ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 2/2014 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Pančeva, utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja komunalne takse.

Član 2

Komunalne takse uvode se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

3. držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

4. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

5. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja;

6. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

7. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti i

8. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave, kao i od strane subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluge za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluga.

Član 5

Na teritoriji grada Pančeva komunalna taksa plaća se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo, visine godišnjeg prihoda i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaćaju takse.

Komunalna taksa plaća se u dnevnom, mesečnom i godišnjem iznosu srazmerno vremenu korišćenja na način propisan ovom Odlukom.

Član 6

Komunalna taksa iz člana 2. tačka 1. ove odluke, utvrđuje se i plaća po zonama:

1. Prva zona obuhvata područje naseljenog mesta Pančeva,

2. Druga zona obuhvata područje naseljenih mesta na teritoriji grada Pančeva (Omoljica, Starčevo, Banatsko Novo Selo, Banatski Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo).

Član 7

Komunalna taksa iz člana 2. tačke 7. i 8. ove odluke, utvrđuje se i plaća po zonama:

PRVA ZONA obuhvata ulični front ulica: Trg slobode, Vojvode Radomira Putnika, D. Tucovića od M. Pijade do P. Drapšina, P. Drapšina i Vojvode Petra Bojovića, ulice Njegoševu, Sokače, Vojvode Živojina Mišića, Trg kralja Petra I, Masarikovu i prostor oko "Zelene pijace".

DRUGA ZONA obuhvata dvorišni prostor prve zone i ulični front ulica: Z. Jove Jovanovića, Ž. Zrenjanina do G. Dimitrova, Dr Žarka Fogoraša, D. Obradovića do G. Dimitrova, Nikole Tesle, Karađorđeve do M. Pijade, Nemanjine, Svetog Save do Braće Jovanovića, Oslobođenja do Ružine, Lava Tolstoja do Pere Segedinca, Miloša Trebinjca do Vojvode Radomira Putnika i Kočina ulica.

TREĆA ZONA obuhvata dvorišni prostor druge zone i ulice: M. Pijade do Ružine, Ružinu, Trg mučenika, Mučeničku, Kej Radoja Dakića, Sv. Miletića do Ružine, Braće Jovanovića do Ružine, Branka Radičevića do M. Pijade, Svetog Save od B. Jovanovića do M. Pijade, Sinđelićeva do M. Pijade, Ignjata Barajevca, Kosovska, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića, Vuka Karadžića, Štrosmajerova, Dr Svetislava Kasapinovića, Mite Topalovića, Maksima Gorkog do Takovske, Cara Lazara do Filipa Višnjića, Cara Dušana do P. Preradovića, 6. Oktobra, Filipa Višnjića od Cara Dušana do Miloša Trebinjca, P. Preradovića od Cara Dušana do M. Trebinjca, M. Trebinjca od Vojvode Radomira Putnika do Pasterove, Miloša Obrenovića do Sterijine.

ČETVRTA ZONA obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od M. Pijade kod mosta na Tamišu, obalom Tamiša do pruge, Prvomajskom ulicom i trasom pruge do nadvožnjaka i Ulici Oslobođenja, Novoseljanskim putem do ul. Šarplaninske, ulicama Šarplaninskom, Zlatiborskom i Kozaračkom, ul. Miloša Obrenovića do Mileševske ulice, ulicama Mileševskom i Ravaničkom do ul. Stevana Sremca, ulicama Stevana Sremca, Joakima Vujića, 7. jula i Toze Markovića do pruge, prugom do puta za Beograd, obalom Tamiša do ul. G. Dimitrova, ul. G. Dimitrova, Takovskom i Filipa Višnjića do ul. Cara Dušana i nadalje graničnim ulicama treće zone kao i naselja "Kudeljarski nasip" i "Karaula".

PETA ZONA obuhvata ostali deo grada Pančeva i građevinsko područje naseljenih mesta u gradu (Omoljica, Starčevo, B. N. Selo, B. Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo).

Član 8

Obveznici komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i komunalne takse za držanje sredstava za igru - "zabavne igre" dužni su da podnesu poresku prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu lokalne komunalne takse Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva, najkasnije do 30. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje lokalne komunalne takse.

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru koji je u prethodnoj poslovnoj godini, ostvario prihod iznad 50.000.000 dinara, u obavezi je da do 30. marta godine za koju se vrši utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva podnese proseku prijavu PP LKT sa sledećim prilozima:

- kopija bilansa uspeha prethodne poslovne godine, i

- potvrda o registraciji redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja overenog od strane nadležnog organa

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i komunalne takse za držanje sredstava za igru - "zabavne igre", dužan je da podnese prijavu Sekretarijatu za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva u roku od 15 dana po:

- početku korišćenja prava, predmeta i usluga,

- nastanku promene u poslovanju.

Obveznik komunalne takse iz člana 2. tačke 4. i 5. podnosi zahtev za ostvarivanje prava, predmeta ili usluge nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva odnosno subjektu prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača.

Prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru podnosi se na obrascu PP LKT koji je sastavni deo ove Odluke - Prilog 1.

Prijava za utvrđivanje komunalne takse za držanje sredstava za igru - "zabavne igre" podnosi se na obrascu PP ZI koji je sastavni deo ove Odluke - Prilog 2.

Član 9

Ako obveznik komunalne takse iz člana 2. tačke 1. i 3, ne podnese poresku prijavu za korišćenje prava, predmeta ili usluge, taksena obaveza utvrdiće se na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni organ ili putem inspekcijskog nadzora.

Član 10

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, shodno se primenjuje zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 12

Utvrđivanje, kontrolu i naplatu komunalne takse za:

- isticanje firme na poslovnom prostoru;

- držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

- korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja;

- korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Pančevu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

- korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

- zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova vršiće Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva.

Utvrđivanje i naplatu komunalne takse za:

- korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima na taksi stanici vršiće Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva, a kontrolu na osnovu dostavljenog rešenja vršiće Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva.

Kontrolu i naplatu komunalne takse, u ime i za račun budžeta grada Pančeva, za:

- držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Policijska uprava Pančevo prilikom registracije vozila.

- korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima - smeštanje vozila na otvorenim površinama - parkiranje vršiće JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi obavljanja poslova naplate komunalne takse za korišćenje posebnih parkirališta.

Naplatu komunalne takse, u ime i za račun budžeta grada Pančeva, za:

- korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima vršiće privredna društva registrovana za poslove telekomunikacija i privredna društva registrovana za poslove prodaje štampe, a na osnovu ugovora.

Član 13

Sastavni deo ove odluke predstavlja Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

Član 14

Visina komunalnih taksi utvrđena ovom odlukom može se izmeniti jedanput godišnje, i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina komunalne takse utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 15

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava: Sekretarijat za inspekcijske poslove - preko komunalnih inspektora i Komunalna policija.

Član 16

Ako obveznik komunalne takse ne podnese prijavu, odnosno zahtev za korišćenje prava, predmeta ili usluga, ne izvrši plaćanje parkinga, raskopavanja posebnih parkirališta radi izvođenja građevinskih radova, polaganja podzemne infrastrukture i slično i za zauzeće građevinskim materijalom nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva i subjektima prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača, za čije korišćenje je propisano plaćanje lokalne komunalne takse, kazniće se za prekršaj i to:

- pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 600.000 dinara;

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 30.000 dinara;

- preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara;

- fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 dinara.

Član 17

Korisnici prava predmeta i usluga iz člana 2. tačke 6. 7. i 8. ove Odluke, koji na dan stupanja na snagu izmena i dopuna ove Odluke imaju zasnovan ugovorno-pravni odnos sa subjekatima prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača, vezan za prava predmete i usluge iz čl. 2. tačke 6. 7. i 8. ostaju u ugovorno-pravnoj obavezi, sa gore navedenim subjektima zaključno sa 31.12.2013. godine, kada ugovori prestaju da važe.

Korisnici prava predmeta i usluga iz stava 1. ovog člana od 01.01.2014. godine postaju obveznici lokalnih komunalnih taksi iz člana 2. tačke 6. 7. i 8. ove odluke, ako u skladu sa posebnim aktom skupštine grada Pančeva ispune uslove da koriste prava predmete i usluge za koje se plaćaju lokalne komunalne takse.

Korisnici prava predmeta i usluga iz člana 2. tačke 6. 7. i 8. ove Odluke koji nastave korišćenje površine javne namene za preostalo vreme iz ugovorno-pravnog odnosa, u obavezi su da od 01.01.2014. godine, plaćaju lokalnu komunalnu taksu, po osnovu Rešenja Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva, a da dospele obaveze za poslovnu godinu 2013. izvrše po osnovu ugovorno-pravnog odnosa.

JP "Direkcija" je u obavezi da Sekretarijatu za poresku administraciju dostavi Odluku o korišćenju površine javne namene, najkasnije do 31.01.2014. godine.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list opštine Pančevo", br. 2/94, 3/96, 5/96, 21/98, 7/99, 5/05, 19/05, 21/05, 5/06, 30/06 i 19/07).

Član 19

Ovaj prečišćen tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva.

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

1. Komunalna taksa plaća se za istaknutu firmu na poslovnom prostoru. Pod firmom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost u tom prostoru.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Taksa se plaća za svaku istaknutu firmu van poslovnog objekta.

2. Obveznici takse iz ovog tarifnog broja su pravna i fizika lica.

3. Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica, koja su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarili prihod do 50.000.000 dinara, od 01.10.2012. godine ne plaćaju komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

4. komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, koju čini 1,5 (jedna i po) prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji grada Pančeva u periodu januar - avgust 2012 godine uvećana za 5,5% projektovane inflacije za 2014. godinu na godišnjem nivou iznosi:

U naseljenom mestu Pančevo

103.232,00

U naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva

51.616,00

5. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, i preduzetnici koji obavljaju delatnost: bankarstvo, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga godišnju taksu na firmu plaćaju u petostrukom iznosu odnosno u iznosu od:

- u naseljenom mestu Pančevu 516.160,00 dinara,

- u naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva 258.080,00 dinara.

6. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, i preduzetnici koji obavljaju delatnost:

- osiguranja imovine i lica;

- proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte;

- proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima;

- proizvodnje cementa;

- poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; i

- elektroprivrede

- noćnih barova i diskoteka,

godišnju taksu na firmu plaćaju u četvorostrukom iznosu odnosno u iznosu od:

- u naseljenom mestu Pančevu 412.928,00 dinara.

- u naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva 206.464,00 dinara.

7. Ostalim pravnim licima, taksa na firmu, umanjuje se u određenom procentu i iznosi:

- Velika pravna lica

za 10%,

92.909,00 din.

- Srednja pravna lica

za 30%,

72.262,00 din.

- Mala pravna lica i preduzetnici sa prihodom većim od 50.000.000,00 dinara

za 80%;

20.646,00 din.

8. Privredni subjekti u postupku likvidacije zadužuju se taksom na firmu do dana registrovanja i objavljivanja odluke o pokretanju postupka likvidacije, ukoliko je istaknuti naziv firme uklonjen, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje likvidacija privrednih subjekata.

Taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru ne plaćaju obveznici koji imaju registrovanu delatnost proizvodnja električne energije u elektranama na sunce i vetar (obnovljivi izvori energije), stari, umetnički zanati, narodna radinost, registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve, verske zajednice, nedobitna udruženja i preduzetnici koji obavljaju delatnost van određenog prostora (po pozivu stranke, od mesta do mesta i sl.).

Preduzetniku, koji privremeno odjavi obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom, za taj period miruje obaveza plaćanja takse na firmu, s tim da za vreme trajanja privremene odjave firma nije istaknuta.

9. Za 50% se umanjuje taksa na firmu po svakoj sledećoj poslovnoj jedinici pravnim licima koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika i srednja pravna lica, kao i preduzetnicima i malim pravnim licima koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara čije je sedište na teritoriji grada Pančeva, a maksimalno zaduženje obveznika za jednu istaknutu firmu ne može biti veće od najvećeg iznosa predviđenog Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

10. Poslovne jedinice pravnih lica i preduzetnika koji su razvrstani u velika i srednja pravna lica, kao i preduzetnicima i malim pravnim licima koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara, a koje nemaju sedište na teritoriji grada Pančeva za prvu poslovnu jedinicu plaćaju u punom iznosu taksu, a za svaku sledeću poslovnu jedinicu taksa se umanjuje za 50%, a maksimalno zaduženje obveznika za jednu istaknutu firmu ne može biti veće od najvećeg iznosa predviđenog Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

11. Za 75% se umanjuje taksa na firmu po svakoj sledećoj poslovnoj jedinici pravnim licima koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnicima, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka čije je sedište na teritoriji grada Pančeva, a maksimalno zaduženje obveznika za jednu istaknutu firmu ne može biti veće od najvećeg iznosa predviđenog Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

12. Poslovne jedinice pravnih lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, i preduzetnika, koji obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka, a koje nemaju sedište na teritoriji grada Pančeva za prvu poslovnu jedinicu plaćaju u punom iznosu taksu, a za svaku sledeću poslovnu jedinicu taksa se umanjuje za 75%, a maksimalno zaduženje obveznika za jednu istaknutu firmu ne može biti veće od najvećeg iznosa predviđenog Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

13. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

14. Poreski obveznici koji na dan 31.12.2013. godine nemaju duga, ostvaruju popust od 5% za narednu godinu.

Tarifni broj 2

Iznos komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, koja se plaća prilikom registracije vozila utvrđuje se u sledećim iznosima:

1. Kategorija N - teretno vozilo:

- lako teretno vozilo čija najveća dozvoljena nosivost ne prelazi 2 t - 1.570 dinara,

- lako teretno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 2 t ali ne prelazi 3,5 t i srednje teretno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 3,5 t ali ne prelazi 5 t - 2.100 dinara,

- srednje teretno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 5 t ali ne prelazi 12 t - 3.670 dinara,

- teško teretno vozilo čija najveća dozvoljena nosivost prelazi 12 t - 5.240 dinara,

2. za teretne i radne prikolice (za putničke automobile) - 520 dinara;

3. Kategorija M1 - putničko vozilo:

- do 1.150 cm3 - 520 dinara,

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3 - 1.050 dinara,

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3 - 1.570 dinara,

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3 - 2.100 dinara,

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3 - 3.150 dinara,

- preko 3.000 cm3 - 5.240 dinara;

4. Kategorija L - moped i motocikl:

- moped do 50 cm3 - 420 dinara

- motocikl preko 50 cm3 do 125 cm3 - 420 din.,

- motocikl preko 125 cm3 do 250 cm3 - 630 din.,

- motocikl preko 250 cm3 do 500 cm3 - 1.050 din.,

- motocikl preko 500 cm3 do 1.200 cm3 - 1.260 din.

- motocikl preko 1.200 cm3 - 1.570 dinara;

5. Kategorija M - vozila za prevoz putnika:

- 50 dinara po registrovanom sedištu;

6. Kategorija O - priključno vozilo:

- lako priključno vozilo čija najveća dozvoljena nosivost ne prelazi 0,75 t i malo priključno vozilo koje ima najveću dozvoljenu masu koja prelazi 0,75 t ali ne prelazi 1 t - 420 dinara,

- malo priključno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 1 t ali ne prelazi 3,5 t i srednje priključno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 3,5 t ali ne prelazi 5 t - 730 dinara,

- srednje priključno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 5 t ali ne prelazi 10 t - 1.000 dinara,

- veliko priključno vozilo koje ima najveću dozvoljenu nosivost koja prelazi 10 t ali ne prelazi 12 t - 1.360 dinara,

- veliko priključno vozilo čija najveća dozvoljena nosivost prelazi 12 t - 2.100 dinara;

7. Kategorija N - vučno vozilo (tegljač):

- čija je snaga motora do 66 kilovata - 1.570 dinara,

- čija je snaga motora od 66 - 96 kilovata - 2.100 dinara,

- čija je snaga motora od 96 - 132 kilovata - 2.620 dinara,

- čija je snaga motora od 132 - 177 kilovata - 3.150 dinara,

- čija je snaga motora preko 177 kilovata - 4.200 dinara;

8. Specijalna vozila (radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela) - 1.050 dinara.

Najviši iznosi komunalne takse iz stava 1. ovog tarifnog broja usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Prilikom usklađivanja najviših iznosa komunalne takse, u skladu sa stavom 2. ovog tarifnog broja, osnovice za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni najviši iznosi komunalne takse.

Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija, objavljuje usklađene najviše iznose komunalne takse iz stava 1. ovog tarifnog broja.

Objavljeni usklađeni najviši iznosi komunalne takse iz stava 4. ovog tarifnog broja primenjuju se od prvog dana narednog meseca od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu puteva, shodno Zakonu o javnim putevima.

Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60% ili više procenta, ako im služe za ličnu upotrebu.

Tarifni broj 3

1. Za držanje sredstava za igru - "zabavne igre" utvrđuje se taksa dnevno, i to:

 

dinara

- po aparatu za zabavne igre (kompjuteri, fliperi, bilijar i sl.)

42,00

2. Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno lice i preduzetnik, korisnik prostora u kome se priređuje zabavna igra, na osnovu Rešenja o zaduženju od strane Sekretarijata za poresku administraciju.

3. Takseni obveznik je dužan da prijavi sredstva i aparate za zabavne igre Sekretarijatu za poresku administraciju.

4. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 4

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima na području grada Pančeva, utvrđuje se komunalna taksa srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1.

za plaćanje parkinga putničkih, kombi i teretnih vozila do 1 t nosivosti vrši se kupovinom parking karata ili slanjem SMS-a. SMS poruka sadrži registarski broj vozila i šalje se na sledeće brojeve:

din.

9131 - prva zona (sat)-(maksimalno zadržavanje 120 minuta)

30,53

9132 - druga zona (sat)-(maksimalno zadržavanje 240 minuta)

24,42

9133 - treća zona (ceo dan)

73,26

9134 - treća zona (sat)

18,31

2.

za plaćanje povlašćene parking karte za fizička i pravna lica koja imaju prijavu prebivališta odnosno sedište preduzeća unutar jedne od zona i da se vozilo vodi na podnosioca zahteva što fizička lica dokazuju ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom a pravna lica izvodom iz APR-a ne starijim od 6. meseci, potvrdom iz PIB registra, ugovorom o zakupu ili kupovinom lokala unutar zone. Karta se izdaje na minimum 1. mesec i važi za neograničeno parkiranje unutar zone za koju se podnosi zahtev a maksimum do isteka registracije:

 

- fizička lica za prvu, drugu ili treću zonu

306,00

- pravna lica za prvu zonu

1.954,00

- pravna lica za drugu zonu

1.709,00

- pravna lica za treću zonu

1.466,00

3.

za plaćanje pretplatne parking karte imaju prava sva fizička i pravna lica sa prebivalištem odnosno sedištem preduzeća na teritoriji grada Pančeva. Podnosilac zahteva ne mora biti vlasnik vozila, već zahtev može podneti sa ovlašćenjem. Karta se izdaje na minimum mesec dana, a maksimum do isteka registracije i izdaje se za drugu ili treću zonu i korisnik se može neograničeno parkirati u zoni koju je izabrao. Fizička lica podnose ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i ovlašćenje, a pravna lica izvodom iz APR-a ne starijim od 6. meseci, potvrdom iz PIB registra, ugovorom o zakupu ili kupovini poslovnog prostora:

 

fizička lica za drugu zonu

1.221,00

pravna lica za drugu zonu

3.053,00

fizička lica za treću zonu

854,00

pravna lica za treću zonu

2.442,00

4.

za plaćanje kombinovane parking karte imaju pravo sva fizička i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sedište na teritoriji grada Pančeva. Podnosilac zahteva ne mora biti vlasnik vozila, već zahtev može podneti sa ovlašćenjem i izdaje se za drugu i treću zonu i korisnik se može neograničeno parkirati u zoni koju je izabrao. Karta se izdaje na minimum 1. mesec a maksimum do isteka registracije. Fizička lica podnose ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu, a pravna lica izvod iz APR-a ne starijim od 6. meseci, potvrdu iz PIB registra, ugovor o zakupu ili kupoprodajni ugovor za poslovni prostor.

 

fizička lica

1.831,00

pravna lica

4.274,00

5.

za plaćanje povlašćene parking karte za osobe sa invaliditetom imaju pravo osobe sa invaliditetom za zonu po slobodnom izboru sa prebivalištem na teritoriji grada Pančeva i kojima je od strane nadležnog organa grada Pančeva priznato pravo na znak pristupačnosti. Povlašćena parking karta se može izdati isključivo za vozilo u svojini podnosioca zahteva:
- punoletnog invalidnog lica i
- roditelja, staraoca ili usvojioca koji sa invalidnim licem živi u zajedničkom domaćinstvu (za maloletna lica i lica lišena poslovne sposobnosti)

 

za bilo koju zonu

306,00

6.

za plaćanje sezonske povlašćene parking karte za fizička lica koja nemaju prebivalište na teritoriji grada Pančeva ili na teritoriji Republike Srbije, a dolaze u posetu kod lica koja imaju prebivalište na području neke od parking zona.

 

Karta se izdaje za period od jednog meseca uz podnošenje fotokopije lične karte vlasnika vozila, fotokopije saobraćajne dozvole, fotokopije lične karte lica kod koga podnosilac zahteva dolazi u posetu, izjave lica koje prima posetu da će podnosilac zahteva boraviti kod njega

 

za bilo koju zonu

306,00

7.

za parkiranje teretnih vozila i autobusa

 

- za 12 časova

211,00

- za 24 časa

580,00

- za vozila sa stranim tablicama do 24 časa

2.637,00

8.

za smeštanje vozila na otvorenim površinama

 

- putničko vozilo

95,00

- kombi vozilo

116,00

- autobusi

844,00

9.

Za korišćenje obeleženih mesta na taksi stanici po auto taksi vozilu mesečno

333,00

10.

Za raskopavanje posebnih parkirališta radi izvođenja građevinskih radova, polaganja podzemne infrastrukture i slično i zauzeće građevinskim materijalom

 

- prva zona

427,44

- druga zona

341,92

- treća zona

256,41

11. Za parkiranje se plaća taksa u svim zonama u vremenu koje odredi Gradsko veće, na predlog JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi obavljanja poslova naplate i kontrole naplate komunalne takse za korišćenje posebnih parkirališta.

12. Mesta na kojima se za parkiranje i zaustavljanje motornih vozila i njihovih prikolica naplaćuje taksa iz ovog tarifnog broja, određuje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

13. Taksu iz tačke 1-8 ovog tarifnog broja plaća vozač parkiranog vozila na određenim mestima.

14. Korisniku parking mesta izdaje se nalog za plaćanje dnevne karte u iznosu od 796.08 dinara ako:

1. ne istakne parking kartu na vetrobransko staklo vozila,

2. koristi parking kartu koja ne odgovara zoni parkiranja,

3. prekorači dozvoljeno vreme parkiranja,

4. u parking kartu unese netačne podatke o vremenu korišćenja parkiranja ili na drugi način dovede u zabludu kontrolora.

Korisniku parking mesta izdaje se nalog za plaćanje dnevne karte u iznosu od od 1.137.29 dinara ako:

1. ne plati korišćenje parking prostora.

Nalog za plaćanje dnevne karte izdaje kontrolor JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju mirujućeg saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi upravljanja i na odgovarajući način ga pričvršćuje za vozilo, čime se smatra da je nalog uručen, eventualno kasnije uništenje ili gubitak dnevne karte ne utiče na valjanost izvršene dostave.

Korisnik parkirališta dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati dnevnu kartu u roku od osam dana na način naznačen u nalogu.

Korisnik po osnovu dnevne karte stiče pravo da do kraja vremena naplate za konkretni dan parkira vozilo u svim zonama na teritoriji Grada.

15. Taksu za parkiranje vozila ne plaćaju:

- osobe sa invaliditetom čiji su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni najmanje 60%, ostala invalidna lica sa najmanje 70% invalidnosti, lica sa oštećenjem karlice, lica sa više od 50% oštećenja vida, lica na dijalizi, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, ratni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata do IV grupe invalidnosti i roditelji, odnosno staraoci invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice kao i slepe dece, pod uslovom da pohađaju školu, fakultet ili da su smeštena u ustanovu za dnevni boravak ili da idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski pregled na posebno obeleženim mestima za parkiranje vozila osobe sa invaliditetom na području Grada;

- trudnica ili član zajedničkog domaćinstva na posebnim parkiralištima na teritoriji Grada, osim na mestima rezervisanim za invalide sa ograničenjem na jedno vozilo po domaćinstvu. Vozilo mora da ima posebnu nalepnicu izdatu od Agencije za saobraćaj gradske uprave Grada Pančeva - znak za označavanje vozila trudnice (roda u letu sa zavežljajem u kome se nalazi beba, ispod kog je tekst "Besplatan parking", ispod kog je uokviren tekst "važi do", ispod koga je tekst "za vozilo") sa brojem registarske oznake vozila nosioca prava i rokom važenja i ista mora biti istaknuta u prednjem desnom uglu vetrobranskog stakla vozila.

- za vreme intervencije za vozila: zdravstvenih i socijalnih ustanova, Policije, Vojske Srbije, državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije, lokalne samouprave i komunalnih službi.

16. U ime i za račun budžeta grada Pančeva, naplaćuju taksu iz:

tačke 1. ovog tarifnog broja

- privredna društva registrovana za poslove telekomunikacija

- privredna društva registrovana za trgovinu na malo, prodaju štampe, i dr.

tačke 2.-6 i 8. ovog tarifnog broja

- JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi obavljanja poslova naplate i kontrole naplate komunalne takse za korišćenje posebnih parkirališta.

tačke 7. ovog tarifnog broja

- JKP "Autotransport" Pančevo

tačke 9. ovog tarifnog broja

- Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva,

17. Taksa iz tačke 9. za korišćenje taksi stanice plaća se unapred za period za koji se izdaje taksi dozvola, a utvrđuje je Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj.

18. Taksa iz tačke 10. obračunava se dnevno za period korišćenja i plaća se unapred najduže do kraja tekuće godine i istu naplaćuje u ime i za račun budžeta grada Pančeva JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi obavljanja poslova naplate i kontrole naplate komunalne takse za korišćenje posebnih parkirališta.

19. Kontrolu i evidenciju prihoda a na osnovu dostavljenog akta nadležnog Sekretarijata, odnosno subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača pobrojanih u tačkama od 1 do 10 vrši Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva.

20. Ako korisnik parkirališta ne plati dnevnu kartu, JKP "Higijena" Pančevo - kojoj su Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva povereni poslovi obavljanja poslova naplate i kontrole naplate komunalne takse za korišćenje posebnih parkirališta - priprema kompletnu dokumentaciju neophodnu za pokretanje prekršajnog postupka sa zahtevom za pokretanje prekršajnog postupka protiv konkretnog korisnika prostora za parkiranje i navedeno dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju, kako bi isti podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Sudu.

Korisnikom u smislu ove tačke smatra se vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama MUP-a prema registarskim oznakama vozila.

21. Za parkiranje teretnih motornih vozila na neuređenim površinama na području grada Pančeva, na osnovu rešenja Agencije za saobraćaj Sekretarijat za poresku administraciju, utvrđuje komunalnu taksu srazmerno vremenu korišćenja, i to:

 

dinara

- za parkiranje teretnih motornih vozila na neuređenim površinama mesečno

2.110.00

Tarifni broj 5

1. Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja utvrđuje se komunalna taksa srazmerno vremenu korišćenja, a za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno 9,00 dinara.

2. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik površine za postavljanje kampova, šatora i drugih sličnih objekata, pre postavljanja istih.

3. Sekretarijat za poresku administraciju, vršiće utvrđivanje, kontrolu i naplatu komunalne takse za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja, a po prethodno izdatom mišljenju Turističke organizacije Pančevo, nakon sticanja zakonskih uslova za ostvarivanje ovih prihoda.

Tarifni broj 6

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Pančevu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.).

Lokalna komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Pančevu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike plaća se u iznosima od 20% propisanog iznosa za plaćanje takse na firmu iz Tarifnog broja 1, zavisno od toga da li su razvrstani u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnike i zavisno od delatnosti koje obavljaju.

Obveznike i lokacije za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Pančeva iz ovog tarifnog broja utvrđuje JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo i akt dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju radi donošenja rešenja o utvrđivanju takse.

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se srazmerno vremenu korišćenja a plaća u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Tarifni broj 7

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora utvrđuje se taksa na mesečnom nivou, i to:

1. Taksa za kiosk do 7 metara kvadratnih po metru kvadratnom zauzete površine, na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Javna površina

Cena din/ m2

prva

do 7 m2

844,00

druga

do 7 m2

717,00

treća

do 7 m2

591,00

četvrta

do 7 m2

464,00

peta

do 7 m2

338,00

2. Taksa za kiosk površine preko 7 metara kvadratnih za prvih 7 metara kvadratnih obračunava se po iznosima navedenim u stavu 2. ovog tarifnog broja, a za preostalu površinu kioska mesečna taksa po metru kvadratnom zauzete površine iznosi:

ZONA

Javna površina

Cena din/ m2

prva

preko 7 m2

760,00

druga

preko 7 m2

633,00

treća

preko 7 m2

506,00

četvrta

preko 7 m2

380,00

peta

preko 7 m2

253,00

3. Taksa za postavljanje bašti i otvorenih ugostiteljskih sadržaja na mesečnom nivou, po metru kvadratnom iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

228,00

druga

193,00

treća

159,00

četvrta

124,00

peta

91,00

4. Taksa za postavljanje otvorenih bašti i otvorenih ugostiteljskih sadržaja na delu posebno obeleženog parking prostora naplaćuje se u dvostrukom iznosu utvrđene takse iz tačke 3. ovog tarifnog broja.

5. Taksa za postavljanje tendi, nadstrešnica za bašte, zatvorenih bašti i uz ostale objekte na površinama javne namene po metru kvadratnom na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

47,00

druga

40,00

treća

33,00

četvrta

25,00

peta

19,00

Ostali objekti iz prethodnog stava ne odnose se na kioske i druge montažno-demontažne objekte na površinama javne namene.

6. Taksa za postavljanje montažno-demontažne javne govornice po javnoj govornici na mesečnom nivou iznosi:

ZONA

Cena po govornici

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

7. Taksa za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, osim za dečije automobile za iznajmljivanje po metru kvadratnom dnevno iznosi:

ZONA

Cena din/ m2

prva

15,00

druga

13,00

treća

11,00

četvrta

9,00

peta

7,00

8. Taksa za korišćenja Javne površine za vožnju dečijih automobila, motora i sl. za iznajmljivanje, taksa se plaća po vozilu na mesečnom nivou i iznosi:

ZONA

Cena din/vozilo

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

9. Mesečna taksa za korišćenje Javne površine za period duži od 30 dana na delu uličnog trotoara ili platoa radi postavljanja pokretnih objekata i uređaja (automati, frižideri, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica, pokretne tezge, pokretne tezge za prodaju poljoprivrednih proizvoda, praznične tezge, platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila, promotivni platoi, ulični svirači, horizontalne reklame, pokretni mobilijari, mobilijari sportskog karaktera-trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table, čileri i slično) plaća se:

ZONA

Cena din/ m2

prva

1.688,00

druga

1.435,00

treća

1.182,00

četvrta

928,00

peta

675,00

10. Dnevna taksa za korišćenje površine javne namene za period kraći od 30 dana po metru kvadratnom na delu uličnog trotoara ili platoa radi postavljanja pokretnih objekata i uređaja (automati, frižideri, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica, pokretne tezge, pokretne tezge za prodaju poljoprivrednih proizvoda, praznične tezge, platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila, promotivni platoi, ulični svirači, horizontalne reklame, pokretni mobilijari, mobilijari sportskog karaktera-trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table, čileri i slično) plaća se:

ZONA

Cena din/ m2

prva

112,00

druga

95,00

treća

78,00

četvrta

61,00

peta

44,00

11. Lokalna komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec, po rešenju Sekretarijata za poresku administraciju, a na osnovu dostavljenog akta nadležnog Sekretarijata, Agencije, odnosno subjekata prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača.

Akt za korišćenje prostora na javnim površinama koji se dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju mora da sadrži sledeće podatke poreskog obveznika:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica, sedište pravnog lica iz APR-a;

- za preduzetnike i fizička lica: poreski identifikacioni broj, JMBG, matični broj radnje, adresa prebivališta iz lične karte, naziv radnje sa sedištem iz APR-a, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica.

12. Lokalna komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se takse plaćaju u celokupno propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

13. Lokalnu komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima (vašari, sajmovi, izložbe i druge tradicionalne manifestacije) humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije plaćaju u visini 50% od propisanog iznosa.

14. Kada se kao podnosioci zahteva za postavljanje manjih montažnih pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, pojavljuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica čije su delatnosti: registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve, verske zajednice, nedobitna udruženja a za potrebe organizovanja manifestacija od interesa za grad Pančevo, koje se finansiraju delom iz budžeta grada Pančeva kao i za humanitarne akcije komunalna taksa se umanjuje za 99%.

Tarifni broj 8

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova do 30 dana, dnevno po metru kvadratnom taksa iznosi:

1.

ZONA

Cena din/ m2

prva

15,00

druga

13,00

treća

11,00

četvrta

9,00

peta

7,00

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara ukoliko se raskopavanje vrši u vremenu od 15. marta do 15. novembra taksa se plaća dnevno po kvadratnom metru u sledećim iznosima:

ZONA

Cena din/ m2

prva

29,00

druga

25,00

treća

21,00

četvrta

17,00

peta

13,00

3. Pri zauzimanju Javnih površina koje zahteva zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila, a na osnovu elaborata izrađenog po prethodnoj saglasnosti upravljača puta i pribavljanju rešenja o zatvaranju saobraćaja Agencije za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva, taksa se plaća dnevno po kvadratnom metru dela površine zauzete izvođenjem radova, i to:

- ukoliko se zatvaranje saobraćaja odnosi na kolovoz u ulicama u kojima saobraćaju vozila gradskog prevoza u iznosu od 44,60 dinara,

- ukoliko se zatvaranje saobraćaja odnosi na kolovoz u ostalim ulicama u iznosu od 26,52 dinara,

- ukoliko se vrši zatvaranje pešačkog saobraćaja na trotoarima u iznosu od 18,08 dinara.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok od 30 dana za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana, taksa se povećava za 100%.

5. Taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja plaća investitor objekta, na osnovu skice zauzeća sa iskazanom površinom zauzeća i odluke o korišćenju javne površine izdate od strane JP "Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

6. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja plaća investitor, koji je uz zahtev obavezan da dostavi skicu zauzeća sa iskazanom površinom zauzeća overenom od strane odgovornog projektanta, odluke o korišćenju javne površine izdate od strane JP "Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo i građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

7. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih i javno komunalnih preduzeća na izgradnji ili rekonstrukciji objekata komunalne infrastrukture.

8. Taksu iz ovog tarifnog broja, utvrđuje rešenjem Sekretarijat za poresku administraciju na osnovu dokumentacije navedene u tački 3. 5. i 6. ovog tarifnog broja odnosno zahteva stranke.

9. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se srazmerno vremenu korišćenja a plaća u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Obrazac PP LKT

Prilog 1

REPUBLIKA SRBIJA
AP VOJVODINA - GRAD PANČEVO
Gradska uprava
Sekretarijat za poresku administraciju

PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA ISTICANJE FIRME za 201_ godinu

 

1. PODACI O TAKSENOM OBVEZNIKU

 

1.1

Firma - poslovno ime

 

 

1.2

Poreski identifikacioni broj (PIB)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.3

Ime i prezime vlasnika (osnivača)

 

 

1.4

Matični broj (pravnog lica, odnosno preduzetnika)

I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.5

Jedinstveni matični broj građana (JMBG)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.6

Podaci o sedištu / prebivalištu

 

 

 

 

1.6.1. Adresa, telefon, faks, E-mail

 

2. PODACI O DELATNOSTI (ISTAKNUTOJ FIRMI)

 

2.1

Pretežna delatnost (naziv i šifra)

I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

2.1.1

Adresa objekta-sedišta na kome je istaknuta firma

 

 

2.1.2

Datum početka obavljanja delatnosti

I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

2.2.

Broj istaknutih firmi van poslovnog sedišta

I_I_I_I

 

3. OSTVAREN GODIŠNJI PRIHOD U PERIODU 01.01. - 31.12.201_. godine (u 000 dinara)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

4. PODATAK O RAZVRSTAVANJU PRAVNOG LICA

 

4.1.

VELIKO PRAVNO LICE

4.2.

SREDNJE PRAVNO LICE

4.3.

MALO PRAVNO LICE

 

5. TAKSENI OBVEZNIK OBAVLJA DELATNOST I ISTIČE FIRMU NA SLEDEĆIM POSLOVNIM JEDINICAMA (NAVESTI NAZIV, ADRESU, ŠIFRU DELATNOSTI I DATUM POČETKA OBAVLJANJA DELATNOSTI SVAKOG OBJEKTA) - UKOLIKO OBVEZNIK IMA VIŠE OBJEKATA, ISTE NAVESTI U POSEBNOM PRILOGU ILI NA POLEĐINI PRIJAVE.

 

R.B.

NAZIV POSLOVNE JEDINICE

ADRESA POSLOVNE JEDINICE

ŠIFRA DEL.

DATUM POČ. OBAVLJ. DEL.

5.1

 

 

 

 

5.2

 

 

 

 

5.3

 

 

 

 

5.4

 

 

 

 

5.5

 

 

 

 

NAPOMENA: Na osnovu člana 9. Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Pančeva obveznici komunalne takse su dužni da svaku nastalu promenu prijave nadležnom Sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene (npr. Rešenje o privremenoj odjavi, Rešenje o promeni delatnosti, Rešenje o promeni sedišta.....).

6. NAPOMENA OBVEZNIKA KOMUNALNE TAKSE

 

 

 

 

Popunjava podnosilac prijave

Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su podaci u prijavi potpuni i tačni:

 

____________________

____________________

M.P.

____________________

(mesto)

(datum)

 

(potpis odgovornog lica - podnosioca prijave)

 

Popunjava Sekretarijat za utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih prihoda grada Pančeva

Potvrda o prijemu prijave

 

Obrazac PP ZI

Prilog 2

REPUBLIKA SRBIJA
AP VOJVODINA - GRAD PANČEVO

Gradska uprava
Sekretarijat za poresku administraciju

PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA DRŽANJE SREDSTVA ZA IGRU za 201_ godinu

 

1. PODACI O TAKSENOM OBVEZNIKU

 

1.1

Firma - poslovno ime

 

 

1.2

Poreski identifikacioni broj (PIB)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.3

Ime i prezime vlasnika (osnivača)

 

 

1.4

Matični broj (pravnog lica, odnosno preduzetnika)

I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.5

Jedinstveni matični broj građana (JMBG)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

1.6

Podaci o sedištu / prebivalištu

 

 

 

1.6.1. Adresa, telefon, faks, E-mail

 

2. PODACI O DELATNOSTI

 

2.1

Pretežna delatnost (naziv i šifra)

I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

2.1.1

Adresa objekta u kome se priređuju zabavne igre

 

 

2.1.2

Adresa objekta u kome se priređuju zabavne igre

 

 

3. TAKSENI OBVEZNIK OBAVLJA DELATNOST PRIREĐIVANJA ZABAVNIH IGARA SLEDEĆIM APARATIMA

 

R.B.

VRSTA APARATA

MARKA/TIP

UKUPAN BROJ APARATA

SERIJSKI BROJ APARATA

3.1

 

 

 

 

3.2

 

 

 

 

3.3

 

 

 

 

3.4

 

 

 

 

3.5

 

 

 

 

3.6

 

 

 

 

3.7

 

 

 

 

NAPOMENA: Na osnovu člana 9. Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Pančeva obveznici komunalne takse su dužni da svaku nastalu promenu prijave nadležnom Sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

5. NAPOMENA OBVEZNIKA KOMUNALNE TAKSE

 

 

 

Popunjava podnosilac prijave

Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su podaci u prijavi potpuni i tačni:

 

____________________

____________________

M.P.

____________________

(mesto)

(datum)

 

(potpis odgovornog lica - podnosioca prijave)

 

Popunjava Sekretarijat za utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih prihoda grada Pančeva

Potvrda o prijemu prijave

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama obuhvata:
- Odluku o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 16/08),
- Odluku o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 7/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 12/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 26/09)
,
- Ispravku greške ("Sl. list grada Pančeva", br. 3/10 - ispravka),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 25/10) i
- Odluku o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 4/11) u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.