PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA ZA INVESTICIONE FONDOVE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju poslovne knjige i kontni okvir za investicione fondove, finansijski izveštaji za investicione fondove, kao i godišnji izveštaj o poslovanju i izveštaji za potrebe statistike za zatvorene, odnosno privatne investicione fondove.

Sastavni deo ovog pravilnika su:

1. kontni okvir za investicione fondove (prilog 1),

2. finansijski izveštaji za otvorene investicione fondove (prilog 2),

3. finansijski izveštaji za zatvorene, odnosno privatne investicione fondove (prilog 3),

4. statistički izveštaj za zatvorene, odnosno privatne investicione fondove (prilog 4).

Pojmovi

Član 2

Pojedini pojmovi u smislu ovog pravilnika imaju sledeća značenja:

1. Komisija je Komisija za hartije od vrednosti,

2. Zakon je Zakon o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13),

3. Agencija je Agencija za privredne registre,

4. Društvo za upravljanje je pravno lice koje ima dozvolu za obavljanje delatnosti društva za upravljanje u smislu zakona kojim se uređuju investicioni fondovi,

5. Otvoreni investicioni fond je institucija kolektivnog investiranja, koja nema svojstvo pravnog lica, organizovana u skladu sa zakonom kojim se uređuju investicioni fondovi,

6. Zatvoreni investicioni fond je institucija kolektivnog investiranja, osnovana u formi akcionarskog društva u skladu sa zakonom kojim se uređuju investicioni fondovi,

7. Privatni investicioni fond je institucija kolektivnog investiranja, osnovana u formi društva sa ograničenom odgovornošću u skladu sa zakonom kojim se uređuju investicioni fondovi,

8. MSFI su Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja,

9. MRS su Međunarodni računovodstveni standardi,

10. Veliko pravno lice je pravno lice koje ispunjava kriterijume propisane Zakonom ili koje je Zakonom proglašeno za veliko pravno lice i koje je obveznik vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja u skladu sa Zakonom,

11. Redovni godišnji finansijski izveštaj je izveštaj koji treba da pruži istinit i pošten pregled finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja pravnog lica i koji se sastavlja za prethodnu poslovnu godinu,

12. Vanredni finansijski izveštaj je izveštaj koji se sastavlja u slučajevima statusnih promena, otvaranja, odnosno zaključenja stečajnog postupka ili pokretanja, odnosno zaključenja postupka likvidacije nad pravnim licem.

II POSLOVNE KNJIGE

Poslovne knjige

Član 3

Poslovne knjige predstavljaju jednoobrazne evidencije o stanju i promenama na imovini, obavezama i kapitalu, prihodima i rashodima društva za upravljanje.

U poslovne knjige podaci se unose na osnovu računovodstvenih isprava.

Poslovne knjige vode se u skladu sa načelom nepromenljivog zapisa o nastaloj poslovnoj promeni.

Vođenje poslovnih knjiga

Član 4

Društvo za upravljanje, saglasno zakonu kojim se uređuju investicioni fondovi, vodi poslovne knjige za svaki fond kojim upravlja.

Društvo za upravljanje ne može, saglasno Zakonu, da vođenje poslovnih knjiga za investicione fondove kojima upravlja, poveri drugom pravnom licu čija je pretežna delatnost pružanje računovodstvenih usluga.

Poslovne knjige vode se za poslovnu godinu koja je, po pravilu, jednaka kalendarskoj.

Društvo za upravljanje vrši otvaranje poslovnih knjiga investicionog fonda na početku poslovne godine na osnovu zaključnog bilansa stanja tog fonda prethodne godine.

Društvo za upravljanje za novoosnovani investicioni fond otvara poslovne knjige na osnovu bilansa osnivanja, koji se sastavlja na osnovu popisa imovine i obaveza, sa stanjem na dan upisa u registar investicionih fondova.

Čuvanje podataka

Član 5

Društvo za upravljanje je dužno da koristi standardni računovodstveni softver koji omogućava funkcionisanje sistema internih računovodstvenih kontrola i onemogućava brisanje proknjiženih poslovnih promena.

Društvo za upravljanje je dužno da uredno čuva računovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijske izveštaje investicionog fonda na način i u rokovima propisanim Zakonom.

Zaključivanje poslovnih knjiga

Član 6

Društvo za upravljanje poslovne knjige investicionog fonda zaključuje posle knjiženja svih poslovnih promena i obračuna na kraju poslovne godine, kao i u slučajevima statusnih promena, prestanka poslovanja i u drugim slučajevima u kojima je neophodno zaključiti poslovne knjige.

Društvo za upravljanje poslovne knjige investicionog fonda zaključuje najkasnije do roka za dostavljanje finansijskih izveštaja.

III KONTNI OKVIR I SADRŽINA RAČUNA U KONTNOM OKVIRU

Kontni okvir

Član 7

Društvo za upravljanje poslovne promene investicionog fonda knjiži na računima propisanim Kontnim okvirom za investicione fondove.

Propisani trocifreni računi se, po potrebi, mogu raščlanjavati na analitičke račune saglasno zahtevima MSFI.

Komisija može doneti uputstvo o bližoj sadržini računa u Kontnom okviru za investicione fondove.

Klasa 1: Gotovina i potraživanja

Član 8

Na računima grupe 10 Gotovina - iskazuju se stanje i promene gotovine na tekućem i deviznim računima i novčanim računima kod kastodi banke.

Na računima grupe 11 Potraživanja - iskazuju se stanje i promene potraživanja koja nastaju iz obavljanja osnovne delatnosti fondova.

Na računima grupe 12 Potraživanja od društva za upravljanje - iskazuju se stanje i promene potraživanja od društva za upravljanje fondom, u skladu sa nazivima računa.

Na računima grupe 13 Potraživanja od kastodi banke - iskazuju se stanje i promene potraživanja od kastodi banke.

Na računima grupe 14 Ostala potraživanja iskazuju se ostala potraživanja.

Na računima grupe 15 Aktivna vremenska razgraničenja i odložena poreska sredstva - iskazuju se stanje i promene nastalih, a nefakturisanih prihoda i unapred plaćenih rashoda i odložena poreska sredstva.

Klasa 2: Ulaganja fonda

Član 9

Na računima grupe 20 i 21 iskazuju se stanje i promene ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih i stranih izdavalaca i to u: hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju, i hartije od vrednosti koje su označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha saglasno MRS-39. Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 32, MRS 39, MSFI 9, MSFI 10, MSFI 11, MSFI 12 i drugim relevantnim MRS i MSFI. Kratkoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39, MSFI 9, MSFI 13 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 22 Depoziti - iskazuju se stanje i promene oročenih depozita fonda kod banaka.

Na računima grupe 23 Udeli - iskazuju se stanje i promene udela koje su u svojini fonda.

Na računima grupe 24 Nepokretnosti - iskazuju se stanje i promene nepokretnosti po fer vrednosti koje su u svojini fonda.

Na računima grupe 28 Ostala ulaganja - iskazuju se stanje i promene ulaganja koja nisu navedena na računima klase 2.

Na računima grupe 29 Gubitak iznad visine neto imovine - iskazuje se iznos gubitka koji prelazi vrednost neto imovine fonda.

Klasa 3: Obaveze

Član 10

Na računima grupe 30 Obaveze prema društvu za upravljanje - iskazuju se stanje i promene obaveza fonda prema društvu za upravljanje fondom koje nastaju po osnovu naknade za upravljanje, obaveza za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica i ostalih obaveza prema fondu.

Na računima grupe 31 Obaveze po osnovu članstva - iskazuju se stanje i promene obaveza prema članovima fonda po osnovu otkupa investicionih jedinica i njihovog prenosa, obaveza po osnovu isplate članovima iz realizovanog dobitka.

Na računima grupe 32 Ostale obaveze iz poslovanja - iskazuju se stanje i promene obaveza fonda koje su vezane za njegovo poslovanje, osim obaveza vezanih za odnose sa društvom za upravljanje fondom.

Na računima grupe 33 Kratkoročne finansijske obaveze - iskazuju se stanje i promene obaveza fonda po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, ostalih kratkoročnih finansijskih obaveza, kao i deo dugoročnih obaveza koji je dospeo za plaćanje.

Na računima grupe 34 Dugoročne obaveze - iskazuju se stanje i promene obaveza čiji je rok dospeća duži od godinu dana prema nazivima računa.

Na računima grupe 35 Pasivna vremenska razgraničenja i odložene poreske obaveze - iskazuju se stanje i promene nastalih, a neplaćenih rashoda i unapred naplaćenih prihoda i stanje i promene odloženih obaveza za porez na dobitak.

Klasa 4: Kapital

Član 11

Na računima grupe 40 Osnovni kapital - iskazuju se stanje i promene osnovnog kapitala otvorenog, zatvorenog ili privatnog investicionog fonda.

Na računima grupe 41 Kapitalne rezerve - iskazuju se stanje i promene emisione premije i moguće uplate akcionara zatvorenog investicionog fonda pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konverziji obveznica u akcije i ostale uplate akcionara u kapital koje nisu praćene emisijom akcija.

Na računima grupe 42 Rezerve iz dobitka - iskazuju se stanje i promene rezervi koje su u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom, odnosno statutom fonda i odlukama skupštine akcionara izdvojene iz dobitka.

Na računima grupe 43 Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici - iskazuju se, u skladu sa MRS 16, MRS 39, MRS 40 i MSFI 3 i drugim relevantnim MRS i MSFI, stanje i promene efekata promene fer vrednosti imovine. iskazuju se efekti revalorizacije, i nerealizovani dobici i gubici koji se uključuju u izveštaj o ostalom rezultatu u skladu sa MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja.

Na računu grupe 44 Neraspoređeni dobitak - iskazuju se stanje i promene dobitaka koji u prethodnim i tekućoj godini nisu raspoređeni.

Na računu grupe 45 Otkupljene sopstvene akcije, odnosno udeli - iskazuju se stanje i promene otkupljenih sopstvenih akcija zatvorenog investicionog fonda, odnosno udela privatnog investicionog fonda.

Na računima grupe 46 Gubitak - iskazuju se stanje i promene gubitka iz prethodnih i gubitka tekuće godine.

Klasa 5: Rashodi

Član 12

Na računima grupe 50 Poslovni rashodi - iskazuju se rashodi koji su uslovljeni obavljanjem poslovne aktivnosti fonda i to kako oni koje direktno snosi fond, tako i oni koji koje fond snosi ali preko društva za upravljanje fondom.

Na računima grupe 51 Realizovani gubitak - iskazuju se gubici nastali pri prodaji hartija od vrednosti, kursnih razlika, gubici na prodaji nepokretnosti i ostali realizovani gubici.

Na računima grupe 52 Nerealizovani gubitak - iskazuju se negativni efekti promene vrednosnih usklađivanja sredstava i obavezama po vrstama, preko iznosa raspoloživih revalorizacionih rezervi.

Ovi rashodi se obuhvataju u skladu sa MRS 16, MRS 36, MRS 38 i drugim relevantnim standardima uz odobrenje računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koja se odnose.

Na računima grupe 53 Finansijski rashodi - iskazuju se rashodi po osnovu kamata, negativnih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računima grupe 59 Prenos rashoda - iskazuje se prenos rashoda.

Klasa 6: Prihodi

Član 13

Na računima grupe 60 Poslovni prihodi - iskazuju se prihodi koji nastaju iz osnovne delatnosti fonda.

Na računima grupe 61 Realizovani dobitak - iskazuju se dobici koji nastaju pri prodaji hartija od vrednosti, promeni kursa stranih valuta i prodaji nepokretnosti u odnosu na nabavnu vrednost istih.

Na računima grupe 62 Nerealizovani dobitak - iskazuju se dobici nastali po osnovu usklađivanja vrednosti imovine.

Na računima grupe 63 Finansijski prihodi - iskazuju se finansijski prihodi, osim kamata i dividendi, koji za investicione fondove predstavljaju poslovne prihode.

Na računu grupe 69 Prenos prihoda - iskazuje se prenos prihoda.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i računa uspeha

Član 14

Na računu 70 Otvaranje glavne knjige - iskazuju se početna stanja pozicija aktive i pasive iz bilansa osnivanja na početku rada fonda i početnog bilansa stanja na početku svake godine.

Na računima grupe 71 Zaključak računa uspeha - iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računima grupe 72 Račun dobitka ili gubitka - iskazuju se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu grupe 73 Zaključak računa stanja - iskazuje se zaključak računa stanja - aktive i pasive fonda na dan bilansa.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 15

Na računima grupe 88 Vanbilansna aktiva - iskazuju se stanje i promene sredstava uzetih u operativni zakup i drugih sredstava koja nisu u vlasništvu fonda, osim sredstava uzetih u finansijski zakup.

Na računima grupe 89 Vanbilansna pasiva - iskazuju se stanje i promene obaveza po osnovu sredstava koja su iskazana na računima grupe 88.

IV FINANSIJSKI IZVEŠTAJI I GODIŠNJI IZVEŠTAJ O POSLOVANJU

MSFI i opšta računovodstvena načela

Član 16

Za priznavanje, vrednovanje, prezentaciju i obelodanjivanje pozicija u finansijskim izveštajima investicioni fond, kao veliko pravno lice u skladu sa Zakonom, primenjuje MSFI.

Pozicije u finansijskim izveštajima društvo za upravljanje vrednuje u skladu sa opštim računovodstvenim načelima u skladu sa Zakonom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, društvo za upravljanje može odstupiti od opštih računovodstvenih načela samo u slučajevima primene pojedinih MSFI.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, društvo za upravljanje je dužno da u Napomenama uz finansijske izveštaje obelodani takvo odstupanje, razloge za odstupanje i efekte odstupanja na imovinu, obaveze, finansijsku poziciju i dobitak ili gubitak.

Finansijski izveštaji

Član 17

Godišnji finansijski izveštaj otvorenog investicionog fonda obuhvata sledeće izveštaje:

1. Bilans stanja (Izveštaj o neto imovini),

2. Bilans uspeha,

3. Izveštaj o tokovima gotovine,

4. Izveštaj o promenama na neto imovini,

5. Izveštaj o stanju i promenama investicionih jedinica i finansijskim pokazateljima,

6. Izveštaj o strukturi imovine fonda,

7. Izveštaj o strukturi ulaganja,

8. Izveštaj o realizovanim dobicima (gubicima),

9. Izveštaj o nerealizovanim dobicima (gubicima),

10. Napomene uz finansijske izveštaje.

Godišnji finansijski izveštaj zatvorenog, odnosno privatnog investicionog fonda obuhvata sledeće izveštaje:

1. Bilans stanja (Izveštaj o neto imovini),

2. Bilans uspeha,

3. Izveštaj o ostalom rezultatu,

4. Izveštaj o tokovima gotovine,

5. Izveštaj o promenama na kapitalu,

6. Izveštaj o strukturi imovine,

7. Izveštaj o strukturi ulaganja,

8. Izveštaj o realizovanim dobicima (gubicima),

9. Izveštaj o nerealizovanim dobicima (gubicima),

10. Izveštaj o transakcijama sa povezanim licima,

11. Napomene uz finansijske izveštaje.

Vanredni finansijski izveštaj investicionog fonda obuhvata Bilans stanja i Bilans uspeha.

Bilans stanja

Član 18

Bilans stanja predstavlja pregled imovine, obaveza i kapitala na poslednji dan izveštajnog perioda sa uporednim podacima za prethodni period.

Izveštaji koji razrađuju pokazatelje iz Bilansa stanja su Izveštaj o strukturi imovine i Izveštaj o strukturi ulaganja, koji prikazuju nabavnu vrednost, ukupnu vrednost ulaganja na dan izveštavanja i procenat učešća tog ulaganja u ukupnoj imovini fonda.

Rezultat poslovanja

Član 19

Ukupan rezultat poslovanja prikazuje se u Bilansu uspeha i Izveštaju o ostalom rezultatu.

Bilans uspeha predstavlja pregled prihoda, rashoda i rezultata poslovanja nastalih u određenom periodu.

Izveštaj o ostalom rezultatu čine stavke prihoda i rashoda zatvorenog, odnosno privatnog investicionog fonda (uključujući i reklasifikacije usled korigovanja) koje nisu priznate u Bilansu uspeha saglasno određenim MSFI), odnosno nerealizovani dobici i gubici nastali usled promena na kapitalu (osim promena nastalih iz odnosa sa vlasnicima kapitala).

Ukupan rezultat poslovanja iskazuje ukupnu dobit, odnosno raspodeljivu dobit iz redovnog poslovanja i neraspodeljivi deo dobiti nastao usled ekonomskih uslova poslovanja.

Izveštaji koji prikazuju rezultat poslovanja fonda su Izveštaji o realizovanim, odnosno nerealizovanim dobicima (gubicima), za otvoreni investicioni fond Izveštaj o stanju i promenama investicionih jedinica i finansijskim pokazateljima i za zatvoreni, odnosno privatni investicioni fond Izveštaj o transakcijama sa povezanim licima.

Izveštaj o tokovima gotovine

Član 20

Izveštaj o tokovima gotovine čine informacije o prilivima i odlivima gotovine i gotovinskih ekvivalenata tokom izveštajnog perioda.

U izveštaju se prikazuju stanje gotovine na početku i kraju perioda, prilivi i odlivi iz poslovnih aktivnosti, aktivnosti investiranja i aktivnosti finansiranja, kursne razlike po osnovu preračuna gotovine i neto priliv, odnosno odliv gotovine.

Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata ne smatra tokom gotovine.

Izveštaj o tokovima gotovine priprema se u skladu sa MRS 7 primenom direktne metode.

Izveštaj o promenama na kapitalu

Član 21

Izveštaj o promenama na kapitalu čine informacije o promenama na kapitalu zatvorenog, odnosno privatnog investicionog fonda tokom izveštajnog perioda.

U izveštaju se prikazuju početno stanje, korekcije usled materijalno značajnih grešaka, odnosno korekcije usled promena računovodstvene politike koja se primenjuje retrospektivno, promene tokom perioda i stanje na kraju perioda i to za komponente kapitala, ostalog kapitala i ostalog rezultata, ukupni kapital i gubitak iznad kapitala.

Napomene uz finansijske izveštaje

Član 22

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opšte informacije o društvu za upravljanje i investicionom fondu, primenjene računovodstvene politike, primenjene osnove za vrednovanje pozicija u izveštajima, korekcije početnog stanja po osnovu greške ili promene računovodstvene politike, opise ili raščlanjavanja stavki obelodanjenih u finansijskim izveštajima i informacije o stavkama koje se nisu kvalifikovale za priznavanje u tim izveštajima, a značajne su za ocenu finansijskog položaja i uspešnost poslovanja društva za upravljanje i dodatne informacije u skladu sa zahtevima MSFI.

Za napomene uz finansijske izveštaje nije propisan poseban obrazac, a informacije iz stava 1 ovog člana prikazuju se arapskim brojevima prema redosledu obrazaca i pozicija u obrascima, odnosno prema redosledu MRS, odnosno MSFI.

Sastavljanje finansijskih izveštaja

Član 23

Društvo za upravljanje sastavlja redovan godišnji finansijski izveštaj za prethodnu poslovnu godinu za svaki investicioni fond kojim upravlja, odnosno vanredni finansijski izveštaj investicionog fonda u slučajevima propisanim Zakonom.

Redovan godišnji finansijski izveštaj za novoosnovani investicioni fond sastavlja za se period koji počinje datumom upisa u registar investicionih fondova, a završava se datumom izveštajnog perioda, a u obrascima finansijskih izveštaja ne prikazuje poslovanje u prethodnoj godini.

Finansijske izveštaje investicionog fonda društvo za upravljanje sastavlja na obrascima koji su sastavni deo ovog pravilnika.

U obrasce iz stava 3 ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara i upisuju se na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

Komisija može doneti uputstvo o sadržini pozicija u obrascima finansijskih izveštaja.

Uputstvo iz stava 5. ovog člana objavljuje se na internet stranici Komisije.

Revizija finansijskih izveštaja

Član 24

Društvo za upravljanje je obavezno da obezbedi reviziju finansijskih izveštaja za investicioni fond kojim upravlja, koja se obavlja u skladu sa propisima kojima se uređuje revizija.

Reviziju finansijskih izveštaja može da obavlja društvo za reviziju koje se nalazi na Listi revizora koji mogu da vrše reviziju finansijskih izveštaja javnih društava, a koju utvrđuje i objavljuje Komisija u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala.

Godišnji izveštaj o poslovanju

Član 25

Društvo za upravljanje sastavlja Godišnji izveštaj o poslovanju za zatvorene, odnosno privatne investicione fondove koji sadrži podatke propisane Zakonom, kao i podatke iz mesečnih izveštaja investicionih fondova propisane pravilnikom Komisije kojim se propisuju uslovi za obavljanje delatnosti društva za upravljanje investicionim fondovima.

Statistički izveštaj

Član 26

Društvo za upravljanje sastavlja za zatvoreni, odnosno privatni investicioni fond Statistički izveštaj koji sadrži opšte podatke o fondu, podatke o strukturi osnovnog kapitala, obavezama, troškovima i prihodima fonda.

Podaci se unose u sve predviđene kolone prema sadržini grupa računa i računa označenih u tabeli, iznosi se upisuju u hiljadama dinara, a broj akcija i zaposlenih u celom broju.

Dostavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju

Član 27

Društvo za upravljanje je dužno da Komisiji do 31. marta tekuće godine dostavi za investicione fondove kojima upravlja:

- godišnje finansijske izveštaje,

- godišnji izveštaj o poslovanju zatvorenog investicionog fonda,

- odluku o usvajanju finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju,

- izveštaj eksternog revizora o reviziji godišnjih finansijskih izveštaja,

- odluku o usvajanju izveštaja eksternog revizora.

Društvo za upravljanje je dužno da, radi javnog objavljivanja, Agenciji dostavi redovne i vanredne finansijske izveštaje investicionih fondova i dokumenta uz te izveštaje, na način i u rokovima propisanim Zakonom.

Društvo za upravljanje je dužno da, radi obrade podataka za potrebe statistike, Agenciji dostavi statistički izveštaj zatvorenog, odnosno privatnog fonda, na način i u rokovima propisanim Zakonom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Primena

Član 28

Društvo za upravljanje je dužno da uskladi vođenje poslovnih knjiga investicionih fondova kojima upravlja sa odredbama ovog pravilnika najkasnije do dana pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji za 2014. godinu.

Odredbe ovog pravilnika se primenjuju na finansijske izveštaje investicionih fondova koji se sastavljaju na dan 31. decembra 2014. godine.

Prestanak važenja propisa

Član 29

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za investicione fondove ("Službeni glasnik RS", broj 8/09) i Pravilnik o sadržini i formi finansijskih izveštaja investicionih fondova ("Službeni glasnik RS", broj 8/09).

Završna odredba

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

KONTNI OKVIR ZA INVESTICIONE FONDOVE

 

Klasa 1: GOTOVINA I POTRAŽIVANJA

10

GOTOVINA

100

Gotovina u blagajni

101

Tekući račun

102

Gotovina u dinarima kod kastodi banke

103

Devizni račun

104

Gotovina u stranoj valuti kod kastodi banke

11

POTRAŽIVANJA IZ AKTIVNOSTI FONDA

110

Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti

111

Potraživanja po osnovu kamata

112

Potraživanja po osnovu dividendi i učešća u dobitku

113

Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica

114

Potraživanja po osnovu prodaje udela i nepokretnosti

115

Potraživanja po osnovu prenosa investicionih jedinica

118

Ostala potraživanja

119

Ispravka vrednosti potraživanja iz aktivnosti fonda

12

POTRAŽIVANJA OD DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

120

Potraživanja po osnovu više isplaćene naknade za upravljanje

121

Potraživanja za refundiranje transakcionih troškova

128

Ostala potraživanja od društva za upravljanje

129

Ispravka vrednosti potraživanja od društva za upravljanje

13

POTRAŽIVANJA OD KASTODI BANKE

14

OSTALA POTRAŽIVANJA

15

AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA I ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

150

Obračunati, a nenaplaćeni prihodi

151

Unapred plaćeni rashodi

152

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

159

Odložena poreska sredstva

Klasa 2: ULAGANJA FONDA

20

HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA

200

Hartije od vrednosti do roka dospeća

201

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

202

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

209

Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca

21

HARTIJE OD VREDNOSTI STRANIH IZDAVALACA

210

Hartije od vrednosti do roka dospeća

211

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

212

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

219

Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca

22

DEPOZITI

220

Depoziti kod domaćih banaka

221

Depoziti kod stranih banaka

229

Ispravka vrednosti depozita

23

UDELI

24

NEPOKRETNOSTI

240

Zemljište

241

Poslovni objekti

242

Stambeni objekti

243

Stambeno-poslovni objekti

244

Ekonomski objekti

248

Ostale nepokretnosti

249

Ispravka vrednosti nepokretnosti

28

OSTALA ULAGANJA

29

GUBITAK IZNAD VISINE NETO IMOVINE

Klasa 3: OBAVEZE

30

OBAVEZE PREMA DRUŠTVU ZA UPRAVLJANJE

300

Obaveze za naknadu za upravljanje

301

Obaveze za manje obračunatu i isplaćenu naknadu za upravljanje

302

Obaveze za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica

309

Ostale obaveze prema društvu za upravljanje

31

OBAVEZE PO OSNOVU ČLANSTVA

310

Obaveze po osnovu otkupa investicionih jedinica

311

Obaveze po osnovu prenosa investicionih jedinica

312

Obaveze za isplate članovima iz realizovanog dobitka

319

Ostale obaveze po osnovu članstva

32

OSTALE OBAVEZE IZ POSLOVANJA

320

Obaveze po osnovu kupovine i prodaje finansijskih instrumenata

321

Obaveze po osnovu kupovine i prodaje udela

322

Obaveze po osnovu kupovine i prodaje nepokretnosti

323

Obaveze za naknadu kastodi banci

324

Obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora

325

Obaveze za kamate

326

Obaveze po osnovu eksterne revizije

327

Obaveze za dividende

328

Obaveze za porez na dobitak

329

Ostale poslovne obaveze

33

KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

320

Kratkoročni krediti

328

Ostale kratkoročne finansijske obaveze

329

Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

34

DUGOROČNE OBAVEZE

340

Dugoročni krediti u zemlji

341

Dugoročni krediti u inostranstvu

348

Ostale dugoročne obaveze

35

PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA I ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

350

Obračunati neplaćeni rashodi

351

Unapred naplaćeni prihodi

352

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

359

Odložene poreske obaveze

Klasa 4: KAPITAL

40

OSNOVNI KAPITAL

400

Investicione jedinice

401

Akcijski kapital

402

Udeli u osnovnom kapitalu

409

Neuplaćeni upisani kapital

41

KAPITALNE REZERVE

410

Emisiona premija

411

Ostale kapitalne rezerve

42

REZERVE IZ DOBITKA

420

Zakonske rezerve

421

Ostale rezerve iz dobitka

43

REVALORIZACIONE REZERVE I NEREALIZOVANI DOBICI I GUBICI

430

Revalorizacione rezerve

431

Nerealizovani dobici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

432

Nerealizovani gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

433

Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

434

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

44

NERASPOREĐENI DOBITAK

440

Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

441

Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

45

OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE, ODNOSNO UDELI

450

Otkupljene sopstvene akcije

451

Otkupljeni sopstveni udeli

46

GUBITAK

460

Gubitak prethodnih godina

461

Gubitak tekuće godine

Klasa 5: RASHODI

50

POSLOVNI RASHODI

500

Naknada društvu za upravljanje

501

Troškovi kupovine i prodaje hartija od vrednosti

502

Troškovi kupovine i prodaje udela

503

Troškovi kupovine i prodaje nepokretnosti

504

Rashodi po osnovu kamata

505

Naknada članovima uprave

506

Troškovi kastodi banke

507

Troškovi eksterne revizije

509

Ostali poslovni rashodi

51

REALIZOVANI GUBITAK

510

Realizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

511

Realizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

512

Realizovani gubitak po osnovu udela

513

Realizovani gubitak po osnovu nepokretnosti

519

Ostali realizovani gubici

52

NEREALIZOVANI GUBITAK

520

Nerealizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

521

Nerealizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

522

Nerealizovani gubitak po osnovu udela

523

Nerealizovani gubitak po osnovu nepokretnosti

529

Ostali nerealizovani gubici

53

FINANSIJSKI RASHODI

530

Rashodi po osnovu kamata

539

Ostali finansijski rashodi

59

PRENOS RASHODA

590

Prenos rashoda

Klasa 6: PRIHODI

60

POSLOVNI PRIHODI

600

Prihodi od kamata

601

Prihodi od dividendi i učešća u dobitku

602

Prihodi od zakupa

609

Ostali prihodi

61

REALIZOVANI DOBITAK

610

Realizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

611

Realizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

612

Realizovani dobitak po osnovu udela

613

Realizovani dobitak po osnovu nepokretnosti

619

Ostali realizovani dobici

62

NEREALIZOVANI DOBITAK

620

Nerealizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

621

Nerealizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

622

Nerealizovani dobitak po osnovu udela

623

Nerealizovani dobitak po osnovu nepokretnosti

629

Ostali nerealizovani dobici

63

FINANSIJSKI PRIHODI

630

Finansijski prihodi

69

PRENOS PRIHODA

690

Prenos prihoda

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA

70

OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

700

Račun otvaranja

71

ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

710

Račun rashoda i prihoda

711

Prenos ukupnog rezultata

72

RAČUN DOBITKA ILI GUBITKA

720

Račun dobitka ili gubitka

721

Račun dobitka ili gubitka

722

Odloženi poreski rashodi perioda

723

Odloženi poreski prihodi perioda

724

Prenos dobitka ili gubitka

73

ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

730

Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88

VANBILANSNA AKTIVA

89

VANBILANSNA PASIVA

 

Prilog 2

FINANSIJSKI IZVEŠTAJI ZA OTVORENE INVESTICIONE FONDOVE

 

Obrazac 1

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

BILANS STANJA
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____. _____. 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa /račun

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. UKUPNA IMOVINA (002+003+007)

001

 

 

 

10

I GOTOVINA

002

 

 

 

11, 12, 13, 14

II POTRAŽIVANJA (004+005+006)

003

 

 

 

11 bez 114

1. Potraživanja iz aktivnosti fonda

004

 

 

 

12

2. Potraživanja od društva za upravljanje

005

 

 

 

13, 14

3. Ostala potraživanja

006

 

 

 

20, 21, 22, 28

III ULAGANJA FONDA (008+011+014+017+018)

007

 

 

 

 

1. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti koji se drže do roka dospeća (009+010)

008

 

 

 

200, 209

1.1. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti koji se drže do roka dospeća domaćih izdavalaca

009

 

 

 

210, 219

1.2. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti koji se drže do roka dospeća stranih izdavalaca

010

 

 

 

 

2. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti raspoložive za prodaju (012+013)

011

 

 

 

201

2.1. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti raspoložive za prodaju domaćih izdavalaca

012

 

 

 

211

2.2. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti raspoložive za prodaju stranih izdavalaca

013

 

 

 

 

3. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha (015+016)

014

 

 

 

202

3.1. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha domaćih izdavalaca

015

 

 

 

212

3.2. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha stranih emitenata

016

 

 

 

22

4. Depoziti

017

 

 

 

28

5. Ostala ulaganja

018

 

 

 

 

B. OBAVEZE (102+106+107+108)

101

 

 

 

30

I OBAVEZE PREMA DRUŠTVU ZA UPRAVLJANJE (103+104+105)

102

 

 

 

300, 301

1. Obaveze za naknadu za upravljanje

103

 

 

 

302

2. Obaveze za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica

104

 

 

 

309

3. Ostale obaveze prema društvu za upravljanje

105

 

 

 

31

II OBAVEZE PO OSNOVU ČLANSTVA

106

 

 

 

32 osim 321, 322, 324, 327

III OSTALE OBAVEZE IZ POSLOVANJA

107

 

 

 

33

IV KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

108

 

 

 

 

V. NETO IMOVINA FONDA (001-101)

109

 

 

 

400

I INVESTICIONE JEDINICE - NETO UPLATE

110

 

 

 

431

II NEREALIZOVANI DOBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

111

 

 

 

432

III NEREALIZOVANI GUBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

112

 

 

 

44

IV NERASPOREĐENI DOBITAK

113

 

 

 

46

V GUBITAK

114

 

 

 

 

G. NETO IMOVINA FONDA PO INVESTICIONOJ JEDINICI

 

 

 

 

 

I BROJ INVESTICIONIH JEDINICA

115

 

 

 

 

II NETO IMOVINA PO INVESTICIONOJ JEDINICI

116

 

 

 

Napomene:
1) Broj investicionih jedinica se ne iskazuje u hiljadama, već u celom broju
2) Vrednost neto imovine po investicionoj jedinici se ne iskazuje u hiljadama, već u punom iznosu

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 2

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

BILANS USPEHA
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa /račun

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. REALIZOVANI PRIHODI I RASHODI

 

 

 

 

60

I POSLOVNI PRIHODI (202+203+204)

201

 

 

 

600

1. Prihodi od kamata

202

 

 

 

601

2. Prihodi od dividendi

203

 

 

 

609

3. Ostali prihodi

204

 

 

 

61

II REALIZOVANI DOBITAK (206+207+208)

205

 

 

 

610

1. Realizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

206

 

 

 

611

2. Realizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

207

 

 

 

619

3. Ostali realizovani dobici

208

 

 

 

50

III POSLOVNI RASHODI (210+211+212+213+214)

209

 

 

 

500

1. Naknada društvu za upravljanje

210

 

 

 

501

2. Troškovi kupovine i prodaje hartija od vrednosti

211

 

 

 

504

3. Rashodi po osnovu kamata

212

 

 

 

506

4. Troškovi kastodi banke

213

 

 

 

507, 509

5. Ostali poslovni rashodi

214

 

 

 

51

IV REALIZOVANI GUBITAK (216+217+218)

215

 

 

 

510

1. Realizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

216

 

 

 

511

2. Realizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

217

 

 

 

519

3. Ostali realizovani gubici

218

 

 

 

 

V UKUPNI REALIZOVANI DOBITAK (201+205-209-215)

219

 

 

 

 

VI UKUPNI REALIZOVANI GUBITAK (209+215-201-205)

220

 

 

 

 

B. NEREALIZOVANI DOBICI I GUBICI

 

 

 

 

62

I NEREALIZOVANI DOBITAK (222+223+224)

221

 

 

 

620

1. Nerealizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

222

 

 

 

621

2. Nerealizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

223

 

 

 

629

3. Ostali nerealizovani dobici

224

 

 

 

52

II NEREALIZOVANI GUBITAK (226+227+228)

225

 

 

 

520

1. Nerealizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

226

 

 

 

521

2. Nerealizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

227

 

 

 

529

3. Ostali nerealizovani gubici

228

 

 

 

 

III UKUPNI NEREALIZOVANI DOBITAK (221-225)

229

 

 

 

 

IV UKUPNI NEREALIZOVANI GUBITAK (225-221)

230

 

 

 

 

V. POVEĆANJE (SMANJENJE) NETO IMOVINE OD POSLOVANJA FONDA

 

 

 

 

 

I POVEĆANJE NETO IMOVINE FONDA (219+229-220-230)

231

 

 

 

 

II SMANJENJE NETO IMOVINE FONDA (220+230-219-229)

232

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 3

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

- u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

Tekući period

Prethodni period

1

2

3

4

5

A. NOVČANI TOKOVI IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

I PRILIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (402+403+404+405)

401

 

 

 

1. Prilivi po osnovu prodaje ulaganja

402

 

 

 

2. Prilivi po osnovu dividendi

403

 

 

 

3. Prilivi po osnovu kamata

404

 

 

 

4. Ostali prilivi

405

 

 

 

II ODLIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (407+408+409+410+411+412)

406

 

 

 

1. Odlivi po osnovu kupovine ulaganja

407

 

 

 

2. Odlivi po osnovu naknada društvu za upravljanje

408

 

 

 

3. Odlivi po osnovu troškova kupovine i prodaje hartija od vrednosti

409

 

 

 

4. Odlivi po osnovu rashoda kamata

410

 

 

 

5. Odlivi po osnovu troškova kastodi banke

411

 

 

 

6. Ostali odlivi

412

 

 

 

III NETO PRILIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (401-406)

413

 

 

 

IV NETO ODLIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (406-401)

414

 

 

 

B. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

 

I PRILIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (416+417+418)

415

 

 

 

1. Prilivi po osnovu prodaje investicionih jedinica

416

 

 

 

2. Prilivi po osnovu zaduživanja

417

 

 

 

3. Ostali prilivi

418

 

 

 

II ODLIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (420+421+422)

419

 

 

 

1. Odlivi po osnovu otkupa investicionih jedinica

420

 

 

 

2. Odlivi po osnovu razduživanja

421

 

 

 

3. Ostali odlivi

422

 

 

 

III NETO PRILIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (415-419)

423

 

 

 

IV NETO ODLIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (419-415)

424

 

 

 

V. NETO PRILIVI GOTOVINE (413+423-414-424)

425

 

 

 

G. NETO ODLIVI GOTOVINE (414+424-413-423)

426

 

 

 

D. GOTOVINA NA POČETKU PERIODA

427

 

 

 

Đ. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

428

 

 

 

E. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

429

 

 

 

Ž. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA
(425-426+427+428-429)

430

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 4 (2a)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA NETO IMOVINI
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

I NETO IMOVINA NA POČETKU PERIODA

501

 

 

 

II UKUPNA POVEĆANJA NETO IMOVINE (503+504+505+506)

502

 

 

 

1. Povećanja po osnovu realizovanih dobitaka

503

 

 

 

2. Povećanja po osnovu nerealizovanih dobitaka od hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

504

 

 

 

3. Povećanja po osnovu nerealizovanih dobitaka od ulaganja u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

505

 

 

 

4. Povećanja po osnovu prodaje investicionih jedinica

506

 

 

 

III UKUPNA SMANJENJA NETO IMOVINE (508+509+510+511)

507

 

 

 

1. Smanjenja po osnovu realizovanih gubitaka

508

 

 

 

2. Smanjenja po osnovu nerealizovanih gubitaka od hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

509

 

 

 

3. Smanjenja po osnovu nerealizovanih gubitaka od ulaganja u hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

510

 

 

 

4. Smanjenja po osnovu otkupa investicionih jedinica

511

 

 

 

IV NETO IMOVINA NA KRAJU PERIODA (501+506-511)

512

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 5 (2b)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O STANJU I PROMENAMA INVESTICIONIH JEDINICA I FINANSIJSKIM POKAZATELJIMA OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

I PROMENE U BROJU INVESTICIONIH JEDINICA

 

 

 

1. Broj investicionih jedinica na početku perioda

701

 

 

2. Broj prodatih investicionih jedinica

702

 

 

3. Broj otkupljenih investicionih jedinica

703

 

 

4. Broj investicionih jedinica na kraju perioda

704

 

 

II VREDNOST NETO IMOVINE PO INVESTICIONOJ JEDINICI FONDA NA POČETKU PERIODA

 

 

 

1. Neto imovina fonda na početku perioda

705

 

 

2. Vrednost investicione jedinice na početku perioda

706

 

 

III VREDNOST NETO IMOVINE FONDA PO INVESTICIONOJ JEDINICI NA KRAJU PERIODA

 

 

 

1. Neto imovina fonda na kraju perioda

707

 

 

2. Vrednost investicione jedinice na kraju perioda

708

 

 

IV FINANSIJSKI POKAZATELJI

 

 

 

1. Stopa prinosa na prosečnu neto imovinu fonda (%)

709

 

 

2. Odnos realizovanih prihoda i prosečne neto imovine (%)

710

 

 

3. Odnos realizovanih rashoda i prosečne neto imovine (%)

711

 

 

4. Odnos isplaćenog iznosa investitorima u toku perioda i prosečne neto imovine fonda (%)

712

 

 

Napomene:
1) Broj investicionih jedinica se ne iskazuje u hiljadama, već u celom broju
2) Vrednost investicione jedinice se ne iskazuje u hiljadama, već u punom iznosu

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 6 (1a)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O STRUKTURI IMOVINE
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____ . _____. 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna vrednost
na dan izveštavanja

Učešće u vrednosti
imovine fonda (%)

1

2

3

4

I ULAGANJA FONDA (802+803+804+805+806+807)

801

 

 

1. Akcije

802

 

 

2. Obveznice

803

 

 

3. Ostale hartije od vrednosti

804

 

 

4. Depoziti

805

 

 

5. Investicione jedinice

806

 

 

6. Ostala ulaganja

807

 

 

II POTRAŽIVANJA

808

 

 

III GOTOVINA

809

 

 

IV UKUPNO (801+808+809)

810

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 7 (1b)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O STRUKTURI ULAGANJA
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____ . _____. 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna nabavna vrednost

AOP

Ukupna
vrednost na dan izveštavanja

AOP

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

4

A AKCIJE (I+II)

901

 

918

 

935

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

902

 

919

 

936

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

903

 

920

 

937

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE (I+II)

904

 

921

 

938

 

I OBVEZNICE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5+6)

905

 

922

 

939

 

1. Obveznice Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

4. Obveznice banaka

 

 

 

 

 

 

5. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA (1+2+3+4)

906

 

923

 

940

 

1. Obveznice međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice stranih banaka

 

 

 

 

 

 

4. Obveznice drugih stranih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

V DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

907

 

924

 

941

 

I DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5)

908

 

925

 

942

 

1. Depozitne potvrde

 

 

 

 

 

 

2. Trezorski zapisi

 

 

 

 

 

 

3. Blagajnički zapisi

 

 

 

 

 

 

4, Komercijalni zapisi

 

 

 

 

 

 

5. Ostale hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

 

II DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI STRANIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5)

909

 

926

 

943

 

1. Depozitne potvrde

 

 

 

 

 

 

2. Trezorski zapisi

 

 

 

 

 

 

3. Blagajnički zapisi

 

 

 

 

 

 

4. Komercijalni zapisi

 

 

 

 

 

 

5. Ostale hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

 

G DEPOZITI (I+II)

910

 

927

 

944

 

I DEPOZITI KOD DOMAĆIH BANAKA (1+2)

911

 

928

 

945

 

1. Kratkoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

2. Dugoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

I DEPOZITI KOD STRANIH BANAKA (1+2)

 

 

 

 

 

 

1. Kratkoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

2. Dugoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

D INVESTICIONE JEDINICE (I+II)

912

 

929

 

946

 

I INVESTICIONE JEDINICE DOMAĆIH FONDOVA(1+2)

913

 

930

 

947

 

1. Ulaganja u fondove kojima upravlja isto društvo

 

 

 

 

 

 

2. Ostala ulaganja u fondove kojima upravlja isto društvo

 

 

 

 

 

 

II INVESTICIONE JEDINICE DOMAĆIH FONDOVA (1+2)

914

 

931

 

948

 

1. Ulaganja u fondove kojima upravlja povezano lice sa DZU

 

 

 

 

 

 

2. Ostala ulaganja u fondove kojima upravlja povezano lice sa DZU

 

 

 

 

 

 

Đ OSTALA ULAGANJA (I+II)

915

 

932

 

949

 

I ULAGANJA U ZEMLJI (1+2+...)

916

 

933

 

950

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

II ULAGANJA U INOSTRANSTVU (1+2+...)

917

 

934

 

951

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 8 (2v)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O REALIZOVANIM DOBICIMA (GUBICIMA)
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna nabavna vrednost

AOP

Ukupna vrednost na dan izveštavanja

AOP

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

4

A AKCIJE (I+II)

1001

 

1011

 

1021

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

1002

 

1012

 

1022

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

1003

 

1013

 

1023

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

1004

 

1014

 

1024

 

I OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5+6)

1005

 

1015

 

1025

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

4. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

5. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti banaka

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA (1+2+3)

1006

 

1016

 

1026

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

2, Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih banaka i ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

V INVESTICIONE JEDINICE (I+II)

1007

 

1017

 

1027

 

I INVESTICIONE JEDINICE DOMAĆIH FONDOVA (1+2)

1008

 

1018

 

1028

 

1. Ulaganja u fondove kojima upravlja isto društvo

 

 

 

 

 

 

2. Ostala ulaganja u fondove kojima upravlja isto društvo

 

 

 

 

 

 

II INVESTICIONE JEDINICE DOMAĆIH FONDOVA (1+2)

1009

 

1019

 

1029

 

1. Ulaganja u fondove kojima upravlja povezano lice sa DZU

 

 

 

 

 

 

2. Ostala ulaganja u fondove kojima upravlja povezano lice sa DZU

 

 

 

 

 

 

G UKUPNO REALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) (A+B+V)

1010

 

1020

 

1030

 

Napomene:
1) U koloni Realizovani dobitak (gubitak) negativne vrednosti se iskazuju u zagradi

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 9 (2g)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O NEREALIZOVANIM DOBICIMA (GUBICIMA)
OTVORENOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Nabavna vrednost/ knjigovodstvena vrednost

AOP

Fer vrednost

AOP

Nerealizovani dobitak (gubitak) od promene cene

AOP

Nerealizovani dobitak (gubitak) od promene kursa

AOP

Ukupni nerealizovani dobitak (gubitak)

1

2

3

4

5

6 (4+5)

A AKCIJE (I+II)

1101

 

1108

 

1115

 

1122

 

1129

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

1102

 

1109

 

1116

 

1123

 

1130

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

1103

 

1110

 

1117

 

1124

 

1131

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

1104

 

1111

 

1118

 

1125

 

1132

 

I OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+..+6)

1105

 

1112

 

1119

 

1126

 

1133

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA (1+..+3)

1106

 

1113

 

1120

 

1127

 

1134

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih banaka i ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V UKUPNO NEREALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) (A+B)

1107

 

1114

 

1121

 

1128

 

1135

 

Napomene:
1) U koloni Nerealizovani dobitak (gubitak) negativne vrednosti se iskazuju u zagradi

U ________________

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

dana _____ 20__ godine

 

 

M.P.

 

 

 

Prilog 3

FINANSIJSKI IZVEŠTAJI ZA ZATVORENE/PRIVATNE INVESTICIONE FONDOVE

 

Obrazac 1

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

BILANS STANJA
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____ . _____. 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa /račun

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. UKUPNA IMOVINA (002+003+010+011+012)

001

 

 

 

10

I GOTOVINA

002

 

 

 

11, 12, 13, 14

II POTRAŽIVANJA (004+005+006+007+008+009+010)

003

 

 

 

110, 119 (deo)

1. Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti

004

 

 

 

111, 119 (deo)

2. Potraživanja po osnovu kamata

005

 

 

 

112, 119 (deo)

3. Potraživanja po osnovu dividendi i učešća u dobitku

006

 

 

 

114, 119 (deo)

4. Potraživanja po osnovu prodaje udela i nepokretnosti

007

 

 

 

12

5. Potraživanja od društva za upravljanje

008

 

 

 

13

6. Potraživanja od kastodi banke

009

 

 

 

14

7. Ostala potraživanja

010

 

 

 

159

III ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA (008+011+014+017+018)

011

 

 

 

15 osim 159

IV AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

012

 

 

 

20-24, 28

V ULAGANJA FONDA (014+015+016+017+018+109+020)

013

 

 

 

200, 209, 210, 219

1. Hartije od vrednosti koji se drže do roka dospeća

014

 

 

 

201, 211

2. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

015

 

 

 

202, 212

3. Ulaganja fonda u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

016

 

 

 

22

4, Depoziti

017

 

 

 

23

5. Udeli

018

 

 

 

24

6. Nepokretnosti

019

 

 

 

28

7. Ostala ulaganja

020

 

 

 

 

B. OBAVEZE (102+103+104+105+107+108+111+112)

101

 

 

 

30

I OBAVEZE PREMA DRUŠTVU ZA UPRAVLJANJE (103+104+105)

102

 

 

 

31

II OBAVEZE PO OSNOVU ČLANSTVA

103

 

 

 

32

III OSTALE OBAVEZE IZ POSLOVANJA

104

 

 

 

33

IV KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (106+107)

105

 

 

 

330

1. Kratkoročni krediti

106

 

 

 

338, 339

2. Ostale kratkoročne finansijske obaveze

107

 

 

 

34

V DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (109+110)

108

 

 

 

340, 341

1. Dugoročni krediti

109

 

 

 

348

2. Ostale dugoročne obaveze

110

 

 

 

359

VI ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

111

 

 

 

35 osim 359

VII PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

112

 

 

 

 

V. NETO IMOVINA (001-101)

113

 

 

 

401, 402

I OSNOVNI KAPITAL

114

 

 

 

409

II NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

115

 

 

 

41

III KAPITALNE REZERVE

116

 

 

 

42

IV REZERVE IZ DOBITKA

117

 

 

 

43

V REVALORIZACIONE REZERVE

118

 

 

 

431

VI NEREALIZOVANI DOBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

119

 

 

 

432

VII NEREALIZOVANI GUBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

120

 

 

 

44

VIII NERASPOREĐENI DOBITAK

121

 

 

 

45

IX OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE/UDELI

122

 

 

 

46

X GUBITAK

123

 

 

 

29

G. GUBITAK IZNAD VISINE NETO IMOVINE (101-001)

124

 

 

 

 

D. VANBILANSNE POZICIJE

 

 

 

 

88

I VANBILANSNA AKTIVA

126

 

 

 

89

II VANBILANSNA PASIVA

125

 

Napomene:
1) Broj investicionih jedinica se ne iskazuje u hiljadama, već u celom broju
2) Vrednost neto imovine po investicionoj jedinici se ne iskazuje u hiljadama, već u punom iznosu

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 2

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

BILANS USPEHA
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa /račun

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. REALIZOVANI PRIHODI I RASHODI

 

 

 

 

60

I POSLOVNI PRIHODI (202+203+204+205)

201

 

 

 

600

1. Prihodi od kamata

202

 

 

 

601

2. Prihodi od dividendi i učešća u dobitku

203

 

 

 

602

3. Prihodi od zakupa

204

 

 

 

609

4. Ostali prihodi

205

 

 

 

61

II REALIZOVANI DOBITAK (207+208+209+210+211)

206

 

 

 

610

1. Realizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

207

 

 

 

611

2. Realizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

208

 

 

 

612

3. Realizovani dobitak po osnovu udela

209

 

 

 

613

4. Realizovani dobitak po osnovu nepokretnosti

210

 

 

 

619

5. Ostali realizovani dobici

211

 

 

 

50

III POSLOVNI RASHODI (213+214+215+216+217+218+219+220)

212

 

 

 

500

1. Naknada društvu za upravljanje

213

 

 

 

501

2. Troškovi kupovine i prodaje hartija od vrednosti

214

 

 

 

502

3. Troškovi kupovine i prodaje udela

215

 

 

 

503

4. Troškovi kupovine i prodaje nepokretnosti

216

 

 

 

504

5. Rashodi po osnovu kamata

217

 

 

 

505

6. Naknade članovima uprave

218

 

 

 

506

7. Troškovi kastodi banke

219

 

 

 

507, 509

8. Ostali poslovni rashodi

220

 

 

 

51

IV REALIZOVANI GUBITAK (222+223+224+225+226)

221

 

 

 

510

1. Realizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

222

 

 

 

511

2. Realizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

223

 

 

 

512

3. Realizovani gubitak pa osnovu udela

224

 

 

 

513

4. Realizovani gubitak po osnovu nepokretnosti

225

 

 

 

519

5. Ostali realizovani gubici

226

 

 

 

 

V UKUPNI REALIZOVANI DOBITAK (201+205-212-221)

227

 

 

 

 

VI UKUPNI REALIZOVANI GUBITAK (212+221-201-205)

228

 

 

 

53

VII FINANSIJSKI PRIHODI

229

 

 

 

63

VIII FINANSIJSKI RASHODI

230

 

 

 

 

IX DOBITAK IZ FINANSIJSKE AKTIVNOSTI (229-230)

231

 

 

 

 

X GUBITAK IZ FINANSIJSKE AKTIVNOSTI (230-229)

232

 

 

 

 

XI REALIZOVANI DOBITAK PRE OPOREZIVANJA (227+231-228-232)

233

 

 

 

 

XII REALIZOVANI GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (228+232-227-231)

234

 

 

 

 

XIII POREZ NA DOBITAK

235

 

 

 

721

1. Poreski rashod perioda

236

 

 

 

722

2. Odloženi poreski rashodi perioda

237

 

 

 

723

3. Odloženi poreski prihodi perioda

238

 

 

 

 

XIV REALIZOVANI DOBITAK POSLE OPOREZIVANJA (233-234-235-236+237)

239

 

 

 

 

XV REALIZOVANI GUBITAK POSLE OPOREZIVANJA (234-233+235+236-237)

240

 

 

 

 

B. NEREALIZOVANI DOBICI I GUBICI

 

 

 

 

62

I NEREALIZOVANI DOBITAK (242+243+244+245)

241

 

 

 

620

1. Nerealizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

242

 

 

 

622

2. Nerealizovani dobitak na udelima

243

 

 

 

623

3. Nerealizovani dobitak na nepokretnostima

244

 

 

 

629

4. Ostali nerealizovani dobici

245

 

 

 

52

II NEREALIZOVANI GUBITAK (247+248+249+250)

246

 

 

 

520

1. Nerealizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

247

 

 

 

523

2. Nerealizovani gubitak na udelima

248

 

 

 

524

3. Nerealizovani gubitak na nepokretnostima

249

 

 

 

529

4. Ostali nerealizovani gubici

250

 

 

 

 

III UKUPNI NEREALIZOVANI DOBITAK (241-246)

251

 

 

 

 

IV UKUPNI NEREALIZOVANI GUBITAK (246-241)

252

 

 

 

 

V. POVEĆANJE (SMANJENJE) NETO IMOVINE OD POSLOVANJA FONDA

 

 

 

 

 

I POVEĆANJE NETO IMOVINE FONDA (219+229-220-230)

253

 

 

 

 

II SMANJENJE NETO IMOVINE FONDA (220+230-219-229)

254

 

 

 

 

G. ZARADA PO AKCIJI

 

 

 

 

 

I OSNOVNA ZARADA PO AKCIJI

255

 

 

 

 

II UMANJENA (RAZVODNJENA) ZARADA PO AKCIJI

256

 

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 3

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O OSTALOM REZULTATU
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. NETO REZULTAT IZ POSLOVANJA

 

 

 

 

I NETO DOBITAK (AOP 239)

357

 

 

 

II NETO GUBITAK (AOP 240)

358

 

 

 

 

B. OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK

 

 

 

 

a) Stavke koje neće biti reklasifikovane u Bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

430

1. Promene revalorizacije

 

 

 

 

a) povećanje revalorizacionih rezervi

359

 

 

 

b) smanjenje revalorizacionih rezervi

360

 

 

 

431,432

2. Nerealizovani dobici ili gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

 

 

 

 

a) dobici

361

 

 

 

b) gubici

362

 

 

 

 

b) Stavke koje naknadno mogu biti reklasifikovane u Bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

433, 434

1. Nerealizovani gubici i dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

 

a) dobici

363

 

 

 

b) gubici

364

 

 

 

 

I OSTALI BRUTO SVEOBUHVATNI DOBITAK
(359+361+363)-(360+362+364) ≥ 0

365

 

 

 

 

II OSTALI BRUTO SVEOBUHVATNI GUBITAK
(360+362+364)-(359+361+363) ≥ 0

366

 

 

 

 

III POREZ NA OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK PERIODA

367

 

 

 

 

IV NETO OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK
(365-367) ≥ 0

368

 

 

 

 

V NETO OSTALI SVEOBUHVATNI GUBITAK
(366-367) ≥ 0

369

 

 

 

 

V. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI REZULTAT PERIODA

 

 

 

 

 

I UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI DOBITAK
(357+368) ≥ 0 ili (357-369) ≥ 0

370

 

 

 

 

II UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI GUBITAK
(358+369) ≥ 0 ili (369-357) ≥ 0

371

 

 

 

 

G. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK (370+371)

372

 

 

 

 

1. Pripisan većinskim vlasnicima kapitala

373

 

 

 

 

2. Pripisan vlasnicima koji nemaju kontrolu

374

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 4

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Napomena

Iznos

Tekući period

Prethodni period

1

2

3

4

5

A. NOVČANI TOKOVI IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

I PRILIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (402+403+404+405)

401

 

 

 

1. Prilivi po osnovu prodaje ulaganja

402

 

 

 

2. Prilivi po osnovu dividendi i učešća u dobitku

403

 

 

 

3. Prilivi po osnovu kamata

404

 

 

 

4. Ostali prilivi

405

 

 

 

II ODLIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (407+408+409+410+411+412+413)

406

 

 

 

1. Odlivi po osnovu kupovine ulaganja

407

 

 

 

2. Odlivi po osnovu naknada društvu za upravljanje

408

 

 

 

3. Odlivi po osnovu troškova kupovine i prodaje ulaganja

409

 

 

 

4. Odlivi po osnovu naknada članovima uprave

410

 

 

 

5. Odlivi po osnovu troškova kastodi banke

411

 

 

 

6. Ostali odlivi

412

 

 

 

7. Porez na dobitak

413

 

 

 

III NETO PRILIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (401-406)

414

 

 

 

IV NETO ODLIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI (406-401)

415

 

 

 

B. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

 

I PRILIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (417+418+419)

416

 

 

 

1. Prilivi po osnovu izdavanja akcija/udela

417

 

 

 

2. Prilivi po osnovu zaduživanja

418

 

 

 

3. Ostali prilivi

419

 

 

 

II ODLIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (421+422+423+424)

420

 

 

 

1. Odlivi po osnovu razduživanja

421

 

 

 

2. Otkup sopstvenih akcija/udela

422

 

 

 

3. Isplata dividendi (učešća u dobitku)

423

 

 

 

4. Ostali odlivi

424

 

 

 

III NETO PRILIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (416-420)

425

 

 

 

IV NETO ODLIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA (420-416)

426

 

 

 

V. NETO PRILIVI GOTOVINE (414+425-415-426)

427

 

 

 

G. NETO ODLIVI GOTOVINE (415+426-414-425)

428

 

 

 

D. GOTOVINA NA POČETKU PERIODA

429

 

 

 

Đ. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

430

 

 

 

E. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

431

 

 

 

Ž. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (427-428+429+430-431)

432

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 5

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj društva

Registarski broj
fonda

PIB društva

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Naziv fonda

 

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

- iznosi u 000 dinara

red. broj

OPIS

komponente kapitala

komponente ostalog rezultata

AOP

Ukupan kapital I(red 1b kol. 3 do kol. 12) - (red 1a kol. 3 do kol. 12)I ≥ 0

AOP

Gubitak iznad visine kapitala I(red 1a kol. 3 do kol. 12) - (red 1b kol. 3 do kol. 12)I ≥ 0

40 (osim 400 i 409) osnovni kapital

409
neuplaćeni a upisani kapital

41, 42 rezerve

46
gubitak

45
otkupljene sopstvene akcije

44
neraspoređeni dobitak

430
revalorizacione rezerve

431, 433
nerealizovani dobici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju

432, 434
nerealizovani gubici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju

 

46
gubitak

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

13

 

14

1.

Početno stanje na dan 01.01. ______

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

501

 

506

 

b) potražni saldo računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Korigovano početno stanje na dan 01.01. ______

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (1a + 2a - 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

502

 

507

 

b) korigovani potražni saldo računa (1b - 2a + 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Promene u prethodnoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Stanje na kraju prethodne godine 31.12. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (3a + 4a - 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

503

 

508

 

b) potražni saldo računa (3b - 4a + 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Korigovano početno stranje tekuće godine na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (5a + 6a - 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

504

 

509

 

b) korigovani potražni saldo računa (5b - 6a + 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Promene u tekućoj ______ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Stanje na kraju tekuće godine 31.12. ______

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (7a + 8a - 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

505

 

510

 

b) potražni saldo računa (7b - 8a + 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ________________

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik društva

 

dana _____ 20__ godine

 

 

M.P.

 

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 6 (1.1)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O STRUKTURI IMOVINE
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____ . _____. 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna vrednost na dan izveštavanja

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

4

I ULAGANJA FONDA
(702+703+704+705+706+707+708)

701

 

 

1. Akcije

702

 

 

2. Obveznice

703

 

 

3. Ostale hartije od vrednosti

704

 

 

4, Depoziti

705

 

 

5. Udeli

706

 

 

6. Nepokretnosti

707

 

 

7. Ostala ulaganja

708

 

 

II POTRAŽIVANJA

709

 

 

III GOTOVINA

710

 

 

IV UKUPNO (701+709+710)

711

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 7 (1.2)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

 

IZVEŠTAJ O STRUKTURI ULAGANJA
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

na dan _____ . _____. 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna nabavna vrednost

AOP

Ukupna vrednost na dan izveštavanja

AOP

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

4

A AKCIJE (I+II)

801

 

819

 

837

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

802

 

820

 

838

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

803

 

821

 

839

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE (I+II)

804

 

822

 

840

 

I OBVEZNICE DOMAĆIH IZDAVALACA
(1+2+3+4+5+6)

805

 

823

 

841

 

1. Obveznice Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

4. Obveznice banaka

 

 

 

 

 

 

5. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA
(1+2+3+4)

806

 

824

 

842

 

1. Obveznice međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice stranih banaka

 

 

 

 

 

 

4. Obveznice drugih stranih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

V DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

807

 

825

 

843

 

I DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5)

808

 

826

 

844

 

1. Depozitne potvrde

 

 

 

 

 

 

2. Trezorski zapisi

 

 

 

 

 

 

3. Blagajnički zapisi

 

 

 

 

 

 

4. Komercijalni zapisi

 

 

 

 

 

 

5. Ostale hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

 

II DRUGE HARTIJE OD VREDNOSTI STRANIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5)

809

 

827

 

845

 

1. Depozitne potvrde

 

 

 

 

 

 

2. Trezorski zapisi

 

 

 

 

 

 

3. Blagajnički zapisi

 

 

 

 

 

 

4. Komercijalni zapisi

 

 

 

 

 

 

5. Ostale hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

 

G DEPOZITI (I+II)

810

 

828

 

846

 

I DEPOZITI KOD DOMAĆIH BANAKA (1+2)

811

 

829

 

847

 

1. Kratkoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

2. Dugoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

I DEPOZITI KOD STRANIH BANAKA (1+2)

 

 

 

 

 

 

1. Kratkoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

2. Dugoročni depoziti

 

 

 

 

 

 

D UDELI (I+II)

812

 

830

 

848

 

I ULAGANJA U UDELE DOMAĆIH IZDAVALACA

813

 

831

 

849

 

II ULAGANJA U UDELE STRANIH IZDAVALACA

814

 

832

 

850

 

Đ NEPOKRETNOSTI (1+2+3+4+5+6)

815

 

833

 

851

 

1. Zemljište

 

 

 

 

 

 

2. Poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

3. Stambeni objekti

 

 

 

 

 

 

4. Stambeno-poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

5. Ekonomski objekti

 

 

 

 

 

 

6. Ostale nepokretnosti

 

 

 

 

 

 

E OSTALA ULAGANJA (I+II)

816

 

834

 

852

 

I ULAGANJA U ZEMLJI (1+2+...)

817

 

835

 

853

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

II ULAGANJA U INOSTRANSTVU (1+2+...)

818

 

836

 

854

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 8 (2.3)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O REALIZOVANIM DOBICIMA (GUBICIMA)
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Ukupna nabavna vrednost

AOP

Ukupna vrednost na dan izveštavanja

AOP

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

4

A AKCIJE (I+II)

901

 

912

 

923

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

902

 

913

 

924

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

903

 

914

 

925

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

904

 

915

 

926

 

I OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5+6)

905

 

916

 

928

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

4. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

5. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti banaka

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA (1+2+3)

906

 

917

 

928

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih banaka i ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

V OSTALI FINANSIJSKI INSTRUMENTI

907

 

918

 

929

 

G UKUPNO REALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) NA FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA (A+B+V)

908

 

919

 

930

 

D UDELI

909

 

920

 

931

 

Đ NEPOKRETNOSTI

910

 

921

 

932

 

1. Zemljište

 

 

 

 

 

 

2. Poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

3. Stambeni objekti

 

 

 

 

 

 

4. Stambeno-poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

5. Ekonomski objekti

 

 

 

 

 

 

6. Ostale nepokretnosti

 

 

 

 

 

 

E UKUPNO REALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) (G+D+Đ)

911

 

922

 

933

 

Napomene:
1) U koloni Realizovani dobitak (gubitak) negativne vrednosti se iskazuju u zagradi

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Obrazac 9 (2.4)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O NEREALIZOVANIM DOBICIMA (GUBICIMA)
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

POZICIJA

AOP

Nabavna vrednost/ knjigovodstvena vrednost

AOP

Fer vrednost

AOP

Nerealizovani dobitak (gubitak) od promene cene

AOP

Nerealizovani dobitak (gubitak) od promene kursa

AOP

Ukupni nerealizovani dobitak(gubitak)

1

2

3

4

5

6 (4+5)

A AKCIJE (I+II)

1001

 

1011

 

1021

 

1031

 

1041

 

I AKCIJE DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2)

1002

 

1012

 

1022

 

1032

 

1042

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II AKCIJE STRANIH IZDAVALACA (1+2)

1003

 

1013

 

1023

 

1033

 

1043

 

1. Akcije banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Akcije drugih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI (I+II)

1004

 

1014

 

1024

 

1034

 

1044

 

I OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH IZDAVALACA (1+2+3+4+5+6)

1005

 

1015

 

1025

 

1035

 

1045

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i obveznice drugih pravnih lica izdate uz garanciju Republike Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Hipotekarne obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE STRANIH IZDAVALACA (1+2+3)

1006

 

1016

 

1026

 

1036

 

1046

 

1. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih država i centralnih banaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3, Obveznice i druge dužničke hartije od vrednosti stranih banaka i ostalih pravnih lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V OSTALA ULAGANJA U FINANSIJSKE INSTRUMENTE

1007

 

1017

 

1027

 

1037

 

1047

 

G UKUPNO NEREALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) U FINANSIJSKE INSTRUMENTE (A+B+V)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D UDELI

1008

 

1018

 

1028

 

1038

 

1048

 

Đ NEPOKRETNOSTI (1+2+3+4+5+6)

1009

 

1019

 

1029

 

1039

 

1049

 

1. Zemljište

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Stambeni objekti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Stambeno-poslovni objekti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ekonomski objekti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Ostale nepokretnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E UKUPNO NEREALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) (G+D+Đ)

1010

 

1020

 

1030

 

1040

 

1050

 

Napomene:
1) U koloni Nerealizovani dobitak (gubitak) negativne vrednosti se iskazuju u zagradi

U ________________

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik društva

 

dana _____ 20__ godine

 

 

M.P.

 

 

Overa prijema APR

 

 

Obrazac 10 (2.3)

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

IZVEŠTAJ O TRANSAKCIJAMA ZATVORENOG/PRIVATNOG
INVESTICIONOG FONDA SA POVEZANIM LICIMA

u periodu od _____ do _____ 20__. godine

u hiljadama dinara

A ULAGANJA U POVEZANA LICA

Vrsta ulaganja

AOP

Ukupna vrednost na dan izveštavanja

 

Učešće u vrednosti imovine fonda (%)

1

2

3

I UKUPNA ULAGANJA U POVEZANA LICA
(1102+1103+1104+1105+1106+1107+1108)

1101

 

1109

 

1. Akcije

1102

 

1110

 

2. Obveznice

1103

 

1111

 

3. Ostale hartije od vrednosti

1104

 

1112

 

4. Depoziti

1105

 

1113

 

5. Udeli

1106

 

1114

 

6. Nepokretnosti

1107

 

1115

 

7. Ostala ulaganja

1108

 

1116

 

 

u hiljadama dinara

B NEREALIZOVANI DOBICI/GUBICI OD ULAGANJA U POVEZANA LICA

Poslovno ime/ prezime i ime povezanog lica

AOP

Nabavna/ knjigovodstvena vrednost

AOP

Fer vrednost

AOP

Nerealizovani dobitak (gubitak)

1

2

3

4

I AKCIJE (1+2+....)

1117

 

1123

 

1128

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

II OBVEZNICE I DRUGE DUŽNIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI (1+2+...)

1118

 

1124

 

1129

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

III UDELI (1+2+...)

1119

 

1125

 

1130

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

IV NEPOKRETNOSTI (1+2+...)

1120

 

1126

 

1131

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

V UKUPNO REALIZOVANI DOBITAK (GUBITAK) (I+II+III+IV)

1122

 

1127

 

1132

 

u hiljadama dinara

V PRIHODI OD POVEZANIH LICA

Poslovno ime/
prezime i ime povezanog lica

AOP

Nominalna vrednost akcija

AOP

Dividenda/
akcija

AOP

Prihod od
dividendi

1

2

3

4

I PRIHODI PO OSNOVU DIVIDENDI (1+2+....)

1133

 

1137

 

1142

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominalna vrednost obveznica

 

Period držanja

 

Prihod od kamata

II PRIHODI PO OSNOVU KAMATA (1+2+...)

1134

 

1138

 

1143

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum početka zakupa

 

Ugovoreni period zakupa

 

Prihod od zakupa

III PRIHODI OD ZAKUPA (1+2+...)

1135

 

1140

 

1144

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

V UKUPNI PRIHODI (I+II+III)

1136

 

1141

 

1145

 

u hiljadama dinara

G ISPLATE POVEZANIM LICIMA

Poslovno ime/ prezime i ime povezanog lica

Svrha isplate

AOP

Iznos isplate

1

2

3

I ISPLATE (1+2+...)

 

1146

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

u hiljadama dinara

D DOBICI/GUBICI PO OSNOVU PRODAJE POVEZANIM LICIMA

Poslovno ime/ prezime i ime povezanog lica

Datum prodaje

AOP

Nominalna vrednost

AOP

Nabavna / knjigovodstvena vrednost

AOP

Prihod od prodaje

AOP

Dobitak (gubitak)

1

2

3

4

5

6

I PRODAJA AKCIJA (1+2+....)

 

1147

 

1152

 

1157

 

1162

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II PRODAJA OBVEZNICA I DRUGIH DUŽNIČKIH HOV (1+2+....)

 

1148

 

1153

 

1158

 

1163

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III PRODAJA UDELA (1+2+....)

 

1149

 

1154

 

1159

 

1164

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV PRODAJA NEPOKRETNOSTI (1+2+....)

 

1150

 

1155

 

1160

 

1165

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V UKUPNI DOBICI (GUBICI) (I+II+III+IV)

 

1151

 

1156

 

1161

 

1166

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR

 

 

 

Prilog 4

STATISTIČKI IZVEŠTAJI ZA ZATVORENE/PRIVATNE INVESTICIONE FONDOVE

 

Popunjava društvo za upravljanje investicionim fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj fonda

Registarski broj
fonda

PIB fonda

Poslovno ime društva:

 

Sedište društva:

 

Poslovno ime fonda

 

 

STATISTIČKI IZVEŠTAJ
ZATVORENOG/PRIVATNOG INVESTICIONOG FONDA

za 20_____ godinu

I OPŠTI PODACI O OBVEZNIKU

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Broj meseci poslovanja (oznaka od 1 do 12)

601

 

 

2. Oznaka za veličinu (od 1 do 4)

602

 

 

3. Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju učešće u kapitalu

603

 

 

II STRUKTURA OSNOVNOG KAPITALA

- iznosi u hiljadama dinara, broj akcija kao ceo broj

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

401

I AKCIJSKI KAPITAL

604

 

 

 

u tome: strani kapital

605

 

 

 

1. Obične akcije

 

 

 

 

1.1. Broj običnih akcija

606

 

 

401 (deo)

1.2. Nominalna vrednost običnih akcija - ukupno

607

 

 

 

2. Prioritetne akcije

 

 

 

 

2.1. Broj prioritetnih akcija

608

 

 

401 (deo)

2.2. Nominalna vrednost prioritetnih akcija - ukupno

609

 

 

 

3. Svega - nominalna vrednost akcija (607 +609 = 604)

610

 

 

402

II UDELI

611

 

 

 

u tome: strani kapital

612

 

 

III OBAVEZE

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

327, 312

1. Obaveze za dividende (potražni promet bez početnog stanja)

613

 

 

324, 329 (deo)

2. Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima i prema članovima uprave (potražni promet bez početnog stanja)

614

 

 

323, 326, 329 (deo)

3. Ostale obaveze iz poslovanja (potražni promet bez početnog stanja)

615

 

 

 

Kontrolni zbir (od 613 do 615)

 

 

 

IV TROŠKOVI

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

509 (deo)

1. Troškovi poreza (osim poreza na zarade)

616

 

 

505

2. Troškovi naknada članovima uprave

617

 

 

509 (deo)

3. Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ugovora

618

 

 

509 (deo)

4. Troškovi zakupa

619

 

 

509 (deo)

5. Troškovi premije osiguranja

620

 

 

509 (deo)

6. Troškovi doprinosa osnivača

621

 

 

530

7. Rashodi po osnovu kamata

622

 

 

509 (deo)

8. Rashodi za humanitarne naučne i verske namene, sportske namene, kulturne, zdravstvene, obrazovne, za zaštitu čovekove sredine i za sportske namene

623

 

 

 

Kontrolni zbir (od 616 do 623)

 

 

 

V PRIHODI

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

600 (deo)

1. Prihodi od kamata na depozite

624

 

 

600 (deo)

2. Prihodi od kamata na hartije od vrednosti

625

 

 

601

3. Prihodi od dividendi i učešća u dobitku

626

 

 

602

4. Prihodi od zakupa

627

 

 

609 (deo)

6. Prihodi od naknada šteta od društva za osiguranje

628

 

 

609 (deo)

2. Prihodi od povraćaja poreskih dažbina

629

 

 

604 (deo)

3. Prihodi po osnovu donacija

630

 

 

 

Kontrolni zbir (od 624 do 630)

 

 

 

 

U ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dana _____ 20__ godine

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

M.P.

Zakonski zastupnik društva

 

Overa prijema APR