ODLUKA
O SUFINANSIRANJU PROGRAMA RADA UDRUŽENJA

("Sl. list grada Zaječara", br. 7/2011 i 54/2013)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se kriterijumi, način i postupak raspodele sredstava za sufinansiranje programa rada udruženja, za aktivnosti koje su od javnog interesa za grad Zaječar.

Sredstva za sufinansiranje programa iz stava 1. ove Odluke određuju se u budžetu grada Zaječara.

Član 2

Pravo na sufinansiranje programa rada iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Zaječara imaju udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i imaju sedište na teritoriji grada Zaječara, omladinske, humanitarne i druge organizacije, verske zajednice, kao i regionalna udruženja (u daljem tekstu: korisnici), pod uslovom da realizuju aktivnosti od javnog interesa za potrebe građana grada Zaječara i da njihova delatnost nije političke prirode.

Član 3

Pod aktivnostima od javnog interesa u smislu ove Odluke, podrazumevaju se programi iz oblasti: kulture, zadovoljenja potreba mladih, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci, zaštite lica sa invaliditetom, zaštite ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, kao i humanitarni programi i programi iz drugih oblasti u kojima se isključivo i neposredno slede javne potrebe.

Član 4

Korisnici ostvaruju pravo na dodelu sredstava za sufinansiranje programa iz budžeta putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs se raspisuje posebno za svaku aproprijaciju utvrđenu u Odluci o budžetu grada Zaječara, sa koje se dodeljuju sredstva udruženjima.

Član 5

Konkurs za raspodelu sredstava raspisuje Gradsko veće grada Zaječara najmanje jedanput godišnje.

Konkursom se određuje iznos sredstava za raspodelu po oblastima iz člana 3. Odluke, aproprijacija sa koje se obezbeđuju sredstva, rok za dostavljanje projekata ili programa, dokumentacija koja se podnosi uz prijavu i rok za donošenje odluke o dodeli sredstava.

Konkurs se objavljuje u listu "Timok", na lokalnoj televiziji, na oglasnoj tabli Gradske uprave Zaječar i na zvaničnom sajtu grada Zaječara.

Član 6

Projekat ili program kojim korisnici konkurišu za sredstva sadrži:

1. Naziv projekta (programa),

2. Ciljeve projekta (programa),

3. Opis projektnih, odnosno programskih aktivnosti,

4. Očekivane rezultate projekta (programa),

5. Način praćenja projekta (programa),

6. Budžet projekta (programa), sa naznakom koji troškovi se obezbeđuju iz drugih izvora.

Član 7

Uz projekat ili program, korisnici su dužni da dostave sledeću dokumentaciju: kratak pregled realizovanih projekata, odluku upravnog odbora da se konkuriše za sufinansiranje programa, završni račun udruženja za prethodnu godinu, izjavu o broju učesnika u projektu i broj direktnih korisnika projekta i račun udruženja.

Nadležni organ po službenoj dužnosti utvrđuje da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa i da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Član 8

Prijave sa projektima i programima podnose se Komisiji za raspodelu sredstava udruženjima (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim rešenjem.

Komisija iz prethodnog stava ima predsednika i četiri člana. Predsednik i članovi Komisije imaju svoje zamenike, koji ih zamenjuju u slučaju njihove sprečenosti.

Član 9

Zadatak Komisije je da razmotri prispele prijave i sačini predlog za dodelu sredstava podnosiocima prijava prema konkursu.

Neblagovremene i nepotpune prijave Komisija neće razmatrati.

Komisija je dužna da, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, izvrši izbor projekata (programa), sačini Predlog za dodelu sredstava i dostavi ga Gradonačelniku.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Zaječar.

Član 10

Osnovni kriterijumi za dodelu sredstava korisniku su:

- da je registrovan u skladu sa Zakonom o udruženjima,

- da je sa uspehom realizovao odobrene programe iz prethodnih godina i da je podneo detaljan izveštaj o njihovoj realizaciji, sa dokazima o namenskom trošenju dobijenih sredstava,

- da je projekat (program) usmeren prema većem broju korisnika,

- da predviđene aktivnosti nisu već realizovane,

- da projekat (program) može da se pretežno realizuje u tekućoj godini,

- da postoje opravdani razlozi za sprovođenje predviđenih aktivnosti,

- da postoji srazmera budžeta projekata (programa) i aktivnosti sadržanih u projektu (programu).

Član 11

Sredstva na aproprijacijama u budžetu, planirana Odlukom o budžetu grada Zaječara za sufinansiranje programa rada udruženja, raspodeljuju se na godišnjem nivou po oblastima i to: za humanitarne programe 41%, za kulturu 40%, za programe kojima se zadovoljavaju potrebe mladih 6%, za boračko-invalidsku zaštitu 4%, za zaštitu životne sredine 2%, za programe zaštite ljudskih prava 2% i za ostale programe 5% planiranih budžetskih sredstava.

Udruženja mogu podneti samo jedan projekat iz jedne oblasti, a mogu konkurisati u više oblasti.

Član 12

Kriterijumi za bodovanje projekata (programa) su sledeći:

1. Broj učesnika projekta (programa) - na svakih 10 učesnika po 2 poena, a najviše 20 poena,

2. Broj direktnih korisnika rezultata projekta (programa) - na svakih 10 korisnika 1 poen, a preko 100 korisnika 20 poena (ukoliko se projektom ne može precizno definisati broj direktnih korisnika, a na nesumnjiv način je učinjena verovatnom činjenica da će broj direktnih korisnika biti veći od 200 - 20 poena),

3. Rezultati, koji se u odnosu na grad, postižu projektom (programom): međunarodni nivo - 20 poena, republički nivo - 15 poena, regionalni nivo - 10 poena, gradski nivo - 8 poena i nivo mesnih zajednica - 5 poena,

4. Traženi iznos sredstava za sufinansiranje projekta (programa) iz budžeta grada Zaječara: za iznos do 10% - 20 poena, do 20% - 18 poena, do 30% - 16 poena, do 40% - 14 poena, do 50% - 12 poena, do 60% - 10 poena, do 70% - 8 poena, do 80% - 6 poena, do 90% - 4 poena, preko 90% - 2 poena, s tim što nije dozvoljeno finansiranje projekata od strane grada u iznosu od 100%.

Član 13

Na osnovu Predloga Komisije iz člana 9. stav 3. ove Odluke, Gradonačelnik grada Zaječara donosi Rešenje o odobravanju projekata (programa) i dodeli sredstava korisnicima.

Ukoliko se prilikom razmatranja podnetih projekata (programa) utvrdi da postoji više podnosilaca koji dele poslednje mesto na listi onih projekata koje je u okviru raspoložive kvote moguće sufinansirati, konačnu odluku koji će se od tih projekata (programa) sufinansirati, donosi Gradsko veće grada Zaječara.

Gradsko veće može odlučiti da se podneti projekti sufinansiraju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima projekta, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve projekte.

Član 14

Dodeljena sredstva prenose se korisnicima na osnovu Ugovora o realizaciji projekta (programa), koji zaključuje Gradonačelnik sa korisnikom kome je odobreno sufinansiranje projekta (programa).

Ugovorom iz stava 1. ovog člana Odluke, uređuju se način i rokovi za realizaciju projekata (programa) i prenos sredstava, način i postupak vraćanja dodeljenih sredstava ukoliko se utvrdi da se dobijena sredstva ne koriste za realizovanje odobrenog projekta (programa), kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 15

Korisnici kojima su dodeljena sredstva obavezni su da u roku od 30 dana po isteku roka za realizaciju projekta (programa), dostave izveštaj Gradskom veću grada Zaječara o realizaciji projekta (programa), sa finansijskim izveštajem.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 1. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava sa novim projektima ili programima.

Projekat, odnosno program mora biti realizovan u tekućoj budžetskoj godini.

Član 16

Kontrolu korišćenja dodeljenih sredstava vrši Odeljenje za finansije Gradske uprave Zaječar. Ukoliko Odeljenje za finansije utvrdi da se dodeljena sredstva nenamenski koriste ili da postoje druge nepravilnosti, dužno je da izveštaj o tome dostavi Gradonačelniku, radi donošenja Rešenja o raskidu ugovora.

Raskidom ugovora, korisnik je u obavezi da vrati celokupan iznos dodeljenih sredstava, sa zakonskom zateznom kamatom od dana transfera sredstava, a naredne 3 godine ne može učestvovati po konkursu za raspodelu sredstava u smislu ove Odluke.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima, načinu i postupku raspodele sredstava udruženjima građana, verskim zajednicama i drugim organizacijama ("Sl. list grada Zaječara", br. 1/10).