ODLUKA

O VISINI NAKNADE ZA RAD U NADZORNOM ODBORU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 30/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o visini naknade za rad u Nadzornom odboru u javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač grad Kraljevo, (u daljem tekstu: Odluka), uređuje se način utvrđivanja visine i način isplate naknade predsednika i članova Nadzornog odbora za njihov rad u Nadzornom odboru, nadzor nad sprovođenjem ove odluke, kao i druga pitanja koja se odnose na naknadu za rad u nadzornom odboru.

II NAKNADA ZA RAD NADZORNOG ODBORA

Član 2

Predsednik i članovi Nadzornog odbora u javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač grad Kraljevo (u daljem tekstu: Nadzorni odbor), imaju pravo na naknadu za rad u Nadzornom odboru (u daljem tekstu: naknada).

Naknada Nadzornog odbora u javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač grad Kraljevo, (u daljem tekstu: preduzeće), sastoji se od fiksnog i promenljivog dela.

1. Fiksni deo naknade

Član 3

Kriterijumi za određivanje fiksnog dela naknade Nadzornog odbora (u daljem tekstu: fiksni deo naknade) su:

- zadaci članova,

- odgovornost,

- finansijsko stanje preduzeća, i

- ekonomsko okruženje.

Član 4

Visina fiksnog dela naknade u neto iznosu, polazeći od kriterijuma iz člana 3. ove odluke, utvrđuje se na osnovu mesečnog izveštaja o realizaciji programa poslovanja preduzeća i u zavisnosti od stepena (procenta) realizacije programa i to:

% realizacije
Program poslovanja

Iznos mesečne naknade
Predsednika Nadzornog odbora

Iznos mesečne naknade
člana Nadzornog odbora

Iznos mesečne naknade
iz reda zaposlenih

Do 80%

25.000,00 dinara

15.000,00 dinara

10.000,00 dinara

Od 80-100%

28.000,00 dinara

18.000,00 dinara

13.000,00 dinara

Preko 100%

30.000,00 dinara

20.000,00 dinara

15.000,00 dinara

Fiksni deo naknade obračunava se i isplaćuje na mesečnom nivou, na osnovu posebnog akta, koji obavezno sadrži izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja preduzeća u mesecu za koji se obračunava i isplaćuje naknada.

Akt iz stava 2. ovog člana donosi direktor preduzeća.

Akt iz stava 2. ovog člana pored izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja sadrži i odredbe o pripadajućoj visini naknade u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Izveštaj o isplaćenim naknadama za rad Nadzornom odboru, kao i izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja, dostavljaju se Gradskom veću i Skupštini grada zajedno sa godišnjim izveštajem o poslovanju preduzeća.

2. Promenljivi deo naknade

Član 5

Promenljivi deo naknade Nadzornog odbora, (u daljem tekstu: promenljivi deo naknade) vezan je za doprinos Nadzornog odbora u ostvarivanju programa poslovanja preduzeća u smislu da preduzeća, u poslovnoj godini, o izveštaju o poslovanju preduzeća koji usvoji osnivač, posluju sa dobitkom.

Promenljivi deo naknade pripada za poslovnu godinu u kojoj je preduzeće ostvarilo neto dobit.

Visina promenljivog dela naknade, pod uslovima iz stava 1. i 2. ovog člana, obračunava se i isplaćuje u visini 30% od ukupno isplaćene fiksne neto naknade u godini u kojoj je preduzeće ostvarilo neto dobit.

Ukupan novčani iznos iz stava 3. ove odluke, deli se ravnomerno predsedniku i svim članovima Nadzornog odbora.

Član 6

Promenljivi deo naknade isplaćuje se iz sredstava preduzeća jednokratno, ili u više delova, u skladu sa mogućnostima preduzeća, a nakon prihvatanja izveštaja o poslovanju od strane osnivača Skupštine grada.

Odluku o načinu isplate promenljivog dela naknade iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor, na predlog direktora preduzeća.

Član 7

Ako preduzeće kasni sa isplatom zarada zaposlenima, odnosno ne vrši isplatu zarada u rokovima utvrđenim Kolektivnim ugovorom kod poslodavca, isplata fiksnog dela naknade Nadzornom odboru (mesečne) vršiće se u skladu sa dinamikom isplate zarada zaposlenima.

III NADZOR

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za praćenje, kontrolu obračuna i isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih u javnim i javnim komunalnim (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica).

Nadležna organizaciona jedinica, u obavljanju nadzora nad sprovođenjem ove odluke ima pravo da proverava:

- da li je obračun i isplata fiksnog dela naknade za rad predsednika i članova Nadzornog odbora izvršena u skladu sa odredbama ove odluke,

- da li se promenljivi deo naknade predsedniku i članovima Nadzornog odbora isplaćuje na način utvrđen članom 6. ove odluke.

Ukoliko nadležna organizaciona jedinica utvrdi nepravilnosti u obračunu i isplati fiksnog dela naknade za rad ili načinu isplate promenljivog dela naknade, utvrđenih odredbama ove odluke, ima pravo da naloži preduzeću da ispravi utvrđene nepravilnosti.

O uočenim nepravilnostima i neizvršavanju naloženih mera, nadležna organizaciona jedinica je obavezna da Gradskom veću i Skupštini grada dostavi izveštaj.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".