ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA UGOSTITELJSKE NAMENE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata ugostiteljske namene na teritoriji grada Kragujevca, (u daljem tekstu: Odluka) bliže se definišu uslovi, način i postupak za postavljanje objekata ugostiteljske namene na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Pod privremenim objektima ugostiteljske namene (u daljem tekstu: ugostiteljski objekti) u smislu odredaba ove Odluke, podrazumevaju se kafići, poslastičarnice, restorani, letnje - zimske bašte uz ugostiteljske objekte kao i slobodno stojeći ugostiteljski objekti koji se mogu privremeno postaviti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, koje je planskim aktom opredeljeno za javne namene (u daljem tekstu: zemljište).

U okviru ugostiteljskih objekata iz stava 1. ove Odluke, nije dozvoljena šalterska prodaja.

Član 3

Zemljište za postavljanje ugostiteljskih objekata iz člana 2. ove Odluke, može se dati u zakup za period od najmanje 10 a najduže do 15 godina.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK POSTAVLJANJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Član 4

Ugostiteljski objekti postavljaju se u skladu sa Programom postavljanja privremenih ugostiteljskih objekata, na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, koje je planskim aktom opredeljeno za javne namene.

Program iz prethodnog stava, donosi Gradsko veće na predlog Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i izgradnje. Program sadrži sve neophodne tehničke uslove kao i materijalizaciju objekta koju je neophodno obezbediti prilikom postavljanja ugostiteljskih objekta.

Član 5

Postupak licitacije zemljišta sprovodi JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" (u daljem tekstu: Preduzeće), pod uslovima, na način i po postupku bliže definisanom Odlukom o davanju poslovnog prostora u zakup.

Član 6

Početna licitaciona cena zemljišta utvrđuje se tako što se visina zakupnine za poslovne prostorije, u zavisnosti od zone, saglasno Odluci o davanju poslovnog prostora u zakup množi brojem kvadrata iz programa privremenih lokacija a tako dobijen proizvod množi sa brojem meseci za koje se zemljište izdaje u zakup.

Vrednost bodova u kojima se iskazuje zakupnina određuje se na dan uplate u paritetu 1 bod = 1 EUR, obračunat u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu Narodne banke Srbije.

Član 7

Kod letnje - zimskih bašti uz postojeće ugostiteljske objekte koji su u zakupu ili vlasništvu, početna licitaciona cena se umanjuje za 50%.

Član 8

Kod slobodno - stojećih objekata početna licitaciona cena se umanjuje za 50% uz uslov obaveze zakupca da zaključi ugovor kojim gradu prenosi pravo vlasništva na ugostiteljskom objektu, sa pravom zakupa objekta za period na koji je isti izlicitiran.

Ukoliko zakupac ne zaključi ugovor iz prethodnog stava, isti plaća punu izlicitiranu cenu uz izričitu obavezu da posle isteka roka na koje je zemljište zakupljeno objekat mora biti porušen.

Član 9

Svaka promena zakupca u periodu trajanja zakupa povlači uplatu dodatnih 30% od izlicitiranog iznosa za slobodno stojeće objekte.

Član 10

Pre licitacije, zainteresovano lice je u obavezi da Preduzeću uplati depozit u iznosu početne godišnje zakupnine.

Ukoliko zainteresovano lice bude izabrano za najpovoljnijeg ponuđača, depozit iz prethodnog stava Preduzeće vraća zakupcu samo ukoliko je zakupac u potpunosti izmirio zakupninu za ceo period na koji je zakup ugovoren. U slučaju prestanka zakupa pre isteka ugovorenog roka, Preduzeće zadržava depozit kao ugovornu kaznu, a što će biti precizirano ugovorom o zakupu.

Član 11

Zakupni odnos Preduzeće i najpovoljniji ponuđač regulišu Ugovorom, a Aneksom plaćanje zakupnine za svaku narednu godinu.

Prilikom zaključivanja Ugovora o zakupu, zakupac je, pored zakupnine, u obavezi da kod Preduzeća deponuje i iznos od 5.000 bodova na ime naknade za uklanjanje objekta po prestanku zakupa. Ovaj iznos će zakupcu biti vraćen po prestanku zakupa i to ukoliko zakupac u roku do 30 dana od dana prestanka zakupa ukloni privremeni montažni objekat.

Depozit iz prethodnog stava nije u obavezi da deponuje zakupac koji je sa Preduzećem zaključio Ugovor iz člana 8. stav 1. ove Odluke.

Član 12

Zakupnina se plaća na godišnjem nivou, obračunato po mesecima, pre potpisivanja Ugovora o davanju u zakup, odnosno najkasnije 30 dana pre isteka Aneksa ugovora za prethodnu godinu.

Član 13

Izlicitirani iznos zakupnine se može platiti u celosti i odjednom, prilikom zaključivanja ugovora o zakupu, u kom slučaju zakupac ima pravo na popust od 20%.

Član 14

Odluku o davanju zemljišta u zakup za izgradnju ugostiteljskih objekata, donosi Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za poslove imovine Grada.

Član 15

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za postavljanje ugostiteljskih objekata utvrđuje se i naplaćuje saglasno Odluci o merilima za utvrđivanje cene za otuđenje, zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta kao za poslovni prostor, pri čemu u njenu strukturu ulaze primarna ulaganja, sekundarna ulaganja, i naknada za dodatno komunalno opremanje bloka.

Član 16

Gradska uprava nadležna za poslove urbanizma i izgradnje (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava), po zahtevu zakupca zemljišta donosi:

- prethodne uslove za postavljanje ugostiteljskih objekta i

- rešenje o odobrenju za postavljanje ugostiteljskih objekata.

Član 17

Uz zahtev za dobijanje prethodnih uslova iz člana 16. alineja 1 zakupac obavezno dostavlja:

- odluku o davanju u zakup zemljišta za izgradnju ugostiteljskih objekta,

- uslove javnih i javno komunalnih preduzeća za priključke na komunalnu infrastrukturu,

- kopiju plana predmetne parcele kao i izvod iz programa iz člana 4. ove odluke.

Član 18

Po dobijanju prethodnih uslova iz člana 16. ove Odluke, zakupac nadležnoj gradskoj upravi podnosi zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju za postavljanje ugostiteljskih objekta uz koji obavezno dostavlja:

- projekat, odnosno prospekt sa garancijom i licencama proizvođača, odnosno izvođača radova na postavljanju ugostiteljskih objekata i saglasnost na glavni projekat objekta Uprave za preventivu, Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

- ugovor kojim se reguliše pitanje naknade za uređivanje zemljišta sa dokazom o izmirenim obavezama po osnovu istog.

Član 19

Nadležna uprava u obavezi je da pre izdavanja rešenja o odobrenju za postavljanje ugostiteljskog objekata pribavi prethodnu saglasnost Komisije za arhitektonsko-estetski izgled objekta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz prethodnog stava obrazuje Gradsko veće, odlukom kojom utvrđuje sastav i broj članova Komisije, zadaci, nadležnost kao i druga pitanja neophodna za rad i funkcionisanje Komisije.

Član 20

Gradsko veće obrazuje komisiju koja utvrđuje ispunjenosti uslova neophodnih za funkcionisanje ugostiteljskog objekta, prema programu i rešenju o odobrenju za postavljanje ugostiteljskog objekta.

Aktom o obrazovanju komisije bliže se definiše sastav i zadaci komisije iz prethodnog stava.

Komisija se obrazuje iz reda lica arhitektonske, građevinske, mašinske ili elektro struke.

Komisija izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova, na osnovu koje će se izvršiti priključenje ugostiteljskog objekta na komunalnu infrastrukturu.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata ugostiteljske namene na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 34/10).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".