ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora uvode se lokalne komunalne takse za korišćenja prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: komunalne takse) i utvrđuju nastanak taksene obaveze, obveznici, visina, olakšice, oslobađanje od plaćanja, rokovi i način plaćanja.

Za korišćenje prava, predmeta i usluga iz stava 1. ovog člana ne može se uvoditi posebna naknada.

Član 2

Komunalna taksa se uvodi za:

1) isticanje firme na poslovnom prostoru;

2) korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu Sombor (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3) držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

5) držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

6) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

7) zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga navedenih u članu 2. ove Odluke, a za čije je korišćenje propisano plaćanje takse po Tarifi koja je sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse i traje dok traje korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 5

Komunalna taksa se utvrđuje u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekta i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća taksa.

Član 6

Obveznik komunalne takse je dužan da pre korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse, pribavi rešenje nadležnog organa u skladu sa posebnim, odnosno važećim Pravilnikom.

Član 7

Komunalne takse se utvrđuju u godišnjem iznosu odnosno srazmerno vremenu korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 8

Obveznik komunalne takse dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu značajnu za utvrđivanje komunalne takse prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, naplate, kamate, zastarelosti, postupka po pravnim lekovima i ostalog, primenjuje se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 10

Računi za uplatu komunalnih taksi propisani su Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa ("Sl. glasnik RS" br. 104/11, 10/12, 18/12, 95/12, 99/12,22/13, 48/13 i 61/13).

Član 11

Komunalne takse iz čl. 2. ove Odluke predstavljaju izvorni prihod Grada Sombora.

JKP "Prostor" Sombor je dužno da lokalnu komunalnu taksu naplaćenu u skladu ovom Odlukom uplaćuje na uplatni račun javnog prihoda namenjen za budžet Grada Sombora.

Član 12

Državni organi i organizacije, organi i organizacije teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave oslobođeni su plaćanja komunalnih taksi za korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 13

Sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora je Tarife lokalnih komunalnih taksi utvrđena za korišćenje pojedinih prava, predmete i usluge.

Član 14

Utvrđivanje i naplatu komunalnih taksi po Odluci o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora vrše nadležna odeljenja Gradske uprave Grada Sombora i Javno komunalno preduzeće "Prostor" Sombor (u daljem tekstu: JKP "Prostor" Sombor).

Član 15

Nadležna služba Gradske uprave ima obavezu da Tarifu lokalnih komunalnih taksi, koja je sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora, istakne na oglasnoj tabli Gradske uprave i istu dostavi svim nadležnim organima koji vrše naplatu lokalnih komunalnih taksi.

Član 16

Za utvrđenu i naplaćenu komunalnu taksu do dana stupanja na snagu Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora neće se naplaćivati razlika iznosa takse.

II NADZOR

Član 17

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Odeljenje gradske uprave Grada Sombora nadležno za poslove kontrole i naplate izvornih prihoda Grada Sombora.

III KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj obveznik takse - pravno lice ako:

1. pre dobijanja rešenja nadležnog organa počne sa korišćenjem prava, predmeta ili usluga, za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse ovom Odlukom, odnosno ne podnese prijavu - zahtev u rokovima propisanim ovom odlukom (čl. 6. i čl. 8. stav 1. Odluke)

2. ne prijavi ili ne prijavi u propisanom roku svaku nastalu promenu (član 8. stav 2. Odluke);

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u visini od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se obveznik takse - preduzetnik ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se obveznik takse - fizičko lice ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Stupanjem na snagu Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora i Tarife lokalnih komunalnih taksi, koja je sastavni deo iste, prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalni taksama na teritoriji Grada Sombora i Tarifa lokalnih komunalnih taksi uz istu ("Sl. list Grada Sombora" br. 12/12).

Član 20

Odluka o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora i Tarifa lokalnih komunalnih taksi koja je sastavni deo iste, stupaju na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu Grada Sombora", a primenjivaće se od 01. januara 2014. godine.

TARIFA
LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI UZ ODLUKU O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme, odnosno naziva na poslovnom prostoru plaća se taksa zavisno od položajne zone gde se poslovni prostor nalazi, a koje položajne zone su utvrđene Odlukom o građevinskom zemljištu, i to:

a) U gradu Somboru:

 

- za ekstra A zonu

92.000,00 dinara

- za ekstra B zonu

82.000,00 dinara

- za ekstra C zonu

74.000,00 dinara

- za I položajnu zonu

59.000,00 dinara

- za II položajnu zonu

47.000,00 dinara

- za III položajnu zonu

38.000,00 dinara

- za IV položajnu zonu

31.000,00 dinara

b) U naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

21.000,00 dinara

- za II položajnu zonu

16.000,00 dinara

- za III položajnu zonu

11.000,00 dinara

Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga: elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka - u daljem tekstu: izuzete delatnosti), a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru (u daljem tekstu: firmarina).

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara (osim izuzetih delatnosti), plaćaju firmarinu iz stava 1. ovog tarifnog broja.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim izuzetih delatnosti), plaćaju firmarinu iz stava 1. ovog tarifnog broja uvećanu koeficijentom 1,5.

Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala, srednja i velika pravna lica, a obavljaju izuzete delatnosti, plaćaju firmarinu iz stava 1. ovog tarifnog broja uvećanu koeficijentom 5.

Delatnosti u skladu sa propisima koji određuje poslove koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, oslobađaju se plaćanja firmarine.

Novoosnovane radnje i preduzeća kojima je proizvodnja osnovna delatnost, oslobađaju se takse na isticanje firme u godini osnivanja u iznosu od 50%.

Pod firmom se, u smislu Odluke, podrazumeva svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom ili stambenom objektu koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, ogranak odnosno predstavništvo pravnog lica i fizičko lice.

Taksa za isticanje firme plaća se za sedište, predstavništvo, poslovnu jedinicu i prostorije van sedišta pravnog i fizičkog lica na teritoriji Grada Sombora.

Ako se na jednom objektu nalazi više istaknutih firmi jednog istog obveznika taksa se plaća samo za jednu firmu.

Taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se godišnje posebnim rešenjem nadležnog odeljenja, odnosno srazmerno vremenu isticanja firme, a plaća se tromesečno, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, na uplatni račun broj: 840-716111843-35.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju takse za tekuću godinu taksa se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća taksa.

Za drugu i svaku narednu istaknutu firmu van sedišta obveznika taksa se umanjuje za 50% od propisane takse, a koje umanjenje se odnosi samo na obveznike sa sedištem na teritoriji Grada Sombora.

Utvrđivanje i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Odeljenje nadležno za lokalnu poresku administraciju shodno odredbama zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Tarifni broj 2.

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu Sombor (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) plaća se taksa zavisno od položajne zone i površine reklamnog panoa, a obračuna se na način:

Položajne zone

Visina naknade za površinu do 3m2 (godišnja u dinarima)

Visina naknade za površinu 3m2-12m2 (godišnja u dinarima)

ekstra A

12.270,00

20.325.00

ekstra B

12.270,00

20.325.00

ekstra C

12.270,00

20.325.00

I

8.810,00

13.410,00

II

6.120,00

10.160,00

III

4.115,00

6.090,00

IV

4.115,00

6.090,00

Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), su obveznici takse iz ovog tarifnog broja u iznosu od 100%.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), su obveznici takse iz ovog tarifnog broja uvećane za koeficijent 1,5.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka, su obveznici takse iz ovog tarifnog broja uvećane za koeficijent 5.

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se i za reklamne panoe i natpise postavljene na posebnim objektima za reklamiranje, plakatiranje i oglašavanje; zidovima i krovovima zgrada; ogradama; stubovima javne rasvete, konzolnim i rotirajućim reklamnim tablama; transparentnim tablama između stubova i na objektima (razapeta platna) i drugim sličnim objektima, u pojasu ulice okrenutim ka javnoj površini.

Položajne zone u gradu Somboru i naseljenim mestima utvrđuju se u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu, s tim da II položajna zona uključuje i ulice koje su sastavni deo magistralnog puta (državni put I reda) i regionalnog puta (državni put II reda) koja prolaze kroz naseljena mesta Grada Sombora, a III i IV položajna zona uključuje ulice u naseljeni mestima i delove lokalnog puta koji prolaz kroz naseljeno mesto.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je vlasnik, odnosno korisnik reklamnog panoa ili druge table, kao i vlasnik plakata, oglasa ili drugog oglasnog sredstva.

Utvrđivanje i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JKP "Prostor" Sombor.

Taksu iz ovog tarifnog broja obveznik plaća unapred (mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 5. u mesecu za tekući mesec), po prethodno izdatom rešenju JKP "Prostor" Sombor.

Za isticanje objava i oglasa (plakate) na reklamnim panoima i drugim tablama plaća se taksa u iznosu od 24,00 dinara po komadu. Taksa se plaća unapred po dobijanju rešenja JKP "Prostor" Sombor.

Taksa se ne plaća za čitulje, kao ni za objave i oglase koji se odnose na delatnosti državnih organa, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se taksa zavisno od zone prebivališta, odnosno sedišta vlasnika vozila, a obračuna se na način:

1) Teretna vozila:

 

a) namenjena za prevoz tereta (po nosivosti):

 

- za kamione do 2 t nosivosti

1.500,00 dinara,

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti

2.000,00 dinara,

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti

3.500,00 dinara,

- za kamione preko 12 t nosivosti

5.000,00 dinara.

b) namenjena za vuču priključnih vozila - tegljače (prema snazi motora):

 

- čija je snaga motora do 66 kilovata

1.500,00 dinara,

- čija je snaga motora od 66-96 kilovata

2.000,00 dinara,

- čija je snaga motora od 96-132 kilovata

2.500,00 dinara,

- čija je snaga motora od 132-177 kilovata

3.000,00 dinara,

- čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.000,00 dinara.

v) namenjena za vršenje rada na način da se vozilom ne može prevoziti nikakav drugi teret (radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela) 1.000,00 dinara.

Priključna vozila (teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta, teretne i radne prikolice za putničke automobil i dr. vozila koja služi za prevoz putnika, odnosno stvari odnosno za obavljanje radova):

- 1 t nosivosti

400,00 dinara,

- od 1 t do 5 t nosivosti

700,00 dinara,

- od 5 t do 10 t nosivosti

950,00 dinara,

- od 10 t do 12 t nosivosti

1.300,00 dinara,

- nosivosti preko 12 t

2.000,00 dinara.

2) Putnička vozila:

 

- do 1.150 cm3

500,00 dinara,

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.000,00 dinara,

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.500,00 dinara,

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.000,00 dinara,

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.000,00 dinara,

- preko 3.000 cm3

5.000,00 dinara.

3) Motocikli:

 

- do 125 cm3

400,00 dinara,

- preko 125 cm3 do 250 cm3

600,00 dinara,

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.000,00 dinara,

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.200,00 dinara,

- preko 1.200 cm3

1.500,00 dinara.

4) Autobusi:

 

- po registrovanom sedištu

50,00 dinara.

Obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno i fizičko lice na čije se ime registruje motorno, drumsko i priključno vozilo.

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se jednom godišnje prilikom registracije motornog, drumskog i priključnog vozila. Bez dokaza o plaćenoj taksi po ovom tarifnom broju ne može se izvršiti registracija ni jednog vozila.

Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju organi, organizacije i lica na:

a) drumska motorna vozila jedinica i ustanova vojske i teritorijalne odbrane, inostranih i unutrašnjih poslova,

b) putnička i teretna vozila lokalne samouprave,

v) drumska motorna vozila inostranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, ako je oslobađanje od ovih taksi predviđeno međunarodnim sporazumom ili ako postoji reciprocitet,

g) na putničke automobile osoba sa invaliditetom sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja i kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu do 60 ili više procenata, ako im vozilo služi za njihov lični prevoz i koje se na njeno ime prvo registruje u jednoj godini;

d) na putničke automobile roditelja višestruko ometene dece koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu, koje se na njihovo ime registruje u jednoj godini;

đ) na vozila koja organizacije osoba sa invaliditetom osnovane sa ciljem pružanja pomoći licima sa invaliditetom koriste isključivo za prevoz svojih putnika, a koja vozila su prilagođena.

e) drumska motorna vozila koja javna komunalna preduzeća koriste isključivo u saobraćaju na gradskim ulicama za obavljanje svoje delatnosti, vatrogasna motorna vozila profesionalnih vatrogasnih jedinica, dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnu službu organizovanu po propisima o zaštiti od požara, sanitetska vozila i vozila Crvenog krsta.

ž) putnička vozila i autobuse u vlasništvu sportskih organizacija.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa po svakom celom ili započetom kvadratnom metru dnevno zauzete javne površine od strane pravnih i fizičkih lica koja koriste istu, a zavisno od položajne zone u kojoj se nalazi javna površina.

Položajne zone u gradu Somboru i naseljenim mestima utvrđene su Odlukom o građevinskom zemljištu.

1. Za postavljanje letnjih bašta, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to za:

a) u gradu Sombor:

 

- za ekstra A položajnu zonu

20,00 dinara,

- za ekstra B i C položajnu zonu

16,00 dinara,

- za I, II, III i IV položajnu zonu

11,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

5,00 dinara.

2. Za postavljanje pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe i izložbenih pultova, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to za:

a) u gradu Sombor:

 

- za ekstra A položajnu zonu

305,00 dinara,

- za ekstra B i C položajnu zonu

245,00 dinara,

- za I, II, III i IV položajnu zonu

122,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

30,00 dinara.

Za postavljanje jelki takseni iznos utvrđen ovim Tarifnim brojem umanjuje se za 50%.

3. Za postavljanje aparata za kokice, kestenje i kukuruz, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to za:

a) u gradu Sombor:

 

- za ekstra A položajnu zonu

61,00 dinara,

- za ekstra B i C položajnu zonu

37,00 dinara,

- za I, II, III i IV položajnu zonu

19,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

9,50 dinara.

4. Za postavljanje rashladnih uređaja za prodaju napitaka, industrijskog sladoleda i kremova, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to za:

a) u gradu Sombor:

 

- za ekstra A položajnu zonu

75,00 dinara,

- za ekstra B i C položajnu zonu

48,00 dinara,

- za I, II, III i IV položajnu zonu

37,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

24,00 dinara.

5. Za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

a) u gradu Sombor:

 

- za ekstra A položajnu zonu

185,00 dinara,

- za ekstra B i C položajnu zonu

122,00 dinara,

- za I, II, III i IV položajnu zonu

10,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

5,00 dinara.

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje JKP "Prostor" Sombor prilikom donošenja odobrenja i obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JKP "Prostor" Sombor na osnovu rešenja.

Za korišćenje javne zelene površine takseni iznos utvrđen ovim Tarifnim brojem uvećava se za 100%, osim za letnje bašte.

Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni ili indirektni korisnici budžeta Grada Sombora, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Grad Sombora i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Sombor, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje. Izuzetno za kioske u prigradsko salaškim naseljima taksa se ne plaća.

Tarifni broj 5.

Za držanje aparata za zabavne igre (bilijar, fliperi, sega-mega igre, igrice na računaru, pikado i sl.) taksa se utvrđuje u mesečnom iznosu po aparatu i to:

a) u gradu Somboru:

 

- za ekstra A, B i C položajnu zonu

884,00 dinara,

- za I položajnu zonu

736,00 dinara,

- za II položajnu zonu

591,00 dinara,

- za III položajnu zonu

453,00 dinara,

- za IV položajnu zonu

380,00 dinara.

b) u naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

590,00 dinara,

- za II i III položajnu zonu 453,00 dinara.

 

Položajne zone u gradu Somboru i naseljenim mestima utvrđuju se u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu.

Ako su zabavne igre osnovna delatnost obveznika, odnosno držaoca aparata taksa se umanjuje za 30%.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno ili fizičko lice koje drži sredstva za zabavne igre.

Takseni obveznik dužan je da nadležnom Odeljenju gradske uprave prijavi promenu stanja, odnosno podataka bitnih za utvrđivanje takse. Taksa se plaća mesečno bez obzira na broj dana držanja sredstava za zabavne igre prema položajnim zonama.

Utvrđivanje i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši nadležno Odeljenje gradske uprave grada Sombora.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata za privremeno korišćenje, plaća se taksa u iznosu od 9,50 dinara dnevno po jednom kvadratnom metru zauzete površine.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno ili fizičko lice korisnik pomenutih površina.

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja dozvole za korišćenje pomenutih površina.

Utvrđivanje i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JKP "Prostor" Sombor.

Tarifni broj 7.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanje ograde gradilišta, gradilišne skele i sl.) plaća se komunalna taksa unapred u iznosu od 19,00 dinara po kvadratnom metru zauzete javne površine i utvrđuje se u dnevnom iznosu.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća investitor za period od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja materijala.

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje JKP "Prostor" Sombor koje taksenim obveznicima izdaje rešenje zajedno sa izdavanjem dozvole za korišćenje prostora na javnim površinama.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JKP "Prostor" Sombor na osnovu rešenja.

U skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu taksa se utvrđuje u punom iznosu iz ovog tarifnog broja u gradu za ekstra A, ekstra B i ekstra C zonu, za I položajnu zonu umanjuje se za 20%, za II položajnu zonu umanjuje se za 30%, za III položajnu zonu umanjuje se za 40%, za IV položajnu zonu umanjuje se za 50%, a u naseljenim mestima za I položajnu zonu umanjuje se za 60%, za II položajnu zonu umanjuje se za 70% i za III položajnu zonu umanjuje se za 80%.

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje kolovoza, trotoara ili druge javne površine, otklanjanje havarije na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, a kada ove radove izvode javna preduzeća u svrhu dovođenja objekta funkciji.