ODLUKA
O NAKNADI ZA RAD U NADZORNOM ODBORU JAVNOG PREDUZEĆA

("Sl. list grada Čačka", br. 26/2013)

 

UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom uređuje se naknada za rad predsednika i članova nadzornog odbora, isplata naknade i druga pitanja od značaja za ostvarivanje naknade za rad u nadzornom odboru javnog preduzeća čiji je osnivač grad Čačak.

NAKNADA ZA RAD U NADZORNOM ODBORU

Član 2

Predsednik i član nadzornog odbora ima pravo na naknadu za rad u nadzornom odboru.

Član 3

Odluku o visini naknade za rad u nadzornom odboru javnog preduzeća donosi Skupština grada.

Skupština grada utvrđuje visinu naknade iz stava 1. ovog člana na osnovu izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja javnog preduzeća i na osnovu kriterijuma koji se utvrđuju programom poslovanja u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE

Član 4

Programom poslovanja javnog preduzeća, u skladu sa zakonom planiraju se sredstva za isplatu naknade za rad u nadzornom odboru na teret sredstava poslovanja javnog preduzeća i utvrđuju kriterijumi za određivanje naknade za rad predsednika i članova nadzornog odbora.

Osnovni kriterijumi za utvrđivanje visine naknade su ostvareni finansijski rezultat i kvalitet usluga radi kojih je preduzeće osnovano.

Član 5

Skupština grada donosi odluku o visini naknade za rad predsednika i člana nadzornog odbora u javnom preduzeću istovremeno sa usvajanjem izveštaja o stepenu realizacije godišnjeg programa poslovanja.

Predsedniku nadzornog odbora pripada naknada za rad u nadzornom odboru u iznosu 12.000,00 dinara mesečno, a članu nadzornog odbora 10.000,00 dinara mesečno za program rada realizovan u celosti, odnosno 100%.

AKONTACIJA NAKNADE ZA RAD U NADZORNOM ODBORU

Član 6

Predsedniku i članu nadzornog odbora u toku godine isplaćuje se akontacija naknade za rad u nadzornom odboru.

Visina akontacije naknade za rad u nadzornom odboru predsedniku i članu nadzornog iznosi 60% od naknade iz člana 5. stav 2. ove odluke pod uslovom da je održana najmanje jedna sednica nadzornog odbora u toku meseca.

Predsedniku i članu nadzornog odbora akontacija naknade za rad se isplaćuje najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Akontacija naknade iz stava 1. i 2. ovog člana se ne isplaćuje ako u toku meseca nije održana nijedna sednica nadzornog odbora.

Član 7

Ukupno isplaćena akontacija naknade za rad predsedniku i članovima nadzornog odbora uračunava se u konačan obračun naknade za rad u nadzornom odboru nakon donošenja odluke iz člana 3. odluke i konačnog obračuna naknade za rad.

Razlika između konačnog obračuna visine naknade i isplaćene akontacije naknade se obračunava i isplaćuje najkasnije u roku od 15 dana od dana utvrđivanja visine naknade.

Član 8

Ako javno preduzeće ostvari negativan poslovni rezultat, odnosno posluje sa gubitkom, kao i ako se prilikom konačnog obračuna naknade utvrdi da je obračunat i isplaćen viši iznos akontacije, isplaćena akontacija naknade predstavlja konačnu utvrđenu i isplaćenu naknadu za rad u nadzornom odboru javnog preduzeća.

NADZOR

Član 9

Nadzor nad izvršavanjem ove odluke vrši Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj, kao nadležna za praćenje kontrolu obračuna i isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih u javnim preduzećima čiji je osnivač grad Čačak i Služba budžetske inspekcije.

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj o utvrđenim nepravilnostima obaveštava Službu za budžetsku inspekciju i javno preduzeće.

Služba budžetske inspekcije u vršenju nadzora nalaže odgovarajuće mere i o utvrđenim nepravilnostima obaveštava Gradonačelnika, Gradsko veće i Skupštinu grada.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke u Odluci o naknadi za vršenje odborničke i druge dužnosti u organima i javnim službama ("Sl. list grada Čačka", br. 4/2008, 9/2008 i 10/2009) reči "javno preduzeće" u određenom padežu se brišu.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".