ODLUKA
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 18/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu naknadu za prvorođeno dete, porodicu u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke i regresiranje cene boravka trećeg i svakog narednog deteta u Predškolskoj ustanovi "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

II NOVČANA NAKNADA ZA PRVOROĐENO DETE

Član 2

Pravo na novčanu naknadu za prvorođeno dete ostvaruje majka koja ima prebivalište na teritoriji grada Požarevca više od šest meseci pre rođenja deteta i koja je ostvarila pravo na roditeljski dodatak.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove odluke može ostvariti i otac deteta, pod uslovom da majka deteta nije živa, da je na izdržavanju kazne zatvora ili je lišena roditeljskog prava u korist oca.

Uz zahtev za priznavanje prava, iz ove odluke, otac deteta podnosi i potrebne dokaze iz člana 10. ove odluke.

Član 4

Zahtev za novčanu naknadu ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Član 5

Pravo na novčanu naknadu za prvorođeno dete, ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva i sledećih dokaza:

1) zahteva koji se pribavlja od Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: Odeljenje), sa uputstvom o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti u postupku ostvarivanja prava;

2) rešenja o ostvarenom pravu na roditeljski dodatak majke za prvorođeno dete;

3) fotokopije važeće lične karte i prijave prebivališta za majku;

4) potpisane izjave o prebivalištu koja je sastavni deo zahteva.

Član 6

Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovog prava je šest meseci od dana rođenja deteta.

III NOVČANA NAKNADA PORODICI I KOJOJ SE RODE BLIZANCI, TROJKE ILI ČETVORKE

Član 7

Pravo na novčanu naknadu porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke u skladu sa ovom odlukom, ostvaruje majka, pod uslovom:

1) da su deca živorođena;

2) da je u jednom porođaju rođeno dvoje ili više dece;

3) da je državljanin Republike Srbije;

4) da ima prebivalište na teritoriji grada Požarevca duže od šest meseci pre rođenja dece;

5) da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Član 8

Pravo na novčanu naknadu može se ostvariti podnošenjem zahteva Odeljenju.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu naknadu, u skladu sa ovom odlukom i to:

1) izvodi iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili overene fotokopije);

2) uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od šest meseci;

3) fotokopija važeće lične karte;

4) fotokopija overene zdravstvene knjižice;

5) prijave prebivališta za decu;

6) potpisane izjave o prebivalištu koja je sastavni deo zahteva i

7) zahtev koji se pribavlja od nadležne službe Odeljenja, sa uputstvom o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti u postupku ostvarivanja prava.

Umesto dokaza iz stava 2. po tačkama od 1-5, podnosilac zahteva može podneti rešenje o ostvarenom pravu na roditeljski dodatak za decu navedenu u zahtevu.

Član 9

U slučaju da majka nije živa, da je napustila decu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o deci, pravo iz ove odluke umesto majke može ostvariti otac dece, ukoliko ispunjava uslove utvrđene članom 7. ove odluke.

Član 10

Kad otac dece, u skladu sa ovom odlukom ostvaruje pravo na novčanu naknadu, uz zahtev za priznavanje prava, pored dokaza iz člana 8. ove odluke, podnosi jedan od sledećih dokaza:

1) izvod iz matične knjige umrlih za majku;

2) uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila decu;

3) odluka nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava;

4) potvrdu nadležne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zatvora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci;

5) izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci.

Član 11

Zahtev za novčanu naknadu ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Član 12

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnosi se najkasnije do navršenih 6 meseci života dece.

IV REGRESIRANJE BORAVKA TREĆEG I SVAKOG NAREDNOG DETETA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 13

Pravo na naknadu troškova u iznosu od 50% od cene koštanja boravka trećeg i svakog narednog deteta u Predškolskoj ustanovi imaju roditelji sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca i ugovorom zaključenim sa Predškolskom ustanovom o prijemu deteta.

Član 14

Za priznavanje prava na refundaciju cene boravka trećeg i svakog narednog deteta uz zahtev za ostvarivanje prava podnosilac prilaže fotokopiju:

1) izvoda iz matične knjige rođenih za svu svoju decu;

2) ugovora o prijemu deteta u Predškolsku ustanovu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Rešenje u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz ove odluke donosi Gradska uprava grada Požarevca - Odeljenje.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 16

Gradsko veće grada Požarevca utvrđuje svojom odlukom visinu novčane naknade za prvorođeno dete za svaku budžetsku godinu.

Naknada, porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke, u skladu sa ovom odlukom isplaćuje se jednokratno, za svako dete, u visini novčane naknade za prvorođeno dete.

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o novčanoj naknadi za prvorođeno dete u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 12/10, 8/11 i 13/12), Odluka o ostvarivanju prava na novčanu naknadu porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/11, 8/11 i 13/12) i Odluka o regresiranju boravka trećeg i svakog narednog deteta u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečiji vrtić "Ljubica Vrebalov" Požarevac u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 12/10, 8/11 i 13/12).

Član 18

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".