ODLUKA

O RADNOM VREMENU U OBLASTI UGOSTITELJSTVA, ZANATSTVA I TRGOVINE NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 13/2009, 28/2010 - dr. odluke i 25/2013)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Šapca.

Pod radnim vremenom u smislu ove odluke, smatra se vreme u toku kog objekti iz stava 1. ovog člana mogu da obavljaju svoju delatnost.

Član 2

Raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom, mora biti istaknut na ulazu u objekat u kome se obavlja delatnost, odnosno poslovi iz člana 1. ove Odluke.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

Član 3

Početak i završetak radnog vremena utvrđuje se po delatnostima, odnosno poslovima.

II - UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Član 4

Ugostiteljskim objektom u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor koji prema propisu o kategorizaciji ugostiteljskih objekata služi za smeštaj, hranu ili piće.

Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smeštaja i prenoćišta (hotel, motel, pansion, turistički apartman, turističko naselje, kamp kuće i stan za odmor, odmaralište i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika) radiće svakog dana od 00 do 24,00 časa.

Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge hrane i pića (restorani, kafane, bifei, barovi, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, pečenjare, ćevabdžinice i slično) radiće svakog dana od 06,00 do 24,00 časa, a petkom, subotom, dan uoči državnog praznika, i u dane državnih praznika od 06,00 do 01,00 časa narednog dana.

U ugostiteljskim objektima iz stava 2. i 3. ovog člana muzički program se može izvoditi najduže do 23,00 časa svakog dana, a petkom, subotom dan uoči državnog praznika, i u dane državnih praznika do 24,00 časa. Muzički program obuhvata samo izvođenje akustične muzike dok izvođenje muzike uz pomoć električnih uređaja za pojačavanje zvuka (u daljem tekstu električne muzike) nije dozvoljeno, osim u objektima iz člana 5. ove Odluke.

Ukoliko se muzički program izvodi suprotno stavu 4. ovog člana, u vršenju inspekcijskih poslova inspektor može privremeno oduzeti predmete, opremu ili uređaje čija upotreba nije dozvoljena, odnosno kojima su izvršene nedozvoljene radnje.

Član 5

Ugostiteljski objekti koji imaju postavljenu zvučnu izolaciju i pribavljeno Odobrenje Odeljenja za inspekcijske poslove kojim se potvrđuje da su ispunjeni svi uslovi koji se tiču zvučne izolacije mogu raditi i izvoditi muzički program do 03,00 časa.

Ugostiteljski objekti iz prethodnog stava ne mogu imati otvorene prozore i vrata u toku rada.

Odeljenje može svoje Odobrenje staviti van snage ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi da se ugostiteljski objekat ne pridržava uslova iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 6

Ugostiteljski objekti iz člana 4. stava 3. ove Odluke, koji se nalaze pored puteva mimo naseljenih mesta, kao i na samoj obali reke Save mimo naseljenih mesta mogu raditi svakog dana od 00 do 24,00 časa, pod uslovom da pribave odobrenje od Odeljenja za inspekcijske poslove, uz prethodnu saglasnost mesne zajednice na čijoj teritoriji se objekat nalazi. U letnjim baštama ovih objekata dozvoljeno je izvođenje muzičkog programa (akustične i električne muzike) samo uz saglasnost Odeljenja za inspekcijske poslove.

Član 7

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima mogu raditi svakog dana od 07,00 do 23,00 časova i u njima nije dozvoljeno izvođenje muzičkog programa.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima i imaju pribavljeno Odobrenje Odeljenja za inspekcijske poslove, mogu raditi do 24,00 časova radnim danom, a petkom, subotom, dan uoči državnog praznika i u dane državnih praznika do 01,00 časova narednog dana, pod uslovom da tako utvrđeno radno vreme ne prelazi posebnim propisom (Odluka o merama za zaštitu od buke) dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi u stambenoj zgradi (boravišne prostorije) pri zatvorenim prozorima.

Član 8

Radno vreme letnjih bašti ugostiteljskih objekata je određeno radnim vremenom ugostiteljskog objekta kojem pripadaju, a najduže do 24,00 časa radnim danom, a petkom, subotom, dan uoči državnog praznika i u dana državnih praznika do 01,00 časova narednog dana.

U letnjim baštama nije dozvoljeno izvođenje muzičkog programa, osim u letnjim baštama koje se nalaze na privatnim parcelama u kojima se može izvoditi muzički program (akustična muzika), po prethodno pribavljenom odobrenju Odeljenja za inspekcijske poslove.

Član 8a

Odgovorno lice za objekte iz člana 4. ove odluke, koji posluju u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni, pisanim putem ovlaste, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužna su da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, od lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 9

Radno vreme ugostiteljskih objekata može biti kraće od propisanog ovom Odlukom, ukoliko privredno društvo, odnosno samostalni ugostitelj to odredi.

Član 10

Ugostiteljski objekti, iz člana 4. stav 3. ove Odluke, u dane novogodišnjih praznika (31. decembar, 01. januar i 02. januar) mogu raditi neprekidno 24 časa.

Član 11

U svim ugostiteljskim objektima zabranjuje se služenje i prodaja alkoholnih pića maloletnim licima.

Član 11a*

Ugostiteljski objekti koji se ne pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom, isprazniće se i zatvoriti, odmah, po naređenju Komunalne policije.

III - ZANATSTVO

Član 12

Radno vreme zanatskih objekata je od 06,00 do 22,00 časa, osim zanatskih objekata koji se bave isključivo proizvodnjom hleba, peciva i prerađevina od brašna čije radno vreme je od 06,00 do 24,00 časa. Zanatski objekti koji se bave proizvodnjom hleba, peciva i prerađevina od brašna, kao i zanatsko-uslužni objekti koji se bave prodajom "brze hrane", mogu raditi i duže od predviđenog radnog vremena, uz prethodno pribavljenu saglasnost vlasnika stambenih jedinica u okruženju i Odobrenja Odeljenja za inspekcijske poslove.

Objekti u kojima se priređuju igre na sreću i zabavne igre mogu raditi od 08,00 do 22,00 časa, a ukoliko se igre na sreću i zabavne igre priređuju u ugostiteljskim objektima, mogu poslovati u radnom vremenu objekta.

IV - TRGOVINSKI OBJEKTI

Član 13

Trgovinskim objektom u smislu ove odluke smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor u kome se obavlja promet robe na veliko i malo, kao i pružanje trgovinskih usluga.

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda mogu da rade svakog dana od 06,00 do 24,00 časa.

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja neprehrambenih proizvoda mogu da rade svakog dana od 06,00 do 22,00 časa.

Trgovinski objekti koji vrše prodaju novina, duvana i duvanskih prerađevina (kiosci) mogu da rade svakog dana od 06,00 do 24,00 časa.

Trgovinski objekti koji vrše prodaju nafte i naftinih derivata na izlazima iz grada mogu raditi od 00,00 do 24,00 časa.

V - KOMUNALNA DELATNOST

Član 14

Blagajne JKP "Vodovod-Šabac", JKP "Stari grad", JKP "Toplana-Šabac", JSP "Stan" Šabac, JP za upravljanje građevinskim zemljištem i Elektrodistribucije Šabac, radiće svakog radnog dana od 07,00 do 15,00 časova.

VI - RADNO VREME U VANREDNIM PRILIKAMA

Član 15

Izuzetno od odredaba člana 4. do člana 11. ove Odluke, u slučaju proglašenja opšte nestašice električne energije i uvođenja mere štednje električne energije i nedostatka energetskih goriva, radno vreme u delatnostima i na poslovima iz člana 1. ove Odluke usklađuje se sa merama za prevazilaženje određenog stanja.

Član 16

Kad, zbog specifičnosti uslova poslovanja, nije moguće obavljati delatnosti i poslove iz člana 1. ove Odluke, za vreme trajanja prekida isporuke električne energije radno vreme mora se uskladiti sa redosledom i načinom isporuke električne energije.

Član 17

Kada zbog nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, nije moguće obavljati pojedine delatnosti i poslove, iz člana 1. ove Odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 18

Gradonačelnik svojim aktom, određuje koji poslovni objekti i radnje i u kom vremenu moraju biti otvorene kada nastupe okolnosti iz člana 15, 16. i 17. ove Odluke.

Izmenjen raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom Gradonačelnika, iz stava 1. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu poslovnog objekta ili radnje i mora se poštovati.

Član 19*

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vršiće Odeljenje nadležno za poslove inspekcijskog nadzora i Odeljenja Komunalne policije.

VII - KAZNENE ODREDBE

Član 20*

Novčanom kaznom od 50.000 - 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako se ne pridržava radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

2. Ako se ne pridržava propisanog vremena za izvođenje muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

3. Ako se ne pridržava propisane vrste i sadržaja muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

4. Ako ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa članom 2. ove Odluke.

5. Ako služi i prodaje alkoholna pića maloletnim licima.

6. Lica iz člana 8a ove odluke ne budu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Za prekršaj, iz prethodnog stava, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 - 30.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, na licu mesta, kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 21*

Novčanom kaznom od 30.000 - 250.000 dinara kazniće se preduzetnik:

1. Ako se ne pridržava radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

2. Ako se ne pridržava propisanog vremena za izvođenje muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

3. Ako se ne pridržava propisane vrste i sadržaja muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

4. Ako ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa članom 2. ove Odluke.

5. Ako služi i prodaje alkoholna pića maloletnim licima.

6. Lica iz člana 8a ove odluke ne budu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, na licu mesta, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara

Član 21a*

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice:

1. Ako se ne pridržava propisanog vremena za izvođenje muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

2. Ako se ne pridržava propisane vrste i sadržaja muzičkog programa utvrđenog ovom Odlukom.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, na licu mesta, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

VIII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, usklade radno vreme sa odredbama ove Odluke.

Član 23

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine na teritoriji opštine Šabac ("Službeni list opštine Šabac", broj 5/04).

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".

Napomene

* Dopune čl. 11a i 19, člana 20. (stav 3), člana 21. (stav 2) i član 21a ove odluke, izvršene su Odlukom o izmenama i dopunama odluka iz oblasti komunalnih delatnosti ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2010).

Novčane kazne za prekršaje određene u čl. 20. st. 1. i 2. i članu 21. stav 1. ove odluke, izmenjene su Odlukom o revalorizaciji novčanih kazni za prekršaje iz gradskih odluka ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2010), koja glasi:

"Član 1

Iznosi novčanih kazni za prekršaje koji su utvrđeni gradskim odlukama, valorizuju se tako da se:

- za prekršaj fizičkog lica i odgovornog lica u pravnom licu izriče novčana kazna u rasponu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara,

- za prekršaj pravnog lica izriče se novčana kazna u rasponu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara,

- za prekršaj preduzetnika izriče se novčana kazna u rasponu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje za koje je propisano da se novčana kazna naplaćuje na licu mesta od strane ovlašćenog lica naplaćuje se novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kad je prekršaj izvršilo pravno lice ili preduzetnik, odnosno, u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kada je prekršaj izvršilo fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu.

Član 2

Ova Odluka primenjuje se na sve odluke čije kaznene odredbe nisu usaglašene sa Zakonom o prekršajima ("Službenom glasniku RS", broj 101/05, 116/08, 111/09)."