PRAVILNIK

O SADRŽINI POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI IZVEŠTAJ ZA DRUGA PRAVNA LICA

("Sl. glasnik RS", br. 24/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina pozicija u obrascu Statistički izveštaj za druga pravna lica iz člana 2. stav 1. tačka 2) Zakona o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13, u daljem tekstu: Zakon), koja, u skladu sa tim zakonom, poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva.

Član 2

Obrazac Statistički izveštaj za druga pravna lica koja poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva (u daljem tekstu: Statistički izveštaj), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascu Statistički izveštaj postupa se prema odredbama pravilnika kojim se uređuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za druga pravna lica.

U obrazac Statistički izveštaj iznosi se upisuju u hiljadama dinara, a broj zaposlenih u celom broju.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, druga pravna lica koja odluče da primenjuju Međunarodni standard finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica (u daljem tekstu: MSFI za MSP) u skladu sa članom 22. stav 2. Zakona, obavezno primenjuju podzakonski akt kojim se uređuje sadržina pozicija u obrascu Statistički izveštaj za privredna društva, zadruge i preduzetnike.

Član 3

Novoosnovano drugo pravno lice prikazuje podatke o poslovanju u izveštajnoj godini u periodu koji je kraći od kalendarske godine ili je najviše jednak kalendarskoj godini, ali ne prikazuje stanje na dan 1. januar izveštajne godine, kao ni poslovanje u prethodnoj godini. Na obrascu Statistički izveštaj drugo pravno lice stavlja naznaku "novoosnovani".

Na način iz stava 1. ovog člana postupa i drugo pravno lice koje je u toku izveštajne godine počelo da vodi poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Član 4

U obrazac Statistički izveštaj, druga pravna lica unose podatke u sve tabele od I do VII.

Podaci se unose u sve predviđene kolone prema sadržini računa grupa i računa označenih u tabeli.

Član 5

U tabelu I - OPŠTI PODACI O DRUGOM PRAVNOM LICU, pod oznakom AOP 301 - Broj meseci poslovanja, unosi se broj meseci poslovanja u kalendarskoj godini, kao ceo broj u intervalu od 1 do 12. Novoosnovani obveznici ne popunjavaju kolonu 4.

Pod oznakom AOP 302 - Oznaka za veličinu, unosi se oznaka za veličinu iz Obaveštenja o razvrstavanju, koju je drugo pravno lice utvrdilo na osnovu podataka iz finansijskog izveštaja i kriterijuma propisanih članom 6. Zakona. Oznaka se upisuje prema sledećem: 4 za veliko, 3 za srednje, 2 za malo pravno lice i 1 za mikro pravno lice.

Pod oznakom AOP 303 - Oznaka za vlasništvo, unosi se statistička oznaka za vlasništvo prema sledećem: 1 za društveno, 2 za privatno, 3 za zadružno, 4 za mešovito (dva ili više oblika vlasništva) i 5 za državno vlasništvo.

Pod oznakom AOP 304 - Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju uloge, unosi se broj pravnih ili fizičkih lica sa sedištem u inostranstvu koja imaju uloge u drugom pravnom licu.

Pod oznakom AOP 305 - Prosečan broj zaposlenih na osnovu stanja krajem svakog meseca, u kolonu 3 unosi se podatak utvrđen kao godišnji prosek brojčanog stanja zaposlenih na kraju svakog meseca u izveštajnoj godini, a u kolonu 4 broj zaposlenih u prethodnoj godini utvrđen na isti način. Godišnji prosek predstavlja zbir zaposlenih na kraju svakog meseca u toku obračunskog perioda, podeljen brojem meseci poslovanja.

Član 6

U tabelu II - POTRAŽIVANJA I OBAVEZE, unose se podaci u kolone 4 i 5 prema sadržini računa označenih u koloni 1.

Pod oznakom AOP 306 - Potraživanja po osnovu prodaje i 307 - Obaveze iz poslovanja, unosi se stanje računa grupe 20, odnosno 43 na kraju tekuće, odnosno prethodne godine. Ovi iznosi moraju biti usklađeni, odnosno manji ili jednaki iznosima iskazanim u Bilansu stanja na oznakama AOP 019, odnosno AOP 121.

Pod oznakom AOP 308 - Potraživanja u toku godine od društava za osiguranje za naknadu štete, unosi se ukupna vrednost odštetnih zahteva po osnovu naknada šteta od društava za osiguranje u toku godine (povećanje - dugovni promet bez početnog stanja računa 226, u delu koji se odnosi na potraživanja od društava za osiguranje).

Pod oznakom AOP 309 - PDV - prethodni porez, unosi se ukupan godišnji iznos prethodnog poreza na dodatu vrednost prema obračunu PDV-a i poreskim prijavama.

Pod oznakom AOP 310 - Obaveze iz poslovanja, unosi se iznos potražnog prometa bez početnog stanja sa odgovarajućih računa grupe 43.

Pod oznakama AOP 311 do 313 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, porez i doprinose na zarade i naknade zarada, unosi se ukupan godišnji iznos prema obračunu zarada - povećanje u toku godine (potražni promet bez početnog stanja) sa računa 450, 451 i 452.

Pod oznakom AOP 314 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima, unosi se povećanje u toku godine (potražni promet bez početnog stanja) obaveza za naknade fizičkim licima po osnovu ugovora o delu, autorstvu, privremenim i povremenim poslovima, zastupanju i posredovanju, dopunskom radu i drugih ugovora uz naknadu.

Pod oznakom AOP 315 - Obaveze za PDV, unosi se ukupan godišnji iznos poreza na dodatu vrednost prema obračunu PDV-a i poreskim prijavama.

Član 7

U tabelu III - DRUGI TROŠKOVI I RASHODI, unose se podaci u kolone 4 i 5 prema sadržini računa označenih u koloni 1.

Pod oznakom AOP 320 - Troškovi naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora, unosi se zbir stanja na računima 522 - Troškovi naknada po ugovoru o delu, 523 - Troškovi naknada po autorskim ugovorima, 524 - Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i 525 - Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora.

Pod oznakom AOP 323 - Troškovi zakupnina, unosi se godišnji iznos zakupnina po osnovu ugovora o zakupu osnovnih sredstava: opreme, poslovnog, skladišnog, kancelarijskog i drugog prostora, zemljišta i sl., bez obzira na to da li je zakupodavac pravno ili fizičko lice. Ova pozicija trebalo bi da odgovara zbiru konačnog stanja računa 533 - Troškovi zakupnina i analitičkog računa u okviru računa 525 na kojem se knjiže troškovi naknada fizičkim licima po osnovu drugih ugovora (ugovora o zakupu kada je zakupodavac fizičko lice i dr.), prema godišnjem zaključku poslovnih knjiga. U slučaju dugoročnog zakupa koji se knjiži na računu 014 - Ostala nematerijalna imovina, tj. ukoliko je zakupnina plaćena za period duži od jedne godine, upisuje se deo koji pripada izveštajnoj godini.

Pod oznakom AOP 324 - Troškovi zakupnina zemljišta, unosi se godišnji iznos zakupnine za zemljište uzeto u zakup prema ugovoru o zakupu. Ova pozicija odgovara zbiru konačnog stanja analitičkog računa u okviru računa 533 na kojem se knjiži zakupnina zemljišta drugih pravnih lica i analitičkog računa u okviru računa 525 na kojem se knjiže troškovi naknada fizičkim licima po osnovu drugih ugovora (ugovora o zakupu kada je zakupodavac fizičko lice i dr.), u delu koji se odnosi na zakup zemljišta, prema godišnjem zaključku poslovnih knjiga. U slučaju dugoročnog zakupa koji se knjiži na računu 014 - Ostala nematerijalna imovina, tj. ukoliko je zakupnina plaćena za period duži od jedne godine, upisuje se deo koji pripada izveštajnoj godini.

Pod oznakom AOP 332 - Rashodi kamata, unose se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema zavisnim i povezanim pravnim licima.

Pod oznakom AOP 333 - Rashodi kamata i deo finansijskih rashoda, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih rashoda kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, finansijskom lizingu, zatezne i druge kamate proknjižene na računu 562 - Rashodi kamata. Pored navedenog, unosi se i godišnji obračunati iznos svih vrsta kamata po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima proknjiženih na računima 560, 561 i 562.

Pod oznakom AOP 334 - Rashodi kamata po kreditima od banaka i drugih finansijskih institucija, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih rashoda kamata po osnovu kredita uzetih od poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija prema ugovoru o kreditu. Uključuje se deo računa 562 koji se isključivo odnosi na kamate po kreditima, kao i eventualni deo kamata po kreditima od banaka po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima proknjiženih na računima 560, 561 i 562.

Pod oznakom AOP 335 - Rashodi za humanitarne, naučne, verske, kulturne, zdravstvene, obrazovne i za sportske namene, kao i za zaštitu čovekove sredine, unosi se godišnji iznos izdataka za navedene svrhe proknjižen na analitičkim računima u okviru računa 579, i to na analitičkom računu na kojem se knjiže izdaci za humanitarne, kulturne, zdravstvene, obrazovne, naučne i verske namene, za zaštitu čovekove sredine i za sportske namene, kao i na analitičkom računu na kojem se knjiže davanja u novčanom iznosu ili naturalnom obliku drugim pravnim licima radi ublažavanja posledica elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja.

Član 8

U tabelu IV - DRUGI PRIHODI, unose se podaci u kolone 4 i 5 prema sadržini računa označenih u koloni 1.

Pod oznakom AOP 342 - Prihodi od kamata, unose se prihodi od kamata po datim kreditima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa, finansijskom lizingu, zateznim i drugim kamatama proknjiženim na računu 662. Pored navedenog, unose se i prihodi od svih vrsta kamata po osnovu potraživanja iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima evidentiranim na računima 660 i 661.

Pod oznakom AOP 343 - Prihodi od kamata po računima i depozitima u bankama i ostalim finansijskim institucijama, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih kamata po depozitima i računima u bankama i drugim finansijskim institucijama. Unose se podaci sa dela računa 662 koji se odnosi na kamate po depozitima, kao i eventualni deo kamata po depozitima proknjižen na računima 660 i 661 po osnovu potraživanja iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.

Pod oznakom AOP 344 - Prihodi po osnovu dividendi i učešća u dobitku, unosi se godišnji iznos prihoda po osnovu dividendi i učešća u dobitku proknjižen na računu 669. Pored navedenog, unose se i prihodi od dividendi i učešća u dobitku ostvarenom u odnosu sa matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima koja se evidentiraju na računima 660 i 661.

Član 9

U tabelu V - OSTALI PODACI, pod oznakom AOP 346 - Obaveze za akcize (prema godišnjem obračunu akciza), unosi se ukupan godišnji iznos obračunatih akciza prema godišnjem obračunu i poreskoj prijavi.

Pod oznakom AOP 347 - Obračunate carine i druge uvozne dažbine, unosi se ukupan godišnji iznos obračunatih carina i drugih uvoznih dažbina prema carinskoj i drugoj dokumentaciji u vezi sa uvozom.

Pod oznakom AOP 348 - Kapitalne subvencije i druga državna dodeljivanja za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, unose se državna dodeljivanja namenjena za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava (poslovni prostor i zgrade, oprema, vozila i ostalo), primljena osnovna sredstva bez naknade, kao i državna pomoć za rekonstrukciju, modernizaciju i druga unapređenja osnovnih sredstava. Takođe, unosi se i otpis dugova po osnovu poreza i doprinosa, kao i priliv sredstava u cilju pokrića gubitaka kumuliranih tokom više poslovnih godina. Obuhvata se i državna pomoć u cilju nadoknade štete i pokrića gubitaka nastalih kao posledica prirodnih nepogoda i drugih vanrednih okolnosti (deo računa grupe 68 koji se odnosi na pomoć države i njenih organa i fondova). Na ovoj poziciji unosi se ukupan (bruto) iznos novoprimljenih sredstava u toku godine po osnovu državnih dodeljivanja za nabavku i izgradnju osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja. Unosi se isključivo iznos novih državnih dodeljivanja primljenih u toku godine u bruto iznosu (u slučaju da je izvršeno vremensko razgraničenje primljenih državnih dodeljivanja preko računa 495, neophodno je prikazati ukupan (bruto) iznos primljenog dodeljivanja, odnosno donacije u toku godine, a ne godišnji deo koji se prenosi sa računa 495 na račune grupe 64). Ukidanje odloženih prihoda po osnovu dodeljivanja iz prethodnih godina se isključuje.

Pod oznakom AOP 349 - Državna dodeljivanja za premije, regres i pokriće tekućih troškova poslovanja, unose se državna dodeljivanja u vidu premija, regresa, dodeljivanja za pokriće tekućih troškova poslovanja i poslovnih gubitaka, odnosno samo ona dodeljivanja koja su neposredno vezana za proizvodnju proizvoda i usluga i koja se primaju po osnovu količine ili vrednosti ostvarene proizvodnje.

Pod oznakom AOP 350 - Ostala državna dodeljivanja, unose se svi prethodno nepomenuti vidovi državne pomoći u novcu ili naturi. Obuhvataju se primanja bez uslovljene namene i bez direktne veze sa proizvodnjom proizvoda i usluga, kao što su dotacije za novozaposlena lica, za zaštitu čovekove okoline i ugradnju odgovarajuće opreme, za istraživanje i razvoj, povraćaj poreskih dažbina po osnovu izvoza proizvoda i usluga i sl.

Pod oznakom AOP 351 - Primljene donacije iz inostranstva i druga bespovratna sredstva u novcu ili naturi od inostranih pravnih i fizičkih lica, unose se donacije i sva ostala bespovratna sredstva iz inostranstva primljena u toku godine u bruto iznosu (u novcu ili naturi). Obuhvataju se ne samo prihodi od uslovljenih donacija (deo računa grupe 64), već i donacije za koje ugovorom nije predviđen uslov niti namena i koje se knjiže u korist ostalih prihoda, kao i prihodi od naknada šteta od katastrofa i drugih nepredviđenih događaja (deo računa 679). Ukidanje odloženih prihoda po osnovu donacija iz prethodnih godina se isključuje.

Član 10

U tabelu VI - RAZGRANIČENI NEGATIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA, podatke unose druga pravna lica koja su u godišnjim finansijskim izveštajima za 2008, 2009, 2010, 2012. i 2013. godinu vršili razgraničenje neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i neto efekata obračunatih kursnih razlika, u skladu sa čl. 77a - 77l Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", br. 114/06, 119/08, 9/09, 4/10, 3/11 i 101/12) za tekuću i prethodnu godinu.

Pod oznakom AOP 353 - Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se saldo sa računa 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja negativnog neto efekta ugovorene valutne klauzule iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 354 - Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule, unosi se negativan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 355 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni negativan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 356 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, iskazuje se saldo na računu 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

Pod oznakom AOP 357 - Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se saldo sa računa 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja negativnog neto efekta kursnih razlika iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 358 - Razgraničeni neto efekat kursnih razlika, unosi se negativan neto efekat kursnih razlika koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 359 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni neto efekat kursnih razlika koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 360 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika, iskazuje se saldo na računu 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

Član 11

U tabelu VII - RAZGRANIČENI POZITIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA, podatke unose pravna lica i preduzetnici koji su u godišnjim finansijskim izveštajima za 2008, 2009, 2010, 2012. i 2013. godinu vršili razgraničenje neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i neto efekata obračunatih kursnih razlika, u skladu sa čl. 77a - 77l Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", br. 114/06, 119/08, 9/09, 4/10, 3/11 i 101/12) za tekuću i prethodnu godinu.

Pod oznakom AOP 361 - Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se saldo sa računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja pozitivnog neto efekta ugovorene valutne klauzule iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 362 - Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule, unosi se pozitivan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 363 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni pozitivan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 364 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, iskazuje se saldo na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, na kraju tekuće godine.

Pod oznakom AOP 365 - Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se saldo sa računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja pozitivnog neto efekta kursnih razlika iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 366 - Razgraničeni neto efekat kursnih razlika, unosi se pozitivan neto efekat kursnih razlika koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 367 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni pozitivan neto efekat kursnih razlika koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 368 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika, iskazuje se saldo na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ovaj pravilnik primenjuje se počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Statistički izveštaj za druga pravna lica koja poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva

 

Popunjava drugo pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

STATISTIČKI IZVEŠTAJ
za 20_____ godinu

I. OPŠTI PODACI O DRUGOM PRAVNOM LICU

OPIS

Ozn. za
AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Broj meseci poslovanja (oznaka od 1 do 12)

301

 

 

2. Oznaka za veličinu (oznaka od 1 do 4)

302

 

 

3. Oznaka za vlasništvo (oznaka od 1 do 5)

303

 

 

4. Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju uloge

304

 

 

5. Prosečan broj zaposlenih na osnovu stanja krajem svakog meseca (ceo broj)

305

 

 

II. POTRAŽIVANJA I OBAVEZE

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za
AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

20

1. Potraživanja po osnovu prodaje (stanje na kraju godine 306 ≤ 019)

306

 

 

43

2. Obaveze iz poslovanja (stanje na kraju godine 307 ≤ 121)

307

 

 

deo 226

3. Potraživanja u toku godine od društava za osiguranje za naknadu štete (dugovni promet bez početnog stanja)

308

 

 

27

4. PDV - prethodni porez (godišnji iznos po poreskim prijavama)

309

 

 

43

5. Obaveze iz poslovanja (potražni promet bez početnog stanja)

310

 

 

450

6. Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju (potražni promet bez početnog stanja)

311

 

 

451

7. Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

312

 

 

452

8. Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

313

 

 

465

9. Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima (potražni promet bez početnog stanja)

314

 

 

47

10. Obaveze za PDV (godišnji iznos po poreskim prijavama)

315

 

 

 

11. Kontrolni zbir (od 306 do 315)

316

 

 

III. DRUGI TROŠKOVI I RASHODI

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za
AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

512

1. Troškovi goriva i energije

317

 

 

520

2. Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

318

 

 

521

3. Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

319

 

 

522, 523, 524 i 525

4. Troškovi naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora

320

 

 

529

5. Ostali lični rashodi i naknade

321

 

 

53

6. Troškovi proizvodnih usluga

322

 

 

533, deo 54 i 525

7. Troškovi zakupnina

323

 

 

533, deo 54 i 525

8. Troškovi zakupnina zemljišta

324

 

 

536 i 537

9. Troškovi istraživanja i razvoja

325

 

 

54

10. Troškovi amortizacije i rezervisanja

326

 

 

552

11. Troškovi premija osiguranja

327

 

 

553

12. Troškovi platnog prometa

328

 

 

554

13. Troškovi članarina

329

 

 

555

14. Troškovi poreza

330

 

 

556

15. Troškovi doprinosa

331

 

 

562

16. Rashodi kamata (prema trećim licima)

332

 

 

deo 560, deo 561 i 562

17. Rashodi kamata i deo finansijskih rashoda

333

 

 

deo 560, deo 561 i 562

18. Rashodi kamata po kreditima od banaka i drugih finansijskih institucija

334

 

 

deo 579

19. Rashodi za humanitarne, naučne, verske, kulturne, zdravstvene, obrazovne i za sportske namene, kao i za zaštitu čovekove sredine

335

 

 

 

20. Kontrolni zbir (od 317 do 335)

336

 

 

IV. DRUGI PRIHODI

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

60

1. Prihodi od prodaje robe

337

 

 

640

2. Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja poreskih dažbina

338

 

 

deo 641

3. Prihodi po osnovu uslovljenih donacija

339

 

 

deo 650

4. Prihodi od zakupnina za zemljište

340

 

 

deo 679

5. Prihodi od članarina

341

 

 

deo 660, deo 661 i 662

6. Prihodi od kamata

342

 

 

deo 660, deo 661 i 662

7. Prihodi od kamata po računima i depozitima u bankama i drugim finansijskim institucijama

343

 

 

deo 660, deo 661 i deo 669

8. Prihodi po osnovu dividendi i učešća u dobitku

344

 

 

 

9. Kontrolni zbir (od 337 do 344)

345

 

 

V. OSTALI PODACI

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Obaveze za akcize (prema godišnjem obračunu akciza)

346

 

 

2. Obračunate carine i druge uvozne dažbine (ukupan godišnji iznos prema obračunu)

347

 

 

3. Kapitalne subvencije i druga državna dodeljivanja za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

348

 

 

4. Državna dodeljivanja za premije, regres i pokriće tekućih troškova poslovanja

349

 

 

5. Ostala državna dodeljivanja

350

 

 

6. Primljene donacije iz inostranstva i druga bespovratna sredstva u novcu ili naturi od inostranih pravnih i fizičkih lica

351

 

 

7. Kontrolni zbir (od 346 do 351)

352

 

 

VI. RAZGRANIČENI NEGATIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

353

 

 

2. Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule

354

 

 

3. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

355

 

 

4. Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule (red. br. 1. + red. br. 2. - red. br. 3.)

356

 

 

5. Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika

357

 

 

6. Razgraničeni neto efekat kursnih razlika

358

 

 

7, Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika

359

 

 

8. Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika (red. br. 5. + red. br. 6. - red. br. 7.)

360

 

 

VII. RAZGRANIČENI POZITIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

361

 

 

2. Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule

362

 

 

3. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

363

 

 

4. Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule (red. br. 1. + red. br. 2. - red. br. 3.)

364

 

 

5. Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika

365

 

 

6. Razgraničeni neto efekat kursnih razlika

366

 

 

7. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika

367

 

 

8. Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika (red. br. 5. + red. br. 6. - red. br. 7.)

368

 

 

 

U ____________________
dana ______20__. godine

 

M.P.

Zakonski zastupnik

_____________________

_____________________