ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PLANA RAZVOJA GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA POSAVSKO-PODUNAVSKO ŠUMSKO PODRUČJE ZA PERIOD OD 2011. DO 2020. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 26/2014)

1. Donosi se Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Plana razvoja gazdovanja šumama za Posavsko-podunavsko šumsko područje za period od 2011. do 2020. godine (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateška procena obuhvatiće celokupni prostor Posavsko-podunavskog šumskog područja, i to opštine: Barajevo, Voždovac, Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Savski venac, Stari grad, Grocka, Obrenovac, Rakovica, Čukarica, Palilula, Zemun, Sopot i Mladenovac, odnosno državne i privatne šume, zaštićena prirodna dobra i lovišta na prostoru ovih opština.

3. Strateška procena čini sastavni deo Plana razvoja gazdovanja šumama za Posavsko-podunavsko šumsko područje za period od 2011. do 2020. godine.

4. Razlog izrade Strateške procene uticaja na životnu sredinu i izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu je procena uticaja realizacije plana razvoja na zaštitu i održivi razvoj prirodnog prostora u celini, a posebno na: zaštitu životne sredine šumskog područja, zaštitu i razvoj zaštićenih delova prirode, zaštitu, unapređenje, korišćenje i upravljanje prirodnim resursima (šume, zemljište, vode, flora, fauna, vazduh), klimu, staništa i biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu i druge stvorene vrednosti.

5. Strateškom procenom i Izveštajem o strateškoj proceni biće opisani, procenjeni i vrednovani uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Plana razvoja.

6. Koncepcija Izveštaja o strateškoj proceni biće zasnovana na planskoj, studijskoj, prostornoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.

7. Nosilac izrade Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni je Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode, turizma i usluga, zaštitu spomenika kulture, energetike i rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni.

9. Efektivni rok za izradu Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

10. Sredstva za izradu Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume.

11. Predlog Izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštinama: Barajevo, Voždovac, Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Savski venac, Stari grad, Surčin, Grocka, Obrenovac, Rakovica, Čukarica, Palilula, Zemun, Sopot i Mladenovac.

12. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".