PRAVILNIK
O OZNAČAVANJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI RASHLADNIH UREĐAJA ZA DOMAĆINSTVO

("Sl. glasnik RS", br. 17/2014)

Predmet i područje primene

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se zahtevi u pogledu označavanja energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstvo (električnih frižidera, zamrzivača i njihovih kombinacija) koji se napajaju iz električne mreže, sa korisnom zapreminom između 10 i 1500 litara, kao i dopunske informacije o tim proizvodima.

Ovaj pravilnik se primenjuje i na rashladne uređaje za domaćinstvo s mrežnim napajanjem koji se mogu napajati i baterijski.

Izuzeci od primene ovog pravilnika

Član 2

Ovaj pravilnik ne primenjuje se na:

1) rashladne uređaje koji koriste prvenstveno ostale izvore energije osim električne energije, kao što su tečni naftni gas (TNG), kerozin i biodizel goriva;

2) rashladne uređaje koji se napajaju energijom iz baterija, a mogu se priključiti i na električnu mrežu preko AC/DC konvertora koji se kupuje odvojeno;

3) rashladne uređaje izrađene u jednom primerku, po posebnom zahtevu, koji nisu istovetni sa drugim modelima rashladnih uređaja;

4) rashladne uređaje koji se koriste u tercijarnom sektoru - sektoru usluga, kod kojih iznošenje ohlađenih prehrambenih proizvoda registruje elektronski senzor a informacija o tome se automatski prenosi preko mrežne veze sistemu daljinskog upravljanja za računovodstvo;

5) uređaje čija osnovna funkcija nije čuvanje prehrambenih proizvoda, kao što su samostojeći ledomati ili rashladni uređaji za piće sa dozerom.

Značenje izraza

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) "prehrambeni proizvodi" su hrana i njeni sastojci, piće, uključujući vino i druge proizvode namenjene prvenstveno za konzumiranje, koji zahtevaju hlađenje na određenoj temperaturi;

2) "rashladni uređaj za domaćinstvo" je izolovano kućište, sa jednim ili više odeljaka, namenjenih za hlađenje ili zamrzavanje prehrambenih proizvoda, ili za čuvanje ohlađenih ili zamrznutih prehrambenih proizvoda, koje se ne koristi u profesionalne svrhe i čija unutrašnjost se hladi pomoću jednog ili više procesa koji koriste energiju, uključujući i uređaje koji se prodaju u kompletima za sklapanje koje sastavlja potrošač;

3) "ugradni uređaj" je fiksirani rashladni uređaj predviđen da se postavi u orman, pripremljen otvor u zidu ili slično mesto, za šta je potreban završni element nameštaja;

4) "frižider" je rashladni uređaj namenjen za čuvanje prehrambenih proizvoda koji ima bar jedan odeljak za čuvanje sveže hrane i/ili pića, uključujući vino;

5) "kompresorski rashladni uređaj" je uređaj u kome se proces hlađenja ostvaruje dejstvom kompresora na motorni pogon;

6) "apsorpcioni rashladni uređaj" je rashladni uređaj u kome se proces hlađenja ostvaruje procesom apsorpcije i koji kao izvor energije koristi toplotnu energiju;

7) "frižider sa odeljkom za zamrzavanje" je rashladni uređaj koji ima najmanje jedan odeljak za čuvanje sveže hrane i najmanje jedan odeljak za zamrzavanje sveže hrane i čuvanje zamrznutih prehrambenih proizvoda pod uslovima čuvanja sa tri zvezdice (odeljak za zamrzavanje hrane);

8) "orman za čuvanje zamrznute hrane" je rashladni uređaj sa jednim ili više odeljaka za čuvanje zamrznutih prehrambenih proizvoda;

9) "zamrzivač za hranu" je rashladni uređaj sa jednim ili više odeljaka za zamrzavanje prehrambenih proizvoda sa rasponom temperature od temperature okoline do -18°C, koji je takođe podesan za čuvanje zamrznutih prehrambenih proizvoda pod uslovima čuvanja sa tri zvezdice, a može unutar odeljaka ili kućišta imati i sekcije i/ili odeljke sa dve zvezdice;

10) "uređaj za čuvanje vina" je uređaj za hlađenje koji nema druge odeljke osim jednog ili više odeljaka za čuvanje vina;

11) "višenamenski uređaj" je rashladni uređaj koji ima jedan ili više višenamenskih odeljaka;

12) "istovetni rashladni uređaj za domaćinstvo" je model rashladnog uređaja za domaćinstvo koji je isti proizvođač stavio na tržište sa istom bruto i korisnom zapreminom, istim tehničkim karakteristikama, efikasnošću, istim učinkom i sa istom vrstom odeljaka kakve ima i drugi model rashladnog uređaja za domaćinstvo koji je stavljen u promet pod drugom tržišnom oznakom;

13) "prodajno mesto" je mesto na kome su rashladni uređaji za domaćinstvo izloženi, ili na kome se nude na prodaju, prodaju na rate ili u zakup;

14) "sistem samootapanja leda" je sistem automatskog upravljanja kojim se sprečava stalno pravljenje leda, u kome se hlađenje obezbeđuje putem prinudnog kruženja vazduha, a isparivač ili isparivači se odleđuju automatskim sistemom odleđivanja i voda koja nastane odleđivanjem se automatski odstranjuje;

15) "odeljak bez leda" je svaki odeljak u kome se led uklanja sistemom samootapanja leda;

16) "frižider sa blago rashlađenim odeljkom" je rashladni uređaj koji ima najmanje jedan odeljak za čuvanje sveže hrane i još jedan blago rashlađeni odeljak, ali nema odeljak za zamrznutu hranu, hlađenje ili pravljenje leda;

17) "rashladna vitrina" je rashladni uređaj u kome postoji jedan ili više blago rashlađenih odeljaka;

18) "frižider sa odeljkom za pothlađivanje" je rashladni uređaj koji ima bar jedan odeljak za čuvanje sveže hrane i odeljak za pothlađivanje, ali nema odeljak za zamrznutu hranu;

19) "odeljci" su bilo koji od odeljaka iz tač. 20)-27) iz stava 1. ovog člana;

20) "odeljak za čuvanje sveže hrane" je odeljak namenjen za čuvanje nezamrznutih prehrambenih proizvoda, koji i sam može biti podeljen na pododeljke;

21) "blago rashlađeni odeljak" je odeljak namenjen za čuvanje određenih prehrambenih proizvoda ili pića na temperaturi koja je viša od temperature u odeljku za čuvanje sveže hrane;

22) "odeljak za pothlađivanje" je odeljak posebno namenjen za čuvanje lako kvarljivih prehrambenih proizvoda;

23) "odeljak za pravljenje leda" je odeljak sa niskom temperaturom, posebno namenjen za pravljenje i čuvanje leda;

24) "odeljak za čuvanje zamrznute hrane" je odeljak sa niskom temperaturom, posebno namenjen za čuvanje zamrznutih prehrambenih proizvoda, koji se klasifikuje, prema temperaturi, na sledeći način:

(1) "odeljak sa jednom zvezdicom" je odeljak za čuvanje zamrznute hrane u kome temperatura nije viša od -6°C;

(2) "odeljak sa dve zvezdice" je odeljak za čuvanje zamrznute hrane u kome temperatura nije viša od -12°C;

(3) "odeljak sa tri zvezdice" je odeljak za čuvanje zamrznute hrane u kome temperatura nije viša od -18°C;

(4) "odeljak za zamrzavanje hrane" ili "odeljak sa četiri zvezdice" je odeljak za zamrzavanje najmanje 4,5 kg prehrambenih proizvoda na 100 litara korisne zapremine, ali ni u kom slučaju manje od 2 kg, od temperature okoline do temperature od -18°C, u vremenskom periodu od 24 časa, koji je takođe podesan za čuvanje zamrznute hrane pod uslovima čuvanja sa tri zvezdice i u okviru koga mogu postojati sekcije sa dve zvezdice;

(5) "odeljak bez zvezdica" je odeljak za čuvanje zamrznute hrane u kome je temperatura niža od 0°C i koji se takođe može koristiti za pravljenje i čuvanje leda, a nije namenjen za čuvanje lako kvarljivih prehrambenih proizvoda;

25) "odeljak za čuvanje vina" je odeljak isključivo namenjen za kratkoročno čuvanje vina da bi se ono dovelo do idealne temperature za konzumiranje ili za dugoročno čuvanje, kako bi se omogućilo da sazri, sa sledećim karakteristikama:

(1) stalna temperatura čuvanja, unapred podešena ili ručno podešena u skladu sa uputstvom proizvođača, u rasponu od +5°C do +20°C;

(2) temperatura čuvanja koja se tokom vremena menja za manje od 0,5°C za svaku deklarisanu temperaturu okoline određenu klimatskom zonom za koju je predviđena upotreba rashladnog uređaja za domaćinstvo;

(3) vlažnost odeljka kojom se može aktivno ili pasivno upravljati u rasponu od 50% do 80%;

(4) konstrukcija koja smanjuje prenos vibracija na odeljak, bilo onih koje proizvodi kompresor frižidera ili spoljni izvor;

26) "višenamenski odeljak" je odeljak namenjen za upotrebu na dve ili više temperatura koje odgovaraju različitim tipovima odeljaka a koje potrošač može podesiti u skladu sa uputstvom proizvođača tako da neprekidno održava raspon radne temperature svojstven pojedinom tipu odeljka. Odeljak se ne smatra "višenamenskim odeljkom" u smislu ovog pravilnika ako se temperatura u njemu može promeniti u drugi raspon radne temperature samo tokom ograničenog vremena (kao što je mogućnost brzog zamrzavanja);

27) "odeljak za druge namene" je odeljak namenjen za čuvanje određenih prehrambenih proizvoda na temperaturi višoj od +14°C, koji nije odeljak za čuvanje vina;

28) "sekcija sa dve zvezdice" je deo zamrzivača za hranu ili odeljka za zamrzavanje hrane, deo odeljka sa tri zvezdice ili kućišta za čuvanje zamrznute hrane sa tri zvezdice koji nema sopstvena vrata ili poklopac i u kome temperatura nije viša od -12°C;

29) "horizontalni zamrzivač" je zamrzivač za hranu kod koga se odeljku (odeljcima) pristupa sa gornje strane uređaja, ili koji ima i odeljke koji se otvaraju sa gornje strane i odeljke vertikalnog tipa, pri čemu je bruto zapremina odeljka (odeljaka) koji se otvaraju sa gornje strane veća od 75% od ukupne bruto zapremine uređaja;

30) "horizontalni tip" je rashladni uređaj čijem odeljku (odeljcima) se pristupa sa gornje strane uređaja;

31) "vertikalni tip" je rashladni uređaj čijem odeljku (odeljcima) se pristupa sa prednje strane uređaja;

32) "brzo zamrzavanje" je funkcija koja može da se isključi i koju aktivira potrošač u skladu sa uputstvom proizvođača da bi snizio temperaturu čuvanja u zamrzivaču ili odeljku zamrzivača i postigao brže zamrzavanje nezamrznutih prehrambenih proizvoda;

33) "identifikaciona oznaka modela" je kod, obično slovno-numerički, po kome se određeni model rashladnog uređaja razlikuje od drugih modela iste robne marke i naziva isporučioca.

Drugi izrazi koji su upotrebljeni u ovom pravilniku a nisu definisani u stavu 1. ovog člana, imaju značenje definisano propisom kojim se uređuju vrste proizvoda koji utiču na potrošnju energije za koje je neophodno označavanje potrošnje energije i drugih resursa.

Zahtevi koje obezbeđuje isporučilac

Član 4

Isporučilac obezbeđuje:

1) da svaki rashladni uređaj za domaćinstvo ima štampanu oznaku čiji su izgled i sadržaj podataka propisani u članu 6. ovog pravilnika;

2) dostupnost liste sa podacima o rashladnom uređaju za domaćinstvo, u skladu sa članom 7. ovog pravilnika;

3) da tehnička dokumentacija koja je propisana u članu 8. ovog pravilnika bude dostupna na zahtev nadležnim organima Republike Srbije;

4) da svako oglašavanje određenog modela rashladnog uređaja za domaćinstvo sadrži klasu energetske efikasnosti, ako se prilikom oglašavanja navode podaci koji se odnose na potrošnju energije ili na cenu;

5) da svi tehnički promotivni materijali koji se odnose na određeni model rashladnog uređaja za domaćinstvo, sa opisom njegovih specifičnih tehničkih karakteristika, sadrže i klasu energetske efikasnosti tog modela.

Zahtevi koje obezbeđuje prodavac

Član 5

Prodavac obezbeđuje:

1) da se na svaki rashladni uređaj za domaćinstvo koji se nalazi na prodajnom mestu, na njegovoj prednjoj ili gornjoj strani, postavi jasno vidljiva oznaka propisana članom 6. ovog pravilnika, koju obezbeđuje isporučilac;

2) da se uz rashladne uređaje za domaćinstvo koji se prodaju, iznajmljuju ili prodaju na rate, kada se od potrošača ne može očekivati da vidi izložen proizvod, prilože informacije koje obezbeđuje isporučilac, u skladu sa članom 9. ovog pravilnika;

3) da svako oglašavanje određenog modela rashladnog uređaja za domaćinstvo sadrži klasu energetske efikasnosti ako se prilikom oglašavanja navode podaci koji se odnose na potrošnju energije ili na cenu;

4) da svi tehnički promotivni materijali koji se odnose na određeni model rashladnog uređaja za domaćinstvo, sa opisom njegovih specifičnih tehničkih karakteristika, sadrže i klasu energetske efikasnosti tog modela.

Oznaka

Član 6

Na oznaci za rashladne uređaje za domaćinstvo navode se sledeći podaci:

1) naziv isporučioca ili robna marka;

2) identifikaciona oznaka modela;

3) klasa energetske efikasnosti određena u skladu sa Prilogom 4. ovog pravilnika, tako da vrh strelice sa označenom klasom energetske efikasnosti rashladnog uređaja za domaćinstvo bude u istoj visini sa vrhom strelice odgovarajuće klase energetske efikasnosti;

4) godišnja potrošnja energije (AEC), izražena u kWh/godina, izračunata u skladu sa Prilogom 3. tačka 2. podtačka 2.2. ovog pravilnika i zaokružena na najbliži ceo broj;

5) zbir korisnih zapremina svih odeljaka za čuvanje zamrznute hrane kojima nisu dodeljene zvezdice (tj. čija je radna temperatura viša od -6°C), zaokružen na najbliži ceo broj;

6) zbir korisnih zapremina svih odeljaka za čuvanje zamrznute hrane kojima su dodeljene zvezdice (tj. čija je radna temperatura niža od ili jednaka -6°C), zaokružen na najbliži ceo broj i broj zvezdica dodeljen odeljku koji ima najveći udeo u tom zbiru, a ako rashladni uređaj za domaćinstvo nema odeljak (odeljke) za zamrznutu hranu, isporučilac umesto vrednosti navodi: "-L" i ostavlja prazno mesto za označavanje zvezdicama;

7) nivo buke, izražen u dB(A) re 1pW, zaokružen na najbliži ceo broj.

Kod uređaja za čuvanje vina, umesto zbira korisnih zapremina iz tač. 5) i 6) iz stava 1. ovog člana, navodi se nominalni kapacitet izražen u broju standardnih boca od 75 centilitara koje se mogu smestiti u uređaj u skladu sa uputstvom proizvođača.

Izgled i dizajn oznake za rashladne uređaje za domaćinstvo dati su u Prilogu 1. ovog pravilnika.

Podaci iz tač. 1)-7) iz stava 1. ovog člana označeni su na slici broj 1. u Prilogu 1. ovog pravilnika rimskim brojevima od I-VII.

Ako je modelu dodeljena eko-oznaka u skladu sa propisima Evropske unije, dodaje se kopija te oznake.

Lista sa podacima o rashladnom uređaju za domaćinstvo

Član 7

Lista s podacima se uključuje u brošuru ili drugi štampani materijal koji prati rashladni uređaj za domaćinstvo, a podaci u njoj se navode na srpskom jeziku, sledećim redosledom:

1) naziv isporučioca ili robna marka;

2) identifikaciona oznaka modela, kako je definisano u članu 3. stav 1. tačka 33) ovog pravilnika;

3) kategorija modela rashladnog uređaja za domaćinstvo u skladu sa tačkom 1. Priloga 2. ovog pravilnika;

4) klasa energetske efikasnosti modela u skladu sa Prilogom 4. ovog pravilnika;

5) ako je modelu dodeljena eko-oznaka u skladu sa propisima Evropske unije, napomena o tome;

6) godišnja potrošnja energije (AEC), izražena u kWh/godina, izračunata u skladu sa Prilogom 3. tačka 2. podtačka 2.2. ovog pravilnika i zaokružena na najbliži ceo broj, opisuje se kao: "Godišnja potrošnja energije 'XYZ' kWh/ godina na osnovu rezultata standardnog ispitivanja u trajanju od 24 časa. Stvarna potrošnja energije zavisi od načina kako se uređaj koristi i mesta gde se nalazi";

7) korisna zapremina svakog odeljka i odgovarajući broj zvezdica u skladu sa članom 6. stav 1. tačka 6) ovog pravilnika, ako postoje;

8) projektna temperatura odeljka za druge namene u skladu sa članom 3. stav 1. tačka 27) ovog pravilnika, dok se za odeljke za čuvanje vina navodi najniža temperatura čuvanja koja je unapred podešena u odeljku ili je podešava potrošač i koja se može stalno održavati u skladu sa uputstvom proizvođača;

9) ako određeni odeljak ima sistem samootapanja leda, kako je definisano u članu 3. stav 1. tačka 14) ovog pravilnika, napomena o tome;

10) period očuvanja u slučaju prestanka napajanja električnom energijom, izražen u satima - 'X' h, koji se navodi kao "vreme trajanja porasta temperature";

11) kapacitet zamrzavanja u kg/24h;

12) klimatska zona u skladu sa Prilogom 2. tačka 3. tabela 3. ovog pravilnika, izražena kao: "Klimatska zona: W [klimatska zona]. Ovaj uređaj je namenjen za korišćenje na temperaturi okoline između 'X' [najniža temperatura] °C i 'X' [najviša temperatura] °C";

13) nivo buke, izražen u dB(A) re 1 pW, zaokružen na najbliži ceo broj;

14) ako je model namenjen za ugradnju, napomena o tome;

15) za uređaje za čuvanje vina, sledeća napomena: "Ovaj uređaj je namenjen isključivo za čuvanje vina". Ova tačka se ne primenjuje na rashladne uređaje za domaćinstvo koji nisu namenjeni za čuvanje vina ali se mogu koristiti u tu svrhu, niti na rashladne uređaje za domaćinstvo koji imaju odeljak za čuvanje vina u kombinaciji sa drugom vrstom odeljka.

Jedna lista sa podacima može se odnositi na veći broj modela rashladnih uređaja za domaćinstvo istog proizvođača.

Podaci o rashladnom uređaju za domaćinstvo se mogu dati u obliku kopije oznake, koja može biti u boji ili u crno-beloj tehnici, i u tom slučaju navode se i podaci iz stava 1. koji nisu prikazani na oznaci.

Tehnička dokumentacija

Član 8

Tehnička dokumentacija za rashladne uređaje za domaćinstvo sadrži sledeće podatke:

1) naziv i adresu, odnosno sedište, isporučioca;

2) opis modela rashladnog uređaja, dovoljan za jednostavnu i pouzdanu identifikaciju;

3) navođenje srpskih standarda usaglašenih sa harmonizovanim evropskim standardima, ako su upotrebljeni;

4) navođenje drugih tehničkih standarda i specifikacija, ako su upotrebljeni;

5) ime i potpis ovlašćenog lica isporučioca;

6) tehničke karakteristike koje se mere, utvrđene u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika, i to:

(1) ukupne dimenzije;

(2) ukupan prostor koji se koristi;

(3) ukupnu bruto zapreminu (ukupne bruto zapremine);

(4) korisnu(e) zapreminu(e) i ukupnu korisnu zapreminu čuvanja (ukupne korisne zapremine čuvanja);

(5) broj zvezdica odeljka (odeljaka) za čuvanje zamrznute hrane;

(6) vrstu odmrzavanja;

(7) temperaturu čuvanja;

(8) potrošnju energije;

(9) vreme trajanja porasta temperature;

(10) kapacitet zamrzavanja;

(11) potrošnju energije izraženu u vatima (W);

(12) vlažnost vazduha u odeljku za čuvanje vina;

(13) nivo buke;

7) rezultate izračunavanja urađenih u skladu sa Prilogom 3. ovog pravilnika.

Ako su podaci za određeni model rashladnog uređaja za domaćinstvo dobijeni proračunom na osnovu konstrukcije, i/ili ekstrapolacije podataka o drugim istovetnim rashladnim uređajima, tehnička dokumentacija uključuje detaljne proračune i/ili ekstrapolaciju i izveštaje o ispitivanjima koje je obavio isporučilac radi provere tačnosti urađenih proračuna. Podaci uključuju i spisak svih drugih modela istovetnih rashladnih uređaja za domaćinstvo kod kojih su podaci dobijeni na isti način.

Podaci koji se navode prilikom prodaje na daljinu

Član 9

Prilikom prodaje na daljinu (prodaja preko interneta, kataloška prodaja i sl.), kada se od potrošača ne može očekivati da vidi izložen rashladni uređaj za domaćinstvo, isporučilac obezbeđuje podatke koji se navode sledećim redosledom:

1) klasa energetske efikasnosti modela, određena u skladu sa Prilogom 4. ovog pravilnika;

2) godišnja potrošnja energije, izražena u kWh/godina, izračunata u skladu sa Prilogom 3. tačka 2. podtačka 2.2. ovog pravilnika, zaokružena na najbliži ceo broj;

3) korisna zapremina svakog odeljka i odgovarajući broj zvezdica u skladu sa članom 6. stav 1. tačka 6) ovog pravilnika, ako postoje;

4) klimatska zona u skladu Prilogom 2. tačka 3. tabela 3. ovog pravilnika;

5) nivo buke, izražen u dB(A) re 1 pW, zaokružen na najbliži ceo broj;

6) ako je model namenjen za ugradnju, napomena o tome;

7) za uređaje za čuvanje vina, sledeća napomena: "Ovaj uređaj je namenjen isključivo za čuvanje vina". Ova tačka se ne primenjuje na rashladne uređaje za domaćinstvo koji nisu namenjeni za čuvanje vina ali se mogu koristiti u tu svrhu, niti na rashladne uređaje za domaćinstvo koji imaju odeljak za čuvanje vina u kombinaciji sa drugom vrstom odeljka.

Ako se navode i drugi podaci sadržani u listi sa podacima, oni su dati u skladu sa članom 7. ovog pravilnika.

Podaci iz ovog člana navode se u tekstu sa veličinom i oblikom slova optimalnim za čitanje.

Merenja

Član 10

Da bi se omogućila ocena tačnosti podataka sadržanih u čl. 6-9. ovog pravilnika obavljaju se merenja primenom pouzdanih, tačnih i ponovljivih postupaka merenja, uz poštovanje najsavremenijih opštepriznatih metoda merenja, uključujući metode sadržane u srpskim standardima koji su usaglašeni sa harmonizovanim evropskim standardima.

Merenja iz stava 1. ovog člana obavljaju se:

1) ako je u rashladni uređaj ugrađen zagrejač za sprečavanje kondenzacije koji potrošač može da uključi i isključi, uključuje se i podešava na maksimalno zagrevanje, ako je podešavanje moguće;

2) ako rashladni uređaj ima automatski uređaj (kao što su automati za led ili ohlađenu vodu/piće), koji potrošač može da uključi i isključi, uključuje se, s tim što se ne koristi tokom merenja potrošnje energije;

3) kod višenamenskih uređaja i odeljaka, za vreme merenja potrošnje energije temperatura čuvanja je nominalna temperatura najhladnijeg tipa odeljka koja je prema uputstvu proizvođača predviđena za trajnu normalnu upotrebu;

4) potrošnja energije rashladnog uređaja za domaćinstvo utvrđuje se se pri podešenom maksimalnom hlađenju, u skladu sa uputstvom proizvođača za normalnu i trajnu upotrebu odeljka za druge namene, kako je određeno u Prilogu 3. tačka 1. tabela 1. ovog pravilnika.

Tehničke karakteristike rashladnog uređaja za domaćinstvo su:

1) ukupne dimenzije, izražene u milimetrima, zaokružene na najbliži ceo broj;

2) ukupan prostor raspoloživ za korišćenje, izražen u milimetrima, zaokružen na najbliži ceo broj;

3) ukupna bruto zapremina, izražena u kubnim decimetrima ili litrima, zaokružena na najbliži ceo broj;

4) korisna zapremina i ukupna korisna zapremina, izražene u kubnim decimetrima ili litrima, zaokružene na najbliži ceo broj;

5) vrsta odleđivanja;

6) temperatura čuvanja;

7) potrošnja energije, izražena u kilovat časovima na 24 časa (kWh/24h), zaokružena na tri decimalna mesta;

8) vreme trajanja porasta temperature;

9) kapacitet zamrzavanja;

10) vlažnost u odeljku za čuvanje vina, izražena u procentima, zaokružena na najbliži ceo broj, i

11) nivo buke.

Prilozi

Član 11

Prilozi od 1. do 4. odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Metodologija određivanja klase energetske efikasnosti

Član 12

Metodologija određivanja klase energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstvo bliže je propisana u prilozima 3. i 4. ovog pravilnika.

Rok za obezbeđivanje zahteva

Član 13

Domaći proizvođači će u roku od tri meseca od dana početka primene ovog pravilnika obezbediti da svaki rashladni uređaj za domaćinstvo ima oznaku, listu s podacima i tehničku dokumentaciju u skladu sa čl. 6-8. ovog pravilnika.

Domaći prodavci će u roku od tri meseca od dana početka primene ovog pravilnika obezbediti da svaki rashladni uređaj na prodajnom mestu ima oznaku, listu s podacima i tehničku dokumentaciju u skladu sa čl. 6-8. ovog pravilnika, kao i da se prilikom prodaje na daljinu obezbede podaci u skladu sa članom 9. ovog pravilnika.

Shodna primena

Član 14

Odredbe ovog pravilnika shodno se primenjuju na rashladne uređaje koji se napajaju iz električne mreže a prodaju se za namene van domaćinstva, ili za hlađenje neprehrambenih proizvoda, kao i na ugradne uređaje.

Stupanje na snagu i primena

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. marta 2014. godine.

 

Prilog 1.

IZGLED I DIZAJN OZNAKE

1. Izgled oznake

1.1. Izgled oznake za rashladne uređaje za domaćinstvo koji spadaju u klasu energetske efikasnosti od A+++ do C dat je na slici broj 1. ovog priloga.

Slika broj 1.

1.2. Izgled oznake za rashladne uređaje za domaćinstvo koji spadaju u klasu energetske efikasnosti od D do G dat je na slici broj 2. ovog priloga.

Slika broj 2.

2. Dizajn oznake

2.1. Dizajn oznake za rashladne uređaje za domaćinstvo koji spadaju u klasu energetske efikasnosti od A+++ do C, osim uređaja za čuvanje vina, dat je na slici broj 3. ovog priloga

Slika broj 3.

pri čemu:

- oznaka je najmanje 110 mm široka i 220 mm visoka, a ako se štampa u većem formatu, njen sadržaj je srazmeran navedenim dimenzijama;

- pozadina oznake je bela;

- boje su CMYK - cijan, magenta, žuta i crna, kao u sledećem primeru: 00-70-X-00: 0% cijan, 70% magenta, 100% žuta, 0% crna;

- oznaka ima sledeće karakteristike (brojevi se odnose na sliku broj 3. ovog priloga):

u okvir EU oznake: 5pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

v logo EU: boje: X-80-00-00 i 00-00-X-00;

w logo za energiju: boja: X-00-00-00;

- piktogram, kako je prikazan: logo EU i logo za energiju treba da stanu u prostor veličine 92 x 17 mm;

x crta ispod logoa: 1pt - boja: cijan 100% - dužina: 92,5 mm;

y A-G klasifikacija:

- strelica: visina: 7 mm, razmak: 0,75 mm - boje:

najviša klasa:

X-00-X-00

druga klasa:

70-00-X-00

treća klasa:

30-00-X-00

četvrta klasa:   

00-00-X-00

peta klasa:

00-30-X-00

šesta klasa:

00-70-X-00

najniža klasa:

00-X-X-00

- tekst: Calibri bold 19pt, velika slova, boja: bela;

znaci "+": Calibri bold 13pt, velika slova, boja: bela, u jednom redu;

z klasa energetske efikasnosti:

- strelica: širina: 26 mm, visina 14 mm, boja: crna 100%;

- tekst Calibri bold 29pt, velika slova, boja: bela;

znaci "+": Calibri bold 18pt, velika slova, boja: bela, u jednom redu;

{ energija:

- tekst: Calibri regular 11pt, velika slova, boja: crna;

| godišnja potrošnja energije:

- okvir: 3pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 45pt, boja: crna 100%;

- druga linija: Calibri regular 17pt, boja: crna 100%;

} korisna zapremina svih odeljaka kojima nisu dodeljene zvezdice:

- okvir: 3pt - boja: cijan 100% - zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 25pt, boja: crna 100%, Calibri regular 17pt, boja: crna 100%;

~ nivo buke:

- okvir: 3pt - boja: cijan 100% - zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 25pt, boja: crna 100%

Calibri regular 17pt, boja: crna 100%;

korisna zapremina svih odeljaka za čuvanje zamrznute hrane kojima su dodeljene zvezdice:

- okvir: 3pt - boja: cijan 100% - zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 25pt, boja: crna 100%,

- drugi red: Calibri regular 17pt, boja: crna 100%;

naziv isporučioca ili robna marka;

identifikaciona oznaka modela isporučioca;

Naziv isporučioca ili robna marka i identifikaciona oznaka modela treba da stanu u prostor veličine 90 x 15 mm;

broj objavljenog propisa Evropske unije:

- tekst: Calibri bold 11 pt.

2.2. Dizajn oznake za rashladne uređaje za domaćinstvo koji spadaju u klasu energetske efikasnosti od D do G, osim uređaja za čuvanje vina, prikazan je na slici broj 4. ovog priloga,

Slika broj 4.

pri čemu:

dizajn oznake je u skladu sa tačkom 2. podtačka 2.1. ovog priloga, osim za broj 8, za koji važi sledeće:

| godišnja potrošnja energije:

- okvir: 3pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 32pt, boja: crna 100%;

- druga linija: Calibri regular 14pt, boja: crna 100%,

2.3. Dizajn oznake za uređaje za čuvanje vina prikazan je na slici br. 5. ovog priloga,

Slika broj 5.

pri čemu:

- oznaka je najmanje 110 mm široka i 220 mm visoka. Ako se štampa u većem formatu, njen sadržaj je srazmeran navedenim dimenzijama;

- pozadina oznake je bela;

- boje su CMYK - cijan, magenta, žuta i crna, kao u sledećem primeru: 00-70-X-00: 0% cijan, 70% magenta, 100% žuta, 0% crna;

- oznaka ima sledeće karakteristike (brojevi se odnose na sliku broj 5. ovog priloga):

u okvir EU oznake: 5pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

v logo EU - boje: X-80-00-00 i 00-00-X-00;

w logo za energiju: boja: X-00-00-00;

- piktogram, kako je prikazan: logo EU i logo za energiju treba da stanu u prostor veličine 92 x 17 mm;

x crta ispod logoa: 1pt - boja: cijan 100%, - dužina: 92,5 mm;

y A-G klasifikacija:

- strelica: visina: 7 mm, razmak: 0,75 mm - boje:

najviša klasa:      

X-00-X-00

druga klasa:

70-00-X-00

treća klasa:

30-00-X-00

četvrta klasa:

00-00-X-00

peta klasa:

00-30-X-00

šesta klasa:

00-70-X-00

najniža klasa:

00-X-X-00

- tekst: Calibri bold 19pt, velika slova, boja: bela;

znaci "+": Calibri bold 13pt, velika slova, boja: bela, u jednom redu;

z klasa energetske efikasnosti:

- strelica: širina: 26 mm, visina 14 mm, boja: crna 100%;

- tekst Calibri bold 29pt, velika slova, boja: bela;

znaci "+": Calibri bold 18pt, velika slova, boja: bela, u jednom redu;

{ energija:

- tekst: Calibri regular 11pt, velika slova, boja; crna;

| godišnja potrošnja energije:

- okvir: 2pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm

- vrednost: Calibri bold 30pt, boja: crna 100%;

- druga linija: Calibri regular 14pt, boja: crna 100%;

} nominalni kapacitet izražen u broju standardnih flaša vina:

- okvir: 2pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 28pt, boja: crna 100%,

Calibri regular 15pt, boja: crna 100%;

~ nivo buke:

- okvir: 2pt - boja: cijan 100%, zaobljeni uglovi: 3,5 mm;

- vrednost: Calibri bold 25pt, boja: crna 100%,

Calibri regular 17pt, boja: crna 100%;

naziv isporučioca ili robna marka;

identifikaciona oznaka modela isporučioca;

Naziv isporučioca ili robna marka i oznaka modela treba da stanu u prostor veličine 90 x 15 mm;

broj objavljenog propisa Evropske unije

- Tekst; Calibri bold 11pt.

 

Prilog 2.

KLASIFIKACIJA RASHLADNIH UREĐAJA ZA DOMAĆINSTVO

1. Rashladni uređaji za domaćinstvo se klasifikuju u kategorije navedene u tabeli 1. ovog priloga.

Tabela 1.
Kategorije rashladnih uređaja za domaćinstvo

Kategorija

Vrste uređaja

1

frižider sa jednim ili više odeljaka za čuvanje sveže hrane

2

frižider sa blago rashlađenim odeljkom, rashladna vitrina i uređaji za čuvanje vina

3

frižider sa odeljkom za pothlađivanje i frižider sa odeljkom bez zvezdica

4

frižider sa odeljkom sa jednom zvezdicom

5

frižider sa odeljkom sa dve zvezdice

6

frižider sa odeljkom sa tri zvezdice

7

frižider sa odeljkom za zamrzavanje

8

vertikalni zamrzivač

9

horizontalni zamrzivač

10

višenamenski i drugi rashladni uređaji

Rashladni uređaji za domaćinstvo koji se zbog temperature odeljka ne mogu klasifikovati ni u jednu kategoriju od 1 do 9, spadaju u kategoriju 10.

2. Svaka kategorija rashladnih uređaja za domaćinstvo ima specifičan sastav odeljaka kako je navedeno u tabeli 2. ovog priloga, pri čemu se ne uzima u obzir broj vrata i/ili ladica.

Tabela 2.
Klasifikacija rashladnih uređaja za domaćinstvo i odgovarajući sastav odeljaka

nominalna temperatura
(za EEI) (°C)

projektna tC

+12

+12

+5

0

0

-6

-12

-18

-18

Kategorija (broj)

Vrste odeljaka

za druge
namene

čuvanje vina

blago
rashlađivanje

čuvanje sveže hrane

pothlađivanje

bez zvezdica / uređaji za led

jedna
zvezdica

dve
zvezdice

tri
zvezdice

četiri zvezdice

 

Vrste uređaja

Sastav odeljaka

frižider sa jednim ili više odeljaka za čuvanje sveže hrane

N

N

N

D

N

N

N

N

N

N

1

frižider sa blago rashlađenim odeljkom rashladna vitrina uređaji za čuvanje vina

O

O

O

D

N

N

N

N

N

N

2

O

O

D

N

N

N

N

N

N

N

N

D

N

N

N

N

N

N

N

N

frižider sa odeljkom za pothlađivanje frižider sa odeljkom bez zvezdica

O

O

O

D

D

O

N

N

N

N

3

O

O

O

D

O

D

N

N

N

N

frižider sa odeljkom sa jednom zvezdicom

O

O

O

D

O

O

D

N

N

N

4

frižider sa odeljkom sa dve zvezdice

O

O

O

D

O

O

O

D

N

N

5

frižider sa odeljkom sa tri zvezdice

O

O

O

D

O

O

O

O

D

N

6

frižider sa odeljkom za zamrzavanje

O

O

O

D

O

O

O

O

O

D

7

vertikalni zamrzivač

N

N

N

N

N

N

N

O

(D) (a)

D

8

horizontalni zamrzivač

N

N

N

N

N

N

N

O

N

D

9

višenamenski i drugi rashladni uređaji

O

O

O

O

O

O

O

O

O

O

10

Napomene: D= odeljak postoji; N = odeljak ne postoji; O = postojanje odeljka je opciono
(a) takođe uključuje orman za zamrznutu hranu sa tri zvezdice

3. Rashladni uređaji za domaćinstvo se klasifikuju u jednu ili više klimatskih zona, kako je navedeno u tabeli 3.

Tabela 3.
Klimatske zone

Zona

Simbol

Prosečna temperatura okoline °C

umereno kontinentalna

SN

+ 10 do +32

kontinentalna

N

+16 do +32

suptropska

ST

+16 do +38

tropska

T

+16 do +43

4. Rashladni uređaj treba da je u stanju da održava potrebne temperature čuvanja u različitim odeljcima istovremeno i u okviru dozvoljenih odstupanja (tokom ciklusa odleđivanja), kako je navedeno u tabeli 4. ovog priloga za različite vrste rashladnih uređaja i za odgovarajuće klimatske zone.

Tabela 4.
Temperatura čuvanja

Temperatura čuvanja (°C)

odeljak za druge namene

odeljak za čuvanje vina

blago rashlađeni odeljak

odeljak za čuvanje sveže hrane

odeljak za
pothlađivanje

odeljak sa jednom zvezdicom

odeljak/sekcija sa dve zvezdice

odeljak ili kućište za zamrzavanje hrane i sa tri zvezdice

tom

twma

tcm

t1m, t2m, t3m, tma

tcc

t*

t**

t***

> +14

+ 5 ≤
twma ≤ + 20

+ 8 ≤
tcm ≤ + 14

0 ≤ t1m, t2m, t3m ≤ +8
tma ≤ +4

-2 ≤ tcc ≤ +3

≤ - 6

≤ - 12 (a)

≤ - 18 (a)

Napomene:

- tom: temperatura čuvanja u odeljku za druge namene

- twma: temperatura čuvanja u odeljku za čuvanje vina sa varijacijom od 0,5°C

- tcm: temperatura čuvanja u blago rashlađenom odeljku

- t1m, t2m, t3m: temperatura čuvanja u odeljku za čuvanje sveže hrane

- tma: prosečna temperatura čuvanja u odeljku za čuvanje sveže hrane

- tcc: trenutna temperatura čuvanja u odeljku za pothlađivanje

- t*, t**, t*** : maksimalna temperatura odeljaka za čuvanje zamrznute hrane

- temperatura čuvanja za uređaj za pravljenje leda i za odeljak bez zvezdica je niža od 0°C

(a) za rashladne uređaje za domaćinstvo sa odleđivanjem, tokom ciklusa odleđivanja dozvoljeno je odstupanje temperature ne veće od 3°C tokom 4 sata ili tokom 20% trajanja radnog ciklusa, zavisno od toga koje vreme je kraće

5. Višenamenski uređaji i odeljci treba da su u stanju da održavaju potrebne temperature čuvanja u različitim tipovima odeljaka čiju temperaturu potrošač može da podesi u skladu sa uputstvom proizvođača.

 

Prilog 3.

IZRAČUNAVANJE EKVIVALENTNE ZAPREMINE I INDEKSA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

1. Izračunavanje ekvivalentne zapremine

Ekvivalentna zapremina rashladnog uređaja za domaćinstvo je zbir ekvivalentnih zapremina svih odeljaka. Izračunava se u litrima i zaokružuje na najbliži ceo broj kao:

gde su:

n - broj odeljaka

Vc - korisna zapremina odeljka

tc - nominalna temperatura odeljka kako je određeno u Prilogu 2. tabela 2. ovog pravilnika

(25 - tC)

- faktor korekcije temperature, kako je određeno u tabeli 1. ovog priloga

20

FFC, CC i BI - faktori korekcije zapremine, kako je određeno u tabeli 2. ovog priloga.

Faktor korekcije temperature

(25 - tC)

20

je odnos između razlike temperature okoline pod standardnim uslovima ispitivanja na + 25°C

i nominalne temperature odeljka tC (kako je određeno u Prilogu 2. tabela 2. ovog pravilnika) i faktora 20 koji predstavlja razliku između temperature okoline pod standardnim uslovima ispitivanja na + 25°C i temperature odeljka za čuvanje sveže hrane na + 5°C.

Faktor korekcije temperature za odeljke definisane u članu 3. stav 1. tač. 20)-27) ovog pravilnika prikazan je u tabeli 1. ovog priloga.

Tabela 1.
Faktor korekcije temperature za odeljke rashladnih uređaja

odeljak

Nominalna temperatura

(25 - tC)

odeljak za druge namene

Projektna temperatura

(25 - tc)
20

blago rashlađeni odeljak/odeljak za čuvanje vina

 

0,65

odeljak za čuvanje sveže hrane

 

1,00

odeljak za pothlađivanje

 

1,25

odeljak za pravljenje leda i odeljak bez zvezdica

 

1,25

odeljak sa jednom zvezdicom

 

1,55

odeljak sa dve zvezdice

 

1,85

odeljak sa tri zvezdice

 

2,15

odeljak za zamrzavanje hrane (odeljak sa četiri zvezdice)

 

2,15

Napomena:

- za višenamenske odeljke, faktor korekcije temperature se određuje putem nominalne temperature kako je određena Prilogu 2. tabela 2. ovog pravilnika za najhladniji tip odeljka, koju potrošač može da podesi i stalno održava u skladu sa uputstvom proizvođača

- za svaku sekciju sa dve zvezdice (u okviru zamrzivača) faktor korekcije temperature se određuje na tC = -12°C

- za odeljke druge namene, faktor korekcije temperature se određuje prema najnižoj projektnoj temperaturi koju potrošač može da podesi i stalno održava u skladu sa uputstvom proizvođača.

Tabela 2.
Faktor korekcije zapremine

Faktor korekcije zapremine

Vrednost

Uslovi

FF (bez leda)

1,2

za odeljke za čuvanje zamrznute hrane sa sistemom samootapanje leda

1

ostali

CC (klimatska zona)

1,2

za uređaje T (tropske) zone

1,1

za uređaje ST (suptropske) zone

1

ostali

BI (ugradni)

1,2

za ugradne uređaje uže od 58 cm

1

ostali

Napomene:

- FF je faktor korekcije zapremine za odeljke sa sistemom samootapanje leda

- CC je faktor korekcije zapremine za datu klimatsku zonu. Ako je rashladni uređaj za domaćinstvo klasifikovan za više klimatskih zona, za izračunavanje ekvivalentne zapremine se koristi klimatska zona sa najvišim faktorom korekcije.

- BI je faktor korekcije zapremine za ugradne uređaje

2. Izračunavanje indeksa energetske efikasnosti

Radi izračunavanja indeksa energetske efikasnosti (EEI) modela rashladnog uređaja za domaćinstvo, godišnja potrošnja energije rashladnog uređaja za domaćinstvo se poredi sa njegovom standardnom godišnjom potrošnjom energije, na sledeći način:

2.1. indeks energetske efikasnosti (EEI) izračunava se i zaokružuje na prvo decimalno mesto, kao

EEI =

AEC

 x 100

SAEC

gde je:

AEC - godišnja potrošnja energije rashladnog uređaja za domaćinstvo,

SAEC - standardna godišnja potrošnja rashladnog uređaja za domaćinstvo,

pri čemu se:

2.2. godišnja potrošnja energije rashladnog uređaja za domaćinstvo (AEC) izračunava u kWh/godina i zaokružuje na dva decimalna mesta, kao

AEC = E24h x 365

gde je E24h - potrošnja energije rashladnog uređaja za domaćinstvo u kWh/24h, zaokružena na tri decimalna mesta;

2.3. standardna godišnja potrošnja energije (SAEC) izračunava u kWh/godina i zaokružuje na dva decimalna mesta, kao

SAEC =Veq x M + N + CH

pri čemu:

Veq je ekvivalentna zapremina rashladnog uređaja za domaćinstvo;

CH iznosi 50 kWh/godina za rashladne uređaje za domaćinstvo koji imaju odeljak za pothlađivanje sa zapreminom čuvanja od najmanje 15 litara;

vrednosti M i N su date u tabeli 3. ovog priloga za svaku kategoriju rashladnog uređaja za domaćinstvo.

Tabela 3.
Vrednosti M i N za svaku kategoriju rashladnih uređaja
za domaćinstvo

Kategorija

M

N

1

0,233

245

2

0,233

245

3

0,233

245

4

0,643

191

5

0,450

245

6

0,777

303

7

0,777

303

8

0,539

315

9

0,472

286

10

(*)

(*)

(*) Napomena: Za kategoriju 10 rashladnih uređaja za domaćinstvo vrednosti M i N zavise od temperature i broja zvezdica odeljka sa najnižom temperaturom čuvanja koju potrošač može da podesi i koja se održava trajno u skladu sa uputstvom proizvođača. Ako postoji samo odeljak za druge namene, kako je definisan u Prilogu 2. tabela 2. i u članu 3. stav 1. tačka 27) ovog pravilnika, koriste se vrednosti M i N za kategoriju 1. Uređaji koji imaju odeljke sa tri zvezdice ili odeljke za zamrzavanje hrane se smatraju frižiderom sa odeljkom za zamrzavanje.

 

Prilog 4.

KLASE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Klasa energetske efikasnosti rashladnog uređaja za domaćinstvo određuje se na osnovu njegovog indeksa energetske efikasnosti (EEI) kako je propisano u tabeli 1. i u tabeli 2. ovog priloga.

Klasa energetske efikasnosti kako je propisano u tabeli 1. ovog priloga primenjuje se do 30. juna 2014. godine, a počev od 1. jula 2014. godine primenjuje se klasa energetske efikasnosti kako je propisano u tabeli 2. ovog priloga.

Indeks energetske efikasnosti rashladnog uređaja za domaćinstvo izračunava se u skladu sa tačkom 2. Priloga 3. ovog pravilnika.

Tabela 1.
Klase energetske efikasnosti do 30. juna 2014. godine

Klasa energetske efikasnosti

Indeks energetske efikasnosti

A+++ (najefikasniji)

EEI < 22

A++

22 ≤ EEI < 33

A+

33 ≤ EEI < 44

A

44 ≤ EEI < 55

B

55 ≤ EEI < 75

C

75 ≤ EEI < 95

D

95 ≤ EEI < 110

E

110 ≤ EEI < 125

F

125 ≤ EEI < 150

G (najmanje efikasan)

EEI ≥150

Tabela 2
Klase energetske efikasnosti od 1. jula 2014. godine

Klasa energetske efikasnosti

Indeks energetske efikasnosti

A+++ (najefikasniji)

EEI < 22

A++

22 ≤ EEI < 33

A+

33 ≤ EEI < 42

A

42 ≤ EEI < 55

B

55 ≤ EEI < 75

C

75 ≤ EEI < 95

E

95 ≤ EEI < 110

E

110 ≤ EEI < 125

F

125 ≤ EEI < 150

G (najmanje efikasan)

EEI ≥ 150