ODLUKA
O MERILIMA ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE, USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE OSTVARITI PRAVO NA UMANJENJE NAKNADE, USLOVI I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

("Sl. list grada Užica", br. 5/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za određivanje visine naknade, uslovi pod kojima se može ostvariti pravo na umanjenje naknade, uslovi i način plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata, odnosno delova objekta.

II NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 2

Vlasnik objekta, odnosno dela objekta, izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta.

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

- stepena komunalne opremljenosti koji obuhvata troškove pripremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi pripremanja) troškove opremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi opremanja) i godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta.

- zone u kojoj se objekat nalazi.

- namene i površine objekta.

Član 3

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju obračunava se i utvrđuje prema merilima iz Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, prilikom izgradnje objekata, ("Sl. list opštine Užice", broj 6/03, 4/04, 10/05, 6-1/06, 1/10 i 25/10), s tim da se na tako utvrđenu naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta primenjuju posebna merila za umanjenje naknade, koja se odnose na okolnosti:

- vlasništvo na bespravno izgrađenom porodično stambenom objektu ili stana u stambenoj zgradi, čiji vlasnik je izgradnjom ili kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje, ako je vlasnik porodičnog stambenog objekta invalid, samohrani roditelj ili korisnik socijalne pomoći.

- da je vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju izvršio opremanje građevinskog zemljišta sopstvenim sredstvima ili sredstvima mesnog samodoprinosa, a srazmerno učešću u opremanju.

Kod legalizacije objekata kod kojih ne postoje okolnosti iz člana 4. ove odluke, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se i utvrđuje saglasno odredbama odluke stava 1. ovog člana, kojom je uređeno pitanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prilikom izgradnje objekata.

Porodičnim domaćinstvom u smislu ove odluke smatraju se lica definisana članom 29. Zakona o legalizaciji ("Sl. glasnik RS", broj 95/2013).

Status člana porodičnog domaćinstva, invalida, samohranog roditelja ili korisnika socijalne pomoći dokazuje se odgovarajućim aktom nadležnog organa, odnosno na drugi pouzdan način u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku (isprave, iskazi svedoka, izjave stranaka i sl.).

Činjenica o neposedovanju druge nepokretnosti za stanovanje dokazuje se izjavom datom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, overenom pred organom uprave, ili sudu, uz prisustvo dva svedoka.

Činjenica o učešću u opremanju građevinskog zemljišta sopstvenim sredstvima ili sredstvima mesnog samodoprinosa dokazuje se odgovarajućom potvrdom mesne zajednice, odnosno odgovarajućeg javnog preduzeća sa navedenim iznosom učešća.

II -1. POSEBNA MERILA ZA UMANJENJE NAKNADE

Član 4

Posebna merila iz člana 3. ove odluke primenjuju se za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 200 m2, bez obzira na ukupnu površinu objekta i to:

1. Naknada se umanjuje za 99% za svakih 25 m2 po članu porodičnog domaćinstva, a najviše za neto površinu do 200 m2 u odnosu na visinu naknade koja je utvrđena na osnovu odredaba odluke iz člana 3, stav 1. ove odluke, kojom je uređeno pitanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prilikom izgradnje objekata. Za površinu veću od površine koja se dobije množenjem broja članova porodičnog domaćinstva sa 25 m2 po članu pa do neto površine do 200 m2, naknada se umanjuje u iznosu od 60% u odnosu na naknadu koja je utvrđena na osnovu odredaba odluke iz člana 3, stav 1. ove odluke, kojom je uređeno pitanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prilikom izgradnje objekata. Za neto površinu veću od 200 m2 ne primenjuju se umanjenja iz ovog člana.

Umanjenje iz tačke 1. ovog člana može ostvariti lice koje je podnelo zahtev za legalizaciju objekta, odnosno stana koji je izgrađen do 01.11.2013. godine, kao i lice koje je na tom objektu s teklo pravo svojine do 01.11.2013. godine, a zahtev je podnet do zaključno sa 29.01.2014. godine i ako:

a) je izgradnjom porodičnog stambenog objekta trajno rešavalo svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje.

b) je vlasnik porodičnog stambenog objekta invalid, samohrani roditelj, ili korisnik socijalne pomoći.

2. Naknada se umanjuje za 60% vlasnicima porodičnog stambenog objekta i stanova u stambenim zgradama u odnosu na visinu naknade koja je utvrđena na osnovu odredaba odluke iz člana 3, stav 1. ove odluke, kojom je uređeno pitanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prilikom izgradnje objekata za prvih 100 m2, bez obzira na ukupnu površinu objekta, odnosno stana i bez ispunjenja uslova iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Član 5

Ako je investitor izgradio objekat do dana stupanja na snagu Zakona o legalizaciji objekata, tj. do 01.11.2013. godine ("Sl. glasnik RS", broj 95/2013) i odstupio od izdatog odobrenja za izgradnju, odnosno građevinske dozvole u smislu:

- povećanja korisne površine objekta (nadzemne i podzemne etaže izuzev garaža i parking mesta) ili

- uvećanja broja stambenih ili poslovnih jedinica (stanovi, poslovni prostori) obavezan je da u zakonskom roku (do 29.01.2014. godine) podnese zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole (legalizaciju), odnosno upotrebne dozvole i plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za promenjenu namenu i povećanu površinu u skladu sa ovom odlukom, za razliku odobrene i izgrađene korisne površine uvećanu za 20%.

Investitor objekta pored obaveza iz stava 1. ovog člana, obavezan je da plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju javnih parkirališta, javnih garaža i parkinga u gradu Užicu, u iznosu od 70% od predviđenog iznosa prema odluci iz člana 3. stav 1. ove odluke, a srazmerno broju uvećanih stambenih ili poslovnih jedinica, ili povećanja korisne površine i to jedno parking mesto na započetih 70 m2 neto površine, bez obaveze Grada da investitoru obezbedi garažno, odnosno parking mesto.

Ukoliko se odstupanje ogleda po oba osnova primenjuje se merilo - "jedno parking mesto na započetih 70 m2 neto površine".

Član 6

Naknada iz člana 4. tačke 1. i 2. može se umanjiti licu koje je podnelo zahtev Javnom preduzeću "Direkcijom za izgradnju" Užice za uređivanje međusobnih odnosa u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, i to u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja, od strane nadležnog organa, da postoji mogućnost legalizacije objekta.

Član 7

Ukoliko je vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju učestvovao u finansiranju opremanja građevinskog zemljišta sopstvenim sredstvima ili sredstvima mesnog samodoprinosa naknada se umanjuje srazmerno učešću u opremanju (iznos učešća valorizovan indeksom rasta cena na malo, odnosno indeksom potrošačkih cena, prema zvaničnim podacima statistike na dan zaključenja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta), a najviše do 30% iznosa naknade po osnovu primarne i sekundarne mreže. Ovo umanjenje se vrši i bez ispunjenja uslova iz člana 5. ove odluke.

III NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 8

Naknada utvrđena u skladu sa odredbama ove odluke plaća se u ratama ili u celosti.

Plaćanje naknade u ratama vrši se na sledeći način:

- za fizička lica, za pojedinačne stanove i objekte stanovanja do 300 m2 neto površine, prva rata u visini od 10% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u najviše 240 jednakih mesečnih rata (po zahtevu podnosioca zahteva), s tim da mesečna rata ne može biti niža od 5% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije u poslednjem mesecu u odnosu na dan zaključenja ugovora, za koji su objavljeni podaci, prema zvaničnim podacima statistike.

- za pravna lica, preduzetnike i fizička lica za objekte koji nisu navedeni u predhodnoj alineji, prva rata u visini od 20% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u najviše 36 jednakih mesečnih rata (po zahtevu podnosioca zahteva), s tim da mesečna rata ne može biti niža od 20% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije u poslednjem mesecu u odnosu na dan zaključenja ugovora, za koji su objavljeni podaci, prema zvaničnim podacima statistike.

Ukoliko vlasnik objekta koji se legalizuje plaća naknadu u ratama u periodu do 12 meseci, naknada se umaljuje za 15% od obračunate naknade, a plaćanje se vrši na sledeći način:

- za fizička lica, prva rata u visini od 10% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u najviše 11 jednakih mesečnih rata (po zahtevu podnosioca zahteva), s tim da mesečna rata ne može biti niža od 5% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije u poslednjem mesecu u odnosu na dan zaključenja ugovora, za koji su objavljeni podaci, prema zvaničnim podacima statistike.

- za pravna lica i preduzetnike, prva rata u visini od 20% obračunate naknade na dan zaključenja ugovora, a preostali deo u najviše 11 jednakih mesečnih rata (po zahtevu podnosioca zahteva), s tim da mesečna rata ne može biti niža od 20% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije u poslednjem mesecu u odnosu na dan zaključenja ugovora, za koji su objavljeni podaci, prema zvaničnim podacima statistike.

Naknada koja se plaća u celosti na dan zaključenja ugovora umanjuje se za 30%.

Preostale rate iz stava 2. i 3. ovog člana, usklađuju se na dan dospelosti indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema zvaničnim podacima statistike, a nakon dospeća u slučaju kašnjenja, obračunava se zakonska zatezna kamata, do isplate dospelog duga. Do obračuna usklađene rate vlasnik objekta koji se legalizuje uplaćuje akontno zadnji obračunati iznos rate.

Usklađivanje iz predhodnog stava vršiće se mesečno pri dospeću rate za plaćanje indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema zvaničnim podacima Statistike, a nakon dospeća u slučaju kašnjenja, obračunava se zakonska zatezna kamata, do isplate dospelog duga. Do obračuna usklađene rate vlasnik objekta koji se legalizuje uplaćuje akontno zadnji obračunati iznos rate.

Ukoliko vlasnik objekta koji se legalizuje, koji je zaključio ugovor na rate, ne uplati uzastopno pet usklađenih rata, sve preostale rate dospevaju na dan dospelosti pete uzastopno ne plaćene rate.

Kada se plaćanje naknade ugovori na rate, a vlasnik objekta koji se legalizuje podnese zahtev za isplatu u celosti preostalog nedospelog iznosa naknade, na dan zaključenja aneksa ugovora, preostali nedospeli deo naknade, predhodno usklađen prema odredbama ove odluke, umanjuje za 20%.

Umanjenje iz predhodnog stava ne primenjuje se na ugovore kod kojih je na dan podnošenja zahteva dospelo više od 50% rata.

Umanjenja koja su ranije ugovorena, kod plaćanja na rate, uračunavaju se u ukupno umanjenje iz stava 7. ovog člana.

IV SREDSTVA OBEZBEĐENJA PLAĆANJA NAKNADE

Član 9

Radi obezbeđenja plaćanja naknade na rate, vlasnik objekta odnosno dela objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju obavezan je da na dan zaključenja ugovora dostavi Javnom preduzeću

"Direkcija za izgradnju" Užice jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja, i to:

1. fizičko lice:

- da dostavi potpisanu založnu izjavu da pristaje na uknjiženje, u korist Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju" Užice, hipoteke prvog reda na svom objektu koji je predmet legalizacije ili drugoj odgovarajućoj nepokretnosti, kojom bezuslovno priznaje potraživanje Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju" Užice po zaključenom ugovoru i dopušta da Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Užice svoje potraživanje iz zaključenog ugovora namiri putem izvršenja iz založene nepokretnosti i da je saglasno da na osnovu ove založne izjave Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Užice, kao poverilac, podnese zahtev za upis hipoteke u korist Direkcije za izgradnju, kao i zahtev za predhodni upis svojine hipotekarnog dužnika, držaoca objekta koji se legalizuje, u korist hipotekarnog dužnika, a na osnovu pravosnažnog rešenja o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli za objekat koji se legalizuje. Potpis hipotekarnog dužnika na izjavi mora biti overen u sudu. Troškovi upisa hipoteke padaju na teret hipotekarnog dužnika. Ove troškove hipotekarni dužnik je obavezan da uplati Direkciji za izgradnju, kao predujam u momentu zaključenja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta, zatim troškove upisa vlasništva na objektu koji se legalizuje u korist dosadašnjeg knjižnog držaoca objekta koji se legalizuje - hipotekarnog dužnika, kao i troškove pripadajućih taksi, a sve saglasno zvaničnim aktima o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda u momentu zaključenja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta, ili

- da dostavi potpisanu založnu izjavu i dokaz o ustanovljenoj hipoteci prvog reda na drugoj odgovarajućoj nepokretnosti, kojom bezuslovno priznaje potraživanje Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju" Užice po zaključenom ugovoru i dopušta da Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Užice svoje potraživanje iz zaključenog ugovora namiri putem izvršenja iz založene nepokretnosti. Potpis hipotekarnog dužnika na izjavi mora biti overen u sudu. Troškovi upisa hipoteke padaju na teret hipotekarnog dužnika.

2. pravno lice:

- da dostavi bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", sa klauzulom o uključenju usklađenih rata indeksom potrošačkih cena u garanciju, ili

- da dostavi potpisanu založnu izjavu i dokaz o ustanovljenoj hipoteci prvog reda na odgovarajućoj nepokretnosti, kojom bezuslovno priznaje potraživanje Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju" Užice po zaključenom ugovoru i dopušta da Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Užice svoje potraživanje iz zaključenog ugovora namiri putem izvršenja iz založene nepokretnosti. Potpis hipotekarnog dužnika na izjavi mora biti overen u sudu. Troškovi upisa hipoteke padaju na teret hipotekarnog dužnika.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Vlasnicima objekta koji se legalizuje, koji su podneli zahtev za legalizaciju do 11.03.2010. godine, a koji nisu zaključili ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta, obračun naknade izvršiće se po odredbama ove odluke.

Član 11

Vlasnici objekata koji su od 05.06.2013. godine do stupanja na snagu ove odluke zaključi ili ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte u postupku legalizacije, a nisu izmirili ugovorene obaveze, imaju pravo na obračun preostalog, nedospelog, dela naknade u skladu sa odredbama ove odluke, ukoliko je to za njih povoljnije, o čemu se zaključuje aneks ugovora. Dospele rate se uračunavaju u ukupan broj mogućih rata.

Obračun preostalog dela naknade iz stava 1. ovog člana izvršiće se tako što će se dospela naknada iskazati u m2 neto površine objekta na dan dospeća pojedinačnih rata, a na preostalu ugovorenu površinu će se primeniti odredbe ove odluke.

Član 12

Nadležni organ uprave koji je izdao rešenje o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli za objekat koji se legalizuje, po pravosnažnosti istog, rešenje dostavlja Direkciji za izgradnju, radi preduzimanja aktivnosti iz člana 9. stav 1. tačka 1. alineja prva ove odluke (upis hipoteke).

Član 13

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, prilikom izgradnje objekata, ("Sl. list opštine Užice", broj 6/03, 4/04, 10/05, 6-1/06, 1/10 i 25/10) koje se odnose na legalizaciju objekata, i to:

- član 8. stav 1. tačka 1.

- član 8d.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Užica".