ODLUKA

O GRADSKOM VODOVODU I KANALIZACIJI

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2010, 8/2012 i 11/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti prečišćavanja i distribucije vode, prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, kao i uslovi za korišćenje komunalnih proizvoda i komunalnih usluga na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Obavljanje komunalne delatnosti iz člana 1. ove Odluke na teritoriji grada Kruševca vrši Javno komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju "Vodovod - Kruševac" (u daljem tekstu: "Vodovod - Kruševac").

Član 3

Pojmovi i izrazi upotrebljeni u ovoj Odluci imaju sledeće značenje:

"Prečišćavanje i distribucija vode" jeste sakupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje vode i isporuka vode korisnicima za piće i druge potrebe, vodovodnom mrežom do mernog instrumenta korisnika.

"Prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda" jeste sakupljanje i uklanjanje otpadnih, atmosferskih i površinskih voda sa javnih površina kanalizacijom, odvodnim kanalima, drenažom ili na drugi način, njihovo prečišćavanje i ispuštanje iz mreže, održavanje kanalizacione mreže, kanala, slivnika i drugih objekata, za uklanjanje voda, kao i sakupljanje iskorišćenih voda od priključka korisnika na uličnu mrežu i odvođenje kanalizacionom mrežom, prečišćavanje i ispuštanje iz mreže u prijemnik (recipijent).

"Gradski vodovod" jeste komunalni sistem za snabdevanje vodom za piće na teritoriji Grada Kruševca, koji ima uređeno i zaštićeno izvorište, postrojenje za prečišćavanje i preradu sirove vode, gradsku vodovodnu mrežu sa pratećim objektima, uređajima i postrojenjima i priključke na gradsku vodovodnu mrežu.

"Gradska vodovodna mreža" jeste mreža cevovoda sa pratećim objektima za snabdevanje vodom na području grada Kruševca.

"Seoski vodovod" jeste sistem komunalnih objekata izvan sistema gradskog vodovoda putem kog se vrši sakupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje i isporuka vode u određenim seoskim ili drugim izdvojenim naseljima i služi isključivo potrebama stanovništva i drugim objektima u tim naseljima.

"Ulična vodovodna mreža" jeste deo gradske vodovodne mreže za snabdevanje vodom u pojedinoj ulici na koju se neposredno vodovodnim priključkom priključuju korisnici.

"Priključak na gradsku vodovodnu mrežu" jeste cevovod pitke vode od spoja na uličnoj vodovodnoj mreži do glavnog vodomera smeštenog u građevini ili izvan nje, uključujući i vodomer.

"Vodomerno sklonište" jeste prostor za smeštaj jednog ili više glavnih ili pomoćnih vodomera sa pripadajućom armaturom (šaht, okno) na parceli ili prostorija unutar objekta.

"Unutrašnja vodovodna instalacija" jesu vodovi i uređaji korisnika iza glavnog vodomera koji su spojeni na gradski vodovod, uključujući i vodomerno sklonište.

"Merno mesto" jeste mesto na kome se meri količina isporučene komunalne usluge.

"Vodomer" jeste odgovarajući standardizovani merni uređaj koji se postavlja na merno mesto koji očitava "Vodovod - Kruševac", redovno ga održava i baždari.

"Glavni vodomer" jeste svaki vodomer koji se nalazi u vodomernom skloništu neposredno na završetku spojnog voda priključka. Može biti za jednu zasebnu celinu ili ceo objekat.

"Pomoćni vodomer" jeste sekundarni vodomer za zasebnu celinu ugrađen u unutrašnju vodovodnu instalaciju objekta prema uslovima "Vodovoda-Kruševac".

"Gradska kanalizacija" jeste komunalni sistem na teritoriji grada Kruševca koji obuhvata celokupnu kanalizacionu mrežu, postrojenja, instalacije i objekte koji služe za sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih i atmosferskih voda.

"Gradska kanalizaciona mreža" jeste deo gradske kanalizacije koju čine podzemni i nadzemni cevovod, objekti, uređaji i oprema, za odvođenje i prečišćavanje otpadnih, i atmosferskih voda na području grada Kruševca.

"Lokalna kanalizacija" jeste sistem komunalnih objekata izvan gradske kanalizacije, putem kog se vrši odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u određenim seoskim ili drugim izdvojenim naseljima i služi isključivo potrebama stanovništva i drugim objektima u tim naseljima.

"Ulična kanalizaciona mreža" jeste deo gradske kanalizacione mreže na koju se neposredno kanalizacionim priključkom priključuju korisnici.

"Priključak na gradsku kanalizacionu mrežu" jeste cevovod od spoja na uličnoj kanalizacionoj mreži do priključnog šahta.

"Priključni kanalizacioni šaht" jeste zadnji šaht unutrašnje kanalizacione mreže iz koga se korisnik priključuje na gradsku kanalizacionu mrežu i na kome se obavlja uzorkovanje otpadnih voda.

"Unutrašnja kanalizaciona instalacija" jesu vodovi i uređaji korisnika za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda u gradsku kanalizaciju, koji počinju od mesta priliva otpadnih voda, a završava se na mestu priključenja.

"Kanalizacija separatnog tipa" jeste kanalizacioni sistem u kome postoji posebna kanalizacija za odvođenje otpadnih voda i posebna kanalizacija za odvođenje atmosferskih voda.

"Korisnik" u smislu ove Odluke jeste svako pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik poslovnog ili stambenog objekta, poslovne ili stambene jedinice koja je priključena na gradski vodovod i kanalizaciju u skladu sa odredbama Odluke, ili lice na koje je vlasnik pravnim poslom preneo korisnički status i o tome obavestio Vodovod Kruševac.

"Neovlašćena potrošnja" jeste korišćenje gradskog vodovoda ili gradske kanalizacije na način koji nije u skladu sa odredbama ove Odluke.

"Cena vode" jeste visina novčane naknade po 1 m3 isporučene vode, koju plaćaju korisnici, a koju utvrđuje "Vodovod - Kruševac" uz saglasnost osnivača.

"Cena usluge za odvođenje otpadnih voda" jeste visina novčane naknade po 1 m3 otpadne vode, koju plaćaju korisnici, a koju utvrđuje "Vodovod-Kruševac" uz saglasnost osnivača.

"Naknada za isporučeni komunalni proizvod (vodu za piće) i komunalnu uslugu (odvođenje otpadnih voda)" jeste visina novčane obaveze korisnika prema "Vodovodu - Kruševac", koja se utvrđuje na osnovu cene 1 m3 isporučene vode i količine isporučene vode.

Član 4

"Vodovod - Kruševac" predlaže donošenje godišnjih i srednjeročnih planova razvoja i rekonstrukcije gradskog vodovodnog i kanalizacionog sistema, na osnovu prostornih i urbanističkih planova grada Kruševca, zavisno od finansijskih mogućnosti za zadovoljavanje povećanih potreba potrošnje vode i usluga preduzeća.

II KORIŠĆENJE, UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE GRADSKOG VODOVODA I GRADSKE KANALIZACIJE

Član 5

Gradski vodovod u smislu ove Odluke obuhvata:

- cevovod sirove vode od akumulacije do postrojenja za prečišćavanje;

- postrojenja za prečišćavanje;

- cevovod finalne vode od postrojenja do glavnog rezervoara;

- razvodnu mrežu grada Kruševca sa crpnim stanicama i rezervoarima;

- glavne vodovodne i razvodne mreže seoskih naselja sa crpnim stanicama i rezervoarima;

- priključke na gradsku vodovodnu mrežu do vodomera, uključujući i vodomer i

- postrojenje Čitluk i arterske bunare kao izvorišta u vanrednim prilikama.

Član 6

"Vodovod-Kruševac" snabdeva grad vodom iz gradskog vodovoda, održava gradski vodovod i gradsku kanalizaciju, rekonstruiše i proširuje navedene mreže i stara se o povećanju njihovog kapaciteta u skladu sa Programom razvoja grada Kruševca.

Sredstva za vršenje komunalnih delatnosti - prečišćavanje i distribucija vode i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda "Vodovod - Kruševac" obezbeđuje iz cene komunalnih usluga, dela naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 7

"Vodovod - Kruševac" je dužan da svim korisnicima isporučuje dovoljnu količinu higijenski ispravne vode.

Da bi "Vodovod - Kruševac" mogao da snabdeva korisnika dovoljnom količinom vode, i efikasno odvodi otpadne vode dužan je da:

- neprekidno održava u ispravnom stanju vodovodne uređaje i mrežu;

- se stara o proširenju kapaciteta;

- primenjuje propisane tehničke uslove;

- trajno čuva kompletnu tehničku dokumentaciju o stvarno izvedenom stanju gradskog vodovoda i gradske kanalizacije;

- daje tehničke uslove za priključenje na gradsku vodovodnu i gradsku kanalizacionu mrežu;

- izvodi vodovodni i kanalizacioni priključak;

- rekonstruiše dotrajale delove obe mreže;

- proširuje gradsku vodovodnu i gradsku kanalizacionu mrežu;

- stalno kontroliše higijensku ispravnost vode za piće;

- kontroliše količine i kvalitet otpadne vode.

Član 8

Gradski vodovod i gradska kanalizacija grade se, koriste i održavaju u skladu sa propisima, standardima i tehničkim normativima koji se odnose na tu vrstu objekata kao i propisima kojima su utvrđeni uslovi u pogledu zaštite životne sredine i svojim radom ne smeju ugrožavati bezbednost ljudi, objekata i imovine.

Područja izvorišta vode i vodozahvata su pod posebnom zaštitom.

Član 9

"Vodovod - Kruševac" je odgovoran za pravilnu primenu propisa o tehničkim merama kojima se postiže propisani kvalitet vode za piće.

Voda iz gradskog vodovoda mora odgovarati propisima za pijaću vodu.

Kontrolu kvaliteta i ocenu kvaliteta vode za piće daju ovlašćene zdravstvene organizacije o trošku "Vodovoda - Kruševac".

Član 10

Izgradnja gradskog vodovoda i gradske kanalizacije vrši se na način i pod uslovima utvrđenim propisima kojima se uređuje izgradnja objekata, a prema uslovima i saglasnosti koje određuje i daje "Vodovod - Kruševac".

Priključenje novoizgrađenog dela gradskog vodovoda na postojeći vrši se pod sledećim uslovima:

- da je vodovodni objekat urađen po odobrenoj tehničkoj dokumentaciji;

- da je izvršena primopredaja vodovodnog objekta (urađen komisijski protokol o primopredaji sa dostavljenom potrebnom dokumentacijom) i dobijena dozvola za upotrebu;

- da je vodovodni objekat, ukoliko je u zoni gradilišta od koga bi mogao biti ugrožen, posebno zaštićen;

- da je vodovodni objekat u funkcionalnom i ispravnom stanju;

- da su svi vodovodni priključci na gradsku vodovodnu mrežu vezani u skladu sa tehničkim uslovima utvrđenim i odobrenim od strane "Vodovod-Kruševac".

Priključenje postojeće lokalne vodovodne mreže koja nije bila sastavni deo gradskog vodovoda vrši se preko novoizgrađenog vodovoda ili dela vodovoda pod sledećim uslovima:

- da je vodovodni objekat izgrađen saglasno Programu razvoja grada Kruševca i Programom poslovanja "Vodovoda - Kruševac";

- da je lokalna vodovodna mreža usaglašena sa gradskim vodovodom;

- da je lokalna vodovodna mreža koja se pripaja gradskom vodovodu urađena po uslovima i zahtevima "Vodovoda - Kruševac";

- da je izvršena primopredaja objekata saglasno odredbama ove Odluke.

Član 11

Ako u izgradnji gradskog vodovoda učestvuju korisnici vode ulaganjem finansijskih sredstava, prava i obaveze tih korisnika i "Vodovoda - Kruševac" uređuju se ugovorom, kojim se uređuje naročito: uslovi i način izgradnje gradskog vodovoda, troškovi i način obezbeđenja sredstava za tu izgradnju, kao i prava po osnovu njihovog učešća u finansiranju izgradnje gradskog vodovoda u skladu sa posebnim propisima.

Ukoliko je investitor objekata gradskog vodovoda drugo pravno ili fizičko lice, "Vodovod - Kruševac" preuzima objekat gradskog vodovoda kao svoje osnovno sredstvo, o čemu "Vodovod - Kruševac" i investitor zaključuju ugovor kojim se pored ostalog uređuju i prava investitora po osnovu ulaganja.

Član 12

Iznad, ispod i pored objekata gradskog vodovoda ne mogu se graditi drugi objekti, instalacije i uređaji osim u posebnim slučajevima i pod posebnim uslovima sa kojima se saglasi "Vodovod - Kruševac". Rastojanje objekata gradskog vodovoda od drugog objekta ili drugih instalacija mora biti toliko da se, prilikom otkopavanja vodovodne cevi, odnosno radova na objektu ili drugim instalacijama, ne ugroze objekti gradskog vodovoda i obrnuto.

Ukoliko su rastojanja između instalacija nedovoljna, prilikom izgradnje treba primeniti zaštitne tunele, zaštitne cevi, a sva ukrštanja instalacija u tom slučaju moraju biti izgrađena kao trajna.

Sanitarno rastojanje objekta gradskog vodovoda od drugih objekata određuje "Vodovod - Kruševac" saglasno posebnim propisima.

Vodomerno sklonište mora biti uvek pristupačno za intervenciju i održavanje, kao i za očitavanje vodomera i nije dozvoljeno ostavljanje stvari, parkiranje vozila i slično iznad vodomernog skloništa.

Poklopci šahtova sa ramovima, izgrađeni na saobraćajnicama, ne smeju se oštećivati i njihova niveleta mora biti usklađena sa niveletom kolovoza da ne bi trpeli nedozvoljene dinamičke udare od vozila.

Izgradnja novih komunalnih instalacija i drugih objekata, kao i sanacija i rekonstrukcija postojećih u blizini gradskog vodovoda ne sme da ugrozi postojeće i buduće objekte gradskog vodovoda. Investitor i izvođač radova dužni su da obezbede posebne mere zaštite gradskog vodovoda pod uslovima koje utvrđuje "Vodovod - Kruševac".

Član 13

Gradski vodovod koji prolazi kroz gradilišta mora biti posebno zaštićen od oštećenja i nepravilnog korišćenja.

Gradski vodovod koji prolazi kroz lokacije fabrika i drugih industrijskih objekata, kliničko-bolničkih centara i drugih površina sa posebnom namenom, mora biti posebno zaštićen od oštećenja, zatrpavanja, nepravilnog korišćenja i mora biti u svakom trenutku pristupačan za održavanje.

II - 1. NAČIN I USLOVI PRIKLJUČENJA NA GRADSKU VODOVODNU I KANALIZACIONU MREŽU

Član 14

Svaki objekat, odnosno unutrašnja vodovodna i kanalizaciona instalacija objekta koji se nalazi u ulici ili graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena ulična vodovodna i kanalizaciona mreža mora se priključiti na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu u skladu sa tehničkim uslovima koje određuje i daje "Vodovod - Kruševac".

Izuzetno od stava 1. ovog člana na uličnu vodovodnu mrežu može se priključiti i objekat u ulici u kojoj nije izgrađena kanalizaciona mreža, ako su ispunjeni uslovi za odvođenje otpadnih voda (izgradnja septičke jame) uz saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Član 15

Uređaje i objekte za obezbeđenje pritiska (hidrofor, regulator pritiska i dr.) korisnik ugrađuje isključivo prema tehničkim uslovima i uz saglasnost koje određuje i daje "Vodovod - Kruševac".

Uređaji i objekti iz stava 1. ovog člana su deo unutrašnjih vodovodnih instalacija korisnika i održavaju ih korisnici.

Član 16

Svaka izgrađena građevinska parcela po pravilu mora da ima poseban priključak na gradsku vodovodnu mrežu.

Ako je na građevinskoj parceli izgrađeno više nezavisnih objekata ili objekat koji ima više nezavisnih jedinica (lamela), ulaza i slično koji čine samostalnu tehničku i funkcionalnu celinu, priključenje na gradsku vodovodnu mrežu vrši se preko jednog priključka na gradsku vodovodnu mrežu, s tim da se u vodomernom skloništu za svaku jedinicu koja čini samostalnu tehničku i funkcionalnu celinu postavlja poseban vodomer.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, "Vodovod - Kruševac" može dozvoliti više priključaka na gradsku vodovodnu mrežu na jednoj građevinskoj parceli pod uslovom da to ne ugrožava ispravno funkcionisanje gradskog vodovoda i pod uslovom da "Vodovod - Kruševac" utvrdi da su ti priključci neophodni radi nesmetanog snabdevanja vodom korisnika ili urednog merenja potrošnje vode.

Član 17

Vodomerno sklonište se postavlja unutar građevinske parcele neposredno iza regulacione linije.

Kada se građevinska i regulaciona linija poklapaju vodomerno sklonište se postavlja u podrumu ili na trotoaru ispred objekta ili nezavisne jedinice, prema uslovima koje utvrđuje "Vodovod - Kruševac" tako da prolaz cevi kroz zid mora biti trajan i zaštićen od sleganja objekta.

Član 18

Priključci na gradsku vodovodnu mrežu u poslovnim i stambeno - poslovnim objektima izvode se na sledeći način:

- priključci poslovnih i stambeno - poslovnih objekata u prizemlju izvode se tako što će svi vodomeri biti smešteni u vodomernom skloništu ispred zasebnih jedinica;

- ukoliko na parceli nema dovoljno prostora za izgradnju odgovarajućeg vodomernog skloništa za smeštaj glavnih vodomera, vodomeri se mogu smestiti u podrumu objekta koji se priključuje;

- za poslovne prostore u objektima koji imaju jedan ili više spratova glavni vodomer se postavlja u vodomerno sklonište ispred objekta, a pomoćni vodomer za svaku zasebnu jedinicu u zajedničkom hodniku, u odgovarajuću kasetu (ormarić).

Glavni vodomer se registruje na adresu poslovnog ili stambeno - poslovnog objekta.

Član 18a

Novoprojektovani objekti - zgrade sa više stanova (višeporodične stambene zgrade), stambeno-poslovni i poslovni objekti sa više zasebnih funkcionalnih celina moraju da imaju projektovane nezavisne instalacije za sanitarnu i hidrantsku mrežu. Ukoliko objekat ima više ulaza (stambenih celina) mora imati projektovane odvojene hidrantske mreže za svaku stambenu celinu.

Za novoprojektovane stambene objekte za višeporodično stanovanje (stambene zgrade), kao i stambeno-poslovne objekte neophodno je da svaki stan ima zaseban vodomer i da svaka funkcionalno odvojena celina (poslovni prostor, lokali i sl.), ima zaseban vodomer.

Odredbe iz stava 1. i 2. ovog člana obavezujuće su i za novoprojektovane nadogradnje nad postojećim objektima.

Projektnim rešenjem reguliše se postavljanje vodomera, tako da može da se vrši nesmetano očitavanje vodomera i potrošnje na njima na jedan od sledećih načina:

- Smeštanjem svih vodomera za stanove i poslovni prostor u posebnu prostoriju, u okviru objekta koji se priključuje na mestu pogodnom za očitavanje, ili

- Smeštanjem vodomera za svaki stan i i poslovni prostor u posebne ormariće na svakoj etaži u hodnicima, zajedničkim prostorijama i sl., pri čemu položaj ormarića mora biti pristupačan i mora se omogućiti normalno očitavanje. Dimenzije, materijal i oprema ormarića biće propisana posebnim pravilnikom, koji donosi "Vodovod - Kruševac".

Vodomeri ne smeju biti postavljeni unutar stanova, poslovnog prostora i garaža.

Novoprojektovani objekti iz stava 1. na gradsku vodovodnu mrežu povezuju se preko centralnog vodomera za stambeni objekat, a iza centralnog vodomera montiraju se individualni vodomeri za stanove i poslovni prostor.

Individualni vodomer meri potrošnju vode jednog korisnika, pri čemu je korisnik dužan da plaća i deo potrošnje vode sa centralnog vodomera, odnosno razliku između pročitanog stanja sa centralnog vodomera i srazmernog dela utrošene količine vode preko svih individualnih vodomera.

Periodični pregled individualnog vodomera vrši se u rokovima propisanim Zakonom o mernim jedinicama i merilima i drugim podzakonskim aktima, iz sredstava "Vodovod-Kruševac".

Popravku individualnih vodomera, za vreme važenja žiga i nakon toga vrši "Vodovod - Kruševac", po prijavi korisnika i iz sredstava korisnika, pri čemu je "Vodovod - Kruševac" dužan da obezbedi pregled individualnog vodomera po izvršenoj popravci.

Održavanje unutrašnjih vodovodnih instalacija od centralnog vodomera do individualnog vodomera je u nadležnosti korisnika.

Član 19

Položaj prostorija u objektu mora osigurati zaštitu ugrađenih vodomera i armature od oštećenja i smrzavanja.

Prostorija za smeštaj glavnih vodomera u podrumu objekta mora biti namenjena isključivo za vodomere i u njoj ne sme biti drugih sadržaja. Prostorija mora biti zatvorena čvrstim zidovima. Nije dopušteno prostoriju za smeštaj glavnih vodomera locirati dalje u dubinu objekta, niti voditi spojni vod kroz objekat. Prostorija za smeštaj glavnih vodomera u podrumu objekta mora imati podnu rešetku za odvod vode i pod izveden u padu prema njoj.

Prostorija za smeštaj glavnih vodomera mora biti pristupačna službenim licima "Vodovoda - Kruševac".

Član 20

Očitavanje potrošnje vode, za svaku zasebnu celinu u starom ili novom stambeno - poslovnom objektu, zahteva da svaka zasebna celina ispunjava određene uslove i izvrši tehničku pripremu unutrašnje instalacije prema tehničkim uslovima koje utvrđuje "Vodovod - Kruševac".

Član 21

Vodomer svake zasebne celine u objektu mora zadovoljavati standarde propisane Zakonom o mernim jedinicama i mernim uređajima i mora imati mogućnost daljinskog očitavanja.

Član 22

Montaža vodomera za svaku zasebnu celinu u starom ili novom objektu mora biti izvršena u skladu sa tehničkim uslovima koje utvrđuje "Vodovod - Kruševac".

Član 23

Priključci na gradsku vodovodnu mrežu mogu biti trajni, privremeni i priključci na određeno vreme.

Član 24

Trajni priključak na gradsku vodovodnu mrežu mora imati svaki objekat izgrađen sa namenom za trajnu upotrebu. "Vodovod - Kruševac" evidentira priključak na gradsku vodovodnu mrežu kao trajni.

Privremeni priključak na gradsku vodovodnu mrežu daje se za građevinske parcele na kojima nisu izgrađeni objekti ili su izgrađeni privremeni, odnosno pomoćni objekti i slično. Daje se i radi izgradnje, odnosno rekonstrukcije objekata, izgradnje i uređenja novih zelenih površina, za organizovanje i održavanje sportskih, kulturnih, zabavnih, rekreativnih i drugih manifestacija i potreba. Privremeni priključak na gradsku vodovodnu mrežu može se odobriti i u drugim slučajevima privremenog snabdevanja vodom, kao i u slučajevima utvrđenim zakonom i drugim propisima.

Član 25

Objekti izgrađeni bez odobrenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma ne mogu se priključiti na gradsku vodovodnu mrežu.

Izuzetno, objekti izgrađeni bez odobrenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma, a koji se nalaze u postupku legalizacije mogu se priključiti na gradsku vodovodnu mrežu na određeno vreme.

Investitor, po okončanom postupku legalizacije, dostavlja "Vodovodu - Kruševac" rešenje kojim se izdaje odobrenje za izgrađeni objekat.

Ukoliko se zahtev za legalizaciju odbije, odnosno odbaci, po okončanom postupku legalizacije, organ uprave nadležan za poslove urbanizma dostavlja rešenje "Vodovodu - Kruševac".

Član 26

Korisnik se priključuje na gradsku vodovodnu i gradsku kanalizacionu mrežu na osnovu rešenja o odobrenju priključka koje na pisani zahtev korisnika donosi "Vodovod - Kruševac".

Rešenjem iz prethodnog stava "Vodovod - Kruševac" određuje karakter priključka (trajni ili privremeni, ili priključak na određeno vreme) i određuje tehničke i druge uslove priključenja.

Član 27

Zahtev za izdavanje tehničkih uslova i rešenja za priključak na gradsku vodovodnu i gradsku kanalizacionu mrežu podnosi investitor, odnosno vlasnik objekta za koji se vrši priključenje.

Član 28

Uslove, odnosno tehničke podatke, kao i posebne uslove i saglasnosti za projektovanje, gradnju i prijem vodovodnog priključka u skladu sa tehničkim normativima, određuje i daje "Vodovod - Kruševac".

Pri izgradnji ili rekonstrukciji objekta ili zasebnih jedinica, "Vodovod - Kruševac" je dužan da uslove iz stava 1. ovog člana određuje u skladu sa propisima o uslovima i tehničkim normativima za projektovanje objekata i zasebnih jedinica koji se odnose na instalacije vodovoda i kanalizacije.

Uslovi za priključenje na gradsku vodovodnu mrežu sadrže:

- mesto i način priključenja;

- prečnik i kvalitet priključne cevi;

- tip i kapacitet mernog instrumenta;

- položaj, dimenzije i način obrade vodomernog šahta radi zaštite od vodopropustljivosti istog;

- tip poklopca na vodomernom skloništu;

- zabranu povezivanja instalacija koje se snabdevaju vodom iz drugih izvora sa instalacijom preko koje se koristi voda iz gradskog vodovoda;

- obavezu korisnika da poveže unutrašnju kanalizacionu instalaciju voda sa gradskom kanalizacijom, odnosno septičkom jamom;

Uslovi za priključenje na kanalizacionu mrežu sadrže:

- mesto, način i kotu priključenja;

- prečnik i kvalitet priključne cevi;

- položaj, dimenzije i način obrade prvog priključnog (dvorišnog) šahta radi zaštite od vodopropustljivosti poklopca šahta;

- tip poklopca na priključnom šahtu.

Član 29

Saglasnosti i uslove za priključenje trajnog priključka na gradsku vodovodnu mrežu, "Vodovod - Kruševac" daje investitoru u pisanom obliku.

Investitor je dužan da, projekat priključka na gradsku vodovodnu mrežu, izradi prema dobijenim uslovima.

"Vodovod - Kruševac" daje pisanu saglasnost investitoru o usaglašenosti projekta iz stava 2. ovog člana sa izdatim tehničkim podacima i uslovima u roku do 30 dana od prijema zahteva.

Izdati uslovi iz stava 1. ovog člana važe dve godine od dana izdavanja i ako se u tom periodu ne uradi projekat priključka, moraju se tražiti novi uslovi.

Član 30

Uz zahtev za priključenje korisnik je dužan da priloži:

- građevinsku dozvolu;

- kopiju plana katastarske parcele sa ucrtanim objektima;

- tehničku dokumentaciju unutrašnje instalacije, prema već izdatim uslovima;

- dokaz o pravu svojine, odnosno zemljišta na kome se gradi objekat;

- odgovarajući dokument kojim dokazuje da je izmirio obaveze finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture i stekao pravo za odobrenje priključka;

- po potrebi, na zahtev "Vodovoda - Kruševac", i druge dokaze.

Član 31

Na osnovu priloženih dokaza iz člana 30. ove Odluke, "Vodovod - Kruševac" donosi Rešenje o odobrenju priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, u roku od 30 dana od dana podnošenja kompletne dokumentacije.

Nakon donošenja rešenja o odobrenju priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, pribavljenog odobrenja za raskopavanje i izvršene uplate naknade na ime troškova priključenja, "Vodovod - Kruševac" je dužan da u roku do 30 dana izvrši priključenje unutrašnje instalacije na gradsku vodovodnu mrežu.

Član 32

Montažne radove na priključku na gradsku vodovodnu mrežu, vrši "Vodovod - Kruševac" na zahtev investitora. Investitor je dužan da uz zahtev priloži odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

"Vodovod - Kruševac" dužan je da montažne radove na priključku na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu izvrši najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva iz stava 1. ovog člana pod uslovom da su svi potrebni radovi izvedeni.

Sve troškove priključka na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu snosi investitor.

Član 33

Investitor objekata je dužan da prijavi početak i završetak gradnje objekta "Vodovodu - Kruševac".

Za vreme trajanja gradnje za utrošenu vodu i uslugu kanalizacije obračunava se cena za pravna lica.

Po dostavljanju dokumentacije da je gradnja završena i potpunog izmirenja računa za utrošenu vodu u toku gradnje i korišćenje kanalizacije "Vodovod - Kruševac" će na zahtev investitora uspostaviti pretplatnički odnos sa korisnicima.

Investitor je dužan da dostavi spisak vlasnika, odnosno korisnika stanova ili poslovnog prostora, kao i upotrebnu dozvolu za izgrađeni objekat i dokaz da je izvršena primopredaja objekta (kupoprodajni ugovor).

Član 34

Priključak na gradsku vodovodnu mrežu postavlja se tako što se unutrašnja vodovodna instalacija priključuje na uličnu vodovodnu mrežu neposredno preko građevinske parcele na kojoj je objekat postavljen.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko ne postoji tehnička mogućnost da se objekat na uličnu vodovodnu mrežu priključi neposredno preko građevinske parcele na kojoj je objekat izgrađen, unutrašnja vodovodna instalacija objekta može se priključiti na uličnu vodovodnu mrežu i preko susedne građevinske parcele, uz pisanu saglasnost vlasnika odnosno nosioca prava korišćenja na građevinskoj parceli, preko koje se ovo priključenje vrši, datu na obrascu "Vodovoda - Kruševac".

Postavljanje priključaka preko tuđeg zemljišta, ukoliko nema saglasnosti vlasnika tog zemljišta, može se izvesti samo po postupku koji je predviđen zakonskim propisima.

Priključak postavljen preko tuđeg zemljišta u smislu stava 2. ovog člana može se ukloniti kada se postavljanjem ulične vodovodne mreže, omogući neposredno spajanje unutrašnjih instalacija sa vodovodnom mrežom ukoliko za to ima interesa.

Uklanjanje priključaka u smislu prethodnog stava mora se izvršiti u roku od 30 dana, po donošenju rešenja "Vodovoda - Kruševac".

Član 35

Priključak koji prolazi kroz prostore koji nisu pristupačni za održavanje (pruge, železnica, objekat, potporni zid i dr.), mora se postaviti po kapacitetu i funkcionalnosti, pod posebnim tehničkim uslovima koje daje "Vodovod - Kruševac".

Član 36

Na građevinskim parcelama, gde su srušeni objekti, čije su unutrašnje vodovodne instalacije bile vezane za gradski vodovod, pre vršenja pripremnih radova za izradu temelja novog objekta, investitor objekta dužan je da obezbedi propisanu demontažu spoja.

Ukoliko se pri vršenju pripremnih radova na građevinskim parcelama uoči, evidentira priključak koji nije stručno demontiran, investitor je u obavezi da o tome odmah obavesti "Vodovod - Kruševac".

Investitor koji svojim radnjama ugrozi ili onemogući pravilno funkcionisanje gradskog vodovoda dužan je da odmah o tome obavesti "Vodovod - Kruševac". Uspostavljanje pravilnog funkcionisanja gradskog vodovoda pada na teret investitora radova, koji je u toku izvođenja radova svojim radnjama onemogućio pravilno funkcionisanje gradskog vodovoda.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da odmah, po prijemu obaveštenja iz stava 3. ovog člana, uspostavi funkcionalno stanje vodovoda.

Član 37

Nelegalno izvedeni priključci pre stupanja na snagu ove Odluke mogu se legalizovati uz sledeće uslove:

- da je priključak izveden prema tehničkim uslovima, a na osnovu izveštaja stručne komisije "Vodovoda - Kruševac";

- da je organ uprave nadležan za poslove urbanizma, po dobijanju izveštaja stručne komisije "Vodovoda - Kruševac", odredio uslove za legalizaciju takvih priključaka.

Uz zahtev za legalizaciju priključka vlasnik, odnosno korisnik dužan je da dostavi:

- kopiju plana katastarske parcele sa ucrtanim objektom koji je nelegalno priključen;

- potvrdu od strane "Vodovoda - Kruševac" o izmirenju duga za utrošenu vodu u celosti;

- potvrdu o izmirenim obavezama i finansiranju izgradnje dela gradskog vodovoda.

Korisnik bespravno izgrađenog priključka ima obavezu da potpiše ugovor kojim se regulišu obaveze nastale izgradnjom priključka bez prethodno pribavljenog odobrenja u cilju legalizacije tako izgrađenog priključka.

Član 38

U uslovima kada ne postoji gradska vodovodna ili kanalizaciona mreža, a postoji mogućnost zajedničkog finansiranja dogradnje dela mreže od strane zainteresovanih korisnika, dograđena mreže mora da zadovolji potrebe svih učesnika u finansiranju, kao i potrebe potencijalno novih korisnika.

"Vodovod - Kruševac" je ovlašćen da bez saglasnosti korisnika, koji su učestvovali u finansiranju dogradnje dela mreže, priključi i potencijalno nove korisnike.

Novi korisnici su dužni da snose srazmeran deo troškova za priključenje na delu mreže iz stava 1. ovog člana, prema važećem cenovniku "Vodovoda - Kruševac" za određenu vrstu priključka.

Posebnim aktom "Vodovod - Kruševac" će u potpunosti preuzeti na održavanje i upravljanje dograđeni deo mreže.

Član 39

Zabranjeno je izvođenje fizičke veze gradske vodovodne mreže i mreže sa drugog izvorišta vode.

Ako se utvrdi fizička veza gradske vodovodne mreže sa mrežom drugog izvorišta korisnika, "Vodovod - Kruševac" je dužan da korisnika upozori pisanim putem da otkloni nedostatke, tj. izvrši razdvajanje ovih mreža. Ukoliko u ostavljenom roku korisnik to ne učini, "Vodovod - Kruševac" je u obavezi da sa pratećom dokumentacijom obavesti organ uprave nadležan za inspekcijske poslove radi donošenja rešenja o privremenom isključenju sa gradske vodovodne mreže.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da postupi, po rešenju organa uprave nadležnog za inspekcijske poslove, u što kraćem roku.

Troškove isključenja sa gradske vodovodne mreže i ponovnog priključenja na istu snosi korisnik.

Član 40

Zabranjeno je neovlašćeno izvođenje priključaka na vodovodnu mrežu ili izvođenje bilo kakvih radova na razvodnoj mreži vodovoda i na priključcima do mesta koje održava "Vodovod - Kruševac".

Ukoliko je priključenje na vodovodnu mrežu izvršeno bez odobrenja "Vodovoda - Kruševac", organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove doneće rešenje o zabrani korišćenja vodovodne mreže, kojim se nalaže "Vodovodu - Kruševac" da takvog korisnika isključi sa mreže.

Troškovi isključenja utvrđuju se prema cenovniku "Vodovoda - Kruševac" i padaju na teret korisnika koji se bespravno priključio. Korisnik čiji je objekat isključen sa vodovodne mreže zbog bespravnog priključenja stiče pravo na ponovno priključenje objekta vodovodne mreže kada ispuni uslove propisane članom 37. ove Odluke i uplati obračunati iznos troškova.

Član 41

Zabranjeno je spajanje unutrašnjih vodovodnih instalacija objekta na jednoj građevinskoj parceli sa unutrašnjom vodovodnom instalacijom objekta na drugoj građevinskoj parceli.

II - 2. PRAVA I OBAVEZE "VODOVODA - KRUŠEVAC" I KORISNIKA USLUGA

Član 42

Održavanje gradskog vodovoda do vodomera, zaključno sa vodomerom vrši "Vodovod - Kruševac".

"Vodovod - Kruševac" se stara o redovnom održavanju i ispravnosti vodomera pod uslovima utvrđenim Zakonom o mernim jedinicama i merilima.

Član 43

"Vodovod - Kruševac" ima pravo, radi baždarenja vodomera, da izvrši zamenu drugim odgovarajućim uz prethodno obaveštenje korisnika.

"Vodovod - Kruševac" može da i u odsustvu obaveštenog korisnika izvrši zamenu vodomera radi baždarenja uz ostavljanje potvrde o izvršenoj zameni.

Član 44

Troškovi otklanjanja kvarova na gradskoj vodovodnoj mreži prouzrokovani od strane izvođača radova, padaju na teret investitora, odnosno izvođača radova.

Član 45

"Vodovod - Kruševac" može vršiti pregled i kontrolu unutrašnjih vodovodnih instalacija kada oceni da neispravnost unutrašnjih vodovodnih instalacija utiče na uredno snabdevanje korisnika, a korisnik je dužan da mu to omogući.

Član 46

"Vodovod - Kruševac" je dužan da u slučaju prekida u snabdevanju vodom, zbog izvođenja radova na objektima ili na gradskoj vodovodnoj mreži, obavesti korisnike putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način i to najkasnije tri dana pre otpočinjanja radova.

U slučaju iznenadnog kvara na objektima ili na gradskoj vodovodnoj mreži "Vodovod - Kruševac" može i bez prethodnog obaveštenja da iz snabdevanja vodom isključi sve ili pojedine korisnike, s tim što je dužan da korisnike obavesti čim se za to steknu uslovi.

Član 47

Korisnik je dužan da o svakom kvaru na priključku, odmah po uočavanju kvara, obavesti "Vodovod - Kruševac", i to neposredno, pisanim putem, telefonom ili na drugi način.

Otklanjanje kvarova na priključcima vrši se odmah, a ukoliko ima više prijavljenih kvarova u isto vreme, otklanjanje kvarova se vrši po prioritetu koji odredi "Vodovod - Kruševac".

Otklanjanje kvarova mora se vršiti bez prekida u vremenu koje najmanje remeti redovno snabdevanje ostalih korisnika.

Član 48

"Vodovod - Kruševac" je dužan da organizuje dežurstva za održavanje gradskog vodovoda u toku 24 časa.

U slučaju većih kvarova u vreme noćnog pasivnog dežurstva organizovaće se ekipa za otklanjanje takvih kvarova. Ukoliko se radi o većim tehničkim kvarovima može se isključiti deo mreže do početka rada prve smene. Otklanjanje takvih kvarova predstavlja prioritetne poslove prve smene.

Izuzetno, kod većih kvarova na gradskom vodovodu, ukoliko njihovo otklanjanje traje duže od 12 sati, "Vodovod - Kruševac" je obavezan da korisnicima obezbedi vodu za piće putem cisterni.

Član 49

Raskopavanje i povraćaj javnih površina u prvobitno stanje može vršiti samo "Vodovod - Kruševac" i to na osnovu posebnog odobrenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma.

Izuzetno, raskopavanje u hitnim slučajevima može vršiti "Vodovod - Kruševac", bez odobrenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma, uz obavezu da pisanim putem obavesti, pre početka radova ili istog dana po saznanju, organ uprave nadležan za inspekcijske poslove i istovremeno pokrene postupak za izdavanje odobrenja za raskopavanje javne površine.

Član 50

"Vodovod - Kruševac" je u obavezi da, nakon završetka radova na gradskoj vodovodnoj ili kanalizacionoj mreži ili izradi priključaka, raskopane javne površine vrati u prvobitno stanje, pod sledećim uslovima:

1. Ukoliko je površina asfaltirana, po zatrpavanju šljunkom novo asfaltiranje izvršiće nadležno preduzeće za održavanje puteva o trošku "Vodovoda - Kruševac".

2. Ukoliko je površina betonska, po zatrpavanju šljunkom novo betoniranje izvršiće se o trošku "Vodovoda - Kruševac".

3. Ukoliko je površina neuređena (makadamska ili zemljana) izvršiće se zatrpavanje šljunkom o trošku "Vodovoda - Kruševac".

4. Pri raskopavanju javne zelene površine, potrebno je da "Vodovod - Kruševac" izvrši povraćaj u prvobitno stanje raskopane javne površine preko JKP "Kruševac", Kruševac.

Član 51

Ugovor o povraćaju raskopanih javnih površina u prvobitno stanje "Vodovod - Kruševac" zaključiće sa nadležnim preduzećem za održavanje puteva u kome će se definisati prijava radova na asfaltiranju, rok asfaltiranja i način plaćanja.

Ugovor o povraćaju raskopanih javnih zelenih površina u prvobitno stanje "Vodovod - Kruševac" zaključiće sa JKP "Kruševac", Kruševac.

Član 52

Radi obezbeđivanja uslova za korišćenje i održavanje objekata i uređenja koji služe za snabdevanje vodom "Vodovod - Kruševac" ima obavezu da preduzme potrebne mere za zaštitu tih objekata prilikom njihovog korišćenja i održavanja.

Član 53

Korisnik je dužan da gradski vodovod i kanalizaciju koristi u skladu sa ovom Odlukom prema tehničkim i drugim uslovima koje mu odredi "Vodovod - Kruševac".

Član 54

Korisnik je odgovoran za nestanak i oštećenje vodomera.

Nestanak, oštećenje i druge smetnje na vodomeru korisnik je dužan da prijavi "Vodovodu - Kruševac" u roku od 3 dana od dana utvrđenih smetnji, nestanka ili oštećenja.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da odmah po prijemu obaveštenja, a najkasnije u roku od 3 dana dovede vodomer u ispravno stanje ili ugradi novi, a sve na teret korisnika.

Član 55

Vlasnik odnosno korisnik nepokretnosti koja se nalazi ispod, iznad ili pored objekata gradskog vodovoda i gradske kanalizacije ne može da obavlja radove koji bi mogli da ometaju pružanje komunalnih usluga, izuzev uz saglasnost "Vodovoda - Kruševac".

Član 56

Korisnik je obavezan da:

- izvede i održava unutrašnju instalaciju u skladu sa uslovima i odredbama ove Odluke;

- racionalno koristi vodu i sprečava rasipanje vode iz gradskog vodovoda;

- omogući pristup do vodomera;

- održava vodomerno sklonište, tako da ono bude čisto i suvo, a vodomer zaštićen od mraza, toplote, dodira sa podzemnom i površinskom vodom kao i od mehaničkog oštećenja;

- prijavi kvar na priključku ili vodomeru u roku od 3 dana po uočavanju kvara;

- onemogući povratak vode iz unutrašnjih instalacija u mrežu gradskog vodovoda.

Član 57

Zabranjeno je:

- graditi objekte, nasipe i saditi zasade nad magistralnim cevovodom i gradskom vodovodnom mrežom;

- uzimati vodu pre vodomera;

- dozvoliti uzimanje vode drugom korisniku pre vodomera;

- vršiti zatvaranje instalacija usled čega drugi legalni korisnici ostaju bez mogućnosti korišćenja vode.

Član 58

Zabranjeno je neovlašćeno korišćenje vode.

Pod neovlašćenim korišćenjem vode podrazumeva se:

- korišćenje vode samovlasnim priključenjem unutrašnjih instalacija na gradsku vodovodnu mrežu;

- korišćenje vode bez vodomera;

- korišćenje vode preko vodomera koji je oštećen od strane korisnika ili je samovoljno zamenjen postavljanjem neodgovarajućeg vodomera.

Član 59

Neovlašćeno korišćenje vode, "Vodovod - Kruševac" prijaviće organu uprave nadležnom za inspekcije poslove uz odgovarajuću dokumentaciju (zapisnik, fotografija i dr.), a komunalni inspektor svojim rešenjem naložiće "Vodovodu - Kruševac" da isključi tako priključenog korisnika.

"Vodovod - Kruševac" će izvršiti naplatu neovlašćeno utrošene vode prema stanju na vodomeru, a kod priključka bez vodomera ili oštećenog vodomera prema prosečnoj potrošnji za iste ili slične korisnike za period od godinu dana.

Na ustanovljenu količinu iz prethodnog stava biće primenjena trostruko uvećana važeća cena za određenu kategoriju korisnika.

Član 60

"Vodovod - Kruševac" može obustaviti isporuku vode korisnicima u sledećim slučajevima:

a) Trajno

1. Kada korisnik vode u pisanoj formi otkaže potrošnju vode.

b) Privremeno

1. Usled popravki, smetnji i kvarova na mestima na instalaciji korisnika ili gradskoj vodovodnoj mreži;

2. Ako stanje instalacije korisnika ugrožava kvalitet vode u gradskoj vodovodnoj mreži;

3. Ako raniji korisnik odjavi korišćenje, a novi korisnik se nije prijavio;

4. Ako korisnik gradi objekte ili sadi zasade iznad gradske vodovodne mreže;

5. Ako korisnik uzima vodu pre vodomera;

6. Ako korisnik dozvoli uzimanje vode drugom korisniku sa priključka ili pre vodomera, bez odobrenja i saglasnosti "Vodovoda - Kruševac";

7. Ako korisnik vrši zatvaranje instalacija usled čega drugi korisnici ostaju bez mogućnosti korišćenja vode;

8. Ako korisnik ne izvrši otklanjanje kvara na unutrašnjoj vodovodnoj instalaciji po nalogu "Vodovoda - Kruševac";

9. Ako je vodomerno sklonište zagađeno;

10. Ako je vodomerno sklonište zatrpano ili nepristupačno, a korisnik i pored pisane opomene nije ništa preduzeo da se stanje promeni;

11. Ako korisnik krši propise o načinu potrošnje vode za vreme ograničenja potrošnje vode;

12. Ako korisnik ne plati dva uzastopna računa za potrošnju vode u roku propisanom ovom Odlukom, a ni po dobijanju opomene za plaćanje računa;

13. Ako korisnik odbije da primi račun i upozorenje;

14. Ako korisnik namerno pokvari vodomer;

15. Ako korisnik bez saglasnosti "Vodovoda - Kruševac" promeni stanje mernog instrumenta.

O obustavi snabdevanja vode "Vodovod - Kruševac" donosi rešenje.

Nakon otklanjanja uzroka zbog kojih je obustavljena isporuka nastaviće se sa daljom isporukom vode, a najkasnije u roku od 3 dana.

Korisnik snosi troškove zatvaranja i otvaranja dela gradske vodovodne mreže, i troškove otklanjanja uzroka ako je do toga došlo na njegov zahtev ili neovlašćenim radnjama korisnika.

II - 3. KORIŠĆENJE I ODRŽAVANJE KANALIZACIONE MREŽE

Član 61

Kanalizacija je separatnog tipa, odnosno posebna je za odvođenje otpadnih voda, a posebna za odvođenje površinskih i atmosferskih voda.

a) Kanalizacija za odvođenje otpadnih voda

Član 62

Unutrašnja kanalizaciona instalacija spaja se sa gradskom kanalizacijom preko priključka na gradsku kanalizacionu mrežu.

Član 63

Objekat koji se spaja sa gradskom kanalizacijom mora imati poseban priključak na gradsku kanalizacionu mrežu.

Izuzetno, kada to situacija na terenu nalaže može se izvesti i zajednički priključak uz uzajamnu saglasnost korisnika u pisanoj formi.

Član 64

Radi zaštite objekata od povratnog dejstva otpadnih voda, izazvanih usporima uličnih kanala, položaj sanitarnih objekata (slivnika, nužnika, revizionih otvora i sl.) ne može biti ispod kote nivelete ulice.

Izuzetno se može odobriti priključenje objekata čiji su sanitarni uređaji ispod kote nivelete ulice ukoliko su projektovani i ugrađeni zaštitni uređaji. Zaštitni uređaj ugrađuje korisnik i isti je sastavni deo unutrašnje kanalizacione instalacije.

U slučaju da dođe do štete na objektu korisnika, zbog neispravnosti uređaja iz st. 2. ovog člana, troškove otklanjanja nastale štete snosi korisnik koji je tražio ovakvu vrstu priključka.

Član 65

Odredbe ove Odluke koje regulišu postupke izgradnje i priključivanja na gradsku vodovodnu mrežu, odnose se i na postupak izgradnje i priključivanja na gradsku kanalizacionu mrežu.

Član 66

Za priključak na gradsku kanalizacionu mrežu i korišćenje gradske kanalizacije korisnici plaćaju naknadu po cenovniku koju utvrdi "Vodovod - Kruševac" uz saglasnost osnivača.

Član 67

"Vodovod - Kruševac" je dužan da obezbedi redovno održavanje i korišćenja gradske kanalizacije, a naročito:

- da drži u ispravnom stanju kanalizacione uređaje i objekte gradske kanalizacije do priključka na gradsku kanalizacionu mrežu;

- da priključak na gradsku kanalizacionu mrežu održava po zahtevu i o trošku korisnika. a na osnovu usvojenog cenovnika usluga;

- da kontroliše sastav otpadnih voda u cilju zaštite kanalizacionog sistema, objekata, uređaja, radnika koji rade na sistemu i čovekove radne i životne sredine.

Član 68

Korisnici su dužni da održavaju u ispravnom stanju unutrašnju kanalizacionu instalaciju i priključni šaht.

Član 69

Kanalizacioni objekti za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, moraju se održavati na način propisan ovom Odlukom kao i po važećim građevinskim, tehničkim i drugim propisima.

Član 70

Unutrašnje kanalizacione instalacije objekata u ulici u kojoj je izgrađena gradska kanalizaciona mreža, moraju se priključiti na gradsku kanalizaciju u roku od 6 meseci od puštanja u rad novoizgrađene kanalizacije.

Izuzetno, za objekte koji se ne mogu gravitaciono priključiti na novoizgrađenu mrežu, "Vodovod - Kruševac" daje posebne tehničke uslove za priključenje istih.

Za nepostupanje po odredbama iz stava 1. i 2. ovog člana organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove naložiće rešenjem priključenje objekta na gradsku kanalizacionu mrežu.

Ukoliko se ne postupi po rešenju iz stava 3. ovog člana, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove će doneti rešenje o privremenoj obustavi isporučene vode korisniku.

Po izvršenom priključenju unutrašnje kanalizacione instalacije na gradsku kanalizaciju, korisnici su dužni da o svom trošku izvrše čišćenje i zatrpavanje septičkih jama i sengrupa.

Član 71

"Vodovod - Kruševac" ima pravo na naknadu srazmernog dela troškova, od budućih korisnika, ukoliko finansira izgradnju priključka prilikom izgradnje ulične kanalizacione mreže u novoizgrađenim ulicama.

Član 72

Priključak na gradsku kanalizacionu mrežu odobriće se tek nakon izmirenja svih postojećih obaveza prema "Vodovodu - Kruševac".

b) Kanalizacija za odvođenje površinskih i atmosferskih voda

Član 73

Pod atmosferskom kanalizacijom podrazumeva se sakupljanje i odvođenje atmosferskih i površinskih voda.

Član 74

Atmosfersku kanalizaciju čine:

- ulična mreža;

- primarni i sekundarni kolektori (cevni i otvoreni);

- slivnici sa taložnicima i

- ispust u prijemnik - recipijent.

Član 75

Tehničke uslove za priključenje na atmosfersku kanalizaciju daje "Vodovod - Kruševac".

Član 76

Priključenje korisnika na atmosfersku kanalizaciju izvodi "Vodovod - Kruševac".

Rok priključenja je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Investitor je dužan da uz zahtev dostavi odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

Član 77

Održavanje atmosferske kanalizacije vrši se prema godišnjem programu koji donosi "Vodovod - Kruševac" do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu i sadrži vrstu, obim i dinamiku radova, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Saglasnost na program iz prethodnog stava ovog člana daje Gradsko veće grada Kruševca.

Član 78

Zabranjeno je:

- samovoljna izgradnja ulične kanalizacione mreže i priključaka na gradsku kanalizacionu mrežu;

- odvođenje otpadnih voda preko unutrašnje kanalizacione instalacije susednog objekta;

- ispuštanje atmosferskih i dreniranih voda u kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda;

- ispuštanje otpadnih voda u atmosfersku kanalizaciju;

- ispuštanje ili ubacivanje, u gradsku kanalizaciju, otpadnih materija ili predmeta koji mogu oštetiti kanalizacione instalacije i uređaje, a naročito: kiseline, soli, alkalije, benzin, ulje i druge razarajuće zapaljive materije koje mogu ugroziti sigurnost kanalizacije, materije koje razvijaju otrovne ili eksplozivne pojave koje mogu oštetiti ili ugroziti funkcionisanje kanalizacione mreže, uzročnike zaraznih i parazitskih bolesti i materije zaražene takvim uzročnicima, čvrste otpatke i materije (đubre, pepeo, pesak i dr.) koji mogu oštetiti ili ugroziti pravilno funkcionisanje gradske kanalizacione mreže i sve drugo što je propisano posebnim Pravilnikom koji donosi "Vodovod - Kruševac" u skladu sa Zakonom.

Član 79

Ako korisnici nepravilnom upotrebom unutrašnje kanalizacione instalacije prouzrokuju zapušenje, kvar ili nanesu štetu, "Vodovod - Kruševac" će izvršiti sanaciju na račun korisnika priključka na gradsku kanalizacionu mrežu.

Ukoliko se izvođenjem radova ili bilo čime izazove zapušenje gradske kanalizacije ili njena havarija, "Vodovod-Kruševac" će na račun prouzrokovača zapušenja ili havarije izvršiti sanaciju gradske kanalizacije, a po rešenju organa uprave nadležnog za inspekcijske poslove.

Član 80

Korisnik objekta je dužan da omogući ovlašćenim radnicima "Vodovoda - Kruševac" da vrše kontrolu ispravnosti unutrašnje kanalizacione instalacije i priključka na gradsku kanalizacionu mrežu.

III KORIŠĆENJE VODE U JAVNE SVRHE

Član 81

Pod korišćenjem vode u javne svrhe u smislu ove Odluke, podrazumeva se korišćenje vode za gašenje požara, pranje i polivanje ulica, zalivanje javnih zelenih površina, gradske česme, fontane, održavanje i izgradnju saobraćajnica.

Uslovi korišćenja i način plaćanja vode utrošene u javne svrhe, osim za gašenje požara, uređuju se ugovorom koji "Vodovod - Kruševac" zaključuje sa odgovarajućim pravnim ili fizičkim licem.

Član 82

Vatrogasna služba ima pravo da za potrebe gašenja požara koristi vodu preko svih hidranata i u svako vreme.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da vatrogasnoj službi dostavi spisak svih hidranata na uličnoj vodovodnoj mreži, kao i da je obavesti o ukinutim i novopostavljenim hidrantima najkasnije 3 dana po nastaloj promeni.

Ostala pravna ili fizička lica moraju imati posebno odobrenje od "Vodovoda - Kruševac" da mogu koristiti vodu pomoću hidrantnog nastavka na određenom mestu, a na osnovu zaključenog ugovora.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da vidno obeleži sva hidrantska mesta na području grada Kruševca u saradnji sa nadležnim organom za protivpožarnu zaštitu.

Član 83

Korisnici iz prethodnog člana dužni su da javni hidrant, posle upotrebe, ostave u ispravnom stanju.

Ako "Vodovod - Kruševac" utvrdi neispravnost hidranta po upotrebi od strane korisnika, o tome sačinjava zapisnik u njegovom prisustvu. "Vodovod - Kruševac" je dužan da isti, u što kraćem roku, vrati u ispravno stanje o trošku korisnika.

Član 84

Javne česme priključene na gradski vodovod postavlja "Vodovod - Kruševac" na zahtev nadležnog organa Grada, mesne zajednice ili zainteresovanog pravnog ili fizičkog lica uz saglasnost nadležnog organa Grada.

Voda sa javne česme može se koristiti samo za piće i higijenske potrebe za domaćinstva i građane. Javne česme imaju svoj vodomer i obezbeđen odvodni kanal.

Troškove postavljanja i održavanja javne česme i utrošak vode sa javne česme, snosi podnosilac zahteva za njeno postavljanje.

Održavanje javnih česmi i fontana koje su povezane sa gradskom vodovodnom mrežom, postavljene na javnoj površini, obavlja "Vodovod - Kruševac" prema godišnjem programu koji se donosi do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu i sadrži vrstu, obim i dinamiku radova, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Saglasnost na program iz stava 4. ovog člana daje Gradsko veće grada Kruševca.

IV NAČIN OBRAČUNA I PLAĆANJE NAKNADE ZA ISPORUČENU VODU I KORIŠĆENJE GRADSKE KANALIZACIJE

Član 85

Korisnik je dužan da plaća naknadu za isporučenu vodu i odvođenje upotrebljenih voda na osnovu utvrđene jedinične cene, u zavisnosti od obima pružene komunalne usluge, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom Odlukom.

Član 86

Cenu za izvršenu komunalnu uslugu utvrđuje Upravni odbor "Vodovoda - Kruševac" uz saglasnost Gradskog veća grada Kruševca u skladu sa zakonskim propisima.

Član 87

U smislu odredaba ove Odluke, postoje dve grupe korisnika i to:

1. Pravna lica: preduzeća, radnje, zadruge, banke i druge finansijske organizacije i druga pravna lica, državni organi, javne službe, institucije, ustanove i drugi oblici organizovanja;

2. Fizička lica.

Član 88

Korisnici u smislu odredaba ove Odluke, a u cilju određivanja cene za utrošenu vodu se dele na pravna i fizička lica.

Pravna lica su:

- privreda;

- privreda (hemijska industrija);

- škole, ustanove, crkve, manastiri;

- naseljena mesta sa kolektivnim vodomerom;

- ekonomski objekti - industrijski tov, farme i dr.

Pripadnost korisnika pojedinoj kategoriji određuje se prilikom izdavanja odobrenja za priključak, odnosno prilikom prve registracije korisnika.

Član 89

"Vodovod - Kruševac" je dužan da vodi evidenciju svih korisnika.

Korisnik je dužan da prijavi svaku nastalu promenu u pogledu vremena korišćenja, kao i promenu kategorije korisnika, u roku od 8 dana od dana nastale promene.

Ukoliko korisnik ne prijavi promenu kategorije, "Vodovod - Kruševac" ima pravo da izvrši promenu na osnovu prijave ovlašćenih lica "Vodovoda - Kruševac" (kontrolora na terenu) uz prikupljanje potrebne dokumentacije kojom se potvrđuje da je do promene došlo.

Član 90

"Vodovod - Kruševac" je dužan da za svakog korisnika vodi posebnu evidenciju o potrošnji vode, u koju se upisuje datum čitanja vodomera, numeričko stanje na vodomeru prilikom čitanja i količina utrošene vode.

"Vodovod - Kruševac" je dužan da korisnicima omogući uvid i pregled upisanih podataka.

Član 91

Na porodičnim objektima koji su priključeni na mrežu gradskog vodovoda i kanalizacije, obveznik plaćanja je vlasnik objekta.

Član 92

U višeporodičnim objektima (stambene zgrade) obveznik plaćanja je vlasnik stana, odnosno lice kome je stan dodeljen na korišćenje. Očitana potrošnja u višeporodičnim objektima raspoređuje se na korisnike prema broju članova domaćinstva.

Podatke o korisniku i članovima njegovog porodičnog domaćinstva i drugim licima koji u njegovom stanu stanuju, dostavlja predsednik Skupštine zgrade u pisanoj formi, overene potpisom i pečatom, kao i podatke u slučaju promene broja članova.

U višeporodičnim objektima gde nije formirana Skupština zgrade, do izbora Skupštine zgrade, odnosno Saveta zgrade, podatke o broju članova dostavlja vlasnik stana uz potpis dva svedoka korisnika koji žive u istoj stambenoj zgradi.

"Vodovod - Kruševac" nije dužan da prihvati promenu, ako nije dostavljena na način iz prethodnog stava.

Promene važe od prvog obračunskog perioda posle dana dostavljanja.

Član 93

Korisnik je dužan da sve promene vlasništva prijavi "Vodovodu - Kruševac" donošenjem verodostojnih dokumenata (kupoprodajni ugovor, ostavinsko rešenje i dr.) u roku od 8 dana od nastanka promene, kao i sve promene od značaja za pružanje, utvrđivanje obima i naplatu komunalnih usluga.

Izjava o promenama sa verodostojnom dokumentacijom se podnosi u pisanoj formi.

Ukoliko korisnik ne prijavi nastale promene u navedenom roku, "Vodovod - Kruševac" će podneti prijavu organu uprave nadležnom za inspekcijske poslove.

Član 94

Ako se porodični objekat pretvara u poslovni prostor, vlasnik istog je dužan da prijavi "Vodovodu - Kruševac" nastalu promenu u roku od 8 dana i da plaća cenu komunalne usluge koja važi za korisnike iz grupe "pravna lica".

Ukoliko korisnik to ne učini "Vodovod - Kruševac" ima pravo da izvrši promenu na osnovu prijave ovlašćenih lica.

Član 95

Vlasnik koji pretvara deo porodičnog objekta u poslovni prostor, dužan je da prijavi nastalu promenu "Vodovodu - Kruševac" u roku od 8 dana i po nalogu "Vodovoda - Kruševac" plati razdvajanje mreže i ugradnju novog vodomera kako je tehničkim uslovima definisano.

U protivnom, "Vodovod - Kruševac" ima pravo da obračun i naplatu, ukupno potrošene vode i kanalizacije, vrši primenom cena za odgovarajuću kategoriju korisnika iz grupe "pravna lica".

Član 96

Ako se poslovni prostor u porodičnom objektu pretvara u stambeni prostor, vlasnik je dužan da prijavi nastalu promenu i dostavi "Vodovodu - Kruševac" dokaz o prestanku rada i obavljanju registrovane delatnosti.

Član 97

Količina utrošene vode iz gradske vodovodne mreže utvrđuje se prema razlici stanja brojila na vodomeru između dva uzastopna očitavanja, a obračun se vrši na cele kubne metre vode.

Količina iskorišćene vode kanalizacije jednaka je količini utrošene vode utvrđene na način iz prethodnog stava ovog člana.

Očitavanje vodomera vrše lica, koja moraju imati ovlašćenje i legitimaciju od "Vodovoda - Kruševac" za obavljanje ovog posla, a koja su dužna da pokažu ove isprave korisniku.

Član 98

Korisnik je dužan da ovlašćenim licima iz prethodnog člana ove Odluke omogući očitavanje vodomera.

Ako zbog propusta korisnika nije omogućeno redovno očitavanje vodomera, ovlašćeno lice "Vodovoda - Kruševac" ostaviće korisniku pisano obaveštenje u kojem će naznačiti dan i čas naknadnog očitavanja vodomera.

U slučaju da se naknadno ne utvrdi količina utrošene vode obračun će se izvršiti na osnovu prosečne potrošnje za isti period prethodne godine.

Član 99

"Vodovod - Kruševac" utvrđuje raspored očitavanja vodomera i dužan je da o tome obavesti korisnike preko sredstava javnog informisanja.

Član 100

Očitavanje vodomera za kategoriju korisnika iz grupe "pravna lica" vrši se jedanput mesečno, a može i u kraćem vremenskom periodu, na osnovu odluke direktora "Vodovoda - Kruševac".

Očitavanje vodomera kod fizičkih lica "Vodovod - Kruševac" vrši najmanje jedanput kvartalno ili u kraćem vremenskom periodu, na osnovu odluke direktora "Vodovoda - Kruševac".

"Vodovod - Kruševac" nije u obavezi da vrši očitavanje vodomera prilikom promene cena. U periodu u kome je izvršena promena cena, obračun utroška vode i kanalizacije izvršiće se po dvojnoj ceni koja se utvrđuje srazmerno broju dana važenja pojedinih cena.

Član 101

Ukoliko je vodomer u kvaru i nije evidentirao potrošnju, količina utrošene vode će se utvrditi na osnovu prosečne potrošnje za isti period prethodne godine.

Ukoliko nema potrošnje u prethodnoj godini količina utrošene vode utvrdiće se upoređivanjem sa sličnim korisnikom iz iste kategorije.

Član 102

Korisnici imaju pravo prigovora na utvrđenu količinu utrošene vode, koji mogu podneti "Vodovodu - Kruševac" u roku od 5 dana od prijema obračuna.

Komisiju za reklamacije formira direktor "Vodovoda - Kruševac".

Komisija razmatra prigovore korisnika i može delimično osloboditi korisnika plaćanja naknade za utrošenu vodu i upotrebu kanalizacije i dužna je da, u roku od 30 dana od prijema prigovora, donese rešenje po prigovoru.

Rešenje Komisije je konačno.

Član 103

Svi korisnici dužni su da racionalno koriste vodu.

Član 104

Korisnik je dužan da sve obaveze izmiri u roku naznačenom na računu.

Član 105

Ukoliko "Vodovod - Kruševac" privremeno isključi korisnika sa gradske vodovodne mreže zbog neplaćanja računa skidanjem vodomera, a korisnik izvrši samovoljno priključenje, "Vodovod - Kruševac" će podneti prijavu organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove, koji će preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

Član 106

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za inspekcijske poslove svojim rešenjem zabraniće neovlašćeno korišćenje gradske vodovodne i kanalizacione mreže i naložiće "Vodovodu - Kruševac" da takve korisnike isključi sa mreže, po izvršnosti rešenja.

Troškovi isključenja utvrđuju se prema cenovniku usluga "Vodovoda - Kruševac" i padaju na teret korisnika koji se bespravno priključio.

V ISPORUKA VODE DRUGIM OPŠTINAMA

Član 107

Isporuka vode iz gradskog vodovoda drugim opštinama vrši se na osnovu posebnog Međuopštinskog dogovora kojim su definisane količinske potrebe i učešće pojedinih opština u finansiranju potrebnih kapaciteta za njihovo obezbeđenje.

Odluku o isporuci vode drugim opštinama donosi Upravni odbor "Vodovoda - Kruševac" uz saglasnost Skupštine grada Kruševca, vodeći računa o kvalitetu obavljanja komunalne delatnosti i perspektivnoj snabdevenosti korisnika vodom u Gradu Kruševcu.

Član 108

Isporuka vode iz gradskog vodovoda drugim opštinama, reguliše se ugovorom koga zaključuje "Vodovod - Kruševac" i komunalno preduzeće druge opštine, kojoj se isporučuje voda.

Ugovor sadrži odredbe kojima se reguliše rok isporuke vode, količina isporučene vode, mesta merenja i predaje, kvalitet isporučene vode, cena i način plaćanja, kao i slučajevi i uslovi pod kojima se može smanjiti ili uskratiti isporuka vode.

VI NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA U SLUČAJU PREKIDA U ISPORUCI VODE I ODVOĐENJA VODA

Član 109

U slučaju da se usled više sile ili drugih razloga proizvodnja vode smanji tako da se svim korisnicima ne može obezbediti potrebna količina vode, "Vodovod - Kruševac" je dužan da u skladu sa tehničkim mogućnostima sačini predlog plana snabdevanja pojedinih područja i korisnika kao šo su: vojni objekti, bolnice, preduzeća koja vrše snabdevanje grada životnim namirnicama, dečije ustanove, škole i dr. i dostavi Gradskom veću grada Kruševca radi davanja saglasnosti.

Ako usled više sile ili drugih razloga dođe do prekida u isporuci vode ili odvođenju voda, "Vodovod - Kruševac" je obavezan da istovremeno sa preduzimanjem mera obavesti Gradsko veće grada Kruševca o razlozima prekida u isporuci, kao i o preduzetim merama.

Kada Gradsko veće grada Kruševca primi obaveštenje iz stava 1. ovog člana, dužno je da bez odlaganja:

1. odredi prioritete i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi, usled prekida, bilo ugroženo zdravlje i životi ljudi ili materijalno dobro u većem obliku;

2. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi kao i druge imovine;

3. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za obavljanje komunalne delatnosti;

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti, kao i odgovornost za naknadu eventualno učinjene štete;

5. uvede mere štednje ili redukcije potrošnje saglasno mogućnostima tehničkih sistema ukoliko "Vodovod - Kruševac" i pored preduzetih mera ne može da pruži komunalnu uslugu u potrebnom obimu.

"Vodovod - Kruševac" i korisnici su dužni da se pridržavaju propisanih mera iz stava 3. ovog člana.

Član 110

Ako se u skladu sa zakonom organizuje štrajk u preduzeću, "Vodovod - Kruševac" je obavezan da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i da obezbedi:

1. prečišćavanje i distribuciju vode;

2. minimalni pritisak u distributivnoj mreži gradskog vodovoda, po meri koja obezbeđuje propisani kvalitet isporučene vode;

3. obavljanje poslova na otklanjanju havarija na distributivnoj mreži gradskog vodovoda;

4. stalnu kontrolu kvaliteta isporučene vode u laboratoriji preduzeća;

5. funkcionisanje gradske kanalizacije.

VII NADZOR

Član 111

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Odsek za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kruševca, preko komunalnog inspektora i Komunalna policija gradske uprave grada Kruševca, preko komunalnog policajca.

Član 111a

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora naloži izvršavanje utvrđenih obaveza za otklanjanje nedostataka, kao i da preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima grada.

Član 111b

"Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta (mandatnu kaznu) u skladu sa odredbama ove Odluke;

- podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 112

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj "Vodovod - Kruševac":

1. Ako priključi objekat izgrađen bez odobrenja nadležnog organa i bez pribavljenih uslova za privremeno priključivanje iz čl. 25. stav 1. ove Odluke;

2. Ako prekorači rok za izdavanje saglasnosti ili potvrde o usaglašenosti projekta ili odbije zahtev u smislu čl. 29. stav 3. ove Odluke;

3. Ako ne donese rešenje o priključku i ne izvrši priključivanje objekta u roku iz čl. 31. ove Odluke;

4. Ako ne obavesti javnost i nadležne organe o prekidima u snabdevanju vodom u skladu sa čl. 46. stav 1. ove Odluke;

5. Ako ne organizuje dežurstvo za održavanje vodovodnih sistema i otklanjanja kvarova u smislu čl. 48. stav 1. ove Odluke;

6. Ako ne obezbedi snabdevanje vodom cisternama u skladu sa čl. 48. stav 3. ove Odluke;

7. Ako nakon završetka radova ili usled intervencije, raskopane javne površine, ne vrati u prvobitno stanje u skladu čl. 50. ove Odluke;

8. Ako ne odgovori o roku na zahtev korisnika za zamenu vodomera u skladu sa čl. 54. stav 3. ove Odluke;

9. Ako ne postupi po odredbama za privremeno uskraćivanje korišćenja vode u skladu sa čl. 59. stav 1. ove Odluke;

10. Ako po sticanju uslova ne priključi o roku isključenog korisnika u skladu sa čl. 60. stav 3. ove Odluke;

11. Ako ne održava kanalizacionu mrežu u skladu sa čl. 67. ove Odluke;

12. Ako ne izvrši spajanje ili prevezivanje objekta na zahtev korisnika u roku od 6 meseci u sladu sa čl. 70. ove Odluke;

13. Ako vatrogasnoj službi ne dostavi i ne ažurira spisak i stanje hidranata u skladu sa čl. 82. stav 2. ove Odluke;

14. Ako ne donese Odluku o naknadi korišćenja stana kao poslovnog prostora u skladu sa odredbom čl. 101. ove Odluke;

15. Ako ne obavesti korisnike o rasporedu očitavanja vodomera u skladu sa čl. 99. ove Odluke;

16. Ako ne izvrši proveru po prigovoru korisnika u skladu sa odredbom čl. 102. stav 2. ove Odluke;

17. Ako ne dostavi obračun korisniku koji je on dužan da izmiri o roku u skladu sa čl. 104. ove Odluke;

18. Ako donese odluku o isporuci vode drugim opštinama bez saglasnosti Skupštine grada u skladu sa čl. 107. stav 2. ove Odluke;

19. Ako ne sačini predlog plana snabdevanja vodom za slučaj poremećaja u snabdevanju u skladu sa čl. 109. stav 1. ove Odluke;

20. Ako ne preduzme mere u slučaju poremećaja i prekida u snabdevanju vodom u skladu sa čl. 109. ove Odluke;

21. Ako se ne pridržava mera štednje u skladu sa čl. 109. ove Odluke;

22. Ako ne obezbedi minimum procesa rada u slučaju štrajka u skladu sa čl. 110. ove Odluke;

23. Ako ne ispuni neku od obaveza datih ovom Odlukom;

24. Ako ne postupi po nalogu ili rešenju komunalne inspekcije;

25. Ako u roku od tri godine ne izvrši proveru svih priključaka u cilju dovođenja u stanje saglasno odredbama ove Odluke u skladu sa čl. 114.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u "Vodovodu - Kruševac" novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Član 113

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice kao korisnik:

1. Ako izgrađene objekte - priključke koji čine sastavni deo gradskog vodovoda i kanalizacije ne preda u skladu sa čl. 11. stav 2. ove Odluke;

2. Ako gradi objekte blizu i iznad objekata gradskog vodovoda bez saglasnosti u skladu sa čl. 12. ove Odluke;

3. Ako ne priključi objekat na vodovodnu i kanalizacionu mrežu u skladu sa čl. 14. stav 1. ove Odluke;

4. Ako ne pribavi propisane saglasnosti i tehničke uslove u skladu sa čl. 30. i 31. ove Odluke;

5. Ako ne prijavi i odjavi privremeni priključak u skladu sa čl. 24. stav 2. i čl. 33. stav 1. ove Odluke;

6. Ako investitor ne obezbedi propisnu demontažu spoja u skladu sa čl. 36. stav 1. ove Odluke;

7. Ako izvede fizičku vezu gradske vodovodne mreže sa drugim izvorištem vode i pored zabrane iz čl. 39. stav 1. ove Odluke;

8. Ako samovoljno i neovlašćeno izvede priključak na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu ili izvodi bilo kakve radove na mreži ili priključcima i pored zabrane iz čl. 40. stav 1. ili čl. 78. ove Odluke;

9. Ako spoji unutrašnju vodovodnu ili kanalizacionu instalaciju sa susednim objektom druge lokacije i pored zabrane iz čl. 41. ove Odluke;

10. Ako onemogući skidanje vodomera radi pregleda i baždarenja u skladu sa čl. 43. ove Odluke;

11. Ako ne obavesti o kvaru na priključku i vodomeru u skladu sa čl. 47. stav 1. i čl. 54. stav 2. ove Odluke;

12. Ako ne održava kućnu instalaciju u skladu sa odredbom čl. 56. ove Odluke;

13. Ako postupi protivno zabrani iz čl. 57. i 58. ove Odluke;

14. Ako ne priključi kućnu kanalizaciju na javnu kanalizacionu mrežu u roku propisanom čl. 70. stav 1. ove Odluke;

15. Ako po izvršenom priključivanju na javnu kanalizacionu mrežu ne očiste i zatrpaju septičke jame i sengrupe kako je to predviđeno čl. 70. stav 5. ove Odluke;

16. Ako postupi protivno zabrani iz čl. 78. ove Odluke;

17. Ako postupi protivno odredbama čl. 80. ove Odluke;

18. Ako neovlašćeno koriste vodu iz hidranta ili mreže bez ugovora ili suprotno ugovoru u skladu sa čl. 82. stav 3. ove Odluke;

19. Ako investitor ne dostavi podatke i dokumentaciju "Vodovodu - Kruševac" u skladu sa čl. 33. stav 4. ove Odluke;

20. Ako ne prijavi sve promene značajne za pružanje komunalne usluge u skladu sa čl. 93. ove Odluke;

21. Ako odbije da plati naknadu u skladu sa čl. 94. ove Odluke;

22. Ako vlasnici poslovnog prostora ne ugrade individualne ili pomoćne vodomere u skladu sa čl. 95. stav 1. ove Odluke;

23. Ako onemogući očitavanje vodomera u skladu sa čl. 98. stav 1. ove Odluke;

24. Ako se ne pridržava propisanih mera za racionalno korišćenje vode iz čl. 103. ove Odluke;

25. Ako uradi nedozvoljenu aktivnost zabranjenu ovom Odlukom;

26. Ako ne postupi po nalogu i rešenju komunalne inspekcije.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu ili fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 113a

Za prekršaje iz čl. 112. stav 1. i 113. stav 1. može se izreći novčana mandatna kazna na licu mesta i to:

- za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 5.000,00 dinara;

- za javno preduzeće ili drugo pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara.

IX PRELAZNE ODREDBE

Član 114

"Vodovod - Kruševac" je dužan da u roku od 3 godine po stupanju na snagu ove Odluke izvrši proveru svih priključaka i postojeće evidencije, radi usaglašavanja sa odredbama ove Odluke, ustanovi tačnu matičnu evidenciju svih priključaka na vodovodnu I kanalizacionu mrežu, i istu održava u ažurnom stanju, sa svim podacima o priključku, vodomerima, vlasnicima i korisnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje svih organizacionih delova preduzeća, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka građana.

Član 115

Ukoliko se utvrdi da su na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu priključeni objekti za koje prethodno nije pribavljeno odobrenje za gradnju ili su priključci tako izvedeni da ne odgovaraju tehničkim uslovima "Vodovoda - Kruševac", ugrožavaju vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, ili da su podaci o vlasniku ili korisniku netačni, ili odbije da potpiše ugovore, "Vodovod - Kruševac" će takvim korisnicima ostaviti rok od 90 dana u kome su dužni da uočene neusaglašenosti priključaka ili matičnih podataka usklade sa zakonskim propisima i odredbama ove Odluke, a ukoliko to ne učine isključiće sve takve objekte sa vodovodne i kanalizacione mreže.

Član 116

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o korišćenju, upravljanju i održavanju izgrađene vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže na teritoriji opštine Kruševac ("Službeni list opštine Kruševac", br. 6/1991).

Član 117

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".