PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA SPROVOĐENJE KONTINUIRANE EDUKACIJE ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM ORGANIMA, IZABRANA I POSTAVLJENA LICA U DRŽAVNIM ORGANIMA

("Sl. list grada Užica", br. 3/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se vrsta, programi, način, postupak i dužina trajanja kontinuirane edukacije, lica i službe koje mogu sprovoditi postupak kontinuirane edukacije, kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor programa kontinuirane edukacije, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje kontinuirane edukacije za zaposlene u državnim organima, kao i izabrana lica i postavljena lica.

Član 2

Zaposleni u državnim organima, kao i izabrana i postavljena lica imaju pravo i dužnost da u toku rada stalno prate razvoj oblasti u kojoj obavljaju svoju delatnost (za zaposlene se odnosi na poslove definisane Aktom o sistematizaciji radnih mesta). Zaposleni u državnim organima, kao i izabrana i postavljena lica dužna su da se u toku radnog odnosa stručno usavršavaju i da učestvuju u svim oblicima stručnog usavršavanja koji se organizuju u državnim organima, odnosno na koje se zaposleni, izabrana i postavljena lica upućuju.

Član 3

Kontinuirana edukacija podrazumeva:

- učešće na stručnim skupovima

- učešće na seminarima, kursevima i drugim programima kontinuirane edukacije.

Član 4

Zaposleni u državnim organima kao i izabrana i postavljena lica se mogu stručno usavršavati kroz različite vrste kontinuirane edukacije: učešćem na seminarima, učešćem na stručnim sastancima, učešćem na kursevima, učešćem na internim predavanjima koje mogu organizovati rukovodioci uprava (odeljenja).

Član 5

Procenu kvaliteta programa kontinuirane edukacije vrši načelnik uprave, šefovi službi uz saglasnost gradonačelnika. Prilikom procene kvaliteta programa kontinuirane edukacije i upućivanja zaposlenih, izabranih i postavljenih lica u državnim organima, definiše se ispunjenost sledećih uslova:

1. Program donosi usavršavanju znanja, veštine i stručnost polaznika

2. Program se zasniva na najnovijim znanjima i zakonskoj regulativi struke

3. Program obrađuje teme od većeg i važnog značaja za struku

4. Program doprinosi unapređenju kvaliteta struke i znanjima i veštinama zaposlenih, izabranih i postavljenih lica u državnim organima

5. Da je organizator programa obezbedio tehničke uslove za uspešno sprovođenje programa kontinuirane edukacije, da je obezbedio sistem evidencije prisutnih, sistem provere znanja (za kurseve i seminare) i sistem evaluacije programa.

Ovim Pravilnikom se definiše obaveza organizatora programa kontinuirane edukacije da izvesti državni organ, a na zahtev državnog organa, o prisutnosti upućenih zaposlenih, izabranih i postavljenih lica, sa njihovim listama evaluacije i rezultatima provere znanja-ukoliko su vršena.

Po završetku Programa kontinuirane edukacije upućena zaposlena, izabrana i postavljena lica su dužna da o novim saznanjima i veštinama koje su stekli, sačine Izveštaj sa kontinuirane edukacije i o tome održe sastanak sa svim zaposlenim u okviru Uprave (Odeljenja) i stečena znanja prenesu na sve zaposlene u Upravi (Odeljenju). O održanom tematskom sastanku sačinjava se Zapisnik sa potpisima svih prisutnih.

Član 6

Obavezuju se načelnici uprava, šefovi odeljenja, da u skladu sa Pravilnikom utvrde iznos neophodnih novčanih sredstava na godišnjem nivou za potrebe kontinuirane edukacije, imajući u vidu da se propisuje prisustvo Programima kontinuirane edukacije najmanje 4 (četiri) puta godišnje.

Utvrđene iznose novčanih sredstava u pisanom obliku dostaviti službi za finansije, pre izrade Nacrta Odluke o budžetu za narednu godinu.

Član 7

Ovim Pravilnikom se propisuje da se stručno usavršavanje, prisustvovanjem programima kontinuirane edukacije i izveštavanja o usvojenim znanjima i veštinama upisuje se u Radni list zaposlenih i doprinosi ocenjivanju koje se vrši jedanput godišnje.

Član 8

Ovim Pravilnikom se definiše teže radne obaveze i dužnosti ukoliko zaposleni, izabrana i postavljena lica odbiju stručno usavršavanje na koja se upućuju.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".