UPUTSTVO

O IZGLEDU I IZDAVANJU TAKSI ISPRAVA, OZNAKA I CENOVNIKA

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom se utvrđuje izgled, dimenzije, postavljanje i izdavanje taksi isprava i oznaka i izgled i sadržaj cenovnika.

Član 2

Isprave za taksi vozača su: taksi dozvola, identifikacioni karton i potvrda o pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Taksi dozvola je isprava koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Identifikacioni karton taksi vozača je isprava koja služi da podaci o taksi vozaču budu na uvidu putniku prilikom vožnje.

Potvrda o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila je taksi isprava koju vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Potvrda o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila sadrži registarsku oznaku vozila za koju je izdata i rok važnosti potvrde, koji je godinu dana od dana izdavanja za vozila koja su klasifikovana u "I" i "I luks" klasu vozila, odnosno šest meseci za vozila koja su klasifikovana u "II" klasu vozila.

Član 3

Oznake za taksi vozilo su: identifikaciona vetrobranska nalepnica vozila "I" i "II" klase, identifikaciona vetrobranska nalepnica vozila "I luks" klase, krovna oznaka "TAXI", natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica je oznaka vozila koja sadrži podatke o taksi vozaču.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I luks" klase je oznaka koja služi za identifikaciju taksi vozila koja mogu obavljati taksi prevoz na lokacijama od posebnog interesa za grad (aerodrom, glavna železnička stanica, autobuska stanica).

Krovna oznaka "TAXI" je svetleća krovna oznaka, koja služi za vizuelnu i funkcionalnu identifikaciju vozila i sadrži broj krovne oznake i osnovni grb grada, čiji izgled će se utvrditi projektom, u skladu sa odlukom.

Natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila je bočna oznaka taksi vozila koju preduzetnici i pravna lica mogu ispisati na zadnjim vratima motornog vozila kojim se obavlja taksi prevoz.

Taksi preduzetnik koji obavlja taksi prevoz sa krovnom oznakom pravnog lica, nije u obavezi da poseduje krovnu oznaku "TAXI" koju izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda, nadležna za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: organizaciona jedinica), već je u obavezi da pored krovne oznake pravnog lica obavezno poseduje na vozilu vetrobransku identifikacionu nalepnicu.

Cenovnik predstavlja informaciju za korisnika auto-taksi prevoza o važećim cenama auto-taksi usluga.

2. SADRŽAJ TAKSI ISPRAVA, OZNAKA I CENOVNIKA

Član 4

Taksi dozvola sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača,

- adresu,

- sliku.

Identifikacioni karton taksi vozača sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- naziv "ID KARTON",

- sliku.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I" i "II" klase sadrži:

- beli hologram - osnovni grb grada,

- natpis "TAXI",

- broj taksi dozvole.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I luks" klase sadrži:

- žuti hologram - osnovni grb grada,

- natpis "TAXI",

- broj taksi dozvole.

Krovna oznaka "TAXI" sadrži:

- natpis "TAXI",

- broj krovne oznake,

- osnovni grb grada Beograda.

Bočna oznaka taksi vozila sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona.

Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila sadrži:

- registarski broj vozila,

- ime i prezime vlasnika ili korisnika po osnovu ugovora o lizingu,

- klasu vozila,

- marku i tip vozila,

- rok važnosti.

Cenovnik sadrži:

- Grb grada Beograda,

- naslov "Grad Beograd",

- naslov "Cenovnik taksi usluga",

- tabelu sa tarifama i pripadajućim cenama za start, vožnju po 1 km i čekanju za 1 čas,

- ispod tabele podnaslov "Cenovnik vožnje sa aerodroma "Nikola Tesla",

- tabelu sa pripadajućim cenama za start, vožnju po 1 km i čekanju za 1 čas za vožnje sa lokacije aerodroma "Nikola Tesla" po zonama,

- datum od kada se cenovnik primenjuje.

3. IZGLED I DIMENZIJE TAKSI ISPRAVA, OZNAKA I CENOVNIKA

Član 5

1. Taksi dozvola

Taksi dozvola je identifikaciona kartica, izrađena od plastičnog materijala, dimenzije 54×86 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz člana 4. stav 1. Uputstva, ispisana slovima odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 1.

2. Identifikacioni karton

Identifikacioni karton je identifikaciona kartica, izrađena od plastičnog materijala, dimenzija 54×86 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz člana 4. stav 2. uputstva, ispisane slovima, odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 2.

3. Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I" i "II" klase

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I" i "II" klase je oznaka, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, veličine 54×86 mm, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz člana 4. stav 3. Uputstva ispisana slovima, odnosno brojevima crne boje, sa odgovarajućom zaštitom u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 3.

4. Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I luks" klase

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila "I luks" klase je oznaka čija pozadina je u osnovi žute boje, sa osnovnim grbom grada, dimenzija 54×86 mm, koja sadrži podatke o taksi vozilu sa grafičkim simbolima lokacija od posebnog interesa iz člana 4. stav 4. Uputstva ispisana slovima odnosno brojevima crne boje, sa odgovarajućom zaštitom u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 4.

5. Krovna oznaka "TAXI"

Krovna oznaka "TAXI" je svetleća krovna oznaka pravougaonog oblika koja sadrži broj krovne oznake i osnovni grb grada, u svemu prema projektu u skladu sa odlukom.

6. Bočna oznaka taksi vozila

Bočna oznaka na taksi vozilu sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona, koji se ispisuje ispod poslovnog imena slovima, odnosno brojevima, čije dimenzije su minimum 50 mm.

7. Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila

Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila je isprava, izrađena od plastičnog materijala, dimenzija 54×86 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz člana 4. stav 7. uputstva ispisana slovima, odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 5.

8. Cenovnik

Cenovnik mora biti dimenzija ne manjih od 85×85 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada. Visina slova naslova "Cenovnik" ne može biti manja od 6 mm, dok njihova širina ne može biti manja od 4 mm. Visina slova podnaslova "Cenovnik vožnje sa aerodroma "Nikola Tesla"" ne sme biti manja od 5 mm, dok njihova širina ne sme biti manja od 2,5 mm. Visina ostalih slova i brojeva ne sme biti manja od 3 mm, dok širina istih ne sme biti manja od 2 mm. Slova ispisati crnom bojom.

4. IZDAVANJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 6

Na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o upisu preduzetnika ili pravnog lica za obavljanje delatnosti taksi prevoza i odobrenja za obavljanje delatnosti taksi prevoza, organizaciona jedinica izdaje taksi isprave i oznake, o kojima vodi poseban registar.

Taksi dozvolu, identifikacioni karton, potvrdu o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila, krovnu oznaku "TAXI" pravnom licu odnosno preduzetniku izdaje organizaciona jedinica, na osnovu ispunjenih uslova za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Potvrdu o pogodnosti i klasifikaciji vozila pravnom licu odnosno preduzetniku, izdaje organizaciona jedinica, na osnovu dostavljenog izveštaja komisije, koja vrši ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo klasifikovano u "I luks", "I" i "II" klasu, pravnom licu, odnosno preduzetniku izdaje organizaciona jedinica na osnovu izveštaja komisije koja vrši ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Pravno lice i taksi vozač dužni su da sve izmene podataka koje sadrži taksi dozvola i druge isprave prijave organizacionoj jedinici u roku od petnaest dana od dana nastupanja izmene.

U slučaju oštećenja, odnosno gubitka taksi isprave ili oznake, pravno lice odnosno preduzetnik je dužan da gubitak odnosno oštećenje, prijavi organizacionoj jedinici u roku od tri dana od nastupanja promene, radi evidentiranja u registru taksi isprava i oznaka i izdavanja duplikata.

Troškove izdavanja duplikata taksi isprave ili oznake snosi pravno lice, odnosno preduzetnik.

5. POSTAVLJANJE TAKSI ISPRAVA, OZNAKA I CENOVNIKA

Član 7

Taksi vozač je dužan da taksi dozvolu, indentifikacioni karton i potvrdu o pogodnosti i klasifikaciji vozila nosi sa sobom i da iste pokaže ovlašćenom licu na njegov zahtev.

Identifikacioni karton postavlja ovlašćeno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik, na sredini gornjeg dela instrumental table.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo postavlja ovlašćeno lice organizacione jedinice.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za taksi vozilo postavlja se na vetrobransko staklo sa unutrašnje strane, uspravno, što bliže gornjoj i desnoj bočnoj stranici vetrobranskog stakla, gledajući vozilo sa prednje strane, tako da bude što uočljivija za posmatrača.

Bočnu oznaku na zadnja vrata taksi vozila postavlja pravno lice, odnosno preduzetnik.

Cenovnik postavlja pravno lice, odnosno preduzetnik u skladu sa zakonom i odlukom o auto-taksi prevozu.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o izgledu i izdavanju taksi isprava i oznaka ("Službeni list grada Beograda", br. 24/06 i 12/12).

Član 9

Ovo uputstvo o izgledu i izdavanju taksi isprava oznaka i cenovnika stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

1. Taksi dozvola

 

  Izgled prednje strane   Izgled zadnje strane  

2. Identifikacioni karton

 

  Izgled prednje strane   Izgled zadnje strane  

3. Vetrobranska identifikaciona nalepnica

 

  Izgled prednje strane   Izgled zadnje strane  

4. Identifikaciona vetrobranska nalepnica za vozila I luks klase

 

  Izgled prednje strane   Izgled zadnje strane  

5. Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila

 

  Izgled prednje strane   Izgled zadnje strane  

6. Cenovnik

Izgled prednje strane