PRAVILNIK
O FINANSIRANJU, RADU I USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA USLUGU NARODNE KUHINJE NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 18/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje način rada i finansiranja narodne kuhinje i utvrđuju se uslovi i postupak za ostvarivanje prava na korišćenje usluge narodne kuhinje na teritoriji grada Požarevca.

Član 2

Narodna kuhinja kao poseban oblik socijalne zaštite o čijem obezbeđenju se stara grad, je ustanovljena u cilju socijalne zaštite i socijalne sigurnosti najugroženijih građana grada Požarevca koji se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Požarevca i podrazumeva pravo na jedan besplatan topli obrok dnevno šest dana u sedmici osim nedeljom.

Član 3

Pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje imaju lica koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Požarevca iz kategorije:

- samohrana staračka domaćinstva bez prihoda;

- lica nesposobna za rad;

- porodica gde su oba roditelja ostala bez zaposlenja i izvora prihoda;

- duševno obolela lica i lica ometena u psihofizičkom razvoju;

- druga lica za koje stručna služba Centra za socijalni rad oceni da spadaju u kategoriju socijalno najugroženijih građana grada Požarevca.

Član 4

Pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje iz člana 3. ove Odluke imaju pojedinci, odnosno porodice pod uslovom da:

1. nemaju prihode, ili imaju prihode manje od iznosa nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca, odnosno porodicu u prethodnom mesecu u odnosu na mesec u kom se utvrđuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na uslugu narodne kuhinje ili ako je korisnik najniže penzije;

2. ako osim stambenog prostora koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice i okućnice od 0.5 ha, nema drugih nepokretnosti;

3. pojedinac ili član porodice ne poseduje pokretnu imovinu čijim korišćenjem ili otuđenjem, bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, može obezbediti sredstva u iznosu većem od iznosa utvrđenog u stavu 1. ovog člana.

Član 5

Pravo na usluge narodne kuhinje ne može ostvariti pojedinac ili član porodice:

- koji je zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju;

- koji je sposoban za rad, a odbio je ponuđeno zaposlenje, radno angažovanje na privremenim, povremenim i sezonskim poslovima;

- kome je radni odnos prestao njegovom voljom, njegovom saglasnošću ili krivicom, s tim da od prestanka radnog odnosa nije proteklo dve godine, ili da po prestanku radnog odnosa nije nastupila nesposobnost za rad.

Član 6

Porodicom se u smislu ostvarivanja prava na usluge narodne kuhinje smatraju bračni i vanbračni drugovi, deca (bračna, vanbračna, usvojena i uzeta na izdržavanje) i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 7

Nesposobni za rad u pogledu ostvarivanja prava na uslugu narodne kuhinje su:

1. žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina života;

2. deca do navršene 15 godine života i deca koja su na redovnom školovanju u srednjoj školi do kraja roka propisanog za to školovanje;

3. lice potpuno nesposobno za rad, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Potpuna nesposobnost za rad se dokazuje nalazom i mišljenjem veštaka, komisije penzijskog i invalidskog osiguranja ili rešenjem donetim u postupku priznavanja prava iz penzijskog i socijalnog osiguranja.

Član 8

O ostvarivanju prava na usluge narodne kuhinje u prvostepenom postupku odlučuje rešenjem Centar za socijalni rad po službenoj dužnosti sa liste evidentiranih lica Centra za socijalni rad ili po osnovu zahteva stranke.

Član 9

Centar za socijalni rad će rešavajući u prvom stepenu primenjivati odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o socijalnoj zaštiti, Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Požarevca i ovog Pravilnika, koristeći metode stručnog rada i tumačenja navedenih propisa.

Rešenje o priznanju prava na korišćenje usluge narodne kuhinje se utvrđuje na vremenski period do kog su opredeljena sredstva za finansiranje ove usluge, odnosno u skladu sa usaglašenim planom aktivnosti narodne kuhinje za kalendarsku godinu između Centra za socijalni rad, gradske organizacije Crvenog krsta Požarevca i Gradskog veća grada Požarevca.

Član 10

Centar za socijalni rad Požarevca će korisnicima kojima je rešenjem priznato pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje, pored rešenja izdavati i potvrdu o stečenom pravu, na osnovu koje će se korisnik u gradskoj Organizaciji Crvenog krsta identifikovati kao korisnik usluge narodne kuhinje.

Gradska Organizacija Crvenog krsta Požarevca će tokom trajanja prava na usluge narodne kuhinje, pratiti realizaciju i ukazivaće Centru za socijalni rad na eventualne promene činjeničnog stanja.

Na osnovu rešenja i potvrda o stečenom pravu Crveni krst Požarevca će formirati mesečne spiskove i dostavljati nadležnoj službi Gradske uprave Požarevca.

Član 11

Protiv rešenja Centra za socijalni rad o priznavanju prava na korišćenje usluga narodne kuhinje može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca, kao drugostepenom organu u roku od 15 dana od dana uručenja rešenja.

Član 12

Pripremu, raspodelu i distribuciju toplih obroka narodne kuhinje vršiće gradska organizacija Crvenog krsta Požarevca na osnovu kućnog reda narodne kuhinje u distributivnim centrima koji su oformljeni za tu namenu.

Nabavka namirnica za pripremu obroka u narodnoj kuhinji vršiće se u postupku javne nabavke.

Za lica u naseljenim mestima Grada kojima se priznaje pravo na korišćenje usluge narodne kuhinje, obezbediće se lanč paketi u skladu sa mesečnim potrebama određenih vrsta namirnica za pripremu toplog obroka a dinamika raspodele utvrdiće se usaglašenim planom aktivnosti Grada, Centra za socijalni rad i Organizacije Crvenog krsta u Požarevcu.

Pakovanje lanč paketa vrši Crveni krst a distribuciju u naseljenim mestima vrše mesne zajednice uz pomoć Crvenog krsta Požarevac.

Postupak javne nabavke namirnica za lanč pakete i javne nabavke iz stava 2. ovog člana sprovodi Organizacija Crvenog krsta u Požarevcu.

Član 13

Pojedinac ili porodica kojima se rešenjem prizna pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje dužni su:

1. da u slučaju promene mesta boravka, imovnog i ekonomskog stanja ili zaposlenja, obaveste nadležnu službu Centra za socijalni rad Požarevca u roku od 15 dana, od dana kada je promena nastupila;

2. da se pridržavaju kućnog reda rada narodne kuhinje i

3. da se legitimišu prilikom preuzimanja obroka.

Član 14

U slučaju da pojedinac grubo prekrši pravila propisana članom 13. ove Odluke ili zloupotrebi priznato mu pravo na korišćenje usluge narodne kuhinje (nenamensko korišćenje ili prodaja obroka, ustupanje priznatog prava trećem licu, neredovno preuzimanje obroka...) nadležna služba Centra za socijalni rad Požarevca mu rešenjem može oduzeti priznato pravo i rešenjem isto pravo dodeliti drugom pojedincu sa liste čekanja.

Član 15

Sredstva za finansiranje rada narodne kuhinje se obezbeđuju iz budžeta grada Požarevca kao osnovnog načina finansiranja rada narodne kuhinje kao i iz drugih alternativnih izvora (donacije, pokloni...).

Broj obroka i vremenski period u kojima će se deliti, određivaće se za svaku budžetsku godinu u zavisnosti od raspoloživih sredstava, a najkraće za šest zimskih meseci.

Član 16

Odnosi između Organizacije Crvenog krsta Požarevca i grada Požarevca u pogledu međusobnih prava, obaveza i finansiranja regulisaće se posebnim ugovorom.

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o finansiranju, radu i uslovima za ostvarivanje prava na uslugu Narodne kuhinje na teritoriji grada Požarevca

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 18/2013)

Član 2

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku grada Požarevca.