REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA PERIOD JANUAR-MART 2014. GODINE SA PROGRAMOM

("Sl. list grada Beograda", br. 8/2014)

1. Utvrđuje se Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine, ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje područja od posebnog državnog interesa, naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, naknade za korišćenje šuma i drugih sredstava u skladu sa zakonom, za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda, u periodu januar-mart 2014. godine.

2. Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine je u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

3. Na Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije dalo je saglasnost broj 401-00-95/2013-01 od 27. januara 2014. godine.

4. Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu grada Beograda".

* * *

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA PERIOD JANUAR-MART 2014. GODINE

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u periodu januar-mart 2014. godine.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine planirana su Odlukom o privremenom finansiranju grada Beograda za period januar-mart 2014. godine ("Službeni list grada Beograda", broj 72/13), u okviru razdela 09 - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, glava 09.1 - Budžetski fond za zaštitu životne sredine i to:

- izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, funkcije: 530 - Smanjenje zagađenosti; 540 - Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika i 550 - Zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj, u iznosu od 127.182.000,00 dinara;

- izvor finansiranja 13 - viškovi prihoda iz prethodnih godina, funkcija 550 - zaštita životne sredine-istraživanje i razvoj u iznosu od 2.456.200,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za period januar-mart 2014. godine, za finansiranje:

Red. br.

Namena
aktivnost /naziv plana, programa ili projekta

1.

424331 - Usluge javnog zdravstva - inspekcija i analiza

Planiran iznos: 51.952.760,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, i to:
1. Kontrola kvaliteta vazduha merenjem zagađujućih materija poreklom od stacionarnih izvora i merenjem zagađujućih materija poreklom od pokretnih izvora,
2. Kontrola kvaliteta izvorske vode javnih česama u gradskim i prigradskim naseljima (preneta obaveza iz 2013. godine),
3. Kontrola kvaliteta površinskih voda reka, kanala i drugih manjih vodotoka, retenzija, kupališta i akumulacija,
4. Merenje nivoa komunalne buke,
5. Praćenje zagađenosti zemljišta u zonama izvorišta vodosnabdevanja i pored saobraćajnica.

2.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 11.090.950,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, i to:
1. Sistematsko ispitivanje nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr), sa povremenim ciljanim ispitivanjem prisustva radona u objektima predškolskih i školskih ustanova, građevinskom materijalu i dr.
2. Merenje UV zračenja

3

424511 - Usluge održavanja nacionalnih parkova i prirodnih površina

Planiran iznos: 35.856.290,00 dinara
1. Realizacija aktivnosti na upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i to:
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima - pojedinačna stabla,
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe",
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Tri hrasta lužnjaka - Bare",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Banjička šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Veliko ratno ostrvo",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Kosmaj",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Avala",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Pionirski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Akademski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Miljakovačka šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Arboretum Šumarskog fakulteta",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište gljive na Adi Ciganliji",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Zvezdarska šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Obrenovački zabran",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Bojčinska šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Lipovička šuma-Dugi rt",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Lesni profil u Zemunu"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Šuma Košutnjak",
2. Izrada studija o proglašenju zaštite novih prirodnih dobara - očuvanih prirodno-istorijskih celina, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i drugih, za čiju izradu je zakonom određen Zavod za zaštitu prirode Srbije, a prema prioritetima koje određuje Grad. U prvom tromesečju 2014. godine planiran je završetak izrade studije zaštite "Vinova loza u Zemunu".
3. Projekat "Uspostavljanje katastra zelenih površina - GIS"
Izradom projekta "Uspostavljanje katastra zelenih površina Beograda - GIS" obezbeđuje se sveobuhvatni geografski informacioni sistem o zelenim površinama grada Beograda koji će integrisati podatke o zelenim površinama grada Beograda za potrebe daljeg planiranja izgradnje i razvoja zelenih površina, kao i za potrebe upravljanja zelenim površinama, odnosno njihovog korišćenja, održavanja i zaštite. U prvom tromesečju 2014. godine sredstva će se u trošiti na sprovođenje sledećih aktivnosti:
- izrada softverskog modula GIS zelenih površina za zaštićena prirodna dobra,
- priprema i integracija podataka zaštićenih područja "Veliko ratno ostrvo" i "Banjička šuma", sa baznim prostornim podacima i dr.

4.

423 - Usluge po ugovoru

Planiran iznos: 3.976.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Kontinuirano informisanje javnosti o stanju i kvalitetu životne sredine, sprovođenju programa i planova (akcionih i sanacionih), u slučaju udesa, aktivnostima u upravljanju otpadom, izdatim aktima, preduzetim merama i dr.,
2. Usluge promocije i popularizacije zaštite životne sredine i značaja očuvanja prirodnih vrednosti,

5.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 2.614.570,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. "Snimanje stanja stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima u dvorištima obdaništa i osnovnih škola u Beogradu"
Istraživanjem i utvrđivanjem stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima u dvorištima obdaništa i osnovnih škola planirano je utvrđivanje sadržaja šest teških metala: Cu, Zn, Pb,Ni, Cd, i Cr, kao i drugih sadržaja i svojstava zemljišta. Na osnovu dobijenih podataka predložiće se mere zaštite zdravlja najmlađe populacije od uticaja teških metala. Ovo je dvogodišnji projekat koji je započet 2013. godine i realizacija projekta odvija se ugovorenom dinamikom. U prvom tromesečju 2014. godine planirana je isplata u iznosu od 500.000,00 dinara.
2. Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine
Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine - planirane aktivnosti za koje nije definitivno izvršen izbor, odnosno utvrđen obim ili način izrade i realizacije, kao ni lista prioriteta.

6.

463211 - Kapitalni transferi nivou republike

Planiran iznos: 5.487.550,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Gašenje individualnih kotlarnica
U okviru planiranih višegodišnjih aktivnosti finansiranja gašenja jednog broja postojećih kotlarnica i priključenje grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja, kao tehnička mera sprečavanja emisija i zaštite vazduha od zagađivanja, a uzimajući u obzir konstatovana prekoračenja propisanih graničnih vrednosti emisija štetnih gasova, te izrečene zabrane rada kotlarnica rešenjima nadležnih inspektora, u prvom tromesečju 2014. godine planirana je isplata prenete obaveze za realizaciju priključenja grejnih instalacija školskih objekata na sistem daljinskog grejanja u objektima kojima je osnivač republika.

7.

481941 - Dotacije ostalim udruženjima građana

Planiran iznos: 13.000.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Javni konkurs NVO - ekološki projekti
Dotacije udruženjima planirane su u okviru zakonom utvrđene obaveze grada Beograda da, u izvršenju svojih obaveza koje se odnose na ostvarivanje sistema zaštite životne sredine, podstiče, usmerava i obezbeđuje jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, javnog informisanja i popularizacije zaštite životne sredine. Planirane aktivnosti usmerene su na građane, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije koje u oblasti zaštite životne sredine pripremaju, propagiraju i realizuju programe zaštite, afirmišu prava i interese u oblasti zaštite životne sredine, predlažu aktivnosti i mere zaštite, učestvuju u postupku donošenja odluka u skladu sa zakonom, doprinose ili neposredno rade na informisanju o životnoj sredini i uključivanju šire javnosti u očuvanje i zaštitu prirode i životne sredine.
U prvom tromesečju 2014. godine planirano je pokretanje javnog konkursa.

8.

511441 - Stručna ocena i komentari

Planiran iznos: 282.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Kontrola tehničke dokumentacije
U prvom tromesečju 2014. godine planirana je isplata prenete obaveze u iznosu od 282.000,00 dinara, za vršenje kontrole tehničke dokumentacije projekata uvođenja alternativnih izvora energije u školske i predškolske ustanove.

III

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke II ovog rešenja, zasniva se na procenjenim prihodima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-mart 2014. godine.

U slučaju da se prihodi Budžetskog fonda ostvare u većem, odnosno manjem obimu od procenjenih iznosa, planirane aktivnosti iz tačke II ovog rešenja realizovaće se prema obimu ostvarenih prihoda Budžetskog fonda, a u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za period januar-mart 2014. godine i bez posebnih izmena ovog programa.

Izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda sadrži obrazloženje realizacije planiranih aktivnosti i svih njihovih izmena.

IV

Na kraju perioda januar-mart 2014. godine, neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda prenose se u naredni period i raspoređuju u Programu korišćenja sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za naredni period 2014. godine.

V

Aktivnosti iz tačke II ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava predsednik Privremenog organa grada Beograda posebnim zaključcima.