ODLUKA
O OSNIVANJU OPŠTE BOLNICE SURDULICA

("Sl. glasnik RS", br. 10/2014)

1. Osniva se Opšta bolnica Surdulica u Surdulici.

2. Naziv ustanove je Opšta bolnica Surdulica (u daljem tekstu: Opšta bolnica).

Sedište Opšte bolnice je u Surdulici, Ulica srpskih vladara broj 111.

3. Opšta bolnica je ustanova sa svojstvom pravnog lica.

4. Opšta bolnica pruža zdravstvenu zaštitu licima svih uzrasta obolelih od raznih vrsta bolesti. Opšta bolnica obavlja stacionarnu i specijalističko-konsultativnu delatnost i ima organizovane službe za prijem i zbrinjavanje hitnih stanja, obavljanje specijalističko-konsultativne i stacionarne zdravstvene delatnosti iz interne medicine, pedijatrije, ginekologije i akušerstva i opšte hirurgije, laboratorijsku, rendgen i drugu dijagnostiku u skladu sa svojom delatnošću, anesteziologiju sa reanimacijom, ambulantu za rehabilitaciju i farmaceutsku zdravstvenu delatnost preko bolničke apoteke, u skladu sa zakonom i Uredbom o Planu mreže zdravstvenih ustanova.

Opšta bolnica obezbeđuje samostalno ili preko druge zdravstvene ustanove i: sanitetski prevoz za upućivanje pacijenata na tercijarni nivo, snabdevanje krvlju i krvnim produktima i službu za patološku anatomiju.

5. Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Opšte bolnice čini deo sredstava, imovine, prava i obaveza Zdravstvenog centra Surdulica, koje je koristila organizaciona jedinica Opšta bolnica Surdulica, sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 2012. godine.

Bilans stanja iz stava 1. ove tačke utvrdiće organ upravljanja Zdravstvenog centra Surdulica.

Opšta bolnica počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

6. Sredstva za osnivanje i rad Opšte bolnice u državnoj su svojini.

7. Danom početka rada Opšta bolnica preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Zdravstvenog centra Surdulica - organizacione jedinice Opšta bolnica Surdulica.

8. Organi Opšte bolnice jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Opšte bolnice ima sedam članova od kojih su tri člana iz reda zaposlenih u Opštoj bolnici.

Nadzorni odbor Opšte bolnice ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Opštoj bolnici.

Direktora, Upravni i Nadzorni odbor Opšte bolnice imenuje i razrešava osnivač.

9. Osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora i članove Privremenog upravnog odbora i Privremenog nadzornog odbora Opšte bolnice, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Privremeni upravni odbor iz stava 1. ove tačke, doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u sudski registar i početak rada Opšte bolnice.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".