ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 15/2013, 8/2014 i 9/2014 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o auto-taksi prevozu uređuju se posebni uslovi, organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji i sa teritorije grada Kragujevca (u daljem tekstu: taksi prevoz).

Član 2

Taksi prevoz se obavlja u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: Zakon), kojim se uređuje taksi prevoz i ovom odlukom.

Član 3

Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeće značenje:

1. "Auto-taksi prevoznik" jeste preduzetnik i pravno lice (privredno društvo i drugo pravno lice) koje obavlja delatnost taksi prevoza;

2. "auto-taksi vozač" je lice koje upravlja auto-taksi vozilom i ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom;

3. "auto-taksi vozilo" je putnički automobil namenjen za obavljanje taksi prevoza i ispunjava uslove određene Zakonom kojim se utvrđuju posebni uslovi za vozila kojima se obavlja drumski prevoz i ovom odlukom;

4. "taksi isprave" su taksi dozvola i taksi legitimacija;

5. "taksi dozvola" je isprava koju izdaje Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja za svako auto-taksi vozilo;

6. "taksi legitimacija" je isprava koju izdaje Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja za svakog za auto-taksi vozača;

7. "Odobrenje za obavljanje taksi prevoza" je rešenje kojim se odobrava obavljanje taksi prevoza koje izdaje Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 4

U skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza, u okviru petogodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Kragujevca, Gradsko veće donosi Program potreba za auto-taksi prevozom putnika, na predlog stručne organizacije.

II POSEBNI USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 5

Ovom odlukom, pored uslova predviđenih zakonom, utvrđuju se posebni uslovi za obavljanje taksi prevoza za fizičko lice kao preduzetnika i pravno lice.

a) Fizičko lice - preduzetnik

1. Da poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine (ne uključujući probni period);

2. Da je vlasnik ili korisnik vozila po osnovu ugovora o lizingu, koje ispunjava uslove utvrđene Zakonom i ovom odlukom;

3. Da nije pravosnažno osuđivan za krivična dela protiv života i tela, protiv slobode i prava čoveka i građanina, protiv polne slobode, protiv imovine, protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koja se gone po službenoj dužnosti.

4. Da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnom presudom o prekršaju nije izrečena zaštitna mera obavljanja taksi prevoza, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;

5. Da nije pod zabranom upravljanja motornim vozilom;

6. Da poseduje lekarsko uverenje za profesionalne vozače;

7. Da ima Sertifikat o položenom ispitu poznavanja grada Kragujevca.

b) Pravno lice

1. Da je registrovano za obavljanje taksi prevoza kao pretežne delatnosti u skladu sa Zakonom i ovom odlukom;

2. Da ima sedište na teritoriji grada Kragujevca;

3. Da auto-taksi vozač zaposlen ili angažovan po drugom osnovu u skladu sa zakonom u pravnom licu ispunjava posebne uslove propisane za fizička lica, osim tačke 2;

4. Da poseduje najmanje jedno vozilo u vlasništvu ili po osnovu ugovora o lizingu.

v) Auto-taksi vozač

Fizičko lice, koje je zaposleno ili angažovano po drugom osnovu u skladu sa zakonom, kod auto-taksi prevoznika kao auto-taksi vozač mora da ispunjava posebne uslove propisane ovim članom koji se odnose na fizičko lice, osim uslova iz tačke 2.

g) Auto-taksi vozilo

Putničko vozilo za obavljanje taksi prevoza, pored opštih uslova propisanih Zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

- da je fabrički proizvedeno i ima najviše pet sedišta računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata;

- da ima ugrađen taksimetar koji je ispravan, plombiran i baždaren u skladu sa važećim Cenovnikom;

- da ima potvrdu o baždarenju taksimetra izdatu od ovlašćenog servisera;

- da ima registarsku oznaku teritorije grada Kragujevca, koja sadrži latinična slova "TX";

- da ima svetleću krovnu oznaku "TAXI";

- da je uredno, čisto, provetreno i bez oštećenja;

- da ima overen važeći Cenovnik, kao i da na zadnjim bočnim staklima ima istaknute cene taksi prevoza u skladu sa važećim Cenovnikom;

- da poseduje protivpožarni aparat;

- da poseduje plan grada ili navigacioni uređaj.

O ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana, Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja vrši pregled vozila, sačinjava zapisnik o izvršenom pregledu vozila, na osnovu koga izdaje taksi dozvolu.

Član 6

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, sa potrebnim dokazima, pravno i fizičko lice podnose Gradskoj upravi nadležnoj za poslove saobraćaja.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, za fizičko lice zaposleno u pravnom licu ili kod preduzetnika, podnosi poslodavac.

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja izdaje Rešenje kojim se odobrava obavljanje taksi prevoza, ukoliko su ispunjeni uslovi propisani zakonom i posebni uslovi iz člana 4. i člana 5. ove odluke.

III TAKSI ISPRAVE

Član 7

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu Rešenja registra privrednih subjekata o upisu pravnog lica ili preduzetnika za obavljanje delatnosti taksi prevoza, kao pretežne delatnosti, i odobrenja iz člana 6. stav 3. ove odluke, izdaje taksi isprave o kojima vodi poseban registar.

Član 8

Auto-taksi prevozniku koji ispunjava uslove propisane Zakonom i posebne uslove iz člana 5. tačka g. za vozilo, Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja izdaje taksi dozvolu.

Taksi dozvola se izdaje na vreme od jedne godine, nije prenosiva i može je koristiti samo auto-taksi prevoznik kome je izdata.

Taksi dozvola sadrži: registarsku oznaku, marku i tip vozila, broj šasije, evidencioni broj, naziv i sedište auto taksi prevoznika, naziv udruženja ako je prevoznik član udruženja ili pravnog lica u kome je prevoznik angažovan, datum izdavanja i datum overe, pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 9

Podnosilac zahteva za izdavanje taksi dozvole dužan je da uz pisani zahtev priloži sledeću dokumentaciju:

- Fotokopiju Rešenja o registraciji ili izvod iz APR;

- Fotokopiju saobraćajne dozvole kao dokaz o vlasništvu ili lizingu vozila;

- Zapisnik o izvršenom pregledu vozila, u skladu sa članom 5. tačka g. stav 2;

- Dokaz o izvršenoj uplati lokalne komunalne takse;

- Fotokopiju potvrde o baždarenju taksimetra izdatu od ovlašćenog servisera;

- Cenovnik usluge taksi prevoza koji će primenjivati nakon izdavanja taksi dozvole i dr.

Član 10

Auto-taksi prevoznik može podneti Gradskoj upravi nadležnoj za poslove saobraćaja zahtev za produženje taksi dozvole najkasnije 30 dana po isteku njenog važenja, u suprotnom briše se iz registra.

Zahtev za produženje taksi dozvole mora da sadrži dokumentaciju propisanu članom 9. ove odluke, osim Rešenja o registraciji ili izvoda iz APR.

Član 11

Auto-taksi vozaču, koji ispunjava uslove propisane Zakonom i ovom odlukom, Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja izdaje taksi legitimaciju.

Preduzetnik ima pravo na taksi legitimaciju na neodređeno vreme u skladu sa odredbama ove Odluke. Član porodičnog domaćinstva preduzetnika ima pravo na taksi legitimaciju na određeno vreme, bez zasnivanja radnog odnosa, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Taksi legitimacija auto-taksi vozača koji je zaposlen ili angažovan po drugom osnovu u skladu sa zakonom kod preduzetnika ili pravnog lica važi do isteka ugovora o radu zaključenog sa poslodavcem ili roka na koji je angažovan od strane poslodavca po drugom osnovu, u skladu sa zakonom, a najduže 6 meseci od dana izdavanja.

Taksi legitimacija sadrži: ime, prezime, adresu, jedinstveni matični broj građana, fotografiju auto-taksi vozača, naziv auto-taksi prevoznika, naziv udruženja ako je prevoznik član udruženja ili pravnog lica u kome je angažovan, datum izdavanja, zaštitni broj obrasca, redni broj registra, pečat i potpis lica ovlašćenog za izdavanje.

Auto-taksi prevozniku koji poseduje taksi legitimaciju izdatu na neodređeno vreme, Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da istu zameni novom taksi legitimacijom, bez Sertifikata o položenom ispitu poznavanja grada Kragujevca.

Član 12

Podnosilac zahteva za izdavanje taksi legitimacije dužan je da uz zahtev priloži dokumentaciju:

- Rešenje o registraciji ili izvod iz APR (preduzetnik);

- Odobrenje za obavljanje taksi prevoza;

- Sertifikat o položenom ispitu o poznavanju grada Kragujevca;

- Fotokopiju vozačke dozvole;

- Fotokopiju lične karte;

- dve fotografije formata 25 mm x 35 mm;

- Fotokopiju ugovora o radu sa auto taksi prevoznikom ili dokaz o angažovanju od strane prevoznika po drugom osnovu u skladu sa zakonom.

Član 13

Auto-taksi prevoznik može podneti Gradskoj upravi nadležnoj za poslove saobraćaja zahtev za produženje taksi legitimacije najkasnije pre isteka njenog važenja, u suprotnom briše se iz registra.

Zahtev za produženje taksi legitimacije mora sadržati dokumentaciju propisanu članom 12. alineja 7. ove odluke.

Član 14

U slučaju promene podataka na osnovu kojih je izdata taksi dozvola ili taksi legitimacija, auto-taksi prevoznik i auto taksi vozač su dužni da u roku od 15 dana od dana promene podataka obaveste Gradsku upravu nadležnu za poslove saobraćaja.

Gradska uprava iz stava 1. ovoga člana izvršiće promenu podataka, unosom ispravke podataka ili izdavanjem nove taksi dozvole ili taksi legitimacije s rokom važenja koji je bio utvrđen pre promene podataka.

IV NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 15

Taksi prevoz obavlja se u vremenu od 00:00 do 24:00 sata i obavlja ga auto-taksi vozač. Auto-taksi vozač može primati putnike na auto-taksi stajalištu, na ulici ili na mestu koje je pozivom radiovezom ili nekom drugom telekomunikacionom vezom odredio putnik, pod uslovom da je zaustavljanje ili parkiranje auto-taksi vozila dozvoljeno saobraćajnim propisima.

Uslugu prevoza pruža auto-taksi vozač koga odabere putnik na taksi stajalištu.

Član 16

Svetleća krovna oznaka, u daljem tekstu: krovna oznaka, na auto-taksi vozilu služi za identifikaciju taksi-vozila, koja na prednjoj i zadnjoj strani sadrži natpis "TAXI".

Krovna oznaka prevoznika koji su članovi udruženja ili angažovani u pravnom licu sadrži, pored podataka iz stava 1. ovog člana, naziv udruženja ili naziv pravnog lica i evidencioni broj vozila u udruženju ili pravnom licu (koji mogu da stoje i na bočnim stranama vozila.

Ukoliko prevoznik nije član udruženja, odnosno angažovan u pravnom licu, auto taksi vozilo ima samo krovnu oznaku iz stava 1. ovog člana, bez oznaka prevoznika na bočnim vratima.

Podaci sa krovne oznake i sa bočnih strana vozila moraju da odgovaraju podacima iz identifikacione kartice vozila.

Identifikacionu karticu vozila izdaje udruženje ili pravno lice prevozniku koji je član udruženja ili angažovan u pravnom licu, a koji ispunjava uslove u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Identifikaciona kartica sadrži: podatke o prevozniku, podatke o vozilu sa registarskom oznakom i podatke o udruženju ili pravnom licu (naziv i evidencioni broj vozila).

Krovna oznaka mora biti osvetljena uvek kada je vozilo slobodno.

Ukoliko se auto-taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, auto-taksi vozač je dužan da krovnu oznaku prekrije na odgovarajući način ili je privremeno skine.

Član 17

Auto-taksi vozač je dužan da na početku vožnje uključi taksimetar.

Auto-taksi vozač uključuje taksimetar na auto-taksi stajalištu ulaskom putnika u vozilo, a ako je prevoz ugovoren pozivom radiovezom ili nekom drugom telekomunikacionom vezom, taksimetar se uključuje nakon ulaska putnika u vozilo, na mestu koje je putnik odredio.

Član 18

Auto-taksi vozač je dužan da prevoz obavi najkraćim putem ili putem koji mu odredi putnik, ako je to dozvoljeno saobraćajnim propisima.

Auto-taksi vozač je dužan da prevoz obavi bez obzira na dužinu vožnje.

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost auto-taksi vozača.

Kad se odjednom prevozi više putnika, usluga se naplaćuje samo jedanput.

Kad jedan od putnika napusti vozilo i plati prevoz, nastavak vožnje smatra se novom vožnjom i taksimetar se ponovo uključuje.

Član 19

Auto-taksi vozač je dužan da naručeni prevoz završi dolaskom na odredište koje određuje putnik i izda račun za obavljeni prevoz, na zahtev putnika u skladu sa zakonom.

Auto-taksi vozač, koji zbog kvara na vozilu ili drugog opravdanog razloga ne može da završi prevoz na način iz stava 1. ovog člana, dužan je da putniku obezbedi drugi taksi prevoz.

Član 20

Za vreme obavljanja taksi prevoza u auto-taksi vozilu mora da se nalazi:

- važeća taksi-dozvola,

- važeća taksi legitimacija i

- istaknuta identifikaciona kartica vozila, ukoliko je prevoznik član udruženja ili angažovan u pravnom licu.

Član 21

Za vreme obavljanja taksi prevoza vozilo mora da ispunjava uslove iz člana 5. tačka g. stav 1. ove odluke.

Član 22

Za vreme obavljanja taksi prevoza auto-taksi vozač mora biti uredno odeven, da se prema putnicima odnosi sa pažnjom i ne sme pušiti u auto-taksi vozilu za vreme vožnje.

Auto-taksi vozaču nije dopušteno da obavlja taksi prevoz pod uticajem alkohola, droge ili drugih opojnih sredstava.

Član 23

Auto-taksi vozač je dužan da uz putnika primi i njegov prtljag.

Auto-taksi vozač može da uz putnika primi i njegove kućne ljubimce (male pse, mačke i pitome male životinje).

Član 24

Auto-taksi vozač ne sme da prevozi decu mlađu od šest godina bez pratnje odrasle osobe. Auto-taksi vozač je dužan pri prevozu dece da poštuje odredbe propisa o bezbednosti saobraćaja kojima se reguliše prevoz dece u motornom vozilu.

Član 25

Auto-taksi vozač može da odbije prevoz:

- ako je putnik pod uticajem alkohola, droge ili drugih opojnih sredstava;

- ako postoji opravdana opasnost da bi putnik mogao da ugrozi njegovu sigurnost;

- ako postoje drugi opravdani razlozi.

Član 26

Nakon završetka vožnje auto-taksi vozač je dužan da pregleda auto-taksi vozilo, a nađene stvari prijavi policiji.

Član 27

Auto-taksi prevoznik ne može bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake "TAXI", na davanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, davanje taksi dozvole, davanje taksi vozila i drugo, da omogući drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom da obavljaju taksi prevoz.

Pravno ili fizičko lice koje ne ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom za obavljanje taksi prevoza ne može koristiti taksi oznake i taksi isprave i druga obeležja koja upućuju na obavljanje taksi prevoza.

Član 28

Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje auto-taksi vozila ukoliko vrši ometanje saobraćaja ili korišćenje javnih površina.

V AUTO-TAKSI STAJALIŠTE

Član 29

Auto-taksi stajalište je posebno izgrađena i označena saobraćajna površina, određena za zaustavljanje auto-taksi vozila, koja omogućava siguran ulazak putnika.

Lokaciju auto-taksi stajališta i broj taksi mesta na stajalištu utvrđuje Gradsko veće posebnim rešenjem, na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, u skladu sa Odlukom o stajalištima.

Član 30

Auto-taksi stajališta se obeležavaj u horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje auto-taksi vozila, u okviru auto-taksi stajališta i upisuje se natpis "TAXI".

Na početku auto-taksi stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak za označavanje auto-taksi stajališta.

Član 31

Na auto-taksi stajalištu mogu stati samo auto-taksi vozila u skladu sa odredbama ove odlukom.

Auto-taksi vozila staju na auto-taksi stajalištu, prema redosledu dolaska, samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja auto-taksi vozila na auto-taksi stajalištu auto-taksi vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

Za korišćenje auto-taksi stajališta auto-taksi prevoznik plaća lokalnu komunalnu taksu prilikom izdavanja odnosno produženja taksi dozvole.

Auto taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena propisima Grada za linijski prevoz putnika.

VI CENA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 32

Ekonomski najniža cena taksi prevoza utvrđuje se za:

- početak vožnje;

- vožnju po kilometru;

- vreme čekanja po satu.

Visinu iznosa u skladu sa stavom 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće posebnom odlukom.

Član 33

Cenu usluge taksi prevoza u skladu sa cenom iz člana 32. ove odluke utvrđuje auto-taksi prevoznik Cenovnikom, koji overava Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja. Cenovnik iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. cenu početka vožnje;

2. cenu vožnje po kilometru;

3. cenu čekanja po satu.

Usluga taksi prevoza naplaćuje se prema overenom Cenovniku iz stava 1. ovoga člana, u iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 34

Ako je odredište izvan Grada Kragujevca, cena se određuje između auto-taksi vozača i putnika slobodnom pogodbom pre početka prevoza.

VII SERTIFIKAT O POLOŽENOM ISPITU O POZNAVANJU GRADA KRAGUJEVCA

Član 35

Kandidat za auto-taksi vozača dužan je da položi ispit o poznavanju grada Kragujevca (u daljem tekstu: ispit).

Ispit se polaže pred komisijom koju imenuje Gradsko veće.

Ispitna komisija sastavljena je od predsednika i dva člana, i njihovih zamenika, od kojih je jedan član i njegov zamenik predstavnik MUP-a.

Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, donosi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita. Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita sadrži program ispita, način provere znanja, dinamiku zakazivanja ispita i druga pitanja.

Kandidatu koji je položio ispit izdaje se Sertifikat o položenom ispitu o poznavanju grada Kragujevca.

Stručne i tehničke poslove za ispitnu komisiju obavlja Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

VIII NADZOR

Član 36

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove preko saobraćajnog inspektora.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija u skladu sa Zakonom.

U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu.

U cilju zaštite korisnika usluga auto-taksi prevoza, komunalni policajac je ovlašćen i da pokrene postupak pred Komisijom iz člana 45. ove Odluke, ukoliko utvrdi da auto taksi prevoznik koristi naziv udruženja ili pravnog lica koji može dovesti u zabludu korisnika da se radi o drugom udruženju ili pravnom licu.

Član 37

Prekršajni nalog saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za obavljanje inspekcijskih poslova.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Član 38

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

Član 39

Taksi vozač je dužan da saobraćajnom inspektoru ili komunalnom policajcu omogući neometano vršenje poslova, stavi na uvid sva potrebna dokumenta, da u roku, koji inspektor ili komunalni policajac odredi, dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu inspektora ili komunalnog policajca.

Član 40

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora dužan je da kontroliše:

- da li se u auto-taksi vozilu nalaze sve isprave u skladu sa odredbama ove Odluke;

- da li su taksi isprave važeće;

- da li auto-taksi vozilo ispunjava uslove iz člana 5. pod g) ove Odluke;

- način obavljanja auto-taksi prevoza;

- usaglašenost cenovnika sa taksimetrom i ispravom o baždarenju taksimetra.

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima ovlašćenje da podnese prijavu za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu.

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora vrši i druge poslove u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i ovom Odlukom.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 41

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se pravno lice, novčanom kaznom u iznosu u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu i novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara preduzetnik za sledeće prekršaje:

1. ako ne postupi u skladu sa članom 14. stav 1. ove odluke;

2. ako postupi suprotno odredbama člana 17. ove odluke;

3. ako postupi suprotno odredbama člana 18. ove odluke;

4. ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 19. ove odluke;

5. ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 20. alineja 1 i 2 ove odluke;

6. ako ne postupi u skladu sa članom 21. ove odluke;

7. ako postupi suprotno odredbama člana 23. stav 1. ove odluke;

8. ako postupi suprotno odredbama člana 27. ove odluke;

9. ako ne postupi u skladu sa članom 39. ove odluke.

Član 42

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se auto-taksi vozač za sledeće prekršaje:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 17. ove odluke;

2. ako postupi suprotno odredbama člana 18. ove odluke;

3. ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 19. ove odluke;

4. ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 20. alineja 1 i 2 ove odluke;

5. ako postupi suprotno odredbama člana 27. ove odluke;

6. ako ne postupi u skaldu sa članom 39. ove odluke.

Član 43

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog kazniće se auto-taksi vozač za sledeće prekršaje:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 16. ove odluke;

2. ako postupi suprotno odredbi člana 20. alineja 3. ove odluke;

3. ako postupi suprotno odredbama člana 22. ove odluke;

4. ako postupi suprotno odredbama člana 24. ove odluke;

5. ako postupi suprotno odredbama člana 28. ove odluke;

6. ako ne postupi u skladu sa članom 31. ove odluke.

Član 44

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara za koju se izdaje prekršajni nalog kazniće se odgovorno lice u udruženju ili pravnom licu za prekršaj, ako izda identifikacionu karticu licu koje ne ispunjava uslove za obavljanje auto-taksi prevoza, suprotno članu 16. stav 5. ove odluke.

Član 45

Gradsko veće rešenjem obrazuje Komisiju za praćenje rada auto-taksi prevoznika i postupanje po prigovorima na rad auto-taksi prevoznika, odnosno auto-taksi vozača, u daljem tekstu: Komisija.

Komisija ima pet članova od kojih su tri člana predstavnici auto taksi prevoznika, a dva člana predstavnici Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

U postupku po prigovoru Komisija iz stava 1. ovog člana razmatra i ocenjuje navode iz prigovora, kao i navode iz izveštaja Gradske uprave za inspekcijske poslove u pogledu kažnjavanja za izvršene prekršaje propisane ovom Odlukom i daje mišljenja i preporuke Gradskom veću.

Postupak pred Komisijom urediće se posebnim aktom Gradskog veća koji će sadržati: način rada, način odlučivanja, mere i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Auto-taksi prevoznik koji poseduje taksi legitimaciju izdatu na neodređeno vreme dužan je da se uskladi sa odredbom člana 11. stav 5. ove odluke, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 47

Gradsko veće je dužno da akt iz člana 32. stav 2. ove odluke donese u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, a akt iz člana 35. stav 4. ove Odluke usaglasi sa odredbama ove odluke.

Član 48

Obavezuju se auto-taksi prevoznici da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu akta iz člana 32. stav 2. ove Odluke utvrde Cenovnik iz člana 33. stav 1. ove Odluke i dostave Gradskoj upravi nadležnoj za poslove saobraćaja na overu.

Član 49

Zahtevi podneti do stupanja na snagu ove odluke rešavaće se po odredbama Odluke o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Kragujevca", broj: 23/11), ukoliko nisu u suprotnosti sa odredbama ove odluke.

Član 50

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluke o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Kragujevca", broj: 23/11).

Član 51

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o auto-taksi prevozu

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2014)

Član 9

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o auto- taksi prevozu.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".