PRAVILNIK

O SADRŽINI I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA DRUGA PRAVNA LICA

("Sl. glasnik RS", br. 24/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se sadržina i forma obrazaca finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha i Napomene uz finansijske izveštaje za druga pravna lica iz člana 2. tačka 2) Zakona o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13, u daljem tekstu: Zakon).

Drugim pravnim licima iz stava 1. ovog člana smatraju se pravna lica čije se poslovanje delom finansira iz javnih prihoda ili drugih namenskih izvora, a delom ili u celini po osnovu učlanjenja i koja se ne osnivaju radi sticanja dobiti (političke organizacije, sindikalne organizacije sa svojstvom pravnog lica, fondacije i zadužbine, udruženja, komore, crkve i verske zajednice u delu obavljanja privredne ili druge delatnosti u skladu sa propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti, kao i druge organizacije organizovane po osnovu učlanjenja).

Druga pravna lica iz stava 2. ovog člana koja su razvrstana u mikro pravna lica u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona, sastavljaju samo obrasce Bilans stanja i Bilans uspeha iz stava 1. ovog člana.

Druga pravna lica koja odluče da primenjuju Međunarodni standard finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica (u daljem tekstu: MSFI za MSP) u skladu sa članom 22. stav 2. Zakona, primenjuju podzakonski akt kojim se uređuje sadržina i forma obrazaca finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge i preduzetnike.

Član 2

Obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha, kao prilozi 1 i 2, odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz stava 1. ovog člana, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za druga pravna lica.

U obrasce iz stava 1. ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Drugo pravno lice koje je u toku izveštajne godine imalo statusnu promenu ili je nad njim otvoren postupak stečaja, odnosno likvidacije, u godišnjem finansijskom izveštaju, u koloni za tekuću godinu, prikazuje podatke o poslovanju za ceo izveštajni period objedinjeno, u neto iznosu, i to posle prebijanja rezultata pre i posle promene. Na svim obrascima drugog pravnog lica stavlja se naznaka "statusna promena", "stečaj" ili "likvidacija".

Drugo pravno lice iz stava 1. ovog člana u godišnji finansijski izveštaj unosi podatke o poslovanju za sve učesnike u statusnoj promeni, a u Napomenama uz ovaj izveštaj obelodanjuje informacije o učesnicima i vrsti promene.

Drugo pravno lice koje je nastalo osnivanjem posle statusne promene, prikazuje podatke kao novoosnovani obveznik iz člana 4. ovog pravilnika, s tim što na obrascima stavlja naznaku "novo osnivanje".

Član 4

Novoosnovano drugo pravno lice prikazuje podatke o poslovanju u izveštajnoj godini u periodu koji je kraći od kalendarske godine ili je najviše jednak kalendarskoj godini, ali ne prikazuje stanje na dan 1. januara izveštajne godine, kao ni poslovanje u prethodnoj godini. Na svim propisanim obrascima drugo pravno lice stavlja naznaku "novoosnovani".

Član 5

Matično drugo pravno lice dostavlja sve propisane obrasce finansijskih izveštaja, i na njima stavlja naznaku "konsolidovani".

Matično drugo pravno lice prikazuje konsolidovane podatke za sva zavisna pravna lica u zemlji i inostranstvu, za izveštajnu i prethodnu godinu.

Ako se sastav ekonomske celine promeni u toku izveštajne godine, matično drugo pravno lice u konsolidovanom finansijskom izveštaju prikazuje početno stanje i poslovne promene u prethodnoj godini za prethodnu ekonomsku celinu.

Matično drugo pravno lice obelodanjuje podatke o sastavu ekonomske celine na dan 31. decembra, odnosno 1. januara izveštajne godine u Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje.

Drugo pravno lice koje je postalo matično u izveštajnoj godini konsolidovane podatke dostavlja kao novoosnovano drugo pravno lice iz člana 4. ovog pravilnika, pri čemu na svim obrascima stavlja naznaku "novokonsolidovani".

Za priznavanje, vrednovanje, prezentaciju i obelodanjivanje pozicija u finansijskim izveštajima, druga pravna lica koja imaju obavezu sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja (matična pravna lica), nezavisno od veličine, primenjuju Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Izuzetno od stava 6. ovog člana, ukoliko vrednosti imovine i poslovnog prihoda matičnog i zavisnih pravnih lica, ne računajući međusobna učešća, potraživanja i obaveze, međusobne rezultate i međusobne poslovne prihode i rashode matičnog i zavisnih pravnih lica, u zbiru ne prelaze polovinu kriterijuma za malo pravno lice, u smislu člana 6. Zakona, matično drugo pravno lice nije obavezno da sastavlja, dostavlja i obelodanjuje konsolidovane finansijske izveštaje.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 6

U obrazac Bilans stanja druga pravna lica iskazuju podatke u kolonama od 4 do 6, na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

U Bilansu stanja u koloni 5 iskazuju se podaci na kraju tekućeg perioda, a u koloni 6 podaci na kraju prethodnog perioda (koji je isti kao početak tekućeg perioda). Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolone 6 aktive i kolonu 6 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja pod oznakom AOP 001 do 027 u aktivi i AOP 101 do 127 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca.

Druga pravna lica razvrstana u mikro pravna lica u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona u obrazac Bilans stanja iskazuju skraćeni obim podataka samo na pozicijama koje su označene slovnim oznakama i rimskim brojevima.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 7

U obrazac Bilans uspeha druga pravna lica iskazuju podatke u kolonama 5 i 6, na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakama AOP 201 do 239 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakama AOP 242 i 243 - višak prihoda nad rashodima po osnovu poslovanja koje se obustavlja i višak rashoda nad prihodima po osnovu poslovanja koje se obustavlja, pod oznakama AOP 244 i 245 - višak prihoda nad rashodima pre oporezivanja i višak rashoda nad prihodima pre oporezivanja, pod oznakama AOP 246 - iznos poreskog rashoda perioda i pod oznakama AOP 247 i 248 - neto višak prihoda nad rashodima posle oporezivanja i neto višak rashoda nad prihodima posle oporezivanja.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, reklasifikovani u skladu sa strukturom podataka za tekući period, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

Druga pravna lica razvrstana u mikro pravna lica u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona u obrazac Bilans uspeha iskazuju skraćeni obim podataka samo na pozicijama koje su označene slovnim oznakama i rimskim brojevima.

IV NAPOMENE UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

1. Opšte informacije

Član 8

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjavanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja i Bilansu uspeha. Napomene uz finansijske izveštaje posebno sadrže:

1) opšte informacije o drugom pravnom licu (sedište, pravna forma, opis prirode poslovanja i glavnih aktivnosti, naziv matičnog pravnog lica i krajnjeg vlasnika matičnog pravnog lica, podatak o prosečnom broju zaposlenih u toku godine na bazi stanja krajem svakog meseca);

2) informaciju o usaglašenosti sa nacionalnim propisima i MSFI za MSP;

3) informaciju o korekciji početnog stanja po osnovu greške i promena računovodstvenih politika;

4) informaciju o primenjenim osnovama za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskog izveštaja;

5) informaciju o računovodstvenim politikama, koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje;

6) informacije o stavkama koje se nisu kvalifikovale za priznavanje u izveštajima iz stava 1. ovog člana, a značajne su za ocenu finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja pravnog lica.

Za prikazivanje rednog broja Napomena uz finansijske izveštaje koriste se arapski brojevi, prema redosledu prikazivanja podataka u finansijskom izveštaju.

2. Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja

Član 9

Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja sadrže:

1) dodatne informacije vezane za pozicije koje su prikazane u finansijskom izveštaju, prema redosledu obrazaca i pozicija u obrascima;

2) dodatna obelodanjivanja koja zahtevaju MSFI za MSP.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ovaj pravilnik primenjuje se počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Popunjava drugo pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

BILANS STANJA

na dan __________ 20__. godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

AKTIVA

 

 

 

 

 

A. STALNA IMOVINA
(002 + 003 + 008 + 009 + 010)

001

 

 

 

01

I. NEMATERIJALNA IMOVINA

002

 

 

 

02

II. NEKRETNINE, POSTROJENJA I OPREMA
(004 + 005 + 006 + 007)

003

 

 

 

020 i 021

1. Zemljište

004

 

 

 

022

2. Građevinski objekti

005

 

 

 

023

3. Postrojenja i oprema

006

 

 

 

02, osim 020, 021,
022 i 023

4. Ostale nekretnine, postrojenja i oprema

007

 

 

 

03

III. BIOLOŠKA SREDSTVA

008

 

 

 

04

IV. DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

009

 

 

 

05

V. DUGOROČNA POTRAŽIVANJA

010

 

 

 

288

B. ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

011

 

 

 

 

V. OBRTNA IMOVINA (013 + 018)

012

 

 

 

Klasa 1

I. ZALIHE (014 + 015 + 016 + 017)

013

 

 

 

10

1. Zalihe materijala

014

 

 

 

11 i 12

2. Nedovršena proizvodnja, nedovršene usluge i gotovi proizvodi

015

 

 

 

13

3. Roba

016

 

 

 

15

4. Plaćeni avansi za zalihe i usluge

017

 

 

 

Klasa 2, osim 288 i 290

II. KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA (019 + 020 + 021 + 022 + 023 + 024)

018

 

 

 

20

1. Potraživanja po osnovu prodaje

019

 

 

 

22

2. Druga potraživanja

020

 

 

 

23

3. Kratkoročni finansijski plasmani

021

 

 

 

24

4. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

022

 

 

 

27

5. Porez na dodatu vrednost

023

 

 

 

28 osim 288

6. Aktivna vremenska razgraničenja

024

 

 

 

290

G. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA IZNAD VISINE ULOGA

025

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (001 +011 + 012 + 025)

026

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

027

 

 

 

 

PASIVA

 

 

 

 

 

A. ULOZI (102 + 107 - 110)

101

 

 

 

30

I. ULOZI (SOPSTVENI IZVORI)
(103 + 104 + 105 + 106)

102

 

 

 

300

1. Ulozi iz javnih prihoda

103

 

 

 

301

2. Ulozi iz drugih namenskih izvora

104

 

 

 

302

3. Ulozi od donacija

105

 

 

 

309

4. Ostali ulozi

106

 

 

 

34

II. NERASPOREĐENI VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA (108 + 109)

107

 

 

 

340

1. Neraspoređeni višak prihoda nad rashodima ranijih godina

108

 

 

 

341

2. Neraspoređeni višak prihoda nad rashodima tekuće godine

109

 

 

 

35

III. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA (111 + 112)

110

 

 

 

350

1. Višak rashoda nad prihodima ranijih godina

111

 

 

 

351

2. Višak rashoda nad prihodima tekuće godine

112

 

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE (114 + 115)

113

 

 

 

40

I. DUGOROČNA REZERVISANJA

114

 

 

 

41

II. DUGOROČNE OBAVEZE
(116 + 117)

115

 

 

 

414 i 415

1. Dugoročni krediti

116

 

 

 

41 osim 414 i 415

2. Ostale dugoročne obaveze

117

 

 

 

498

V. ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

118

 

 

 

42 do 49 (osim 498)

G. KRATKOROČNE OBAVEZE (120 + 121 + 122 + 123 + 124 + 125)

119

 

 

 

42

1. Kratkoročne finansijske obaveze

120

 

 

 

43

2. Obaveze iz poslovanja

121

 

 

 

45 i 46

3. Ostale kratkoročne obaveze

122

 

 

 

47

4. Obaveze po osnovu poreza na dodatu vrednost

123

 

 

 

48

5. Obaveze za ostale poreze, doprinose i druge dažbine

124

 

 

 

49 osim 498

6. Pasivna vremenska razgraničenja

125

 

 

 

 

D. UKUPNA PASIVA (101 + 113 + 118 + 119)

126

 

 

 

89

Đ. VANBILANSNA PASIVA

127

 

 

 

 

U ____________________

M.P.

Zakonski zastupnik

dana ______20__. godine

_____________________

 

 

Prilog 2

 

Popunjava drugo pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

BILANS USPEHA

za period od _____ do _____20__. godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. PRIHODI I RASHODI IZ REDOVNOG POSLOVANJA

 

 

 

 

60 do 65, osim 62, 630 i 631

I. POSLOVNI PRIHODI
(202 + 203 + 204 + 205)

201

 

 

 

60 i 61

1. Prihodi od prodaje

202

 

 

 

64

2. Prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl.

203

 

 

 

651

3. Prihodi od članarina

204

 

 

 

65, osim 651

4. Ostali poslovni prihodi

205

 

 

 

50 do 55, 62,
630 i 631

II. POSLOVNI RASHODI
(207 - 208 - 209 + 210 + 211 + 212 + 213 + 214 + 215 + 216 + 217)

206

 

 

 

50

1. Nabavna vrednost prodate robe

207

 

 

 

62

2. Prihodi od aktiviranja učinaka i robe

208

 

 

 

630

3. Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda i nedovršenih usluga

209

 

 

 

631

4. Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda i nedovršenih usluga

210

 

 

 

51

5. Troškovi materijala i energije

211

 

 

 

52

6. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

212

 

 

 

53

7. Troškovi proizvodnih usluga

213

 

 

 

540

8. Troškovi amortizacije

214

 

 

 

541 i 549

9. Troškovi dugoročnih rezervisanja

215

 

 

 

557

10. Troškovi donacija

216

 

 

 

55, osim 557

11. Nematerijalni troškovi

217

 

 

 

 

III. POSLOVNI DOBITAK (201 - 206)

218

 

 

 

 

IV. POSLOVNI GUBITAK (206 - 201)

219

 

 

 

66

V. FINANSIJSKI PRIHODI (221 + 222 + 223 + 224 + 225)

220

 

 

 

660 i 661

1. Finansijski prihodi od povezanih lica

221

 

 

 

662

2. Prihodi od kamata

222

 

 

 

663 i 664

3. Pozitivne kursne razlike i pozitivni efekti valutne klauzule

223

 

 

 

665

4. Prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih aranžmana

224

 

 

 

669

5. Ostali finansijski prihodi

225

 

 

 

56

VI. FINANSIJSKI RASHODI (227 + 228 + 229 + 230 + 231)

226

 

 

 

560 i 561

1. Finansijski rashodi iz odnosa sa povezanim licima

227

 

 

 

562

2. Rashodi kamata

228

 

 

 

563 i 564

3. Negativne kursne razlike i negativni efekti valutne klauzule

229

 

 

 

565

4. Rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

230

 

 

 

566 i 569

5. Ostali finansijski rashodi

231

 

 

 

 

VII. DOBITAK IZ FINANSIRANJA (220 - 226)

232

 

 

 

 

VIII. GUBITAK IZ FINANSIRANJA (226 - 220)

233

 

 

 

683 i 685

IX. PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA

234

 

 

 

583 i 585

X. RASHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA

235

 

 

 

 

XI. VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA PO OSNOVU USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA (234 - 235)

236

 

 

 

 

XII. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA PO OSNOVU USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA (235 - 234)

237

 

 

 

67 i 68, osim 683 i 685

XIII. OSTALI PRIHODI

238

 

 

 

57 i 58, osim 583 i 585

XIV. OSTALI RASHODI

239

 

 

 

 

XV. VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA (218 - 219 + 220 - 226 + 238 - 239)

240

 

 

 

 

XVI. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA (219 - 218 + 226 - 220 + 239 - 238)

241

 

 

 

69 - 59

XVII. VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA, EFEKTI PROMENA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA I ISPRAVKA GREŠAKA IZ RANIJIH PERIODA

242

 

 

 

59 - 69

XVIII. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA, EFEKTI PROMENA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA I ISPRAVKA GREŠAKA IZ RANIJIH PERIODA

243

 

 

 

 

B. VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA PRE OPOREZIVANJA (240 - 241 + 242 - 243)

244

 

 

 

 

V. VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA PRE OPOREZIVANJA
(241 - 240 + 243 - 242)

245

 

 

 

 

G. POREZ NA RAZLIKU PRIHODA I RASHODA

 

 

 

 

 

1. Poreski rashod perioda

246

 

 

 

 

D. NETO VIŠAK PRIHODA NAD RASHODIMA
(244 - 245 - 246)

247

 

 

 

 

Đ. NETO VIŠAK RASHODA NAD PRIHODIMA
(245 - 244 + 246)

248

 

 

 

 

U ____________________

M.P.

Zakonski zastupnik

dana ______20__. godine

_____________________