PRAVILNIK

O VANREDNOM ISPITIVANJU POGODNOSTI TAKSI VOZILA

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak vanrednog ispitivanja motornog vozila za taksi prevoz (u daljem tekstu: vozilo).

Član 2

Taksi prevoz se obavlja vozilom koje je namenjeno i pogodno za taksi prevoz.

Vozilo je namenjeno i pogodno za taksi prevoz ako ispunjava uslove propisane odredbama člana 10. st. 1. i 2. Odluke o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Beograda", broj 57/13) (u daljem tekstu: odluka).

Član 3

Vanredno ispitivanje pogodnosti vrši Komisija za ispitivanje pogodnosti (u daljem tekstu: komisija).

Komisija se sastoji od predsednika, dva člana i dva zamenika.

Član 4

Vanredno ispitivanje pogodnosti vozila vrši se na mestu koje određuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).

II NAČIN I POSTUPAK VANREDNOG ISPITIVANJA POGODNOSTI VOZILA

Član 5

Vanredno ispitivanje pogodnosti vozila komisija obavlja na osnovu naloga za vanredno ispitivanje pogodnosti vozila (u daljem tekstu: nalog) koji izdaje inspektor drumskog saobraćaja ili komunalni policajac (u daljem tekstu: službeno lice), na osnovu člana 12. st. 1. i 3. Odluke o auto-taksi prevozu.

Nedostaci zbog kojih je moguće uputiti vozilo na vanredno ispitivanje pogodnosti su vidljiva fizička oštećenja na limariji, branicima, staklima i farovima.

Službeno lice nakon utvrđivanja nedostatka ili kvara na vozilu izdaje nalog.

Član 6

Nalog sadrži:

- podatke o vlasniku vozila odnosno korisniku vozila po osnovu ugovora o lizingu (u daljem tekstu: korisnik vozila);

- datum važenja potvrde o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila;

- napomenu o utvrđenim nedostacima prilikom kontrole vozila i roku u kome korisnik vozila mora da zatraži vanredno ispitivanje pogodnosti vozila;

- datum, vreme i mesto izvršene kontrole vozila i potpis službenog lica koje izdaje nalog.

Vlasnik, odnosno korisnik vozila kome je izdat nalog, dužan je da u roku koji mu je odredilo službeno lice donese na uvid komisiji sledeća dokumenta:

- nalog za vanredno ispitivanje pogodnosti vozila, izdat od strane službenog lica (saobraćajnog inspektora ili komunalnog policajca);

- saobraćajnu dozvolu za vozilo;

- polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

- ako je vlasnik odnosno korisnik vozila pravno lice, ovlašćenje kojim se fizičko lice ovlašćuje da u ime i za račun pravnog lica izvrši vanredno ispitivanje pogodnosti vozila;

- važeće lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Član 7

O radu komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum i mesto vanrednog ispitivanja pogodnosti vozila, podatke o vlasniku ili korisniku vozila, podatke o identifikaciji i pregledu vozila čija se podobnost ispituje.

Primedbe komisije u postupku unose se u zapisnik i određuje se rok za otklanjanje nedostataka, a kopija zapisnika se daje pravnom licu ili preduzetniku - vlasniku vozila.

Član 8

Vanrednom ispitivanju pogodnosti vozila pored članova komisije, prisustvuje preduzetnik kome je organizaciona jedinica izdala uput, ovlašćeno lice u pravnom licu ili taksi vozač zaposlen u pravnom licu.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne priloži tražena dokumenta iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika, organizaciona jedinica neće uputiti vozilo na vanredno ispitivanje pogodnosti vozila.

A. Vanredno ispitivanje pogodnosti vozila

Član 9

Vanredno ispitivanje pogodnosti vozila za taksi prevoz na osnovu naloga za vanredno ispitivanje pogodnosti taksi vozila, obuhvata postupak identifikacije vozila, vizuelni i funkcionalni pregled.

Član 10

Komisija obavlja identifikaciju vozila na osnovu uvida u saobraćajnu dozvolu i vozilo.

Ako komisija u postupku identifikacije vozila utvrdi netačnost odnosno nesaglasnost podataka, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediti rok za otklanjanje nedostataka.

Nakon završenog postupka identifikacije vozila, komisija obavlja vizuelni pregled vozila.

Član 11

Na osnovu definisanih nedostataka taksi vozila iz naloga, komisija vizuelnim pregledom vozila utvrđuje ispunjenost sledećih uslova:

- da je vozilo bez spoljašnjih oštećenja na limariji, branicima, staklima i farovima;

- da je unutrašnjost vozila (sedišta, oplate vrata i krova, podne obloge, obloge prostora za smeštaj prtljaga, rukohvati, ručice za otvaranje vrata, ručice za otvaranje prozora i sl.) bez oštećenja;

- da je vozilo čisto;

- da su sedišta u vozilu pravilno postavljena i pričvršćena, tako da putnik gleda u pravcu kretanja vozila, a zadnji deo sedišta da obezbeđuje dovoljnu sigurnost putnika;

- da je na vozilu instaliran taksimetar koji mora biti ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji se otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na taksi oznaci gasi;

- da vozilo poseduje ispravan klima-uređaj;

- da je taksimetar postavljen tako da je dostupan vozaču u toku vožnje i da je vidljiv od strane putnika koji sede na zadnjem sedištu vozila (mora biti postavljen u zoni središnje konzole vozila ili retrovizora);

- da vozilo ima važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima;

- da je bočna oznaka taksi vozila postavljena u skladu sa Uputstvom o izgledu i izdavanju taksi isprava i oznaka;

- da je pod vozila prekriven podlogom koja je izdržljiva, sprečava klizanje i stvaranje prašine;

- ako je visina poda vozila od tla veća od 410 mm mora postojati stepenik obložen podlogom koja ne kliza;

- da je pokrivka unutrašnjosti vozila i krova pravilno izrađena i postavljena;

- da je vozilo opremljeno protivpožarnim uređajem sa potvrdom o tehničkoj ispravnosti;

- da je svako sedište u vozilu opremljeno sigurnosnim pojasevima prema deklaraciji proizvođača, bez vidljivih oštećenja i nečistoća u vozilu;

- da je krovna oznaka "TAXI" postavljena u svemu prema projektu u skladu sa odlukom;

- da krovna oznaka "TAXI" nije zaklonjena drugim oznakama čije je postavljanje dozvoljeno;

- da je krovna oznaka "TAXI" postavljena na magnetnu noseću ploču na bezbedan način;

Nakon završenog vizuelnog pregleda vozila, komisija obavlja funkcionalni pregled vozila.

Član 12

Funkcionalnim pregledom vozila komisija vrši proveru ispravnosti rada sledećih uređaja i opreme:

- svetlosno-signalnih delova i uređaja na vozilu (sijalice, farovi, migavci, krovne oznake i dr.);

- pomoćnih uređaja na vozilu (brisači vetrobranskih stakala, brisači farova ako postoje, ventilacija vozila, električne komande za otvaranje prozora, podešavanje naslona sedišta, pomeranje sedišta, klima uređaja i sl.);

- razmak osovine, širine vozila i zapremine prtljažnog prostora, prema uslovima propisanim članom 10. odluke;

- instalacije za osvetljenje krovne oznake povezane na priključak u vozilu preko taksimetra, tako da se automatski pali ili gasi sijalica koja osvetljava natpis "TAXI" na krovnoj oznaci;

- taksimetra koji mora biti ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji se otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci gasi;

- unutrašnjeg osvetljenja koje osvetljava prostor za putnike;

- vrata vozila koja se sa spoljne i unutrašnje strane otvaraju bez pomoći vozača i da se prozori pravilno otvaraju i zatvaraju.

Funkcionalno ispitivanje pogodnosti taksi vozila obuhvata i proveru ispravnosti svih uređaja, na osnovu kojih se vrši klasifikacija vozila.

Ako komisija u postupku vizuelnog i funkcionalnog pregleda vozila utvrdi da vozilo ne ispunjava uslove propisane odredbama čl. 11. i 12. ovog pravilnika, obustaviće postupak ispitivanja pogodnosti, sačiniti zapisnik sa primedbama i odrediti rok od 30 dana za otklanjanje nedostataka.

Član 13

Komisija po sprovedenom postupku, dostavlja organizacionoj jedinici Zapisnik o vanrednom ispitivanju pogodnosti vozila.

Član 14

Organizaciona jedinica na osnovu zapisnika iz člana 13. ovog pravilnika, kojim je utvrđeno da je vozilo namenjeno i pogodno za taksi prevoz, izdaje uverenje o izvršenom vanrednom ispitivanju vozila, koje bez odlaganja dostavlja inspektoru drumskog saobraćaja ili komunalnom policajcu.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".