PRAVILNIK

O ZDRAVSTVENOJ SPOSOBNOSTI POMORACA

("Sl. glasnik RS", br. 9/2014)

Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje zdravstvena ustanova za vršenje zdravstvenih pregleda pomoraca mora da ispunjava u pogledu kadrova, prostora i opreme, vrsta, sadržina, rokovi i način obavljanja zdravstvenih pregleda pomoraca, uslovi u pogledu zdravstvene sposobnosti pomoraca, vrste zdravstvenih ograničenja za obavljanje određenih poslova, program i bliži uslovi za sprovođenje kursa iz pomorske medicine, uslovi, način i rokovi za vršenje ocenjivanja zdravstvene sposobnosti, kao i obrazac uverenja o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca, odnosno kartona izvršenog zdravstvenog pregleda pomoraca.

I USLOVI KOJE MORA DA ISPUNJAVA ZDRAVSTVENA USTANOVA ZA OBAVLJANJE ZDRAVSTVENIH PREGLEDA POMORACA

Član 2

Zdravstvena sposobnost pomoraca utvrđuje se zdravstvenim pregledom koji vrši zdravstvena ustanova koja ispunjava propisane uslove i dobije ovlašćenje ministarstva nadležnog za poslove zdravlja da može obavljati zdravstvene preglede pomoraca.

Zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana, mora da ispunjava uslove uređene propisima o minimalnim uslovima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Pored uslova iz stava 2. ovog člana, za obavljanje zdravstvenih pregleda pomoraca zdravstvena ustanova mora da ima prostor za čuvanje medicinske dokumentacije ili metalni ormar sa ključem za lične kartone zdravstvenih pregleda pomoraca, ima u radnom odnosu doktora medicine specijalistu medicine rada koji ima završeni kurs iz pomorske medicine (u daljem tekstu: ovlašćeni specijalista medicine rada), kao i da ima u radnom odnosu ili ima zaposlenog psihologa.

II VRSTE, SADRŽINA, ROKOVI I NAČIN OBAVLJANJA ZDRAVSTVENIH PREGLEDA

Vrste i rokovi zdravstvenih pregleda

Član 3

Vrste zdravstvenih pregleda pomoraca su:

1) prethodni zdravstveni pregled koji se obavlja:

(1) pre izdavanja pomorske knjižice ili dozvole za ukrcavanje;

2) redovni zdravstveni pregled koji se obavlja:

(1) svake dve godine;

(2) svake godine, kod lica od 16 do 18 godina;

3) nadzorni zdravstveni pregled koji se obavlja u roku kraćem od redovnog pregleda:

(1) po odluci ovlašćenog specijaliste medicine rada, ako je odredio kraći rok važnosti uverenja o zdravstvenoj sposobnosti pomorca nakon obavljenog prethodnog ili redovnog zdravstvenog pregleda.

4) vanredni nadzorni zdravstveni pregled koji se obavlja:

(1) posle privremene nesposobnosti za rad koja je trajala više od 30 dana;

(2) posle utvrđene profesionalne bolesti;

(3) posle povrede na radu zbog koje je određena privremena nesposobnost za rad;

(4) posle brodoloma;

(5) na zahtev zapovednika broda ili poslodavca;

(6) na lični zahtev člana posade.

Na vanredni zdravstveni pregled člana posade upućuje poslodavac ili se član posade lično javlja.

Od dana podnošenja zahteva za obavljanje vanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda do vanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda ne može da prođe više od 30 dana, osim u slučaju privremene nesposobnosti za rad koja je trajala 30 i više dana.

Član 4

Prilikom zdravstvenih pregleda iz člana 5. ovog pravilnika, ovlašćeni specijalista medicine rada može da zatraži uvid u zdravstvenu dokumentaciju lica na pregledu, a koja je arhivirana kod njegovog izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, drugih doktora medicine ili u drugim zdravstvenim ustanovama.

Izjavu o pristanku pristupu medicinskoj dokumentaciji, kao i o pristanku na obavljanje testa na psihoaktivne kontrolisane supstance i testa na alkohol, lice na pregledu potpisuje u karton zdravstvenog pregleda.

Sadržina i način obavljanja zdravstvenih pregleda

Član 5

Zdravstveni pregled obuhvata:

1) prethodni zdravstveni pregled:

(1) anamnestičke podatke: uzimanje anamneze (lične i radne, kao i o pomorskom stažu), podatke o sadašnjem stanju;

(2) klinički pregled i analize, koji obuhvataju:

- antropometrijske podatke;

- fizikalni pregled: kože i vidljivih sluznica, glave (uključujući oči i adnekse oka, uši, usne šupljine) i vrata, grudnog koša i pluća, vaskularnog sistema, stomaka i stomačnih organa, mokraćnog sistema i polnih organa, lokomotornog sistema i kičme;

- ispitivanje vidnih sposobnosti (funkcije oštrine vida na daljinu optotipom, oštrine vida na blizinu Jägerovim optotipom, odnosno odgovarajućim uređajima za multifunkcionalno ispitivanje osetljivosti vida, osećaja za boje pseudoizokromatskim tablicama, odnosno odgovarajućim uređajima za multifunkcionalno ispitivanje vida, binokularnog vida, forije, fuzije, dubinskog vida i vidnog polja odgovarajućim uređajima za multifunkcionalno ispitivanje osetljivosti vida, kao i mezoptičkog vida, odnosno brze adaptacije na tamu odgovarajućim uređajima);

- ispitivanje audiovestibularnih sposobnosti (sluha tonskom liminarnom audiometrijom, a vestibularne sposobnosti testovima ortostatike);

- psihološku obradu koja obuhvata: utvrđivanje opštih i posebnih kognitivnih sposobnosti, procenu osobina ličnosti sa posebnim naglaskom na emocionalnu stabilnost i opštu adaptiranost, ispitivanje psihomotornih i senzomotornih sposobnosti i procenu motivacije standardnim psihološkim intervjuom;

- EKG u mirovanju;

- spirometriju;

- laboratorijske analize (brzina sedimentacije eritrocita, kompletna krvna slika, glukoza u krvi, kompletan urin);

- test na psihoaktivne kontrolisane supstance i test na alkohol;

- prilikom prvog izdavanja pomorske knjižice ili dozvole za ukrcavanje: krvna grupa i Rh faktor;

- elemente za procenu minimalnih fizičkih zahteva za pomorce kod prethodnih i redovnih zdravstvenih pregleda prema tabeli koja je data u Prilogu 1. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog 1. ovog pravilnika).

2) redovni zdravstveni pregled:

(1) anamnestičke podatke: od poslednjeg pregleda, podatke o sadašnjem stanju,

(2) klinički pregled: antropometrijske podatke, fizikalni pregled, ispitivanje vidnih i audiovestibularnih sposobnosti - sa sadržajem kao kod prethodnog pregleda,

(3) EKG u mirovanju,

(4) spirometriju,

(5) laboratorijske analize kao kod prethodnog pregleda,

(6) test na psihoaktivne kontrolisane supstance i test na alkohol,

(7) procenu minimalnih fizičkih zahteva za pomorce kod prethodnih i redovnih zdravstvenih pregleda prema tabeli koja je data u Prilogu 1. ovog pravilnika.

3) nadzorni zdravstveni pregled po odluci ovlašćenog specijaliste medicine rada i vanredni nadzorni zdravstveni pregled sadrže sve kliničke, specijalističke, funkcionalne ili laboratorijske analize potrebne za utvrđivanje zdravstvenog stanja, bolesti, povreda ili poremećaja koji su bili razlog za upućivanje na ovaj pregled.

Član 6

U obavljanju prethodnih zdravstvenih pregleda uz ovlašćenog specijalistu medicine rada učestvuje i psiholog.

Psiholog upisuje nalaz u posebni obrazac - Psihološki pregled pomorca, koji je sastavni deo kartona zdravstvenog pregleda člana posade.

Član 7

U cilju utvrđivanja dijagnostičkih i diferencijalno-dijagnostičkih odrednica, pregledano lice može da bude upućeno na dodatne preglede i analize u zdravstvene ustanove ili na pregled kod određenog lekara specijaliste.

III USLOVI U POGLEDU ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI POMORACA I VRSTE ZDRAVSTVENIH OGRANIČENJA

Član 8

Uslove za obavljanje poslova i dužnosti na pomorskom brodu ne ispunjava lice za koga se zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika utvrdi da boluje od bolesti, odnosno za koga se utvrde zdravstvena ograničenja:

1) koja nepovoljno utiču na sposobnost za uspešno obavljanje poslova i dužnosti na brodu;

2) koja mogu da ugroze zdravlje i bezbednost drugih lica na brodu ili predstavljaju veći rizik za zdravlje samog lica, jer mogu da dovedu do komplikacija koje bi zahtevale brzu hiruršku ili drugu medicinsku intervenciju tokom plovidbe;

3) koja se zbog nemogućnosti dijetalne ishrane, štetnih faktora radne sredine ili drugih posebnosti rada i dužeg boravka na brodu mogu značajnije pogoršati.

Trajna zdravstvena ograničenja

Član 9

Za obavljanje poslova na pomorskom brodu sposobno je lice za koga se zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika utvrdi da je fizički i psihički zdravo, odnosno da ne boluje od sledećih bolesti koje se smatraju trajnim zdravstvenim ograničenjem za uspešno obavljanje poslova i dužnosti pomorca:

1) infektivnih bolesti u akutnoj fazi i mesec dana nakon završene terapije akutnog stanja;

2) malignih neoplazmi organa i tkiva u fazi terapije do kliničkog izlečenja i oporavka;

3) bolesti krvi i krvotvornih organa i poremećaji imuniteta, i to:

(1) megaloblastne anemije sa komplikacijama na nervnom i kardiovaskularnom sistemu;

(2) nekompenzovane (hemoglobin manji od 100gr/L - manji od 60%) korpuskularne, ekstrakorpuskularne i autoimunske hemolitičke anemije;

(3) insuficijencije koštane srži;

(4) policitemije sa komplikacijama (hipertenzija, tromboze, poremećaji funkcije miokarda i centralnog nervnog sistema);

(5) trombocitopenije (megakariocitna i amegakariocitna) sa brojem trombocita, uz terapiju, manjim od 100x109/L;

(6) hemofilije sa koštano-zglobnim promenama;

(7) hepatičnih oblika porfirije;

(8) hronične leukemije i druge mijeloproliferativne bolesti u nepotpunoj kliničkoj i hematološkoj remisiji;

(9) plazmocitoma (sa bubrežnom insuficijencijom, izrazitijim promenama na kostima, srčanom insuficijencijom i insufucijencijom koštane srži).

4) endokrinih bolesti, bolesti ishrane i metabolizma, i to:

(1) dijabetes melitus (juvenilni i insulin zavisan adultni dijabetes) i insulin nezavisni dijabetes melitus sa komplikacijama (očnim, nervnim ili kardiovaskularnim poremećajima);

(2) hipertireoze težeg oblika sa okulobularnim sindromom ili kardiovaskularnim komplikacijama, teži oblici hipotireoze praćeni bradipsihijom;

(3) hiper i hipoadenokorticizam u težim oblicima;

(4) insipidni dijabet;

(5) feohromocitom;

(6) hronična gihtična artropatija i pirofosfatna i hidroksiapatitna artropatija.

5) duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja:

(1) depresija težeg stepena praćena poremećajem koncentracije, pamćenja, ponašanja i psihomotorne koordinacije;

(2) akutne psihotične epizode bilo kog tipa ili uzroka;

(3) hronična shizofrenija i sumanuti poremećaji koji nisu u remisiji dužeg trajanja i dobro regulisanoj;

(4) demencija ili bilo koji organski moždani poremećaj;

(5) poremećaji razvoja psihe i duševna zaostalost;

(6) poremećaji ponašanja (poremećaji ličnosti dubljeg neurotičnog karaktera do nivoa psihotičnog i duševni poremećaji posle povrede glave);

(7) neurotski i psihički poremećaji i stanja (jezgrovne neuroze; fobične, opsesivne, kompulzivne, anksiozne, depresivne);

(8) poremećaj strukture ličnosti (paranoidni, šizoidni, depresivni, asocijalni, agresivni);

(9) zloupotreba, korišćenje i zavisnost od psihoaktivnih kontrolisanih supstanci i alkohola u stepenu hroničnog alkoholizma.

6) bolesti nervnog sistema:

(1) neurodegenerativne bolesti, demijelinizacije (multipla skleroza), nespecifična i specifična oboljenja sa oštećenjem ravnoteže (posturalnosti) otežanog hoda, nevoljnim pokretima, u stepenu srednje ili teške onesposobljenosti motorno-funkcionalnog sistema, uz očuvan kognitivni status i bihevioralne sposobnosti;

(2) svi oblici epilepsije i poremećaji spavanja (narkolepsija);

(3) stanja posle povrede glave sa gubitkom svesti, u stepenu trajnog neurološkog deficita, koji narušava motornu funkciju organizma, i/ili podrazumeva trajne psihičke ili neuropsihološke poremećaje;

(4) hereditarne polineuropatije i polineuropatije druge i nepoznate etiologije ispoljene otežanim hodom i značajnim smanjenjem grube motorne snage;

(5) benigni i maligni tumori CNS-a koji su značajno narušili motorni integritet, kognitivni status i bihevioralne sposobnosti;

(6) progresivna mišićna i neuromišićna oboljenja u uznapredovalom stepenu;

(7) hemipareze i hemiplegije.

7) bolesti oka i pripojaka oka:

(1) poremećaji oštrine vida i drugih vidnih funkcija koje ne odgovaraju uslovima predviđenim u čl. 11-14. ovog pravilnika;

(2) funkcionalna jednookost (monokulus) ili anatomski gubitak jednog oka (anoftalmija);

(3) ptoza gornjih očnih kapaka koji prekrivaju gornju polovinu zenica ili više;

(4) strabizam (heterotropija);

(5) pareza ili paraliza spoljašnjih očnih mišića sa ili bez diplopije;

(6) nistagmus;

(7) jača zamućenja rožnjače koja kompromituju vidnu oštrinu;

(8) hipermetropija ili miopija (dalekovidost ili kratkovidost) veća od navedenih ograničenja po zdravstvenim grupama;

(9) astigmatizam veći od navedenih ograničenja po zdravstvenim grupama;

(10) poremećaj vidnog polja (suženje vidnog polja, objektivni ili apsolutni skotom);

(11) katarakta;

(12) bolesti očnog nerva;

(13) neraspoznavanje boja;

(14) anizometropija (razlika u dioptrijskoj jačini korekcionih sočiva levog i desnog oka) veća od navedenih ograničenja po zdravstvenim grupama;

(15) poremećaj adaptacije na tamu;

(16) poremećaji oštrine vida i drugih vidnih sposobnosti koji se ne mogu korigovati za uspešno obavljanje radnih zadataka;

(17) keratokonus, glaukom, ablacija retine i druga oboljenja ili mane vida koje funkciju vida remete toliko da ne mogu uspešno obavljati radne zadatke.

Stanja ili oboljenja organa vida iz ove tačke predstavljaju kontraindikaciju za rad samo onda ako su praćena takvim stepenom umanjenja vidne oštrine, odnosno drugih vidnih funkcija da jedno isto stanje ili oboljenje može predstavljati kontraindikaciju za jednu zdravstvenu grupu a za drugu ne, u zavisnosti od stanja vidnih funkcija sa jedne i vidnih zahteva navedene zdravstvene grupe sa druge strane.

8) bolesti uva i bolesti mastoidnog nastavka:

(1) sva oboljenja i stanja vestibularnog aparata sa poremećajima ravnoteže;

(2) sva oboljenja i stanja praćena gubitkom sluha od preko 15% po međunarodnim Fowler-Sabine-ovim tablicama pri prvom pregledu i preko 20% pri periodičnom pregledu (otitisi, stanja posle operacije srednjeg i unutrašnjeg uva, otoskleroza, M. Manier, traumatska, toksična i druga oštećenja sluha i vestibularnog aparata).

9) bolesti srca i krvnih sudova:

(1) presinkopalna i sinkopalna stanja prouzrokovana:

- oboljenjima SA čvora;

- hipersenzitivnim sinusom caroticusom;

- AV blokom II stepena (tip Mobitz I udružen sa strukturnim oboljenjem srca i tip Mobitz II (intermitentni/permanentni));

- AV blokom III stepena (intermitentni/permanentni);

- alterirajućim blokom leve i desne grane Hiss-ovog snopa;

- trifascikularnim blokom;

- atrijalnim tahikardijama;

- sindromom preekscitacije;

- drugim oboljenjima srca koja dovode do sinkopalnih stanja;

(2) ventrikularne tahikardije;

(3) aritmogena displazija desne komore;

(4) sindrom produženog QT intervala (idiopatska i stečena forma);

(5) stanja posle ugradnje implantabilnih kardioverter defibrilatora;

(6) manifestna srčana insuficijencija i sve bolesti miokarda sa smanjenjem EF ispod 50%;

(7) urođene i stečene srčane mane sa komplikacijama;

(8) infarkt miokarda do šest meseci od nastanka akutnog koronarnog sindroma;

(9) angina pektoris - svi oblici;

(10) hipertrofične, restriktivne i infiltrativne kardiomiopatije;

(11) hronični perikarditisi - konstriktivni/efuziono-konstriktivni;

(12) plućna embolija sa plućnom hipertenzijom ili rekurentna plućna embolija;

(13) hipertenzivna bolest srca sa vrednostima ≥180/120 mmHg (pod terapijom), odnosno značajnim oštećenjem ciljnih organa;

(14) jednostrana ili obostrana suženja karotidnih arterija ≥70%;

(15) morfološke anomalije karotidnih arterija sa hemodinamskim značajem;

(16) aneurizmatske deformacije aorte.

10) bolesti sistema za disanje:

(1) hronična opstruktivna bolest pluća teškog stepena (FEV1 ispod 50% norme CECA);

(2) srednje teška trajna bronhijalna astma prema klasifikaciji Evropskog respiratornog društva (svakodnevni simptomi, svakodnevna potreba za uzimanjem inhalacionih bronhodilatatora kratkog dejstva, noćni napadi više od jedanput nedeljno, FEV1 ili PEF van napada veći od 60% a manji od predviđene vrednosti), varijabilnost PEF veća od 30%;

(3) hronična restriktivna plućna bolest sa smanjenjem vitalnog kapaciteta ispod 50% norme CECA;

(4) hronična plućna insuficijencija u mirovanju bilo kog uzroka.

11) bolesti sistema za varenje:

(1) Crown-ova bolest, ulcerozni kolitis (teži oblici bolesti), sindrom loše apsorpcije;

(2) oboljenja pankreasa (teški oblici hroničnog pankreatitisa sa izraženim dispeptičnim smetnjama i poremećajem glikoregulacije);

(3) oboljenja jetre (hronični aktivni hepatitis, kompenzovana i dekompenzovana ciroza jetre; osobe sa hroničnim perzistentnim hepatitisom podležu kontroli na dve godine; kalkuloza žučne kesice privremena je kontraindikacija, do operacije).

12) bolesti kože i bolesti potkožnog tkiva:

(1) na poslovima u službi palube: vitiligo težeg stepena, solarna urtikarija, teži oblici hronične urtikarije, neurodermatitis sa generalizovanim promenama, generalizovana psorijaza, hronične bulozne dermatoze, mikoze sa zahvatanjem unutrašnjih organa;

(2) na poslovima u službi mašine: teži oblici kontaktnog dermatitisa, hronična urtikarija sa Quincke-ovim edemom ili bez njega, generalizovana psorijaza, hronične bulozne dermatoze, mikoze sa zahvatanjem unutrašnjih organa;

(3) oboleli od veneričnih oboljenja privremeno su nesposobni za rad, do izlečenja.

13) bolesti i stanja mokraćno-polnog sistema:

(1) hronična bubrežna insuficijencija, bez obzira na poreklo, ukoliko je klirens kreatinina niži od 60 mL/min;

(2) nefrotički sindrom sa izraženom proteinurijom (preko 3 grama dnevno);

(3) renalna glikozurija praćena povišenim vrednostima šećera u urinu;

(4) parcijalni ili totalni Fancon-jev sindrom praćen aminoacidurijom, glikozurijom, fosfaturijom;

(5) tubulopatije praćene poremećajem elektrolitnog i/ili acidobaznog balansa;

(6) hronični pijelonefritis praćen hroničnom bakteriurijom i povišenim vrednostima zapaljenjskih indikatora;

(7) kongenitalne malformacije mokraćne bešike i uretera sa oštećenjem bubrežne funkcije.

Privremena kontraindikacija je urolitijaza, do terapijske intervencije.

14) bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva:

Na prethodnom pregledu lica moraju imati očuvanu i eutoničnu muskulaturu, neoštećen koštano-zglobni sistem, kongruentnost zglobova i njihovu normalnu pokretljivost, očuvanu kapsulu zgloba i intaktan ligamentarni aparat.

Kontraindikacije za rad na brodovima pri periodičnom pregledu jesu:

1) opšte afekcije koštano-zglobnog sistema (urođene metaboličke, hormonalne, mešovite, koštane displazije, upale, degenerativne bolesti, artropatije, posledice oduzetosti);

2) tumori koštano-zglobnog sistema maligni ili benigni sa ograničenjem funkcije;

3) sva stanja sa umanjenom funkcijom gornjih i donjih ekstremiteta: urođene mane, stečene mane, posttraumatska stanja, ograničeni pokreti u zglobovima (ankiloza), degenerativne bolesti u odmaklom stadijumu, specifične upale, upalni reumatizam, hronični osteomijelitis, nedostatak ekstremiteta, skraćenje ekstremiteta u znatnom stepenu, mišićna slabost, pareza ili paraliza nerava, reumatoidni artritis u odmaklom stadijumu, stanje posle operacije i ugradnje metalnih implantata, amputacija ekstremiteta i njihovih važnijih delova (šaka, stopala, više prstiju šake ili stopala);

4) sva stanja sa umanjenom funkcijom kičmenog stuba: svaki ispad segmenta kičmenog stuba, upalni procesi specifični i nespecifični, znatno ograničeni pokreti kičmenog stuba, progresivna mišićna oboljenja, upalni reumatizam, hronični lumbalni sindrom sa neurološkim ispadom, nestabilnost segmenta kičmenog stuba, mijelopatija, oboljenja i povrede kičmene moždine sa posledicama;

5) sistemski eritemski lupus, progresivna sistemska skleroza, dermatomiozitis-polimiozitis, Sjogren-ov sindrom.

Privremena zdravstvena ograničenja

Član 10

Kao privremena zdravstvena ograničenja utvrđena zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika smatraju se sve akutne i hronične bolesti, kao i povrede koje prouzrokuju privremenu nesposobnost za rad i zahtevaju ambulantno, odnosno bolničko lečenje, rehabilitaciju, kućnu negu, nadzor, izolaciju, odnosno hiruršku intervenciju, a naročito:

1) crevne zarazne bolesti ili njihovo kliconoštvo, aktivna tuberkuloza, sve druge zarazne bolesti koje se obavezno prijavljuju u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje zaštita stanovništva od zaraznih bolesti;

2) sistemske mikoze, dermatofitije, piodermije, skabijes;

3) teži, odnosno simptomatski hemoroidi, varikokela, izraženiji varikoziteti, polipi nosne šupljine i glasnih žica, jače izražena devijacija nosnog septuma i deformacija nosne piramide sa smetnjama disanja, struma, izraženiji defekti vilice, odnosno višestruki karijes, asimptomatski ulkus pepticus prvih šest meseci nakon gastroskopski utvrđenog lečenja i dijetalne terapije, analne i druge fistule, hernije trbušne šupljine, kamenci žučnih ili mokraćnih puteva, izraženija i simptomatska hidrokela, teži odnosno simptomatski halux valgus, habitualna luksacija velikih zglobova, lezije meniska kolena;

4) trudnoća od kraja 13. nedelje.

Vidne sposobnosti

Član 11

U prethodnom zdravstvenom pregledu iz člana 3. ovog pravilnika, za zapovednika, oficire palube i druge članove posade u službi palube oštrina vida na daljinu sa ili bez korekcije mora da bude 0,5 ili bolje za svako oko pojedinačno. Binokularna oštrina vida na daljinu mora da bude 0,4 ili bolja. Anomalija refrakcije ne sme da bude veća od ± 2 Dsph. Astigmatizam ne sme da bude veći od 2 Dsph. Razlika u refrakcijskoj greški između oba oka ne sme da bude veća od 2 Dsph. Akomodacija mora da odgovara starosnoj dobi, uz uslov da je ispitanik sposoban da čita optotip po Jägeru 1 ili odgovarajuće tablice na udaljenosti od 30-50 cm, i optotip po Jägeru 5 ili odgovarajuće tablice na udaljenosti od 100 cm. Ako je tako propisano, obavezno je nošenje naočara ili kontaktnih sočiva i posedovanje rezervnih naočara ili kontaktnih sočiva.

U redovnom zdravstvenom pregledu i u nadzornim zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovoga pravilnika, oštrina vida na daljinu sa ili bez korekcije mora da bude 0,7 ili bolja za svako oko pojedinačno. Binokularna oštrina vida na daljinu mora da bude 0,5 ili bolja. Refrakcijska greška ne sme da bude veća od ±3 Dsph, odnosno ± 5 Dsph kod lica starijih od 45 godina, s tim da razlika u refrakcijskoj greški između oba oka ne sme da bude veća od 2 Dsph.

Članovi posade u službi palube i kandidati za upis u akreditovanu instituciju za obuku pomoraca treba uredno da raspoznaju boje.

Članovi posade u službi palube i kandidati za upis u akreditovanu instituciju za obuku pomoraca treba da imaju uredan stereoskopski vid i vidno polje, kao i adaptaciju na tamu u granicama normale.

Član 12

U prethodnom zdravstvenom pregledu iz člana 3. ovog pravilnika, za oficire u službi mašine, oficira za elektrotehniku, člana posade za elektrotehniku, člana posade koji čini deo plovidbene straže u mašinskom odeljenju, kao i GMDSS radio-operatera oštrina vida na daljinu sa ili bez korekcije, mora da bude 0,4 ili bolja za svako oko pojedinačno. Binokularna oštrina vida na daljinu mora da bude 0,1 ili bolja. Anomalija refrakcije ne sme da bude veća od ± 3 Dsph. Astigmatizam ne sme da bude veći od 2 Dsph. Razlika u refrakcijskoj greški između oba oka ne sme da bude veća od 2 Dsph. Akomodacija mora da odgovara starosnoj dobi, uz uslov da je ispitanik sposoban da čita optotip po Jägeru 1 ili odgovarajuće tablice na udaljenosti od 30-50 cm, i optotip po Jägeru 5 ili odgovarajuće tablice na udaljenosti od 100 cm. Ako je tako propisano, obavezno je nošenje naočara ili kontaktnih sočiva i posedovanje rezervnih naočara ili kontaktnih sočiva.

U redovnom zdravstvenom pregledu i u nadzornim zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika, oštrina vida na daljinu sa ili bez korekcije mora da bude za oba oka 1,0. Binokularna oštrina vida na daljinu mora da bude 0,7 ili bolja. Refrakcijska greška ne sme da bude veća od ± 4 Dsph, odnosno ± 5 Dsph kod lica starijih od 45 godina s tim da razlika u refrakcijskoj greški između oba oka ne sme da bude veća od 3 Dsph.

Članovi posade u službi mašine i GMDSS-radioslužbi i kandidati za upis u akreditovanu instituciju za obuku pomoraca treba da raspoznaju osnovne boje.

Članovi posade u službi mašine i GMDSS-radioslužbi i kandidati za upis u akreditovanu instituciju za obuku pomoraca treba da imaju uredan stereoskopski vid i vidno polje, kao i adaptaciju na tamu u granicama normale.

Član 13

Za članove posade u ostalim službama nema posebnih zahteva za vidne sposobnosti, s tim da sa ili bez korekcije budu dovoljne za uspešno obavljanje poslova i dužnosti na brodu, uz obavezno nošenje naočara ili kontaktnih sočiva i posedovanje rezervnih naočara ili kontaktnih sočiva, ako im je korekcija potrebna. Oštrina vida na daljinu sa ili bez korekcije na jednom oku mora da bude 0,1 ili bolja.

Član 14

Ako član posade broda izgubi vid na jednom oku a vid zdravog oka iznosi najmanje 1,0 sa ili bez korekcije, i ima normalno vidno polje preostalog oka, može nastaviti plovidbu na poslovima i zadacima administratora, konobara i sobara.

Slušne (audiovestibularne) sposobnosti

Član 15

U prethodnom zdravstvenom pregledu iz člana 3. ovog pravilnika, u ulaznom audiogramu, toleriše se perceptivni gubitak sluha u obliku uskog skotoma do maksimalno 50 dB na 4000 Hz uz normalan sluh na susednoj nižoj i višoj oktavi, ili silazni gubitci iza 4000 Hz s padom ne većim od 30 dB na susednoj višoj oktavi. Za lica sa prethodnim stažem u buci mogu se tolerisati perceptivni gubici sluha do maksimalno 70 dB na 4000 Hz a na susednoj nižoj i višoj oktavi do 30 dB.

U redovnom zdravstvenom pregledu i u nadzornim zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika, perceptivni gubitak sluha ne sme da bude veći od 30 dB na frekvencijama od 500, 1000, 2000 i 3000 Hz na boljem uhu, odnosno ne sme da bude veći od 40 dB na frekvencijama od 500, 1000, 2000 i 3000 Hz na lošijem uhu.

Za zaposlene u ostalim službama osim službe palube, službe mašine i GMDSS-radioslužbe, može se tolerisati jednostrana gluvoća ili obostrana teža nagluvost.

Slušne sposobnosti lica s gubitkom sluha do nivoa vrednosti iz propisanih zahteva kontrolišu se jednom godišnje.

Oštećenja sluha se pri svim zdravstvenim pregledima iz člana 3. ovog pravilnika ocenjuju bez slušnog pomagala.

Funkcija vestibularnog sistema proverena testovima kod članova posade treba da bude uredna.

Član 16

Pored vidnih i audiovestibularnih uslova, prilikom prethodnih i redovnih zdravstvenih pregleda utvrđuje se da li pomorac ispunjava elemente za procenu minimalnih fizičkih zahteva za pomorce kod prethodnih i redovnih zdravstvenih pregleda prema tabeli koja je data u Prilogu 1. ovog pravilnika.

IV PROGRAM I BLIŽI USLOVI ZA SPROVOĐENJE KURSA IZ POMORSKE MEDICINE

Član 17

Kurs iz pomorske medicine za ovlašćene specijaliste medicine rada organizuje i sprovodi institut za medicinu rada osnovan za teritoriju Republike, angažovanjem predavača - edukatora koji poseduju specijalističko znanje iz oblasti pomorske medicine.

Kurs iz pomorske medicine uključuje proveru znanja nakon završenog kursa, nakon čega se izdaje potvrda o završenom kursu iz pomorske medicine na obrascu iz Priloga 2. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kurs iz pomorske medicine traje 25 časova.

Program i sadržaj kursa iz pomorske medicine dat je u Prilogu 3. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ovlašćeni specijalista medicine rada koji obavlja zdravstvene preglede pomoraca mora da pohađa i uspešno završi kurs iz pomorske medicine za ovlašćene specijaliste medicine rada.

V USLOVI, NAČIN I ROKOVI ZA VRŠENJE OCENJIVANJA ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI POMORACA

Ocena zdravstvene sposobnosti pomorca

Član 18

Ocena zdravstvene sposobnosti može biti:

1) sposoban;

2) sposoban uz ograničenje (uz navođenje ograničenja: potreba nošenja naočara ili kontaktnih sočiva - uz obavezno posedovanje rezervnih naočara ili kontaktnih sočiva, ako to zahtevaju utvrđene vidne sposobnosti; vrste broda; brodske delatnosti; zvanja pomorca, odnosno obavljanje poslova i dužnosti; kategorije odnosno područja plovidbe; i ostalih ograničenja; rok u kome treba obaviti nadzorni zdravstveni pregled ako je on potreban);

3) privremeno nesposoban (uz navođenje najmanjeg trajanja nesposobnosti, kao i roka u kome treba obaviti nadzorni zdravstveni pregled ako je on potreban);

4) nesposoban;

5) ocena zdravstvene sposobnosti nije data (uz navođenje razloga).

Kod ocene zdravstvene sposobnosti "privremeno nesposoban" i "nesposoban", u kartonu zdravstvenog pregleda navodi se član i tačka ovog pravilnika na osnovu kojeg je data ocena, kao i šifra prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti.

O oceni zdravstvene sposobnosti obaveštava se:

1) pregledano lice;

2) pravno lice koje je pregledano lice uputilo na pregled ili kod koga je pregledani zaposlen;

3) ovlašćena zdravstvena ustanova u kojoj je pregledanom licu data ocena zdravstvene sposobnosti.

Način i rokovi vršenja ocenjivanja zdravstvene sposobnosti pomorca

Član 19

Ovlašćeni specijalista medicine rada vrši ocenjivanje zdravstvene sposobnosti pomorca najkasnije u roku od pet dana od početka zdravstvenog pregleda iz člana 3. ovog pravilnika, a najkasnije u roku od 30 dana ako je potrebna dodatna medicinska obrada.

Uz ovlašćenog specijalistu medicine rada u obavljanju prethodnih zdravstvenih pregleda pomoraca obavezno učestvuje i psiholog, dok u obavljanju ostalih zdravstvenih pregleda psiholog učestvuje kada to odredi ovlašćeni specijalista medicine rada.

Član 20

U ocenjivanju zdravstvene sposobnosti članova posade, osim zdravstvenih ograničenja iz čl. 9. i 10. ovog pravilnika, u zavisnosti od posebne namene brodova na kojima plove i u zavisnosti od poslova i dužnosti, uzimaju se u obzir i zdravstvena ograničenja u odnosu na posebne uslove rada koji postoje na tim brodovima, u skladu sa odredbama propisa kojima se uređuje utvrđivanje zdravstvene sposobnosti zaposlenih na poslovima sa posebnim uslovima rada.

Član 21

Ocena zdravstvene sposobnosti pomorca upisuje se u uverenje o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca.

Obrazac uverenja iz stava 1. ovog člana dat je u Prilogu 4. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uverenje iz stava 1. ovog pravilnika, uz tekst na srpskom jeziku, sadrži prevod na engleski jezik.

Krvna grupa, Rh faktor i primedbe od posebne važnosti (npr. alergija na određene lekove ili drugo) unose se u pomorsku knjižicu ili dozvolu za ukrcavanje.

Podatke u isprave iz st. 1. i 4. ovog člana unosi ovlašćeni specijalista medicine rada i overava potpisom i faksimilom.

Član 22

U zdravstvenoj ustanovi ovlašćenoj za vršenje zdravstvenih pregleda pomoraca vodi se upisnik obavljenih zdravstvenih pregleda i čuvaju se kartoni zdravstvenih pregleda pomoraca.

Obrazac kartona iz stava 1. ovog člana dat je u Prilogu 5. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Overena kopija uverenja iz člana 21. ovog pravilnika čuva se u kartonu iz stava 1. ovog člana.

Član 23

Medicinsku dokumentaciju iz člana 22. ovog pravilnika, na osnovu koje je data ocena iz člana 18. ovog pravilnika, zdravstvena ustanova ovlašćena za vršenje zdravstvenih pregleda pomoraca obavezna je da čuva u skladu sa propisanim rokovima.

Član 24

Danom stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje da važi Pravilnik o posebnim zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati lica ovlašćena za vršenje poslova na plovnim objektima trgovačke mornarice ("Službeni glasnik SRS", br. 23/83 i 27/83).

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

ELEMENTI ZA PROCENU MINIMALNIH FIZIČKIH ZAHTEVA ZA POMORCE KOD PRETHODNIH I REDOVNIH ZDRAVSTVENIH PREGLEDA

 

ZADATAK NA BRODU, FUNKCIJA, DOGAĐAJ ILI STANJE

ODGOVARAJUĆA FIZIČKA SPOSOBNOST

MEDICINSKI ISPITIVAČ
utvrđuje da pomorac ispunjava sledeće uslove

Rutinski pokreti na klizavim, neravnim i nestabilnim površinama; rizik od povređivanja

Održavanje ravnoteže

Bez smetnji u održavanju ravnoteže

Rutinski pristup između različitih nivoa; postupci u nuždi

Kretanje gore-dole po strmim stepenicama

Sposoban da se bez pomoći penje ili spušta po strmim stepenicama (nagnutim stepenicama)

Rutinsko kretanje između prostora i odeljaka; postupci u slučaju nužde

Hodanje preko pragova (do 60 cm visine)

Sposoban da bez pomoći hoda preko visokih pregrada na vratima (pragova)

Otvaranje i zatvaranje vodonepropusnih vrata; sistemi ručnih komandi, otvaranje i zatvaranje ventila; rukovanje konopima; upotreba ručnog alata (npr. ključeva, vatrogasnih sekira, kotača ventila, čekića, odvijača, klešta)

Rukovanje mehaničkim oruđem (desnostranost i jačina šaka i prstiju)

Sposoban da hvata, podiže i rukuje različitim uobičajenim brodskim alatom; pokreće ruke i šake kod otvaranja i zatvaranja upravljačkih kola za ventile u horizontalnom i vodoravnom pravcu.

Kretanje po celom brodu; upotreba alata i opreme; postupci u nuždi moraju brzo da slede, uključujući i nošenje zaštitnih odela i stavljanje pojaseva za spasavanje.

Brzo kretanje

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Rukovanje brodskim ostavama; upotreba alata i opreme; rukovanje konopima; postupci za brzi odgovor koji slede.

Podizanje, spuštanje, guranje i prenošenje tereta

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Odlaganje iznad glave; otvaranje i zatvaranje ventila.

Dohvat iznad nivoa ramena

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Opšte održavanje brodova; postupci u nuždi, uključujući i kontrolu oštećenja

Čučanje (snižavanje visine savijanjem kolena),

Klečanje (postavljanje kolena na tlo),

Sagibanje (smanjivanje visine savijanjem u struku)

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Postupci u nuždi uključujući sklanjanje iz dimom ispunjenih prostora

Puzanje (sposobnost pokretanja tela na rukama i kolenima)

Opipavanje (sposobnost rukovanja ili dodira radi ispitivanja ili određivanja razlike u temperaturi)

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Motrenje minimalno tokom četiri sata

Stajanje i hodanje tokom dužih perioda

Sposoban da stoji i hoda tokom dužih perioda

Kretanje između prostorija; slede postupci u nuždi

Rad u uzanim prostorima i kretanje kroz sužene otvore (60x60 cm)

Nema nikakvog oštećenja ili bolesti koji bi ga mogli sprečiti u urednom kretanju i telesnim aktivnostima

Reagovanje na vidne alarme, upozorenja i uputstva, postupci u nuždi

Razlikovanje objekata ili oblika na određenoj udaljenosti

Ispunjava vidne standarde određene od nadležnih organa

Reakcija na zvučne alarme i uputstva; postupci u nuždi

Čuje zvuk određene jačine u dB i određene frekvencije

Ispunjava slušne standarde određene od nadležnih organa

Podnošenje usmenih izveštaja ili skretanje pažnje na sumnjiva ili hitna stanja

Trenutni opis okruženja i aktivnosti, kao i jasan izgovor reči

Sposoban za normalan govor

Napomene:

1. Tabela opisuje uobičajene zadatke na brodu, funkcije, događaje i stanja; odgovarajuću fizičku sposobnost koja se smatra nužnom za bezbednost pomorca koji živi i radi na brodu tokom plovidbe i vodič za merenje odgovarajuće fizičke sposobnosti.
2. Pojam "postupci u nuždi" podrazumeva sve postupke koji se sprovode u nuždi (napuštanje broda, gašenje požara), kao i osnovne postupke koje pomorac mora da prati za poboljšanje svojeg ličnog preživljavanja uz izbegavanje stvaranja situacija gde bi mu mogla biti potrebna pomoć drugih članova posade.
3. Pod pojmom "pomoć" podrazumeva se pomoć drugog lica za izvršavanje zadatka.
4. U slučaju sumnje, medicinski ispitivač mora objektivnom obradom odgovarajućim testovima utvrditi nivo ili ozbiljnost bilo kojeg oštećenja koje predstavlja ograničenje, ili uputiti lice na dalje preglede i pretrage.

 

Prilog 2.

________________
(naziv organizatora)

 

POTVRDA
O ZAVRŠENOM KURSU IZ POMORSKE MEDICINE

 

 

 rođen

 

 u  

 

redovno je pohađao/-la

(ime i prezime)

 

(datum)

 

(mesto)

 

 

i uspešno završio/-la u periodu od

 

 do

 

 

 

(datum)

 

(datum)

 

kurs iz pomorske medicine za ovlašćenog specijalistu medicine rada organizovan u skladu sa članom 17. Pravilnika o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca, a prema programu i sadržaju kursa iz pomorske medicine za ovlašćene specijaliste medicine rada.

 

 

Predsednik ispitne komisije

 

 

 

Mesto: ______________
Datum: ______________

 

Prilog 3.

 

PROGRAM I SADRŽAJ KURSA IZ POMORSKE MEDICINE ZA OVLAŠĆENE SPECIJALISTE MEDICINE RADA (25 časova)

 

1.

Uvod u pomorsku medicinu - (1 čas)

 

• Istorija pomorske medicine

 

• Specifičnosti pomorske medicine

2.

Pomorska plovidba - (2 časa)

3.

Meterologija i okeanografija - (3 časa)

4.

Radna sredina pomoraca, brod i brodske mašine - (5 časova)

5.

Pomorsko pravo i konvencije, zakonodavstvo, pravila i propisi u Republici Srbiji - (5 časova)

6.

Standardi zdravstvenih pregleda - (6 časova)

7.

Epidemiologija i tropske bolesti - (2 časa)

8.

Zaključne teme - (1 čas)

 

• Završno ispitivanje

 

• Vrednovanje kursa

 

Prilog 4.

(Ovlašćena zdravstvena ustanova)

Broj: ________________________

Datum (dan/mesec/godina): _____/_____/_____

Vrsta zdravstvenog pregleda:         

c prethodni    

c redovni    

c nadzorni    

c vanredni nadzorni ______

 

 

c sticanje

c obnavljanje ovlašćenja o osposobljenosti

 

c sticanje

c obnavljanje ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti

 

c ostali: ______________

Nakon lekarskog pregleda, obavljenog u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti pomoraca izdaje se

UVERENJE
O ZDRAVSTVENOJ SPOSOBNOSTI POMORCA

Ime, prezime, ime oca/majke ________________________________________________________________

pol c

muški c

ženski

Državljanstvo

____________________________________________

 

Datum rođenja (dan/mesec/godina) _____/_____/_____   

Mesto i država rođenja  

_______________

Adresa stanovanja ________________________________________________________________________

Naziv i sedište poslodavca __________________________________________________________________

Pomorsko zvanje ___________________________________ Radno mesto __________________________

Identitet lica utvrđen je na osnovu: lične karte, pomorske knjižice, dozvole za ukrcanje, pasoša (precrtaj jednu od navedenih isprava) br. __________________________ izdate u ____________________________

Na osnovu lične izjave pregledanog, kliničkog pregleda, psihološke obrade i rezultata funkcionalnih i laboratorijskih pretraga, pregledani je:

c Sposoban za službu na brodu trgovačke mornarice:

 

c Nesposoban za službu na brodu trgovačke mornarice:

c na palubi

c u mašini

 

c Privremeno nesposoban ________________

c GMDSS - radioslužbi    

c u ostalim službama     

 

c na palubi

c u mašini

 

 

 

c u GMDSS-radioslužbi

c u ostalim službama

 

Sposoban za _________________________

 

Nesposoban za ________________________

 

 

Privremeno nesposoban za _______________

c bez ograničenja

c s ograničenjem

c ocena zdravstvene sposobnosti nije izdata zbog _________________________________________________

c ostale napomene:

Mesto pregleda _________________________________ Datum (dan/mesec/godina) ______/______/______

Datum isteka važenja uverenja (dan/mesec/godina) ______/______/______

 

Potpis i faksimil specijaliste medicine rada

Potvrđujem da sam upoznat sa sadržajem
svog kartona zdravstvenog pregleda

MP

 

 

 

 

(potpis pregledanog u prisustvu ovlašćenog
specijaliste medicine rada)

 

 

 

(Authorized Medical Institution)

Number: ________________________

Date (day/month/year) ______/______/______

Type of medical examination           

c prior    

c regular     

c supervisory     

c special supervisory ______

 

 

c obtaining

c renewal of Certificate of Competency

 

c obtaining

c renewal of Certificate of Proficiency

 

c other ______________

After a medical examination performed in accordance with the Rulebook on Medical Examinations of Seafarers following is issued:

CERTIFICATE
ON MEDICAL FITNESS OF A SEAFARER

First name, surname, name of father/mother ____________________________________________________

Sex    c male   c  female   c  Citizenship ____________________________________________________________

Date of birth (day/month/year) ______/______/______ Place and country of birth _______________________

Address of residence ______________________________________________________________________

Employer's name, company and head office ____________________________________________________

Maritime service ______________________________ Work post ___________________________________

Identity of the person was established on the basis of: ID card, seaman's book, boarding approval, passport (underline one of the above documents) No. __________ issued at __________________________________

Based on the examinee's personal statement, clinical examination, psychological examination and the results of functional and laboratory tests, the examinee was found to be:

c Fit for service on a merchant navy ship:

 

c Unfit for service on a merchant navy ship:

c on the desk

c in engine room

 

c Temporarily unfit _______________________

c GMDSS radio service

c in other services

 

c on the desk

c in engine room

 

 

 

c in GMDSS radio service

c in other services

 

Fit for _______________________________

 

Unfit for _______________________________

 

 

Temporarily unfit for _____________________

c without limitation

c with limitation ____________________________________________________________________________

c assessment of medical fitness was not given because ____________________________________________

c other remarks ____________________________________________________________________________

Place of examination _________________________ Date (day/month/year) ______/______/______

Certificate's expiry date (day/month/year) ______/______/______

 

Occupational medicine specialist's signature and facsimile:

 

I hereby confirm that I am acquainted with

Stamp

 

the contents of my Medical Examination Report

 

 

 

 

 

(Signature of the examinee in the presence of the authorized occupational medicine specialist)

 

 

 

 

Prilog 5.

 

(Ovlašćena zdravstvena ustanova)

Broj ________________________

Datum upisa (dan/mesec/godina) _____/_____/_____

Vrsta zdravstvenog pregleda

c prethodni

c redovni

c nadzorni

c vanredni nadzorni ______

 

 

c sticanje

c obnavljanje ovlašćenja o osposobljenosti

 

c sticanje

c obnavljanje ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti

 

c ostali ______________

 

KARTON ZDRAVSTVENOG PREGLEDA POMORCA

Ime, prezime, ime oca/majke ________________________________________________________________

Pol

c muški

c ženski

Državljanstvo

____________________________________________

 

Datum rođenja (dan/mesec/godina) _____/_____/_____       

Mesto i država rođenja

_______________

Adresa stanovanja ________________________________________________________________________

Naziv i sedište poslodavca __________________________________________________________________

Pomorsko zvanje ___________________________________ Radno mesto __________________________

Identitet lica utvrđen je na osnovu: lične karte, pomorske knjižice, dozvole za ukrcanje, pasoša (precrtaj jednu od navedenih isprava) br. __________________________ izdate u ____________________________

Bračno stanje _________________________ Odslužio vojni rok   c  da    c ne - razlog _____________________

Ukupni radni staž (god.) ___________________ Ukupni pomorski staž (god.) __________________________

Ranija radna mesta _______________________________________________________________________

Služba na brodu __________________________________________________________________________

Vrsta i namena broda ______________________________________________________________________

Područje plovidbe _________________________________________________________________________

LIČNA ANAMNEZA I IZJAVA KANDIDATA

Da li ste ikada imali neki od navedenih zdravstvenih poremećaja (bolesti) ili od njih bili lečeni?

Zdravstveni problem

   da   

   ne   

Zdravstveni problem

   da   

   ne   

1. Problemi s očima ili s vidom

c

c

20. Operacije

c

c

2. Problemi s uhom, grlom, nosom

c

c

21. Migrene i ostale glavobolje

c

c

3. Problemi sa sluhom

c

c

22. Gubici svesti ili potres mozga

c

c

4. Problemi održavanja ravnoteže

c

c

23. Vrtoglavice ili omaglice

c

c

5. Povišeni krvni pritisak

c

c

24. Padavica ili konvulzije

c

c

6. Bolesti srca i krvnih sudova

c

c

25. Ograničena pokretljivost tela ili pojedinih delova tela

c

c

7. Varikozne vene

c

c

26. Problemi s leđima i kičmom

c

c

8. Astma ili hronični bronhitis

c

c

27. Reumatske tegobe

c

c

9. Bolesti krvi

c

c

28. Ozlede, iščašenja, prelomi ili amputacija

c

c

10. Šećerna bolest

c

c

29. Duševni poremećaji

c

c

11. Bolesti štitne žlezde

c

c

30. Depresija

c

c

12. Bolesti probavnog trakta

c

c

31. Pokušaj samoubistva

c

c

13. Bolesti bubrega i mokraćnog sastava

c

c

32. Gubitak pamćenja

c

c

14. Kožne bolesti

c

c

33. Problemi sa spavanjem

c

c

15. Alergije

c

c

34. Zavisnost ili uzimanje alkohola ili psihoaktivnih kontrolisanih supstanci

c

c

16. Zarazne bolesti

c

c

35. Da li pušite?

c

c

17. Kila

c

c

 

 

 

18, Bolesti polnih organa

c

c

 

 

 

19. Novotvorine (tumori)

c

c

 

 

 

KLINIČKI PREGLED

Visina _____ (cm)   Telesna težina _____ (kg)     

Relativna težina _____ (%)   Telesna građa _____

Srčana frekvencija __________ (/min)

Srčani ritam ___________________________

Krvni pritisak _____/_____ (mmHg).

Stanje uredno

DA   NE

Stanje uredno

DA   NE

Opšti izgled

c     c

Grudni koš i pluća

c     c

Koža i vidljive sluznice

c     c

Pregled dojki

c     c

Glava i vrat

c     c

Srce i krvni sudovi

c     c

Spoljni pregled oka

c     c

Trbuh i trbušni organi    

c     c

Očna pozadina

c     c

Analni pregled

c     c

Spoljni pregled uha,

c     c

Polni organi

c     c

nosa i paranazalnih sinusa     

 

Kičma

c     c

Otoskopski nalaz

c     c

Lokomotorni sastav

c     c

(bubne opne)

c     c

Neurološki status

c     c

Usna šupljina i zubi

c     c

Psihičko stanje

c     c

 

Ako pojedini nalaz odstupa od urednog, detaljno ga opisati


 

 

Funkcionalno ispitivanje vida

 

Oštrina vida

Fuzija

 

Desno oko

Levo oko

Binokularno

Desno oko

Levo oko

Binokularno

na daljinu

 

 

 

 

 

 

na blizinu

 

 

 

 

 

 

 

Dubinski vid

Periferni vid

Niktometrija

 

Osećaj za boje

  c Uredan

 c Odstupanja _____________


Funkcionalno ispitivanje sluha i ravnoteže

Tonalna liminarna audiometrija (nivoi oštećenja u dB)

Eksperimenti ravnoteže

 

500 Hz

1000 Hz

2000 Hz

3000 Hz

4000 Hz

6000 Hz

 

            

            

Desno uho

 

 

 

 

 

 

FATB prema
NASA R/93

 

 

Levo uho

 

 

 

 

 

 

Rotatorni test

 

 


Spirometrija _____________________________________________________________________________

Dinamometrija ___________________________________________________________________________

EKG ___________________________________________________________________________________

Rtg pluća urađen (dan/mesec/godina) _____/_____/_____     

Broj ____________________________

Nalaz __________________________________________________________________________________

Laboratorijski nalazi urađeni (dan/mesec/godina) _____/_____/_____ - u prilogu

Krvna gruna i Rh faktor ________________________

_______________________________________________________________________________________
Ostali pregledi i pretrage
_______________________________________________________________________________________
Stanje vakcinacije evidentirano     c da     c ne
_______________________________________________________________________________________

OCENA ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI ČLANA POSADE POMORSKOG BRODA

Na osnovu lične izjave pregledanog, kliničkog pregleda, psihološke obrade i rezultata funkcionalnih i laboratorijskih ispitivanja zabeleženih u njegovom zdravstvenom kartonu, izjavljujem da je pregledani

 c Sposoban za službu na brodu trgovačke mornarice:

         

 c Nesposoban za službu na brodu trgovačke mornarice:

 c na palubi

 c u mašini

 

 c Privremeno nesposoban ________________

 c GMDSS - radioslužbi   

 c u ostalim službama

 

 c na palubi

 c u mašini

 

 

 

 c u GMDSS-radioslužbi   

 c u ostalim službama

 

Sposoban za _________________________

 

Nesposoban za ________________________

 

 

Privremeno nesposoban za _______________

 

 c bez ograničenja

 

 

 c sa ograničenjem ______________________

 

član i tačka Pravilnika ____________________

 

 

Šifra bolesti nema MKB-10 ________________

ocena zdravstvene sposobnosti nije data zbog: __________________

ostale napomene: ________________________

 

Mesto ________________________________

 

Datum (dan/mesec/godina)_____/_____/_____

Datum isteka važenja uverenja (dan/mesec/godina) _____/_____/_____

 

Potpis i faksimil specijaliste medicine rada

 

(Ovlašćena zdravstvena ustanova)

Broj ________________________

Datum upisa (dan/mesec/godina) _____/_____/_____

Vrsta zdravstvenog pregleda

 c prethodni

 c redovni

 c nadzorni

 c vanredni nadzorni ______

 

 

 c sticanje

 c obnavljanje ovlašćenja o osposobljenosti

 

 c sticanje

 c obnavljanje ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti

 

 c ostali ______________

 

PSIHOLOŠKI PREGLED POMORCA

Ime, prezime, ime oca/majke ________________________________________________________________

Pol

 c muški

 c ženski

Državljanstvo

____________________________________________

 

Datum rođenja (dan/mesec/godina) _____/_____/_____    

Mesto i država rođenja

_______________

Adresa stanovanja ________________________________________________________________________

Naziv i sedište poslodavca __________________________________________________________________

Pomorsko zvanje ___________________________________ Radno mesto __________________________

Identitet lica utvrđen je na osnovu: lične karte, pomorske knjižice, dozvole za ukrcanje, pasoša (precrtaj jednu od navedenih isprava) br. __________________________ izdate u ____________________________

Bračno stanje _________________________ Odslužio vojni rok    da    ne - razlog _____________________

Ukupni radni staž _____________ (god.)

Ukupan plovidbeni radni staž _____________ (god.)

Ranija radna mesta _______________________________________________________________________

Služba na brodu __________________________________________________________________________

Vrsta i namena broda ______________________________________________________________________

Područje plovidbe _________________________________________________________________________

1. Standardizovani psihološki intervju

2. Perceptivne i specijalne sposobnosti

3. Kognitivne funkcije

4. Procena osobina ličnosti

SPOSOBAN - NESPOSOBAN

 

PSIHOLOG