ODLUKA

O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 21/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se prava na finansijsku podršku porodici sa decom na teritoriji grada Leskovca (u daljem tekstu: Grad), nosioci prava, uslovi i način ostvarivanja prava, način obezbeđivanja sredstava i druga pitanja od značaja za ostvarivanja ovih prava.

Član 2

Porodicu u smislu ove Odluke čine roditelji koji živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničkim domaćinstvom, iz prethodnog stava, smatra se zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Član 3

Redosled rađanja dece i broj dece utvrđuje se u skladu sa propisima za ostvarivanja prava na dečji dodatak.

II PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU PORODICI SA DECOM

Član 4

Kao prava na finansijsku podršku porodici sa decom utvrđuju se:

1. Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć porodiljama;

2. Pravo na potpuno regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu.

1. Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć porodiljama

Član 5

Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć ostvaruje majka porodilja ako jedan od roditelja najmanje šest meseci pre rođenje deteta na teritoriji grada ima prebivalište, odnosno boravište, ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije, pod uslovom da se neposredno brine o detetu.

Član 6

Pravo na finansijsku pomoć porodiljama ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva majke porodilje i sledećih dokaza:

1. izvoda iz matične knjige rođenih za novorođeno dete (fotokopija),

2. fotokopija lične karte majke porodilje,

3. prijava prebivališta za novorođeno dete (fotokopija),

4. otpusna lista za novorođenče (original na uvid),

5. dve fotokopije kartice dinarskog tekućeg računa ili prve stranice štedne knjižice.

Nezaposlena majka porodilja uz zahtev, osim napred navedenih dokaza, prilaže i uverenje o nezaposlenosti koje izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Porodilja potpisuje izjavu da neposredno brine o detetu.

Član 7

Pravo na finansijsku pomoć može da ostvari i otac novorođenčeta u slučaju da majka nije živa, ako je napustila dete ili ako je iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Kada otac deteta ostvaruje pravo na finansijsku pomoć, pored dokaza iz člana 6. ove Odluke, podnosi i jedan od sledećih dokaza:

1. izvod iz matične knjige umrlih za majku porodilju,

2. uverenje Centra za socijalni rad da je majka napustila dete,

3. rešenje da je majka lišena roditeljskog prava ili

4. potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku.

Član 8

Zahtev za finansijsku pomoć ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Ukoliko po podnošenju zahteva za finansijsku pomoć dete, na koje se zahtev odnosi umre, finansijska pomoć će se isplatiti podnosiocu zahteva.

Član 9

Sredstva za isplatu jednokratne finansijske pomoći porodiljama obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca.

Porodilje koje ispunjavaju uslove u skladu sa ovom Odlukom imaju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000,00 dinara.

Nezaposlene majke porodilje koje ispunjavaju uslove u skladu sa ovom Odlukom imaju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000,00 dinara.

Isplatu prava porodilja koja proizilaze iz ove Odluke vršiće Gradska uprava za finansije preko tekućeg računa porodilja ili štedne knjižice.

Član 10

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu finansijsku pomoć porodiljama podnosi se Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca - Odsek za društvenu brigu o deci u roku od šest meseci od dana rođenja deteta.

Gradska uprava za društvene delatnosti, kao prvostepeni organ, rešenjem odlučuje o priznavanju prava.

Protiv rešenja, kojim nadležna uprava odlučuje o pravu na jednokratnu finansijsku pomoć porodiljama, može se izjaviti žalba koja se podnosi prvostepenom organu u roku od 8 dana od prijema rešenja.

Po žalbi odlučuje u drugom stepenu Gradsko veće grada Leskovca.

2. Pravo na potpuno regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu

Član 11

Pravo na potpuno regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu (besplatan boravak) imaju:

- treće i četvrto dete u porodici,

- deca sa smetnjama u razvoju;

- deca lišena roditeljskog staranja.

Član 12

Pravo na potpuno regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu ostvaruju se na osnovu zahteva roditelja, odnosno staratelja i dokumentacije potrebne za ostvarivanja prava i to:

- za treće i četvrto dete - fotokopija lične karte za podnosioca zahteva, izvod iz matične knjige rođenih za svako dete (fotokopija uz original na uvid) i prijava prebivališta za svako dete;

- za decu sa smetnjama u razvoju - akt o razvrstavanju deteta sa smetnjama u razvoju, odnosno nalaz i mišljenje Interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i važeće rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca - Odsek društvene brige o deci;

- za decu lišenu roditeljskog staranja - rešenje Centra za socijalni rad u Leskovcu da je dete lišeno roditeljskog staranja ili rešenje da je dete bez roditeljskog staranja smešteno u starateljsku ili hraniteljsku porodicu i važeće rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca - Odsek društvene brige o deci.

Uz podneti zahtev potrebno je priložiti potvrdu Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" u Leskovcu o postojanju slobodnog mesta za smeštaj deteta.

Nepotpuna dokumentacija neće biti uzeta u razmatranje.

Član 13

Zahtev sa dokumentacijom iz člana 12. ove Odluke podnosi se Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca - Odseku za društvenu brigu o deci.

Gradska uprava za društvene delatnosti, kao prvostepeni organ, rešenjem odlučuje o priznavanju prava.

Protiv rešenja kojim nadležna uprava odlučuje o pravu na besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu, može se izjaviti žalba koja se podnosi prvostepenom organu u roku od 8 dana od prijema rešenja.

Po žalbi odlučuje u drugom stepenu Gradsko veće grada Leskovca (za zahteve koji se odnose na treće i četvrto dete u porodici), odnosno ministar nadležan za socijalna pitanja (za zahteve koji se odnose na decu sa smetnjama u razvoju ili na decu lišena roditeljskog staranja).

Član 14

Sredstva za potpuno regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu obezbeđuje se u budžetu grada Leskovca za treće i četvrto dete, a za decu sa smetnjama u razvoju i decu lišenu roditeljskog staranja sredstva se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Član 15

Pravo na regresiranju troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" u Leskovcu priznaje se od prvog dana narednog meseca posle podnošenja zahteva.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca", a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.