ODLUKA
O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA POVLAŠĆENU VOŽNJU ZA KORISNIKE SA TERITORIJE GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 4/2013 i 9/2013)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje ostvarivanje prava na povlašćenu vožnju za učenike srednjih škola, studente viših škola i fakulteta, lica preko 65 godina života, članova udruženja osoba sa invaliditetom, članova udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata, pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, u toku školske godine, od mesta stanovanja do srednje škole i nazad, na teritoriji grada Smedereva ostvaruju učenici srednjih škola grada Smedereva, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva za relaciju dužu od jednog kilometra.

Visina učešća u delu troškova grada Smedereva za povlašćeni prevoz učenika srednjih škola određuje se ugovorom između Grada Smedereva i Prevoznika, na osnovu opredeljenih sredstava u budžetu grada, a najviše do 50% od ugovorene cene prevoza.

Srednje škole dostavljaju Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo spisak učenika putnika od 01. juna do 05. juna tekuće godine, za narednu školsku godinu, a što će biti osnov za pokretanje postupka javne nabavke.

Konačan spisak učenika putnika, srednje škole dostavljaju Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo i Prevozniku do 10. septembra tekuće godine, a ukoliko dođe do promena korisnika u toku godine, izmenjene spiskove dostavljaju do 25. u mesecu za naredni mesec.

Spisak sadrži: naziv škole, ime i prezime učenika i relacije na kojoj putuju.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo svakog meseca dostavi, uz fakturu, overeni i pečatirani spisak korisnika - učenika srednjih škola koji su koristili povlašćeni prevoz u tom mesecu.

Član 2a

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, u toku školske godine, od mesta stanovanja do srednje škole i nazad, na relaciji Smederevo-Beograd, Mala Krsna-Beograd, Skobalj-Velika Plana, Lugavčina-Velika Plana, Smederevo-Kovin, Smederevo-Pančevo i Smederevo-Požarevac, ostvaruju učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, a koji su upisani u škole čiji obrazovni profil i područje rada ne postoji na teritoriji grada Smedereva.

Pravo na povlašćenu vožnju, četiri puta mesečno, u toku školske godine, od mesta stanovanja do srednje škole i nazad, na relaciji Smederevo-Kragujevac, ostvaruju učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, a koji su upisani u škole čiji obrazovni profil i područje rada ne postoji na teritoriji grada Smedereva.

Visina učešća u delu troškova grada Smedereva za povlašćeni prevoz korisnika iz stavova 1. i 2. ovog člana određuje se ugovorom između grada Smedereva i Prevoznika, na osnovu opredeljenih sredstava u budžetu grada, a najviše do 50% od ugovorene cene prevoza.

Na osnovu dostavljene potvrde srednje škole koju pohađaju, učenicima se izdaje potvrda u Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva, na osnovu koje im Prevoznik izdaje mesečnu kartu za učenike iz stava 1. ovog člana, odnosno kartu za prevoz četiri puta mesečno za učenike iz stava 2. ovog člana.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva svakog meseca dostavi, uz fakturu, overeni i pečatirani spisak korisnika prava iz stavova 1. i 2. ovog člana, koji su koristili povlašćenu vožnju u tom mesecu.

Član 3

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, od mesta stanovanja do više škole ili fakulteta i nazad, na relaciji Smederevo-Beograd-Smederevo, ostvaruju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Pravo na povlašćenu vožnju, četiri puta mesečno, od mesta stanovanja do više škole ili fakulteta i nazad, na relaciji Smederevo-Kragujevac-Smederevo, Smederevo-Niš-Smederevo i Smederevo-Novi Sad-Smederevo, ostvaruju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Visina učešća u delu troškova grada Smedereva za povlašćeni prevoz studenata iz stava 1. i 2. ovog člana, određuje se ugovorima između Grada Smedereva i Prevoznika, na osnovu opredeljenih sredstava u budžetu grada, a najviše do 50% od ugovorene cene prevoza.

Na osnovu potvrde ili indeksa sa fakulteta ili više škole o upisu godine, studentima se izdaje potvrda u Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo, na osnovu koje Prevoznik izdaje mesečnu kartu za studente iz stava 1. ovog člana, odnosno kartu za prevoz četiri puta mesečno za studente iz stava 2. ovog člana.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo svakog meseca dostavi, uz fakture, overene i pečatirane spiskove studenata iz stavova 1. i 2. ovog člana, koji su koristili povlašćenu vožnju u tom mesecu.

Član 4

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, od mesta stanovanja do izabrane relacije i nazad, na teritoriji grada Smedereva, ostvaruju lica preko 65 godina, koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, na sledeći način:

- sa ličnim primanjima do 15.000,00 dinara, sa sopstvenim učešćem u visini od 60% od ugovorene cene prevoza i

- sa ličnim primanjima preko 15.000,00 hiljada dinara, sa sopstvenim učešćem u visini od 95% od ugovorene cene prevoza.

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na povlašćenu vožnju prijavljivanjem u seoskim mesnim kancelarijama i gradskim mesnim zajednicama, na osnovu dostavljenog dokaza o ličnim primanjima, fotokopije lične karte i lične izjave o odabranoj relaciji za koju je organizovan prevoz.

Seoske mesne kancelarije i gradske mesne zajednice su obavezne da spisak korisnika prava na povlašćenu vožnju dostavljaju Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo preko Odeljenja za opštu upravu, mesne zajednice i zajedničke poslove, kao i Prevozniku, najkasnije do 25. u tekućem mesecu, za naredni mesec.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo, svakog meseca dostavi, uz fakturu, overen i pečatiran spisak lica iz stava 1. ovog člana, koji su koristili povlašćenu vožnju, kao i relacije na kojima su se vozili.

Član 5

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, od mesta stanovanja do izabrane relacije i nazad, na teritoriji grada Smedereva, sa pratiocem ili bez pratioca, ostvaruju članovi Udruženja osoba sa invaliditetom, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, kod kojih je u toku života zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih funkcija sa utvrđenim telesnim invaliditetom od 60-100% ili psihičkih funkcija (mentalno nedovoljno razvijene osobe) zbog čega nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju aktivnosti svakodnevnog života, uključujući i Udruženja slepih, slabovidih i gluvih lica, koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Pratilac korisnika iz stava 1. ovog člana može koristiti svoje pravo samo kada je u pratnji korisnika prava na povlašćenu vožnju.

Prava iz stava 1. i 2., ovog člana ostvaruju korisnici uz lično učešće u visini od 50% od ugovorene cene prevoza.

Ukoliko lica iz stava 1. ovog člana imaju pratioca, identifikaciona legitimacija za ostvarivanje prava za lica iz ovog člana, koju izdaje ovlašćeni Prevoznik, sadrži: relaciju, ime i prezime korisnika, a u daljem tekstu pored imena korisnika i tekst sledeće sadržine "i za pratioca korisnika"'.

Član 6

Članovi udruženja iz člana 5. ove Odluke, ukoliko imaju stepen invaliditeta manji od 60%, nemaju pravo na povlašćenu vožnju.

Član 7

Pravo na povlašćenu vožnju, na mesečnom nivou, od mesta stanovanja do izabrane relacije i nazad, na teritoriji grada Smedereva, ostvaruju članovi Udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, uz lično učešće od 50% od ugovorene cene prevoza.

Član 8

Udruženja iz članova 5. i 7. ove Odluke, dužna su da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo, dostave spisak korisnika povlašćene vožnje, sa relacijom na kojoj putuju, sa fotokopijama Rešenja o stepenu invalidnosti i nalazom lekara odgovarajuće specijalnosti sa utvrđenom vrstom invaliditeta, za svakog korisnika, a koji će biti osnov za pokretanje postupka javne nabavke za izbor Prevoznika, najkasnije do 01. novembra tekuće godine, za narednu godinu.

Član 9

Udruženja iz članova 5. i 7. ove Odluke, su dužna da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo, dostavljaju spisak korisnika prava na povlašćenu vožnju, kao i relaciju na kojoj putuju i to do 25. u tekućem mesecu, za naredni mesec.

Član 10

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo svakog meseca dostavi, uz fakturu, overen i pečatiran spisak korisnika prava iz članova 5. i 7. ove Odluke, koji su koristili povlašćenu vožnju u tom mesecu, kao i relacije na kojima su se vozili.

Član 11

Korisnici iz ove Odluke ostvaruju pravo na povlašćenu vožnju iz ove Odluke, samo po jednom osnovu.

Član 12

Sredstva za ostvarivanje prava na povlašćenu vožnju po ovoj Odluci, obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Izbor Prevoznika za svaku kategoriju korisnika prava na povlašćenu vožnju, sprovešće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Po sprovedenom postupku o izboru Prevoznika, zaključuje se Ugovor između Grada Smedereva i Prevoznika, kojim se bliže i preciznije uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana, na koji prethodno mišljenje daje Gradsko javno pravobranilaštvo.

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu ostvarivanja prava na povlašćenu ili besplatnu vožnju za korisnike sa teritorije grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 13/2012).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom listu grada Smedereva".

 

Samostalni član Odluke o dopunama
Odluke o načinu ostvarivanja prava na povlašćenu vožnju za korisnike sa teritorije grada Smedereva

("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2013)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2014. godine.