ODLUKA
O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA SOCIJALNE POLITIKE GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 46/2013)

Uvodne odredbe

Član 1

Grad Zaječar pristupa izradi Strategije razvoja socijalne politike Grada Zaječara.

Član 2

Pod Strategijom razvoja socijalne politike Grada Zaječara (u daljem tekstu: Strategija), u smislu ove Odluke, podrazumeva se dokument koji definiše načela, ciljeve i mere koje će u pogledu rešavanja problema iz oblasti socijalne politike sprovoditi Grad Zaječar, a koji se usvaja za period od 2014. do 2018. godine.

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje:

• efikasnijeg sistema integralne socijalne zaštite sa razvijenom mrežom usluga usmerenih na korisnika;

• razvoja programa i usluga koji sprečavaju nastanak i generacijski prenos socijalnih problema;

• mera, usluga i aktivnosti koje su usmerene na pojedince, porodice u riziku i marginalizovane grupe, njihovo osposobljavanje za produktivan život u zajednici, odgovorno roditeljstvo i predupređenje zavisnosti od socijalnih usluga.

Član 4

Polaznu osnovu za formulisanje Strategije predstavlja zakonski okvir i to:

Nacionalna strategija razvoja socijalne politike Republike Srbije i druga strateška dokumenta koja se tiču dece, omladine, osoba sa invaliditetom, odraslih i starih lica, Zakon o socijalnoj zaštiti Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 24/2011) i Strategija lokalnog ekonomskog razvoja grada Zaječara za period 2010-2014. godine.

Član 5

Kroz procese pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju lokalnog razvoja socijalne politike, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i pružanja usluga, a sve sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta života građana sa osvrtom na najosetljivije grupe.

Radni tim za izradu Strategije

Član 6

U cilju izrade Strategije, imenovaće se Radni tim za izradu Strategije (u daljem tekstu: Radni tim), koga čine predstavnici Grada Zaječara, Gradske uprave Grada Zaječara, Centra za socijalni rad "Zaječar", predstavnici Zdravstvenog centra "Zaječar", Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, apotekarskih ustanova, Policijske uprave Zaječar, javnih preduzeća, udruženja građana, Nacionalne službe za zapošljavanje, Komeserijata za izbeglice, Crvenog krsta Zaječar, stručnjaci angažovani u administraciji, institutima, univerzitetima, nevladinim organizacijama, medijima, kao i ostali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora.

Članove radnog tima imenuje Gradsko veće Grada Zaječara.

U rad Radnog tima mogu biti uključeni i strani stručnjaci, kao stručna i tehnička podrška, kroz međunarodne programe.

Radom Radnog tima rukovodi gradonačelnik.

Osnovni zadatak Radnog tima je izrada Strategije.

Član 7

Radni tim će jednom mesečno dostavljati izveštaje Gradonačelniku i Gradskom veću o postignutim rezultatima u postupku pripreme Strategije.

Član 8

Agencija za strateški razvoj grada Zaječara pružaće podršku Radnom timu, kroz obezbeđenje prostora za rad i kadrove, tehničku pomoć tokom izrade Strategije, dostavljanje svih zvaničnih relevantnih podataka i dr.

Član 9

Tokom izrade Strategije biće organizovani forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, na kojima će se usaglašavati predložena rešenja. U njihov rad mogu biti uključeni i svi ostali zainteresovani učesnici, kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i pravovremeno obaveštavanje javnosti.

Član 10

Rok za izradu Strategije je 12 (dvanaest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Sredstva za praćenje procesa izrade Strategije će se obezbediti iz budžeta grada, donacija i drugih izvora.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".