ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 18/2013)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse koje se plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Požarevca i to:

1. Isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. Korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, bandere, zelene površine i sl.);

3. Korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

4. Držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

5. Držanje sredstava za igru (zabavne igre);

6. Zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova;

7. Korišćenje prostora za parkiranje, drumskih motornih vozila i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

8. Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja.

Član 2

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja lokalne komunalne takse, rokovi i broj računa na koji se taksa uplaćuje.

Zone - područja po tarifnim brojevima za Grad Požarevac, određuju se u skladu sa Odlukom o utvrđivanju visine naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 3/09 i 10/09).

Član 3

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije korišćenje je propisano plaćanje lokalne komunalne takse i traje do kraja korišćenja.

Član 4

Utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih komunalnih taksi vrši Gradska uprava grada Požarevca preko odeljenja i javnih preduzeća koja su navedena u Taksenoj tarifi kao nadležni organi.

Član 5

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune kod Uprave za trezor Republike Srbije, propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i rasporedu sredstava sa tih računa ("Službeni glasnik RS", broj 104/11, 10/12, 18/12, 95/12, 99/12, 22/13, 42/13 i 61/13).

Član 6

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje obaveza po osnovu komunalne takse nadležnom Odeljenju lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Požarevca, do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje takse, kao i da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Obaveza plaćanja ove takse utvrđuje se rešenjem po osnivanju preduzeća ili radnje, a nadalje po službenoj dužnosti u kontinuitetu sve dok postoji obaveza plaćanja takse po ovom tarifnom broju.

Član 7

Sva mala pravna lica upisana u registar Agencije za privredne registre koji obavljaju delatnost na teritoriji Grada Požarevca, a obveznici su komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru dužni su da najkasnije do 15. marta tekuće godine dostave dokaz o visini godišnjih prihoda u prethodnoj godini kao i dokaz o razvrstavanju u srednja ili velika pravna lica ako je bilo promena u statusu.

Izuzetno, preduzetnici koji obavljaju delatnost na teritoriji Grada Požarevca, a u prethodnoj godini su ostvarili prihod preko 50.000.000 din. dužni su da podnesu poresku prijavu za lokalnu komunalnu taksu za tekuću godinu.

Član 8

U pogledu načina utvrđivanja, postupka po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja, kamate, povraćaja, zastarelosti naplate, prinudne naplate i ostalog što nije posebno utvrđeno ovom odlukom primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji("Službeni glasnik RS", broj 80/02 … 72/09).

Izuzetno, visina komunalne takse utvrđene ovom odlukom može se menjati u slučaju donošenja zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje lokalne poreske administracije i Odeljenje za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 10

Ako takseni obveznik ne obračuna i ne uplati komunalnu taksu ili ne podnese tačnu i potpunu prijavu ili ne prijavi tačnu promenu podataka na način i u rokovima propisanim ovom odlukom, ili na zahtev ovlašćenog lica Odeljenja lokalne poreske administracije ne dostavi podatke, informacije i dokumentaciju, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom:

- pravno lice od 50.000 do 100.000 din;

- odgovorno lice u pravnom licu od 2.500 do 50.000 dinara;

- preduzetnik od 5.000 do 50.000 dinara.

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

1. Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu zavisno od zone i vrste delatnosti i to:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u SREDNJA pravna lica, kao i PREDUZETNICI I MALA PRAVNA LICA KOJA IMAJU GODIŠNJI PRIHOD PREKO 50.000.000 dinara, osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

50.000,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

40.000,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada)

30.000,00 dinara

- na području Kostolca

40.000,00 dinara

- na području seoskih naselja

30.000,00 dinara

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u VELIKA pravna lica, osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

80.000,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

70.000,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada)

60.000,00 dinara

- na području Kostolca

70.000,00 dinara

- na području seoskih naselja

60.000,00 dinara

3. Taksu za isticanje firmi pravna lica i preduzetnici čija je registrovana delatnost bankarstvo, osiguranje imovine i lica, poštanske, mobilne i telefonske usluge plaćaju u punom iznosu i to:

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

400.000,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

300.000,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada)

200.000,00 dinara

- na području Kostolca

300.000,00 dinara

- na području seoskih naselja

200.000,00 dinara

4. Taksu za isticanje firmi pravna lica i preduzetnici čija je registrovana delatnost trgovina naftom i naftinim derivatima proizvodnja i trgovina na veliko duvanskim proizvodima, elektroprivrede plaćaju u punom iznosu i to:

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

400.000,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

350.000,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada)

300.000,00 dinara

- na području Kostolca

350.000,00 dinara

- na području seoskih naselja

300.000,00 dinara

5. Taksu za isticanje firmi pravna lica i preduzetnici čija je registrovana delatnost kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka plaćaju u punom iznosu i to:

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

400.000,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

300.000,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada)

200.000,00 dinara

- na području Kostolca

300.000,00 dinara

- na području seoskih naselja

200.000,00 dinara

NAPOMENA

1. Pod firmom, u smislu ove odluke podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru, koji upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost na tom prostoru.

2. Taksena obaveza iz ovog tarifnog broja nastaje danom upisa u registar privrednog subjekta kod Agencije za privredne registre.

3. Obveznici iz ovog tarifnog broja su pravna i fizička lica.

Taksa na istaknutu firmu plaća se za sedište, predstavništvo i za svaku poslovnu jedinicu pravnog lica ili preduzetnika na teritoriji grada Požarevca. Za poslovne jedinice firmi čije je sedište na teritoriji grada Požarevca taksa se umanjuje za 30% od iznosa propisanog za odgovarajuću zonu.

4. Preduzetnici za vreme privremene odjave i pravna lica u postupku likvidacije oslobođeni su plaćanja komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru.

5. Pravnim licima koja se nalaze na seoskom području bez obzira na lokaciju taksa se umanjuje za 40%.

6. Takseni obveznici po ovom tarifnom broju su dužni da dostave prijavu Odeljenju lokalne poreske administracije, svake godine do 15. marta tekuće godine.

7. Rešenje o obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Požarevca.

8. Taksa se plaća mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

9. Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Požarevca dužno je da vodi evidenciju obveznika ove takse.

10. Taksa po ovom tarifnom broju, plaća se na račun broj 840-716111843-35.

Tarifni broj 2

Korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovoz, trotoari, bandere, zelene površine i sl.).

Za postavljanje reklamnih panoa - tabli, transparenata, svetlećih reklama, na javnim površinama (osim bilborda za koje se plaća zakup na osnovu ugovora posle sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda) i isticanje firmi van poslovnog prostora utvrđuje se taksa dnevno po m2:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara

 

dnevno

Maksimalno godišnje

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

50,00 dinara

18.220,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

40,00 dinara

18.220,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

30,00 dinara

18.220,00 dinara

- područje Kostolca

40,00 dinara

18.220,00 dinara

- područje seoskih naselja

30,00 dinara

18.220,00 dinara

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica

 

dnevno

Maksimalno godišnje

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

70,00 dinara

27.330,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

60,00 dinara

27.330,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

50,00 dinara

27.330,00 dinara

- područje Kostolca

60,00 dinara

27.330,00 dinara

- zona seoskih naselja

50,00 dinara

27.330,00 dinara

3. Za pravna lica i preduzetnike a koji obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka

 

dnevno

Maksimalno god.

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

250,00 dinara

91.100,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

200,00 dinara

91.100,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

150,00 dinara

91.100,00 dinara

- područje Kostolca

200,00 dinara

91.100,00 dinara

- zona seoskih naselja

150,00 dinara

91.100,00 dinara

NAPOMENA

1. Za korišćenje reklamnih panoa i isticanje firme van poslovnog prostora rešenje donosi Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Požarevca.

2. Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za plakate humanitarnih, kulturnih i sportskih organizacija i ustanova čiji je osnivač Grad Požarevac, kao i za posmrtne objave i oglase.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na račun broj 840-714431843-12.

Tarifni broj 3.

Za korišćenje prostora na površinama za javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se i plaća taksa dnevno srazmerno vremenu korišćenja po m2 zauzetog prostora po zonama - područjima:

1. Za zauzimanje javnih površina ispred ugostiteljskih objekata, samostalnih radnji, poslastičarnica, dečijeg mobilijara i sl. radi postavljanja letnje i zimske bašte (itison, žardinjera, ograda, šank):

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

32,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

26,00 dinara

- zona 3, 4, 5, 6 (ostala područja grada)

21,00 dinara

- područje Kostolca

26,00 dinara

- područje seoskih naselja

21,00 dinara

2. Za postavljanje aparata za točenje sladoleda, kokica, krofnica i sl. taksa se utvrđuje dnevno po m2:

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

47,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

42,00 dinara

- zona 3, 4, 5, 6 (ostala područja grada)

37,00 dinara

- Kostolac

42,00 dinara

- seoska naselja

37,00 dinara

3. Za pokretne tezge, stolove i sl. na kojima se izlaže i prodaje roba, dnevno po m2:

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

47,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

42,00 dinara

- zona 3, 4, 5, 6 (ostala područja grada)

37,00 dinara

- Kostolac

42,00 dinara

- seoska naselja

37,00 dinara

4. Za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u vreme održavanja sajmova, kulturnih i drugih javnih priredbi, rešenje donosi Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Požarevca, a taksa se utvrđuje dnevno po m2 u iznosu od 500,00 dinara bez obzira na zonu.

5. Za korišćenje površina javne namene za promotivne akcije dnevno po m2 1.000,00 dinara.

6. Za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u vreme održavanja sedmojulskog vašara, novogodišnjih, božićnih, osmomartovskih i uskršnjih praznika, na lokacijama i po uslovima koje utvrđuje Gradsko veće grada Požarevca, taksa se utvrđuje dnevno po m2 u iznosu od 500,00 dinara bez obzira na zonu.

NAPOMENA

1. Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za zauzimanje javne površine radi prodaje knjiga, štampe i drugih sl. publikacija, kao i proizvoda umetničkih zanata i domaće radinosti.

2. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na račun 840-741531843-77

3. Rešenje o korišćenju površine javne namene i obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Požarevca.

Tarifni broj 4.

Za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, utvrđuje se godišnja taksa i to:

1) za teretna vozila

dinara

- za kamione do 2 t nosivosti

1.570

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti

2.100

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti

3.670

- za kamione preko 12 t nosivosti

5.240

2) za teretne i radne prikolice (za putničke automobile)

520

3) za putnička vozila

 

- do 1.150 cm3

520

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.050

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.570

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.100

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.150

- preko 3.000 cm3

5.240

4) za motocikle

 

- do 125 cm3

420

- preko 125 cm3 do 250 cm3

630

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.050

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.260

- preko 1.200 cm3

1.570

5) za autobuse i kombi buseve po registrovanom sedištu

50

6) za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta

 

- 1 t nosivosti

420

- od 1 t do 5 t nosivosti

730

- od 5 t do 10 t nosivosti

1.000

- od 10 t do 12 t nosivosti

1.360

- nosivosti preko 12 t

2.100

7) za vučna vozila (tegljače)

 

- čija je snaga motora do 66 kilovata

1.570

- čija je snaga motora od 66 - 96 kilovata

2.100

- čija je snaga motora od 96 - 132 kilovata

2.620

- čija je snaga motora od 132 - 177 kilovata

3.150

- čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.200

8) za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela.

1.050

NAPOMENA

1. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju vlasnici ratni vojni invalidi od 1-4 kategorije i invalidi rada prve kategorije.

2. Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se na vozila sa specijalnom namenom: sanitetska, vatrogasna, komunalna, vozila policije, vojske i slično.

3. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se pri registraciji vozila, na račun broj 840-714513843-04.

Tarifni broj 5.

Za držanje sredstava za igru - zabavne igre (bilijar, pikado, fliperi, elektronske video igre, sega-aparati, zabavne igre na računarima, simulatori, video automati, i dr. slične igre) taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu po jednom sredstvu za igru:

 

dinara

1. zona 1 (centralno gradsko jezgro)

42,00

2. zona 2 (šire centralno jezgro)

37,00

3. zona 3,4,5,6 (ostala područja grada)

32,00

4. Kostolac

37,00

5. područje seoskih naselja

32,00

NAPOMENA

1. Taksu po ovom tarifnom broju plaća držalac sredstava za igru.

2. Sredstvima za igru, odnosno zabavnim igrama smatraju se naprave kojima se ne može ostvariti dobitak u novcu, pravima, stvarima ili uslugama.

3. Takseni obveznik je dužan da prijavi aparate nadležnom organu u prijavi koja treba da sadrži:

- naziv držaoca aparata za igru;

- adresa mesta držanja aparata;

- datum početka obavljanja delatnosti;

- za pravna lica i preduzetnike PIB, tekući račun i tačnu adresu sedišta;

- za fizička lica, prebivalište, JMBG

- prijava treba da sadrži i vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i druge potrebne podatke.

4. Rešenja po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Požarevca. Taksa se plaća na račun broj 840-714572846-29 srazmerno vremenu korišćenja do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 6.

Za zauzimanje javnih površina građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanjem skela, zaštitnih ograda i građevinskih mašina) za montažne i privremene objekte koji služe za potrebe gradilišta utvrđuje se taksa dnevno po 1 m2 zauzete površine:

 

dinara

1. zona 1 (centralno gradsko jezgro)

32,00

2. zona 2 (šire centralno jezgro)

27,00

3. zona 3, 4, 5, 6 (ostala područja grada)

22,00

4. Kostolac

27,00

5. područje seoskih naselja

22,00

NAPOMENA

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja rešenja za zauzimanje prostora srazmerno vremenu korišćenja. Organ nadležan za izdavanje rešenje, ne može izdati rešenje za zauzimanje javne površine, dok prethodno korisnik ne izvrši uplatu po ovom tarifnom broju.

2. Taksa se plaća na račun broj 840-741535843-08.

3. Rešenja po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave Grada Požarevca.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima utvrđuje se taksa srazmerno vremenu korišćenja i to:

 

1. JEDNOKRATNO PARKIRANJE

 

zona

 

 

I

Započeti čas parkiranja za putničke automobile

41,00 dinara

II

Započeti čas parkiranja za putničke automobile

27,00 dinara

 

2. POVLAŠĆENO PARKIRANJE

 

zona

 

 

I i II

Povlašćena parking karta za 1 mesec parkiranja za fizička lica-stanare

680,00 dinara

I

Povlašćena parking karta za 1 mesec parkiranja za pravna lica i preduzetnike

2.333,00 dinara

II

Povlašćena parking karta za 1 mesec parkiranja za pravna lica i preduzetnike

2.056,00 dinara

 

3. PRETPLATNE KARTE

 

zona

 

 

I

Pretplatna karta za 1 mesec parkiranja

3.248,00 dinara

II

Pretplatna karta za 1 mesec parkiranja

2.333,00 dinara

 

4. REZERVISANA PARKING MESTA

 

zona

 

 

I

Rezervisano parking mesto za 1 mesec parkiranja

10.398,00 dinara

II

Rezervisano parking mesto za 1 mesec parkiranja

7.798,00 dinara

 

5. UNIVERZALNA KARTA ZA PARKIRANJE ZA SVE ZONE BEZ OGRANIČENJA

 

I i II

Univerzalna parking karta za 1 mesec parkiranja

4.549,00 dinara

 

6. POSEBNA PARKIRALIŠTA (ZATVORENI PARKINZI)

 

 

Započeti čas parkiranja za putničke automobile na zatvorenim parkinzima

50,00 dinara

 

Naknada za izgubljenu parking kartu na posebnim parkiralištima

405,00 dinara

 

Naknada za lom i oštećenja prepreka na ulazu u posebno parkiralište

2.045,00 dinara

 

Mesečni zakup parking mesta za parkiranje vozila na zatvorenim parkinzima

3.441,00 dinara

 

7. DOPLATNA KARTA

 

zona

 

 

I i II

Doplatna karta za korisnike koji postupaju suprotno odredbama Odluke o javnim parkiralištima

994,00 dinara

8. Za korišćenje posebno obeleženog mesta za parkiranje jednog vozila određenog korisnika, van javnog parkirališta taksa iznosi i to dnevno:

 

- za putničko vozilo i vozilo do 2 t nosivosti

115,00 dinara

 

- za teretna vozila i autobuse

265,00 dinara

9. Za korišćenje posebno obeleženog mesta za zaustavljanje vozila određenih korisnika i to dnevno:

 

- obeležena mesta na taksi stanici po auto taksi vozilu

55,00 dinara

 

- obeležena mesta na stajalištima za privatne autoprevoznike

55,00 dinara

 

- za teretna vozila nosivosti do 2 t radi utovara i istovara robe, za jedno obeleženo mesto

105,00 dinara

 

- za teretna vozila nosivosti preko 2 t i autobuse osim javnog gradskog saobraćaja, za jedno mesto

160,00 dinara

10. Za korišćenje posebno obeleženog prostora za početnu obuku vozača (poligon) utvrđuje se taksa

105,00 dinara

11. Za zaustavljanje vozila na javnim saobraćajnim površinama mimo utvrđenog režima saobraćaja (na osnovu posebnog odobrenja) plaća se dnevno:

 

- putnička i teretna vozila do 2 t

120,00 dinara

 

- teretna vozila preko 2 t i autobuse

260,00 dinara

12. Za zaustavljanje teretnih vozila u centralnoj zoni radi snabdevanja po osnovu posebne dozvole u skladu sa sa odredbama rešenja o režimu saobraćaja i vozila kojima se vrši snabdevanje, utvrđuje se taksa dnevno:

 

- za putničko vozilo

55,00 dinara

 

- za teretno vozilo od 2 do 5 t

110,00 dinara

 

- za teretno vozilo preko 5 t

210,00 dinara

13. Za zaustavljanje građevinskih mašina i vozila na osnovu posebnog odobrenja na javnim saobraćajnim površinama, utvrđuje se taksa dnevno i to:

 

- građevinske mašine

550,00 dinara

14. Za izmenu režima saobraćaja kojom se utvrđuje zabrana saobraćaja angažovanjem teretnih vozila i građevinskih mašina zbog izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije građevinskog objekta dnevno i to:

 

- u ulicama u kojima se utvrđuje zabrana saobraćaja na kolovozu u prvoj i drugoj zoni

5.300,00 dinara

 

- u ostalim ulicama

3.150,00 dinara

NAPOMENA

1. Taksu iz tačaka 1. do 9. ovog tarifnog broja plaća korisnik obeležene javne površine. Korisnikom se u smislu ove tačke od 1. do 3. smatra vozač.

2. Na području grada Požarevca mesta na kojima se za parkiranje i zaustavljanje motornih vozila i njihovih prikolica naplaćuje taksa iz ovog tarifnog broja, određuje organ nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca.

3. Taksu za parkiranje vozila ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60 ili više procenata, ako im služi za ličnu upotrebu.

4. Taksu iz tačaka 1. do 7. ovog tarifnog broja naplaćuje preduzeće osnovano za obavljanje delatnosti održavanja parkirališta. Odnos između Grada Požarevca i Javnog komunalnog preduzeće "Parking servis" Požarevac osnovanog za obavljanje delatnosti održavanja parkirališta i uslova korišćenja parkinga na teritoriji Grada Požarevca, reguliše se posebnim ugovorom.

5. Taksu iz tačaka od 8. do 14. ovog tarifnog broja naplaćuje Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Požarevca, prilikom izdavanja rešenja.

6. Taksa iz tačaka 8, 9, 10 ovog tarifnog broja plaća se unapred najmanje u kvartalnom periodu, osim za korišćenje taksi stajališta gde se taksa naplaćuje godišnje prilikom produženja dozvole za rad.

7. Taksa iz tačke 10, 11, 12 obračunava se za vremenski period korišćenja duži od jednog dana i plaća se unapred za period, najduže do kraja tekuće godine.

8. Taksa iz tačaka 8, 9, 10. ovog tarifnog broja ne plaća se za vozila Vojske Srbije, vozila zdravstvenih i socijalnih ustanova, domaćih humanitarnih organizacija, za vozila koja invalidi koriste za svoje potrebe, za vozila diplomatskih predstavništva i za vozila državnih organa i organizacija, organa i organizacija autonomije i lokalne samouprave.

9. Taksa iz tačaka 11. i 12. ne plaća se ni za vozila komunalnih preduzeća kojima se obavlja komunalna delatnost.

10. Nalepnica za snabdevanje sadrži slovo "S" i podatke o godini za koju se izdaje. Nalepnicu izdaje nadležni organ za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca, na zahtev pravnog ili fizičkog lica koje obavlja delatnost prevoza. Nalepnice se izdaju za kalendarsku godinu. Nalepnica mora biti zalepljena na vozačko staklo sa unutrašnje strane u donjem desnom uglu.

11. Taksa po ovom Tarifnom broju uplaćuje se na račun broj 840-741532843-84.

Tarifni broj 8

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili objekte privremenog korišćenja, utvrđuje se taksa po m2 i to dnevno od 35,00 dinara.

NAPOMENA

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja rešenja za zauzimanje prostora srazmerno vremenu korišćenja. Rešenje po ovom tarifnom broju izdaje Odeljenje za imovinsko - pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave Grada Požarevca.

2. Ova taksa se plaćana račun broj 840-741533843-91.

Član 11

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 13/12).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca", a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.