TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE IZ SISTEMA DALJINSKOG GREJANJA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2011 i 30/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun isporučene toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja grada Kraljeva utvrđuju se:

Tarifni elementi za obračun isporučene toplotne energije;

Tarifni stavovi za obračun cena isporučene toplotne energije;

Grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata i kategorije potrošača;

Način obračuna isporučene toplotne energije.

Tarifni sistem utvrđuje tarifne elemente, tarifne stavove i način obračuna isporučene toplotne energije za tarifne i kvalifikovane kupce toplotne energije.

Cena za isporučenu toplotnu energiju kupcu, mora biti u skladu sa metodologijom za formiranje cena, koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema (prilog 1).

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 2

a) Tarifni elementi

Tarifni elementi za obračun isporučene toplotne energije su:

- priključena toplotna snaga,

- zagrevna površina,

- isporučena toplotna energija, i

- naknada za merno mesto (očitavanja).

Član 3

Priključena toplotna energija se utvrđuje na osnovu projekta termotehničkih instalacija ili snimanjem toplotne snage u objektu, odnosno delovima objekta, a iskazuje se kW. Vrednost priključene toplotne snage se zaokružuje na jedno decimalno mesto.

Zagrevna površina se utvrđuje na osnovu projekta ili snimanjem zagrevne površine u objektu, odnosno delovima objekta, a iskazuje se u m2.

Član 4

Isporučena toplotna energija za grejanje utvrđuje se očitavanjem stanja na meraču toplotne energije i iskazuje u kWh. Očitana stanja na mernom uređaju izražavaju se celim brojem. U slučaju neispravnog merača toplotne energije, a prema članu 40. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Kraljeva, definisan je način obračuna kada je merač u kvaru.

Član 5

b) Tarifni stavovi

Tarifni stavovi za obračun cena isporučene toplotne energije obuhvataju načine iskazivanja cena po utvrđenim jedinicama i to:

- cena po jedinici priključene toplotne snage u din/kW godišnje ili grejne površine

- cena po jedinici isporučene toplotne energije za grejanje u din/kWh,

- cena po jedinici zagrevane površine u din/m2 mesečno,

- cena raspodele, očitavanja i obračuna troškova, din/ merno mesto.

III RAZVRSTAVANJE KUPACA TOPLOTNE ENERGIJE PO NAMENI KORIŠĆENJA PROSTORA

Član 6

Kupci toplotne energije se dele na tri grupe, a po nameni korišćenja objekta i to:

1. kupci toplotne energije za grejanje stambenog prostora,

2. kupci toplotne energije za grejanje poslovnog prostora.

3. (brisana)

Član 7

(Brisan)

Član 8

Kupci toplotne energije čija je potrošnja veća od 750 MWh spadaju u kategoriju kvalifikovanih kupaca sa kojima se mogu zaključivati posebni ugovori o prodaji toplotne energije.

Tarifni elementi i tarifni stavovi iz člana 2. i člana 5. ove odluke odnose se i na kvalifikovane kupce.

IV NAČIN OBRAČUNA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 9

Isporuka toplotne energije se kod pojedinačnih kupaca obračunava s obzirom na sledeće:

- razvrstavanje kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

- obračun priključne snage ili grejne površine po važećoj tarifi,

- obračun isporučenih količina toplotne energije po važećoj tarifi,

- obračun troškova očitavanja, raspodele i obračuna utrošene toplotne energije.

Član 10

Obračunski period počinje 1. avgusta tekuće, a završava se 31. jula naredne godine za stambeni prostor, a za ostale 15. oktobra tekuće, a završava se 15. aprila naredne godine.

Kupci toplotne energije plaćaju fiksnu naknadu za instalisanu snagu ili grejnu površinu mesečno tokom obračunskog perioda, a isporučenu toplotnu energiju mesečno tokom grejne sezone i po konačnom obračunu, završetkom grejne sezone.

Član 11

Obračun za isporučenu toplotnu energiju sadrži:

a) fiksni deo - troškove materijala, usluga, radne snage, tekućeg i investicionog zadržavanja, amortizacije, ispravke vrednosti potraživanja, izdatke finansiranja i druge troškove poslovanja koji se plaćaju mesečno u toku cele godine i obračunavaju na osnovu grejne površine ili po jedinici priključne toplotne snage, pomnožene sa odgovarajućom cenom po jedinici grejne površine (din/m2/mesec ili din/kWh/mesec) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj kupac pripada.

b) Varijabilni deo sadrži:

- troškove energenata (prirodni gas, EL lož-ulje, mazut i drugo),

- troškove sopstvene potrošnje toplotne energije potrebne za rad proizvodnih uređaja,

- troškove električne energije za pogon pumpi na primarnoj toplovodnoj mreži,

- troškove tekućeg održavanja,

- troškove vode i hemijske pripreme vode (HPV),

- ostale varijabilne troškove, koji se obračunavaju na osnovu izmerene potrošnje toplotne energije u toku grejne sezone u kWh i pomnoženo sa odgovarajućom cenom din/kWh u zavisnosti od tarifne grupe kojoj kupac pripada.

Član 12

Ako se više tarifnih kupaca iste ili različite tarifne grupe snabdevaju toplotnom energijom preko zajedničke toplotne podstanice preko zajedničkog merila toplotne energije, isporučena toplotna energija se raspoređuje između grupa tarifnih kupaca prema instalisanoj snazi ili grejnoj površini. Raspodela isporučene toplotne energije za poslovni i povlašćeni prostor se vrši prema instalisanoj snazi, a za stambeni prostor prema grejnoj površini u slučaju da tarifni kupci nisu ugradili posebna merila toplotne energije za registrovanje sopstvene potrošnje. Suma svih učešća mora iznositi 100%.

V OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 13

Isporučena količina toplotne energije za pojedinačne kupce obračunava se preko mernih uređaja.

Količina isporučene toplotne energije se očitava na mernom uređaju postavljenom na predajnom mestu u toplotnoj podstanici.

Član 14

Iznos za količinu isporučene toplotne energije za pojedinačne kupce, zasnovan na grejnoj površini (gde nema merač), izračunava se tako što se zagrevana površina po m2 pomnoži sa odgovarajućom stavkom po jedinici zagrevane površine (din/m2) mesečno.

Kod ostalih kupaca obračun sadrži fiksni i varijabilni deo u skladu sa članom 12. ove odluke.

Član 15

Tarifni kupac može na svoj zahtev ili nalogom isporučioca biti isključen iz sistema daljinskog grejanja.

Ako se tarifni kupac u slučajevima iz stava 1. ovog člana ponovo odluči za isporuku toplotne energije na istom mernom mestu u roku koji je kraći od 12 meseci mora izmiriti sve fiksne troškove isporuke toplotne energije koji ne zavise od potrošnje.

Sve fiksne troškove, koje bi plaćao da je toplotnu energiju dobijao kontinuirano, tarifni kupac mora izmiriti pre ponovnog priključenja.

Član 16

Utrošenu električnu energiju za rad predajne stanice tarifni kupac plaća isporučiocu električne energije.

Količinu utrošene vode iz vodovodne mreže tarifni kupac plaća isporučiocu te vode.

Član 17

Reklamacije vezane za dobijeni račun, obračun isporučene toplotne energije, odnosno usluge koje vrši isporučilac na osnovu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Kraljeva, isporučilac prima samo u pismenoj formi, u roku od osam dana od dana prijema računa ili obračuna.

Isporučilac toplotne energije je dužan da u roku od 8 dana razmotri i pismeno odgovori na svaku pisanu reklamaciju kupca.

Primedbe na dobijeni račun ili obračun ili prigovor ne odlažu plaćanje računa odnosno obračuna za nesporni deo.

OSNOVI ZA OBRAZOVANJE CENA I ODREĐIVANJE TARIFNIH STAVOVA ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 18

Cena toplotne energije po tarifnim stavovima i grupama određuje se u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije, koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema.

Pri određivanju cena toplotne energije po tarifnim stavovima i grupama uzima se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja sistema toplifikacije grada Kraljeva.

Član 19

Prvu izvornu cenu za količinu isporučene toplotne energije ili njenu promenu utvrđuje nadležni organ grada Kraljeva, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Kraljeva, a na zahtev Toplane.

Zahtev iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložen.

Član 20

Nadležni organ grada Kraljeva daje saglasnost na akt o cenama toplotne energije koji Toplana predloži po ovom tarifnom sistemu.

Toplana predlaže povećanje, odnosno smanjenje cene toplotne energije u slučaju povećanja odnosno smanjenja cene energenata u skladu sa Metodologijom o određivanju cena.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Toplana je u obavezi da donese akt o cenama iz člana 19. ovog Tarifnog sistema najdalje do početka njegove primene, u roku utvrđenom Odlukom o uslovima i načinu snadbevanja toplotnom energijom grada Kraljeva, i da akt dostavi nadležnom organu osnivača za davanje saglasnosti.

Član 22

Tarifni sistem za obračun isporučene toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja grada Kraljeva primenjuju se za korisnike iz grupe kupaca toplotne energije za grejanje poslovnog prostora počev od 1.01.2014. godine, a za korisnike iz grupe kupaca toplotne energije za grejanje stambenog prostora počev od 01.08.2014. godine.

Član 23

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se u roku utvrđenom odlukom kojom se određuju uslovi i način snabdevanja toplotnom energijom grada Kraljeva, u skladu sa zakonom.

 

Samostalni član Izmena i dopuna
Tarifnog sistema za obračun isporučene toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja grada Kraljeva

("Sl. list grada Kraljeva", br. 30/2013)

Član 4

Izmene i dopune Tarifnog sistema za obračun isporučene toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja grada Kraljeva stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".