PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA FINANSIJSKU POMOĆ ZA VANTELESNU OPLODNJU U 2014. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 2/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, visina, postupak za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u 2014. godini i način izveštavanja o namenskom korišćenju dodeljenih sredstava.

Ovim pravilnikom utvrđuju se šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju da se što veći broj parova uključi u postupak vantelesne oplodnje.

Šira prava u smislu ovog pravilnika su izbor zdravstvene ustanove koja će vršiti vantelesnu oplodnju, broj pokušaja vantelesne oplodnje i godine starosti života žene.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 2

Kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju su:

- da par ima državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji grada Čačka najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

- da par ispunjava kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;

- da je par, ukoliko je žena mlađa od 40 godina, iskoristio pravo na dva pokušaja koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

III VISINA FINANSIJSKE POMOĆI

Član 3

Visina finansijske pomoći iznosi do 300.000,00 dinara po paru, i isplaćuje se u jednokratnom iznosu, jedanput godišnje.

IV POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA I NAČIN IZVEŠTAVANJA O NAMENSKOM KORIŠĆENJU DODELJENIH SREDSTAVA

Član 4

Zahtev za dodelu finansijske pomoći se podnosi Gradonačelniku grada Čačka.

Uz zahtev se prilaže:

- izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena od strane dva svedoka da par živi zajedno;

- uverenja o državljanstvu Republike Srbije para;

- uverenja o prebivalištu para i fotokopije ličnih karti;

- profaktura zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju, o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje i rešenje o upisu ustanove u registar kod nadležnog suda;

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale za Moravički okrug Čačak, da par ispunjava kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale za Moravički okrug Čačak, da je par iskoristio pravo na dva pokušaja koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, ukoliko je žena mlađa od 40 godina. Ukoliko je žena starija od 40 godina, ovaj dokaz nije potrebno podnositi.

Član 5

Odluku o dodeli finansijske pomoći donosi Gradonačelnik.

Dodeljena sredstva se prenose na osnovu zaključenog ugovora između korisnika sredstava i grada Čačka.

Ugovorom se uređuju prava i obaveze ugovornih strana, prenos sredstava i način izveštavanja o namenskom korišćenju dodeljenih sredstava.

Član 6

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva koristi isključivo za namenu za koju su dodeljena.

Dokaz o namenskom trošenju dodeljenih sredstava je izveštaj sa računima zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, koji je korisnik dužan da dostavi u roku od 6 meseci od dana prenosa sredstava. Korisnik sredstava je dužan da izvrši povraćaj neutrošenih sredstava.

Ukoliko korisnik sredstava, u roku iz prethodnog stava, ne dostavi izveštaj sa računima zdravstvene ustanove, smatraće se da sredstva nisu namenski utrošena i protiv istog pokrenuće se postupak za povraćaj prenetih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu.

Član 7

O pravima po ovom pravilniku, Gradonačelnik obaveštava građane preko sredstava javnog informisanja, sa kojima je grad Čačak zaključio ugovor o oglašavanju.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".