PRAVILNIK
O IZDAVANJU PARKING KARTE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 25/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se kategorije osoba sa invaliditetom koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom i uređuju uslovi i postupak za ostvarivanje ovog prava na osnovu izdatog rešenja od strane Gradske uprave grada Šapca, Odeljenja za društvene delatnosti i privredu ili potvrde matične organizacije i invalidske parking karte izdate od strane Udruženja parkirališta Srbije, a preuzete od JKP "Parking-Šabac".

Član 2

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, na teritoriji grada Šapca mogu ostvariti: osobe sa invaliditetom od 80% ili više po jednom osnovu, odnosno 70% ili više ukoliko se radi o invaliditetu donjih ekstremiteta, slepa lica 4. i 5. kategorije, gluva lica sa 70% invaliditeta po jednom osnovu, vojni invalidi i civilni invalidi rata od 1. do 5. grupe koji su ostvarili pravo na ortopedski dodatak po osnovu oštećenja donjih ekstremiteta, osobe sa višestrukim smetnjama u razvoju i osobe obolele od autizma.

Član 3

Osobe sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika koje imaju registrovana matična udruženja čije je delovanje na teritoriji grada Šapca, svoje pravo ostvaruju preko udruženja, u skladu sa uslovima i po postupku, utvrđenim ovim pravilnikom.

Osobe sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika koje nemaju registrovana matična udruženja na teritoriji grada Šapca, mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje vozila, u Gradskoj upravi grada Šapca, Odeljenju za društvene delatnosti i privredu.

Da bi ostvarila ovo pravo, osoba sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika, mora da ispunjava sledeće uslove:

1. da ima prebivalište na teritoriji delovanja matične organizacije (za osobe sa invaliditetom iz stava 1. ovog člana), odnosno da ima prebivalište na teritoriji grada Šapca (za osobe sa invaliditetom iz stava 2. ovog člana), što dokazuju kopijom lične karte, odnosno uverenjem o prebivalištu;

2. da je vlasnik vozila (dokaz: kopija saobraćajne dozvole) ili korisnik vozila po osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora (dokaz: kopija saobraćajne dozvole ili ugovor o lizingu odnosno kupoprodajni ugovor).

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila po osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora roditelj odnosno staratelj ili hranitelj osobe sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika, pored kopije saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora, potrebna je i kopija lične karte, odnosno uverenje o prebivalištu roditelja, odnosno staratelja ili hranitelja i rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo odnosno rešenje o hraniteljstvu.

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila po osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora bračni drug osobe sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika, pored kopije saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora, potrebna je i kopija lične karte odnosno uverenje o prebivalištu bračnog druga ili izvod iz matične knjige venčanih, a za vanbračnog druga overena izjava dva svedoka o postojanju vanbračne zajednice.

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila po osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora dete osobe sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika, pored kopije saobraćajne dozvole odnosno ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora, potrebna je kopija lične karte odnosno uverenje o prebivalištu deteta ili izvod iz matične knjige rođenih za dete.

Član 4

O pravu na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom koje imaju matične organizacije, odlučuje matična organizacija, na osnovu ovog pravilnika, izdavanjem potvrde.

O pravu na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, koje nemaju matičnu organizaciju na teritoriji grada Šapca, odlučuje Gradska uprava grada Šapca, Odeljenje za društvene delatnosti i privredu, rešenjem.

Protiv donetog rešenja iz stava 2. ovog člana Pravilnika, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Šapca, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 5

Matična organizacija izdaje potvrdu. a Odeljenje za društvene delatnosti i privredu donosi rešenje, na osnovu podnetog zahteva osobe sa invaliditetom i priloženih dokaza i to:

- fotokopija lične karte, odnosno uverenje o prebivalištu osobe sa invaliditetom;

- fotokopija saobraćajne dozvole osobe sa invaliditetom, odnosno ugovora o lizingu, odnosno overenog kupoprodajnog ugovora;

- fotokopija rešenja o vrsti invaliditeta, odnosno o procentu telesnog oštećenja, izdatog od nadležnih institucija i original na uvid;

- dve fotografije osobe sa invaliditetom, veličine 35 x 30 mm.

Član 6

Matične organizacije će o sprovođenju ovog pravilnika izveštavati Gradsko veće grada Šapca, preko Odeljenja za društvene delatnosti i privredu, dostavljanjem izveštaja.

Uz izveštaj iz stava 1. ovog člana matična organizacija će dostavljati spisak sa podacima o imenu i prezimenu osobe sa invaliditetom, adresi, jedinstvenom matičnom broju i podacima o vozilu za koje je izdata parking karta.

Član 7

ŽP "Parking-Šabac" izdaje invalidsku parking kartu na osnovu potvrde koju izdaje matična organizacija ili na osnovu donetog rešenja od strane Odeljenja za društvene delatnosti i privredu Gradske uprave grada Šapca.

Invalidska parking karta se izdaje sa rokom važenja do kraja kalendarske godine.

Član 8

Vozilo parkirano na mestu obeleženom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, mora biti obeleženo invalidskom parking kartom.

Invalidskom parking kartom se obeležava vozilo kojim upravlja ili se prevozi osoba sa invaliditetom iz člana 2. ovog pravilnika, i to tako što se invalidska parking karta stavlja ili lepi u donji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla vozila.

Osoba sa invaliditetom ima pravo na jednu invalidsku parking kartu, koja se izdaje za određeno vozilo.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".