ODLUKA

O REGULISANJU STAROG DUGA ZAKUPACA POSLOVNOG PROSTORA NA KOME JE NOSILAC PRAVA JAVNE SVOJINE GRAD BEOGRAD, A KOJIM UPRAVLJA AGENCIJA ZA POSLOVNI PROSTOR

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se regulisanje plaćanja starog duga i otpis kamate, kao izvornog javnog prihoda grada Beograda, dospele za plaćanje zaključno sa 31. decembrom 2013. godine, zakupaca poslovnog prostora na kome je nosilac prava javne svojine grad Beograd, a kojim upravlja Agencija za poslovni prostor.

Član 2

Dug koji je predmet ove odluke predstavlja osnovni dug za zakupninu utvrđen u poslovnim knjigama Agencije za poslovni prostor, zaključno sa 31. decembrom 2013. godine.

Zaključivanje sporazuma o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga - zakupnine, vrši se po pismenom zahtevu dužnika, na period otplate koji ne može biti duži od 24 meseca.

Utvrđena mesečna rata se uplaćuje u toku meseca, a najkasnije do poslednjeg dana u mesecu.

Član 3

Dužniku koji na osnovu sporazuma o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga - zakupnine izvrši jednokratno izmirenje starog duga, u roku od osam dana od dana zaključenja sporazuma, vrši se otpust dela duga od 40%.

Ukoliko se sa dužnikom zaključi sporazum na tri mesečne rate, vrši se otpust dela duga od 30%, na šest mesečnih rata, vrši se otpust dela duga od 20% i na dvanaest mesečnih rata, vrši se otpust dela duga od 10%.

Sporazum se može zaključiti i na rok duži od dvanaest meseci, ali ne duži od 24 meseca, u kom slučaju nema otpusta duga.

U slučaju izmirenja starog duga na način iz stava 1, 2. i 3. kamata se otpisuje u celosti.

Član 4

Mesečna rata otplate duga utvrđena sporazumom, uplaćuje se u toku meseca a najkasnije do poslednjeg dana u mesecu.

Član 5

Za vreme otplate duga na rate utvrđene sporazumom, zakupac je dužan da redovno izmiruje tekuću mesečnu zakupninu u valutnom roku.

Član 6

Ukoliko dužnik ne uplati dve uzastopne rate utvrđene sporazumom, ili ne plati tekuću mesečnu zakupninu u valutnom roku, zaključeni sporazum prestaje da važi.

Član 7

Na dug, koji je predmet sporazuma o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga, neće se obračunavati kamata.

Član 8

Sporazum najmanje treba da sadrži:

- ukupan iznos starog duga;

- broj rata i mesečni iznos svake pojedine rate reprogramiranog duga;

- rok dospeća svake pojedine rate reprogramiranog duga i način plaćanja;

- odredbe o uslovima po kojima se sporazum zaključuje u pogledu obračuna kamate i raskida, pod uslovima iz ove odluke;

- odredbu kojom se dužniku jasno i nedvosmisleno stavlja do znanja da sklapanjem sporazuma priznaje celokupan iznos starog duga i da u slučaju raskida sporazuma na ostatak duga neće isticati prigovor zastarelosti.

Član 9

Obaveza po osnovu kamate dužnika, utvrđena u poslovnim knjigama Agencije za poslovni prostor, na dan 31. decembra 2013. godine, otpisuje se nakon izmirenja glavnog duga, u celosti.

Dužniku koji je na dan 31. decembra 2013. godine, imao neizmirenu obavezu samo po osnovu kamate, ista se otpisuje.

Član 10

Uslov za sticanje prava po ovoj odluci, jeste da zakupac izmiri sve mesečne zakupnine u tekućoj godini.

Član 11

Sporazume o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga na rate sa stanjem duga na dan 31. decembra 2013. godine, zaključiće Agencija za poslovni prostor.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se počevši od 1. aprila 2014. godine.