ODLUKA

O UREĐENJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA KOMASACIJOM NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 21/2013)

Član 1

Pristupa se uređenju poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Leskovca putem komasacije, u atarima sledećih katastarskih opština: Priboj, Živkovo, Zalužnje, Vinarce, Podrimce, Donje Stopanje, Gornje Stopanje i Milanovo.

Član 2

Uređenjem poljoprivrednog zemljišta premerom u postupku komasacije obezbeđuje se zaštita, korišćenje i unapređenje poljoprivrednog zemljišta, kao prirodnog bogatstva i dobara od opšteg interesa.

Razlozi komasacije su:

- Velika usitnjenost i nepravilan oblik katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta koje se ne može racionalno koristiti,

- Izgradnja sistema za odvodnjavanje ili navodnjavanje,

- Izgradnja mreže poljskih puteva,

- Potreba izvođenja protiverozivnih radova i mera.

Član 3

Komasacija će se vršiti po redosledu katastarskih opština za koje budu doneti programi komasacije.

Član 4

Predmet komasacione mase su sva zemljišta u komasacionom području (poljoprivredna, šumska i građevinska), kao i uređaji na tim zemljištima (u daljem tekstu: komasaciona masa).

Član 5

Na delu zemljišta učesnicima komasacije vrši Komisija za komasaciju katastarske opštine (u daljem tekstu: Komisija) za koju Skupština grada Leskovca donese Odluku o sprovođenju komasacije.

Postupak komasacije sprovodi Komisija.

Skupština grada Leskovca će posebnim rešenjem obrazovati Komisiju za napred navedene katastarske opštine u kojima se sprovodi komasacija.

Član 6

Postupak komasacije zemljišta počinje od dana donošenja Odluke o uređenju poljoprivrednog zemljišta komasacijom za određenu katastarsku opštinu.

Član 7

Troškovi finansiranja komasacije padaju na teret Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (60%) i na teret budžeta grada Leskovca (40%) za konkretnu katastarsku opštinu.

Član 8

Postupak komasacije Komisija će sprovesti u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, načelima komasacije i Programu komasacije određene katastarske opštine.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".