PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA ŠAPCA ZA PROGRAME RADA/PROJEKTE KOJIMA SE OBEZBEĐUJU POSEBNI OBLICI SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 25/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Šapca, sa ciljem da se, obezbeđujući sredstva udruženjima koja se aktivno i u kontinuitetu bave socijalnim pitanjima, održi dostignuti nivo i podrži pluralizam pružalaca i obima vaninstitucionalno pruženih usluga u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika obezbeđuju se za:

- pomoć razvoju i održivosti usluga koje pružaju udruženja koja se bave pitanjima socijalne zaštite,

- promociju i uvođenje usluga u oblast socijalne zaštite koje nisu obezbeđene /finansirane od strane Republike ili lokalne samouprave u javnim institucijama, nego ih sprovode udruženja.

Član 3

Sredstva namenjena udruženjima građana iz člana 1. ovog Pravilnika koriste se za realizaciju programa rada/projekata iz sledećih oblasti:

1. socijalno-humanitarne aktivnosti (podrška socijalno ugroženim, starim licima, osobama sa invaliditetom, osobama sa smetnjama u razvoju, Romima, samohranim roditeljima, osobama u riziku i licima lečenim od bolesti zavisnosti itd.),

2. psihosocijalna i zdravstvena rehabilitacija boraca, ratnih, vojnih i civilnih invalida,

3. organizovanje i sprovođenje aktivnosti sa ciljem uključivanja članova udruženja radi kvalitetnijeg korišćenja slobodnog vremena (razni vidovi radionica, manifestacije, itd.),

4. aktivnosti na integraciji osoba sa invaliditetom u okruženje,

5. aktivnosti usmerene na poboljšanje položaja i kvaliteta života osoba obolelih od bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti,

6. aktivnosti koje doprinose socijalnoj uključenosti društveno osetljivih grupa, ostvarivanju i unapređenju određenog zajedničkog ili opšteg cilja u interesu razvoja socijalne zaštite u gradu Šapcu,

7. aktivnosti koje doprinose eliminaciji različitih oblika diskriminacije.

Član 4

Programe rada/projekte iz člana 2. ovog Pravilnika realizuju udruženja građana kojima se dodele sredstva iz budžeta grada Šapca, putem javnog konkursa u skladu sa planiranim sredstvima za tu namenu, s tim što udruženja građana mogu da konkurišu sa najviše dve prijave.

Član 5

Udruženja građana mogu da ostvare dotaciju iz budžeta Grada na osnovu programa rada/projekta u skladu sa budžetom grada Šapca.

Predlog programa rada/projekta iz stava 1. ovog Pravilnika sadrži:

- naziv i sedište udruženja građana,

- opšte i konkretne ciljeve i ciljnu grupu na koju je program rada/projekat usmeren,

- opis aktivnosti na sprovođenju programa rada/projekta,

- rodnu analizu odnosno očekivane pozitivne efekte programa rada/projekta razvrstane po polu,

- vreme i postupak realizacije programa rada/projekta,

- podatke o potrebnim finansijskim i drugim sredstvima za realizaciju programa rada/projekta po aktivnostima - finansijski plan, odnosno budžet programa rada/projekta,

- izvore sredstava za finansiranje programa rada/projekta, sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa dotacije iz budžeta Grada.

- odgovarajuću dokumentaciju i druge podatke od značaja za realizaciju programa rada/projekta.

Član 6

Finansiranje programa rada/projekata se vrši na osnovu javnog konkursa.

Gradonačelnik Šapca donosi Odluku o pokretanju postupka finansiranja programa rada/projekata iz budžeta grada Šapca i raspisuje javni konkurs za svaku budžetsku godinu, a u skladu sa prioritetima Grada i ovim Pravilnikom.

Javni konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Grada.

Član 7

Prijave za učešće na konkursu, zainteresovana udruženja građana za program rada/projekat podnose u roku od petnaest dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Član 8

Konkurs iz člana 6. ovog Pravilnika sprovodi Komisija za sprovođenje postupka javnog konkursa za finansiranje programa rada/projekata udruženja građana, koju imenuje Gradonačelnik.

Komisija u svom sastavu ima predsednika i dva do četiri člana, od kojih bar dva člana rade na poslovima socijalne zaštite.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti i privredu, Odsek za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Član 9

Javni konkurs sadrži:

- Namenu i budžetsku klasifikaciju sa koje se sredstva dodeljuju,

- Datum objavljivanja konkursa,

- Uslove koje treba da ispunjava učesnik u javnom konkursu,

- Kriterijume za dodelu sredstava i bodove za ocenjivanje kriterijuma,

- Procedura i rok za prijavljivanje na konkurs,

- Obaveznu dokumentaciju koja se podnosi uz učešće na konkurs,

- Rok za donošenje odluke.

Član 10

Prijave na konkurs se podnose Komisiji na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 11

Konkursna dokumentacija sadrži:

- prijavni obrazac,

- obrazac opisa godišnjeg programa rada/projekta,

- obrazac budžeta,

- fotokopiju rešenja o upisu udruženja u Registar ili overenu fotokopiju rešenja o preregistraciji ako prvi put konkuriše,

- fotokopiju osnivačkog akta (Statut) ako prvi put konkuriše,

- fotokopiju finansijskog izveštaja dostavljenog nadležnim državnim organima za prethodnu godinu,

- pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenog finansiranja ili sufinansiranja,

- usvojen program rada udruženja za godinu u kojoj konkurišu za dodelu sredstava.

Član 12

Kriterijumi i bodovi za ocenjivanje programa rada/projekta su:

1. Problem kojim se bave - koliko je jasno problem definisan, da li je u vezi sa ciljem upotrebe sredstava i problemima lokalne zajednice?

- maksimum 25 bodova

2. Ciljevi programa rada/projekta - da li su jasno i prikladno određeni; da li su dostižni u predviđenom vremenu i da li nedvosmisleno predstavljaju rešenje uočenog problema u lokalnoj zajednici?

- maksimum 15 bodova

3. Obuhvat - kolike su mogućnosti programa rada/projekta da obuhvati širi krug korisnika i podstakne njihovo aktivno učešće u realizaciji predviđenih aktivnosti; da li uključuje partnerstvo sa drugim udruženjima, privredom ili javnim sektorom?

- maksimum 12 bodova

4. Aktivnosti i plan rada - da li postoji jasna veza između ciljeva i aktivnosti predviđenih programom rada/projektom, da li je predloženi plan aktivnosti realan i ostvarljiv u lokalnoj zajednici u predviđenom vremenu?

- maksimum 12 bodova

5. Očekivani rezultati i uticaj - da li su rezultati programa rada/projekta merljivi, da li će program rada/projekat imati uticaja van kruga neposrednih korisnika, da li su aktivnosti u funkciji ravnopravnosti polova i ostvarivanja jednakih mogućnosti?

- maksimum 12 bodova

6. Budžet i finansijska isplativost - da li budžet programa rada/projekta odražava stvarne troškove predložene aktivnosti (da li su troškovi realni, praktični i da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući); da li su obezbeđeni drugi izvori finansiranja (minimum 20%), da li je adekvatan odnos između administrativnih i programskih troškova; kolika je verovatnoća da se planiranim sredstvima postignu predviđeni rezultati?

- maksimum 8 bodova

7. Inovacije - da li program rada/projekat ima inovativne elemente, predlaže alternativna rešenja u oblasti sistema socijalne zaštite kojom se bavi?

- maksimum 6 bodova

8. Održivost - da li će se aktivnosti nastaviti i posle finansiranja iz budžeta grada, i na koji način?

- maksimum 10 bodova.

Član 13

Komisija razmatra prijave i vrši bodovanje svakog programa rada/projekta prema kriterijumima i bodovima navedenim u članu 12. ovog Pravilnika.

Član 14

O sprovedenom postupku javnog konkursa Komisija vodi zapisnik i sačinjava predlog Odluke o izboru programa rada/projekata navedenih udruženja građana koje će se finansirati iz budžeta grada Šapca i istu dostavlja Gradonačelniku, u roku od deset dana od dana zaključenja konkursa.

Član 15

Gradonačelnik donosi Odluku o izboru programa rada/projekata udruženja građana koji će se finansirati iz budžeta grada Šapca u roku od deset dana od dana prijema predloga Odluke o raspodeli sredstava od strane Komisije.

Član 16

Odluka o izboru programa rada/projekata udruženja građana, dostavlja se učesnicima u postupku u roku od pet dana od dana donošenja iste, a na koju udruženja građana imaju pravo da izjave prigovor u roku od osam dana, od dana prijema Odluke.

Član 17

Po konačnosti Odluke o izboru programa rada/projekata Gradonačelnik grada Šapca zaključuje ugovore sa udruženjima građana, najkasnije u roku od pet dana.

Član 18

Ugovor o finansiranju programa rada/projekta iz budžeta grada Šapca sadrži:

1. Naziv godišnjeg programa rada/projekta

2. Iznos sredstva koja se dodeljuju iz budžeta Grada za realizaciju programa rada/projekta

3. Datum početka i završetka programa rada/projekta

4. Prava i obaveze ugovornih strana

5. Uslove za raskid ugovora.

Član 19

Udruženja koja su dobila sredstva za realizovanje programa rada/projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju davaocu sredstava.

Udruženje je obavezno da dobijena sredstva koristi isključivo za realizovanje odobrenih programa.

Član 20

Korisnici sredstava iz ove Odluke dužni su da dostave izveštaj Odeljenju za društvene delatnosti i privredu, Odseku za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, o utrošku odobrenih sredstava nakon realizovanja dela programskih/projektnih aktivnosti za koje su preneta sredstva, a završni narativni i finansijski izveštaj najkasnije trideset dana po završetku programa rada/projekta.

Ukoliko se završni izveštaji iz prethodnog stava ne dostave, prijava za dodelu novih sredstava neće biti uzeta u razmatranje od strana Komisije.

Član 21

Nadzor nad izvršavanjem ugovorom utvrđenih obaveza po ovoj Odluci vrši Odeljenje za društvene delatnosti i privredu Gradske uprave - Odsek za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".