PROGRAM

DODELE SREDSTAVA CRKVAMA, VERSKIM ZAJEDNICAMA I NJIHOVIM ORGANIZACIONIM DELOVIMA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA U 2014. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/2014)

I Ovim Programom dodele sredstava crkvama, verskim zajednicama i njihovim organizacionim delovima na teritoriji grada Kragujevca u 2014. godini (u daljem tekstu:"Program") vrši se raspored sredstava u iznosu od 2.000.000,00 dinara, koja su planirana Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2014. godinu, u okviru Razdela 6 - Gradska uprava za finansije, funkcija 840 - Verske i ostale usluge zajednice, ekonomska klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama.

II Sredstva iz poglavlja I Programa raspoređuju se za:

1. Unapređivanje saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, kulturnom i socijalno - humanitarnom planu,

2. Podršku bogoslužbenim i verskim obredima vezanim za značajne istorijske događaje i ličnosti,

3. Izgradnju, obnovu i održavanje verskih hramova i objekata,

4. Zaštitu i brigu o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja,

5. Podršku organizaciji verskih manifestacija od značaja za Grad,

6. Sufinansiranje naučno-istraživačkih i izdavačkih projekata u okviru crkava.

III Prenos sredstava crkvama, verskim zajednicama i njihovim organizacionim delovima vršiće se prema programima aktivnosti za 2014. godinu, odobrenim na osnovu konkursa.

IV Gradsko veće će na predlog Komisije za procenu i izbor programa aktivnosti crkava, verskih zajednica i njihovih organizacionih delova na teritoriji grada Kragujevca doneti odluku o raspoređivanju sredstava.

V Prenos sredstava vršiće se u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Grada u 2014. godini po prethodno odobrenim programima aktivnosti za 2014. godinu, a na osnovu zaključenih ugovora između korisnika i grada Kragujevca.

VI Ugovore iz poglavlja V, u ime grada zaključivaće Gradonačelnik.

VII Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".