ODLUKA

O KOORDINIRANOM SPROVOĐENJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE I IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE, RASPISANIH ZA 16. MART 2014. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 9/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način obrazovanja i finansiranja biračkih odbora za koordinirano sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave u jedinicama lokalne samouprave u kojima su izbori za odbornike raspisani za 16. mart 2014. godine (u daljem tekstu: birački odbor).

Član 2

Biračke odbore u stalnom sastavu Republička izborna komisija obrazuje u skladu sa propisima o izboru narodnih poslanika.

Naknade za rad članova biračkih odbora u stalnom sastavu obezbeđuje Republička izborna komisija.

Član 3

Pravo na člana i zamenika člana biračkog odbora u proširenom sastavu imaju podnosioci proglašenih izbornih lista za izbor narodnih poslanika.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za izbor narodnih poslanika obezbeđuje Republička izborna komisija.

Član 4

Podnosilac proglašene izborne liste za odbornike koji se ne smatra podnosiocem izborne liste za narodne poslanike, ima pravo na predstavnike u biračkom odboru u proširenom sastavu u skladu sa propisima o sprovođenju lokalnih izbora.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za izbor odbornika koji se ne smatraju podnosiocem izborne liste za izbor narodnih poslanika, obezbeđuje izborna komisija jedinice lokalne samouprave.

Članovi biračkih odbora u proširenom sastavu imenovani na predlog podnosioca izborne liste za izbor odbornika ne mogu učestvovati u utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Član 5

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a samostalno podnesu izbornu listu kandidata za odbornike, njima zajedno pripada pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu iz stava 1. ovog člana obezbeđuje Republička izborna komisija.

Član 6

Ako političke stranke samostalno podnesu izborne liste kandidata za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike, svaka politička stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu iz stava 1. ovog člana obezbeđuje Republička izborna komisija.

Član 7

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a izbornu listu za odbornike podnesu u drugačijoj koaliciji, odnosno u drugačijim koalicijama, njima zajedno pripada pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu iz stava 1. ovog člana obezbeđuje Republička izborna komisija.

Član 8

Ako neka politička stranka ne podnese izbornu listu za izbor narodnih poslanika, a izbornu listu za izbor odbornika podnese u koaliciji sa političkim strankama koje su, zajedno ili samostalno, podnele izbornu listu za izbor narodnih poslanika, ta politička stranka ima pravo na jednog člana i zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora.

Naknade za rad članova biračkih odbora u proširenom sastavu iz stava 1. ovog člana obezbeđuje izborna komisija jedinice lokalne samouprave.

Član 9

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".