ODLUKA

O OSNIVANJU KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2014)

1. Ovom odlukom osniva se visokoškolska ustanova pod nazivom: Kriminalističko-policijski univerzitet (u daljem tekstu: Univerzitet).

2. Univerzitet je pravni sledbenik Kriminalističko-policijske akademije (u daljem tekstu: Akademija) i osniva se za ostvarivanje studijskih programa za potrebe policijskog obrazovanja.

Sedište Univerziteta je u Beogradu, Ulica cara Dušana 196, Zemun.

3. Univerzitet je samostalna visokoškolska ustanova koja u obavljanju delatnosti objedinjuje obrazovni, stručni i naučnoistraživački rad, kao komponente jedinstvenog procesa visokog obrazovanja.

Univerzitet je ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz ostvarivanje akademskih i strukovnih studija svih nivoa, iz više naučnih i stručnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih nauka, prirodno-matematičkih nauka i tehničko-tehnoloških nauka.

Univerzitet ostvaruje i druge oblike stručnog obrazovanja i usavršavanja od značaja za kriminalističko-policijske i bezbednosne poslove.

Univerzitet obavlja i naučno-istraživački rad kroz osnovna, primenjena i razvojna istraživanja koja su prvenstveno u funkciji razvoja i osavremenjivanja obrazovne delatnosti u oblasti sistema unutrašnjih poslova i bezbednosti.

4. Univerzitet integriše funkcije svih svojih organizacionih jedinica - departmana, naučnoistraživačkog centra i stručnih službi u svom sastavu i ima svojstvo pravnog lica sa svim pravima i obavezama u pravnom prometu i prema trećim licima.

Departmani u sastavu Univerziteta su:

1) Departman kriminalistike;

2) Departman informatike i računarstva;

3) Departman forenzičkog inženjerstva.

Univerzitet može, sa razvojem svoje delatnosti visokog obrazovanja, u skladu sa pozitivnim propisima, obrazovati i nove departmane.

Departmani u sastavu Univerziteta nemaju svojstvo pravnog lica.

5. Osnovni opšti akt Univerziteta je statut.

Statutom Univerziteta bliže se uređuje delatnost i organizacija Univerziteta, kao i druga pitanja utvrđena zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje.

6. Univerzitet ima organ upravljanja, organ poslovođenja, stručne organe i studentski parlament.

Utvrđivanje organa, postupak izbora i razrešenja, broj članova kolektivnih organa, nadležnost i druga pitanja u vezi sa organima Univerziteta uređuju se statutom Univerziteta, u skladu sa zakonom.

7. U postupku utvrđivanja studijskih programa, Univerzitet pribavlja mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Odluku o broju studenata koji se finansiraju iz budžeta, za upis u prvu godinu studijskih programa Univerziteta, donosi Vlada na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

8. Sredstva za obavljanje delatnosti Univerziteta obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije u skladu sa potrebama policijskog obrazovanja, a u okviru obima sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova opredeljenih zakonom o budžetu, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje.

9. Univerzitet donosi petogodišnje i godišnje programe naučnih istraživanja, uz prethodno dobijeno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

10. Do izbora i konstituisanja organa Univerziteta, poslove iz njihove nadležnosti obavljaće organi Akademije u skladu sa zakonom i Statutom Akademije.

Konstituisanjem organa upravljanja, stručnih organa i studentskog parlamenta, kao i izborom organa poslovođenja Univerziteta, prestaje mandat organu poslovođenja, kao i članovima kolektivnih organa izabranih po propisima koji su važili za Akademiju.

11. Savet Akademije doneće statut Univerziteta u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

U roku od 90 dana od dana stupanja na snagu statuta iz stava 1. ove tačke, Univerzitet će doneti opšta akta neophodna za delatnost i funkcionisanje ustanove.

Do stupanja na snagu opštih akata iz stava 2. ove tačke, važe i shodno se primenjuju sva opšta akta doneta na Akademiji.

12. Univerzitet preuzima imovinu, prava i obaveze Akademije.

Do dobijanja dozvole za rad Univerziteta i njegovog upisa u sudski registar, Akademija nastavlja rad u skladu sa važećom dozvolom za rad i akreditovanim studijskim programima.

13. Nastavno i nenastavno osoblje (u daljem tekstu: zaposleni) koje je na dan stupanja na snagu ove odluke u radnom odnosu na Akademiji nastavlja radni odnos na Univerzitetu, bez prekidanja kontinuiteta.

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih na Univerzitetu shodno se primenjuju propisi koji se odnose na zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u skladu sa članom 3. Zakona o prestanku važenja Zakona o Policijskoj akademiji ("Službeni glasnik RS", broj 64/06).

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Kriminalističko-policijske akademije ("Službeni glasnik RS", broj 58/06).

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".