisima i potvrđenim međunarodnim ugovorima, obezbedio pokriće svojih obaveza na naknadu štete pričinjene korisniku trase voza ili trećim licima.

Postupak za izdavanje licence

Član 6

Zahtev za izdavanje licence podnosi se Direkciji za železnice, u pismenoj formi, poštom ili predajom na pisarnici.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) poslovno ime, sedište, matični broj i PIB podnosioca zahteva;

2) podatke o železničkoj infrastrukturi, odnosno železničkoj mreži ili delu mreže, na kojoj namerava da obavlja delatnost upravljanja infrastrukturom za koju traži licencu;

3) podatke o ispunjavanju uslova iz člana 10. Zakona o železnici;

4) podatke o načinu na koji namerava da organizuje obavljanje delatnosti upravljanja železničkom infrastrukturom u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica;

5) potpis ovlašćenog lica podnosioca zahteva.

Pored dokaza iz čl. 2-5. ovog pravilnika, uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva prilaže i:

1) izvod iz registra nadležnog organa (APR);

2) osnivački akt i statut;

3) dokaz o plaćenoj taksi za izdavanje licence.

Dokazi koji se prilažu uz zahtev za izdavanje licence dostavljaju se u originalu ili overenoj fotokopiji,

Zahtev za izdavanje licence sa prilozima mora biti na srpskom jeziku.

Član 7

Po prijemu zahteva za izdavanje licence Direkcija za železnice pregleda da li je zahtev sačinjen u skladu sa članom 6. ovog pravilnika, kao i da li su uz zahtev priloženi svi dokazi propisani čl. 2-5. ovog pravilnika, odnosno da li je zahtev uredan.

Ukoliko je zahtev iz stava 1. ovog člana uredan, Direkcija za železnice utvrđuje da li podnosilac zahteva ispunjava zakonom propisane uslove i shodno tome izdaje licencu ili zahtev odbija, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko Direkcija za železnice u postupku prethodnog ispitivanja zahteva za izdavanje licence utvrdi da je zahtev neuredan, podnosiocu zahteva određuje rok u kojem je dužan da uredi zahtev, uz upozorenje na posledice nepostupanja po nalogu.

Ukoliko podnosilac zahteva u određenom roku uredi zahtev, Direkcija za železnice utvrđuje da li podnosilac zahteva ispunjava zakonom propisane uslove za izdavanje licence i shodno tome izdaje licencu ili odbija zahtev, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko podnosilac zahteva ne postupi po nalogu iz stava 3. ovog člana, Direkcija za železnice će zaključkom zahtev odbaciti.

Sadržina licence

Član 8

Rešenje o izdavanju licence sadrži:

1) podatke o organu koji je izdao licencu;

2) broj i datum izdavanja licence;

3) podatke o upravljaču infrastrukture kome je izdata licenca (u daljem tekstu: imalac licence), poslovno ime, sedište, matični broj, PIB i dr.;

4) železničku infrastrukturu na koju se licenca odnosi;

5) i druge podatke u skladu sa zakonom.

Način provere ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence

Član 9

Direkcija za železnice proverava da li imalac licence ispunjava propisane uslove za izdavanje licence po službenoj dužnosti svakih 12 meseci.

Radi utvrđivanja relevantnih činjenica, Direkcija za železnice će imaocu licence uputiti zahtev za dostavljanje podataka o ispunjenosti uslova za izdavanje licence, a može zatražiti potrebne informacije i dokaze od drugih nadležnih tela.

Postupak za oduzimanje licence

Član 10

Ukoliko Direkcija za železnice u postupku provere ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence utvrdi da imalac licence više ne ispunjava uslove, pokrenuće po službenoj dužnosti postupak za oduzimanje licence.

Ako između dve provere inspektor za železnički saobraćaj utvrdi da imalac licence ne ispunjava propisane uslove, Direkcija za železnice će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za oduzimanje licence.

Član 11

Podatke o izdavanju i oduzimanju licence Direkcija za železnice objavljuje na svojoj internet stranici.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".