PROGRAM
OBRAZOVANJA GRADSKIH ROBNIH REZERVI U 2014. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2014)

Programom obrazovanja gradskih robnih rezervi u 2014. god. utvrđuje se vrsta, količina i vrednost robe iz robnih rezervi koja će tokom budžetske godine biti predmet prodaje i davanja na zajam, vrsta, količina i vrednost robe za nabavku, uslovi za smeštaj i čuvanje materijalnih robnih rezervi, način održavanja i obnove rezervi žive stoke, kao i vrsta, struktura i visina pratećih troškova održavanja i obnavljanja gradskih robnih rezervi. U najvećoj meri, program se odnosi na podršku programu mera za sprovođenje poljoprivredne politike, što je u skladu sa primarnom funkcijom Direkcije za robne rezerve, ali i na energetske i druge bilansne potrebe grada, za kojima se ukaže potreba.

Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2014. godinu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 32/13), u razdelu 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, podglava 8.6.2 - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421 - Poljoprivreda, pozicije 217-223, planirana su sopstvena sredstva (izvor 04) u iznosu od 3.954.000,00 dinara, a u okviru funkcije 490 - Ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu, pozicije 224-232, planirana su sredstva u iznosu od 11.060.000,00 dinara kao prihodi iz budžeta (izvor 01), obzirom da se sredstva od prodaje robnih rezervi evidentiraju kao budžetski prihodi, što za obe funkcije ukupno iznosi 15.014.000,00 dinara.

Sredstva opredeljenja za funkciju 421- Poljoprivreda raspoređuju se posebnim Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2014. godini, koji takođe donosi Gradsko veće.

Predmet ovog programa su aktivnosti za čije finansiranje su sredstva opredeljena u okviru funkcije 490 - Ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu.

I PRODAJA ROBE

Prihodi koje Direkcije očekuje tokom 2014. godine planirani su po osnovu primanja od prodaje robnih rezervi u korist nivoa gradova (ekonomska klasifikacija 821141) i to:

Red. br.

Vrsta robe

Jed. mere

Količina

Cena

Vrednost

1.

Merkantilna pšenica

kg

900.000

21

18.900.000

2.

Finansijsko razduženje za mineralno đubrivo i živu stoku

3.160.000

UKUPNO

22.060.000

Količina za prodaju merkantilne pšenice planirana je na osnovu količine raspoložive u skladištu na kraju 2013. god. i očekivane isporuke od strane poljoprivrednih proizvođača u 2014. godini, po osnovu neizmirenih i odloženih obaveza dospelih u 2013. i ranijim godinama, umanjenih za obaveze prema skladištaru za prijem i čuvanje rezervi. Konkretna količina za prodaju biće opredeljena u zavisnosti od procenjene vrednosti i procene mogućnosti nabavke mineralnog đubriva i tržišne cene pšenice u vreme prodaje.

Ukoliko se za to ukaže potreba i mogućnost, tokom 2014. god. Direkcija će uz saglasnost Gradskog veća izvršiti prodaju ili zatražiti novčano razduženje za određene količine dizel goriva i hemijskih sredstava za proizvodnju i prečišćavanje pijaće vode, ustupljenih u vidu pozajmica komunalnim i dr. preduzećima.

Sredstva od prodaje robe iz robnih rezervi raspoređuju se Finansijskim planom Direkcije za 2014. g.

II NABAVKA ROBE

2.1. Nabavka reprodukcionog materijala za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji

Za podršku zajedničkoj ratarskoj proizvodnji, Direkcija će u 2014. god. obezbediti određene količine mineralnog đubriva za prolećnu prihranu strnih žita i dizel goriva za žetvu i jesenju setvu.

Red. br.

Vrsta robe

Jed. mere

Količina

Nabavna cena

Vrednost

1.

Azotno mineralno đubrivo

tona

450

40.000

18.000.000

2.

Dizel gorivo D-2

litar

4.000

150

600.000

UKUPNO

18.600.000

Nabavku azotnog mineralnog đubriva za prolećnu prihranu pšenice i drugih strnih žita Direkcija planira da realizuje u prvom tromesečju planske godine. Obzirom da Direkcija nije bila u mogućnosti da podrži jesenju setvu, a da su poljoprivredni proizvođači primenili samo osnovne agrotehničke mere, nabavka mineralnog đubriva za prolećnu prihranu bila bi značajan doprinos povećanju prinosa, čime bi se popravio položaj ratarskih proizvođača, a istovremeno i olakšalo vraćanje dugova prema Direkciji od strane onih proizvođača kojima rok za razduženje dospeva tokom žetve 2014. godine. Pravo da dobiju mineralno đubrivo sa regresiranom cenom i odloženim rokom za razduženje ostvariće proizvođači koji su uredno ispunjavali ranije preuzete obaveze ili im je dug prema Direkciji pravovremeno odložen. Ustupljeno mineralno đubrivo proizvođači ratarskih kultura razduživaće isporukom merkantilne pšenice roda 2015. god. Paritet za naturalnu razmenu utvrđuje se rešenjem Gradonačelnika, u zavisnosti od odnosa nabavne cena đubriva i tržišne cene merkantilne pšenice.

Planirana nabavka 4.000 litara dizel goriva namenjena je za interventne potrebe u toku žetve i jesenje setve strnih žita.

Ukoliko bi materijalne mogućnosti to omogućile, Direkcija bi tokom trećeg tromesečja pokrenula i postupak za nabavku kompleksnog mineralnog đubriva za jesenju setvu. U tom slučaju ovaj program bio bi dopunjen navedenom programskom aktivnošću.

Realizacija planiranih nabavki uslovljena je slobodnim raspolaganjem sredstvima sa tekućeg računa Direkcije. Potencijalnu opasnost za realizaciju nabavki moglo bi da predstavlja neuredno postupanje po reprogramu za vraćanje mazuta pozajmljenog iz republičkih robnih rezervi tokom prethodnih grejnih sezona.

Za planirane nabavke predviđeno je učešće budžetskih sredstava u iznosu od 7.600.000,00 dinara, a preostala sredstva biće obezbeđena iz sopstvenih izvora na način naveden u poglavlju I.

2.2. Nabavka energenata za grejanje

Tokom 2014. godine dospeva obaveza za vraćanje 2.573.808 kg mazuta Republičkoj direkciji za robne rezerve, što sa prenetom obavezom iz 2013. god. čini ukupno 3.217.260 kg. Predračunska vrednost navedene količine na dan 31.12.2013. god. iznosi 205.582.914,00 din.

Nabavka dugujućeg energenta nije obuhvaćena ovim programom, jer problem treba da bude rešavan u posebnom postupku, koji treba da urede Grad i "Energetika" d.o.o. u restrukturiranju. Rešavanje tog problema odlučujuće će uticati na sposobnost Direkcije da realizuje svoj program u 2014. god.

III MATERIJALNO-TEHNIČKO OPREMANJE

Da bi se poboljšali uslovi sigurnosti čuvanja i očuvanja kvaliteta uskladištene robe, pre svega tečnih energenata, neophodno je izvođenje najneophodnijih radova na skladišnim kapacitetima za smeštaj dizel goriva i čuvanje druge robe, koje iz materijalnih razloga nije bilo moguće obaviti u prethodnim godinama.

U cilju nastavka tehničkog opremanja, iz sopstvenih sredstava planira se i nabavka administrativne - informatičke opreme.

Popravka sopstvenih kapaciteta za smeštaj robnih rezervi

50.000,00

Popravke i tekuće održavanje magacinske i dr. opreme

50.000,00

Informatička oprema - nabavka računarskog kompleta sa periferijom

50.000,00

UKUPNO

150.000,00

 

IV PRATEĆE USLUGE I TROŠKOVI

Realizacija Programa obrazovanja gradskih robnih rezervi u 2014. god., osim direktnih ulaganja navedenih u poglavljima II i III, nužno iziskuje prateće usluge, kao što su: manipulacija i skladištenje, osiguranje robe, kontrola kvaliteta, zaštita uskladištene pšenice, platni promet, javne dažbine i sl. U ovu grupu troškova svrstani su i inicijalni troškovi potencijalne prinudne naplate mazuta iz republičkih robnih rezervi na nivou sredstava planiranih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2014. god.

Planirana sredstva usmeravaju se za izvršavanje prioritetnih obaveza iz redovnog poslovanja i raspoređuju se na sledeći način:

Red. br.

Opis

Ukupan iznos

1.

Stalni troškovi (provizija za platni promet, osiguranje)

100.000,00

2.

Usluge po ugovoru (manipulativni troškovi, obaveze oko žive stoke)

100.000,00

3.

Specijalizovane usluge (skladištenje robe, ispitivanje kvaliteta..)

2.900.000,00

5.

Otplata kamata ostalim nivoima vlasti (zatezna kamata iz RDRR)

10.000,00

6.

Porezi, takse, kazne (sudske i dr. takse, troškovi izvršenja i sl.)

100.000,00

7.

Novčane kazne po rešenju sudova (prinudna naplata mazuta od RDRR)

100.000,00

Ukupno

3.310.000,00

 

V ROBNE REZERVE U ŽIVOJ STOCI

Direkcija za robne rezerve ustupila je prethodnih godina odgajivačima goveda 109 visokosteonih junica simentalske rase, koje je na osnovu ugovora o davanju na uzgoj i čuvanje preuzelo 107 domaćinstava sa teritorije grada Kragujevca. Protiv 16 odgajivača je u ranijem periodu pokrenut postupak za namirivanje potraživanja, jer su bez saglasnosti Direkcije dobijena grla otuđili. Pojedini odgajivači su u međuvremenu obezbedili grla i pripremaju ih za razduženje, a protiv ostalih su postupci namirenja u različitim fazama.

Terenskim obilaskom i redovnim godišnjim popisom na kraju 2013. god. Komisija za popis žive stoke Direkcije ustanovila je da 85 domaćinstava poseduje dodeljeno grlo ili njegovo žensko potomstvo ili sopstveno grlo za razduženje. Kod preostalih odgajivača u trenutku popisa nedostaju 24 grla koja mogu biti predmet razduženja, ali odgajivači imaju sopstvena stada ili materijalne mogućnosti da obezbede grlo za razduženje. Problem namirenja potraživanja evidentno je prisutan kod 6 domaćinstava.

Direkcija će po usvajanju izveštaja o popisu za 2013. god. prema odgajivačima koji ne poseduju dobijeno grlo, direktno potomstvo ili odgovarajuće grlo iz sopstvenog stada preduzeti mere predviđene Pravilnikom o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne junice iz gradskih robnih rezervi i zaključenim ugovorima. Ukoliko odgajivači koji su povredili odredbe ugovora u međuvremenu ne obezbede odgovarajuće grlo za zamenu ili se ne razduže uplatom novčane protivvrednosti i protiv njih će biti pokrenut postupak za namirivanje potraživanja.

Odgajivačima rasnih ovaca Direkcija je poverila na uzgoj i čuvanje 1.200 priplodnih jagnjadi rase pirotska oplemenjena i virtemberg, a na kraju 2013. godine potražuje 1.288 grla, obzirom da pojedini odgajivači imaju obavezu da vrate uvećani broj grla po osnovu kamate.

Prema popisu na kraju 2013. god., nesporna su potraživanja za 1.265 priplodnih jagnjadi, ali 8 odgajivača po raznim osnovama osporava potraživanja Direkcije za 19 grla, dok je potraživanje za 4 grla kod jednog domaćinstva nepopisano zbog iseljenja u susednu državu. U spornim slučajevima će u toku 2014. godine, u skladu sa odredbama Pravilnika o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne jagnjadi iz gradskih robnih rezervi i ugovora o poveravanju biti pokrenut postupak za finansijsko razduženje ili raskid ugovora i namirenje potraživanja.

Navedene prinudne mere imaju za cilj da se očuva broj i kvalitet grla u fondu žive stoke kojim raspolaže Direkcija za robne rezerve.

Replasman stočnog podmladka koji će tokom 2014. god. biti robno razdužen, obaviće se prema odredbama pomenutih pravilnika. Konkurs za poveravanje priplodnih junica je u završnoj fazi, a novi konkurs za poveravanje priplodnih jagnjadi biće pokrenut početkom 2014. godine. Ukoliko tokom godine formirane rang liste budu iscrpljene pre isteka roka za koji su usvojene, pokrenuće se novi konkursi, kako bi se obezbedio kontinuitet u podršci razvoju stočarske proizvodnje kroz ove programe.

Pravilnicima donetim 2011. god. precizirane su procedure i podignuti kriterijumi za dodelu priplodnih junica i jagnjadi u cilju ukrupnjavanja proizvodnje, sigurnijeg vraćanja podmladka i lakšeg praćenja od strane stručne službe Direkcije. Takva politika dala je početne pozitivne efekte, a naročito se to odnosi na obavezno osiguranja poverenih grla pre preuzimanja.

Međutim, program poveravanja priplodnih jagnjadi još uvek je dosta ekstenzivan, prevelik je broj odgajivača kojima su grla poverena, velika je teritorijalna disperzija, skoro 40% odgajivača duguje 1 ili 2 grla, što znatno otežava praćenje i realizaciju programa od strane službe Direkcije. Da bi se program učinio dugoročno održivim i bio potpunije kontrolisan od strane Direkcije, politikom raspodele mora da se smanji broj odgajivača kojima su grla poverena. To će biti realizovano kroz dve osnovne mere: povećanjem broja grla koja se poveravaju i povećanjem učešća finansijskog razduženja kod onih dužnika koji duguju mali broj grla ili program ovčarstva zamenjuju nekim drugim programom.

Konkretan raspored planiranih sredstava po ekonomskim klasifikacijama utvrđuje se Finansijskim planom Direkcije za robne rezerve grada Kragujevca za 2014. godine, koji čini sastav ni deo ovog programa.

VI Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".