ODLUKA

O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE "CARSKA BARA"

("Sl. glasnik RS", br. 15/2014)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina i način obračuna i plaćanja naknada za korišćenje Specijalnog rezervata prirode "Carska bara" (u daljem tekstu: Rezervat).

Član 2

Za korišćenje Rezervata, privredna društva i druga pravna lica, preduzetnici i građani (u daljem tekstu: korisnici), koji prilikom obavljanja delatnosti, drugih radnji i poseta koriste pogodnosti Rezervata kao zaštićenog područja, ili svojom delatnošću, odnosno radnjama nanose štetu prirodnim vrednostima Rezervata, plaćaju naknadu Ribarskom gazdinstvu "Ečka" a.d., Lukino Selo (u daljem tekstu: Upravljač), kao upravljaču zaštićenog područja.

Naknada, u smislu stava 1. ovog člana plaća se za:

- delatnost iz oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine, zanatstva, izgradnje, eksploatacije mineralnih sirovina, transporta, distribucije, prenosa, telekomunikacija, snimanja, vodoprivrede, industrije, rudarstva i energetike, saobraćaja, korišćenja divlje flore i faune i sl.;

- korišćenje posebno uređenih terena u zaštićenom području ili terena pogodnih za određene namene;

- korišćenja imena i znaka zaštićenog područja;

- korišćenje usluga koje pruža Upravljač;

- ulazak i posetu zaštićenom području, njegovim delovima i objektima.

Član 3

Upravljač određuje osnovicu i utvrđuje visinu naknade za korišćenje Rezervata u zavisnosti od vida korišćenja tog područja i njegovih pogodnosti, shodno odredbama čl. 3, 4, 5. i 6. Uredbe o bližim kriterijumima, načinu obračuna i postupku naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja ("Službeni glasnik RS", broj 43/10).

Član 4

Za obavljanje delatnosti utvrđuje se i plaća sledeća naknada:

Predmet i obveznik naknade

Osnovica

Iznos (din.)

1. Turizam

1.1. Turističko posredovanje (agencije i turističke organizacije)

po sedištu ili drugoj registrovanoj jedinici turističke agencije/godina

10.000,00

2. Ugostiteljstvo

2.1. Vlasnici - korisnici ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge smeštaja i ishrane

(ležaj/god) - po turističkom (gostinskom) ležaju ugostiteljskog objekta/godišnje

1200,00

2.2. Vlasnici - korisnici objekata koji pružaju usluge ishrane

(m2/god) - po m2 površine na kojoj se pruža usluga, uključujući i površinu pripadajuće terase

1.000,00

3. Trgovina

3.1. Vlasnici - korisnici suvenirnica

(m2/god) - Za delatnost trgovine na malo, naknadu plaća na godišnjem nivou prodavnica suvenira po m2

375,00

3.2. Vlasnici - korisnici pokretnih tezgi i drugih pokretnih objekata

(m2/dnevno) - pokretne tezge za prodaju robe i drugi pokretni objekti po danu rada

450,00

4. Snimanje filmova i fotografija

4.1. Igrani, reklamni i drugi filmovi

(dan)

9.000,00

4.2. Dokumentarni filmovi

(dan)

4.000,00

4.3. Komercijalni filmovi

(dan)

12.000,00

4.4. Zvučni efekti

(dan)

2.000,00

4.5. Fotografisanje

(dan)

2.000,00

Član 5

Predmet i obveznik naknade

Osnovica

Iznos (din.)

5. Korišćenje zemljišta

5.1. Postavljanje košnica za pčele

košnica

150,00

Član 6

Naknadu za korišćenje usluga koje pruža Upravljač plaćaju korisnici tih usluga za:

Predmet i obveznik naknade

Osnovica

Iznos (din.)

6. Poseta, obilazak, usluge Rezervata

6.1. Obilazak Rezervata turističkim brodom

2 sata

 

- Predškolski uzrast
- Školski uzrast
- Odrasli
- Zakup broda

2 sata

300,00
400,00
450,00
20.000,00

6.2. Obilazak Rezervata Stazom zdravlja

ulaznica

 

- Predškolski uzrast
- Školski uzrast
- Odrasli

 

50,00
100,00
150,00

6.3. Obilazak motornim čamcem sa vodičem

plovilo/sat

2.500,00

6.4. Iznajmljivanje čamca na vesla i kanua

plovilo/sat

500,00

6.5. Posmatranje ptica - "Birdwatching"

2 sata

2.000,00

6.6. Usluge vodiča

/dan

3.000,00

6.7. "Prirodnjačka kuća"

ulaznica

50,00

Član 7

Naknade se naplaćuju na sledeći način:

- Godišnje naknade se plaćaju jednom godišnje u roku od 15 dana od dana dobijanja odobrenja za iznos na godišnjem nivou, a najkasnije do kraja prvog kvartala ili na poseban način koji propiše Upravljač za tu vrstu naknade;

- Mesečne naknade se plaćaju do 10. u mesecu za prethodni mesec ili na poseban način koji potpiše Upravljač za tu vrstu naknade;

- Dnevne naknade se plaćaju na licu mesta, ovlašćenom licu Upravljača, uz izdavanje gotovinskog računa, koji je korisnik dužan da čuva do izlaska iz Rezervata;

- Naknade iz člana 4. koje se obračunavaju na godišnjem nivou plaćaju se kvartalno ili na poseban način koji propiše Upravljač za tu vrstu naknade, a naknade koje se plaćaju u ukupnom obračunatom iznosu prilikom pribavljanja odobrenja za snimanje i fotografisanje u komercijalne svrhe na osnovu fakture Upravljača ili na poseban način koji propiše Upravljač za tu vrstu naknade;

- Naknade iz člana 6. obračunavaju se dnevno i plaćanje se vrši na licu mesta ovlašćenom licu Upravljača, a za razgledanje Rezervata plaćanje se vrši kupovinom ulaznice (karte) na mestima posebno utvrđenim i uređenim za te namene ili na svakom drugom mestu gde ovlašćeno lice Upravljača zatekne posetioca, koju je korisnik dužan da čuva do izlaska iz Rezervata.

Član 8

Naknada utvrđena čl. 1. i 2. ove odluke ne plaćaju sopstvenici šuma i drugog zemljišta koje se nalazi u sastavu Rezervata, kada se pojedini prirodni resursi koriste i navedene delatnosti obavljaju za sopstvene potrebe, a sprovode propisane mere zaštite i razvoja Rezervata.

Član 9

Od obaveze plaćanja naknade utvrđene ovom odlukom, mogu se osloboditi, odnosno naknada se može umanjiti za: lokalno stanovništvo, stalno zaposlene, fizička lica koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u zaštićenom području, lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, decu do osam godina i penzionere preko 70 godina života.

Naknada utvrđena ovom odlukom izuzetno se može umanjiti za 30% od obračunatog zaduženja zbog elementarnih nepogoda ili drugih opravdanih razloga koji bitno otežavaju uslove rada i poslovanja.

Odluku o umanjenju plaćanja naknade na osnovu dostavljenih dokaza i obrazloženog zahteva podnosioca, donosi Odbor direktora Ribarskog gazdinstva "Ečka" a.d., Lukino Selo.

U slučaju da se umanjenje plaćanja naknade zahteva zbog elementarnih nepogoda koje su znatno otežale rad i poslovanje obveznika naknade, odluku o umanjenju naknade donosi Odbor direktora Ribarskog gazdinstva "Ečka" a.d., Lukino Selo.

Član 10

Naknade utvrđene ovom odlukom uplaćuju se na račun Upravljača, a sredstva ostvarena od naknada po ovoj odluci koriste se za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja, odnosno za sprovođenje Plana i Programa upravljanja i na iste se primenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.