PRAVILNIK

O RADU AUTO-TAKSI PREVOZNIKA NA AERODROMU "NIKOLA TESLA" BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se rad auto-taksi prevoznika, odnosno način rada i ponašanja auto-taksi vozača na lokaciji od posebnog interesa za grad Beograd - Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd.

Lokacija od posebnog interesa za grad Beograd - Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je prostor u granicama katastarske parcele 3739/1 KO Surčin.

Taksi prevoz sa lokacije iz stava 2. ovog člana započinje isključivo sa stajališta u zoni dolaznog terminala Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, taksi prevoz može se započeti sa posebno obeleženog stajališta za taksi vozila koja imaju ugovorenu vožnju ili naručenu vožnju telefonskim pozivom.

Član 2

Za vožnje započete sa taksi stajališta u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd cena prevoza je regulisana posebnim aktom.

Taksi vožnja započeta sa taksi stajališta u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd se mora naplatiti na osnovu potvrde o fiksnoj ceni za sve vožnje koje se završavaju na teritoriji grada Beograda. Vožnja koja se započinje u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd a koja se završava van teritorije grada Beograda naplaćuje se po potvrdi o fiksnoj ceni do mesta završetka teritorije grada Beograda nakon čega se uključuje taksimetar i taj deo vožnje naplaćuje u iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi vozač koji obavlja auto-taksi prevoz na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, prevoz mora obavljati vozilom koje je klasifikovano u "I luks" klasu, u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu.

Član 4

Taksi vozač koji obavlja auto-taksi prevoz na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, dužan je da postupa po sledećim pravilima:

1) Prilikom dolaska na Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, taksi vozač se prijavljuje vozilom na dolaznu poziciju tj. na ulazu u parking prostor radi evidentiranja i svrstavanja u rednu listu elektronskog taksi sistema za pristupanje auto-taksi stajalištu u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, i dodeljuje mu se redni broj na listi čekanja za pružanje taksi usluge. Nakon toga taksi vozač parkira svoje taksi vozilo na parking prostor, za to vreme mora da bude u vozilu ili pored vozila. Nije dozvoljeno prijavljivanje na dolaznoj poziciji na bilo koji drugi način osim taksi vozilom;

2) Po automatskom pozivanju putem elektronskog taksi sistema taksi vozač sa dodeljenim rednim brojem pristupa auto-taksi stajalištu u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, i parkira na prvo slobodno mesto u redu stajališta, za to vreme mora da bude u vozilu ili pored vozila;

3) Taksi vozila napuštaju taksi stajalište sa prvog parking mesta u redu na stajalištu, tj. redom prvi prispeo, prvi opslužen.

Član 5

U slučaju da elektronski taksi sistem iz člana 4. ovog pravilnika nije u funkciji, postupak je sledeći:

1) ovlašćeno lice štampa važeću rednu listu taksi vozila iz elektronskog taksi sistema;

2) prilikom dolaska na Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, taksi vozač se prijavljuje ovlašćenom licu tj. na ulazu u parking prostor radi evidentiranja i svrstavanja u rednu listu za pristupanje auto-taksi stajalištu u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd. Tom prilikom se vrši evidentiranje i dodeljuje se redni broj na listi čekanja za pružanje taksi usluge koji je prvi slobodan broj sa odštampane redne liste. Svako naredno vozilo dobija redni broj za jedan veći od prethodnog. Nakon toga taksi vozač parkira svoje taksi vozilo na parking prostor;

3) po pozivanju taksi vozača sa dodeljenim rednim brojem od strane ovlašćenog lica, vozač pristupa auto-taksi stajalištu u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd;

4) pristupanjem na auto-taksi stajalište u zoni dolaznog terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd, taksi vozač je dužan da se parkira na prvo slobodno mesto u redu stajališta, za to vreme mora da bude u vozilu ili pored vozila;

5) taksi vozila napuštaju taksi stajalište sa prvog parking mesta u redu na stajalištu, tj. redom prvi prispeo, prvi opslužen;

6) kada se ponovo uspostavi rad elektronskog taksi sistema, ovlašćena lica prvo prozivaju vozila sa štampane i pisane redne liste. Vozila se prijavljuju u sistem u skladu sa članom 4. ovog pravilnika. Po pozivanju svih vozila sa štampane i pisane redne liste pristupa se automatskom pozivanju putem elektronskog taksi sistema.

Član 6

Potvrdu o fiksnoj ceni auto-taksi usluge sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu na kojoj je naznačena destinacija, preuzima putnik (korisnik usluge) na predviđenom mestu izdavanja istih i upućuje se ka prvom vozilu u redu na taksi stajalištu u zoni dolaznog terminala.

Taksi vozač koji nije prvi po redu opsluge, a putnik insistira da vožnju preuzme taj vozač, dužan je da sačeka da bude na prvom mestu u redu opsluge kako bi preuzeo vožnju.

Taksi vozač preuzima putnika taksi usluge i njegov prtljag u granicama raspoloživog prtljažnog prostora vozila na osnovu potvrde o fiksnoj ceni taksi vožnje.

Po dolasku na željenu destinaciju, taksi vozač je dužan da naplati cenu taksi prevoza iz potvrde.

Auto-taksi prevoz putnika započet sa stajališta Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, po potvrdi o fiksnoj ceni prevoza, obavlja se trasom koju odredi taksi vozač.

U fiksnu cenu taksi vožnje sa Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd uračunat je i prevoz prtljaga korisnika taksi usluge.

Dolaskom taksi vozila na adresu naznačenu na potvrdi, ugovoreni prevoz se smatra okončanim.

Ukoliko stranka zahteva nastavak prevoza, isti se smatra započinjanjem novog prevoza koji se naplaćuje po taksimetru u skladu sa važećom tarifom.

U slučaju da stranka tokom vožnje zahteva promenu destinacije sa potvrde, naplaćuje se iznos sa iste, a vožnja ka drugoj destinaciji se nastavlja uključivanjem taksimetra, osim u slučajevima kada je nova destinacija bliža od destinacije sa potvrde, kada se dolaskom na tu destinaciju naplaćuje iznos sa potvrde.

Član 7

Taksi vozač koji je preuzeo putnika i prihvatio vožnju, napušta taksi stajalište u zoni dolaznog terminala Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

Taksi vozač koji nije prihvatio vožnju dužan je da napusti stajalište u zoni dolaznog terminala Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd.

Član 8

U slučaju da taksi vozač dolazi vozilom kojim obavlja delatnost na lokaciji Aerodrom "Nikola Tesla" radi preuzimanja članova porodice ili prijatelja, isti je u obavezi da sa vozila ukloni krovnu taksi oznaku i ukloni ili prekrije taksimetar iz vozila i čekanje obavi na parking prostoru.

Član 9

Vozila koja obavljaju prevoz na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu moraju da ispune sve uslove propisane Odlukom o auto-taksi prevozu i propisima donetim na osnovu te odluke.

Član 10

Taksi vozač koji obavlja prevoz na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu mora da ispuni uslove propisane članom 30. odluke.

Pored navedenog, taksi vozač:

- ne sme da nudi taksi uslugu, bez obzira da li je ili nije prijavljen u sistem auto-taksi prevoza na Aerodromu "Nikola Tesla";

- ne sme da preuzme putnike na lokaciji Aerodroma "Nikola Tesla", osim na obeleženim taksi stajalištima iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".