ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Pančeva", br. 2/2014 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Naknadu po ovoj odluci plaća vlasnik, odnosno zakupac zemljišta, lice koje vrši izgradnju, adaptaciju, rekonstrukciju, dogradnju kao i promenu namene objekta i izgradnju privremenog objekta, vlasnici objekata izgrađenih odnosno rekonstruisanih bez građevinske dozvole, vlasnik objekta za koji postoji građevinska dozvola, ali je investitor prekoračio vrstu ili obim radova odobren tom građevinskom dozvolom, kao i raniji sopstvenik čiji se objekat ruši u postupku eksproprijacije a koji pristupa izgradnji novog objekta (u daljem tekstu: Investitor).

Investitor objekta u naseljenim mestima grada Pančeva koji je započeo izgradnju objekta na osnovu građevinske dozvole izdate pre stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji od 5.05.2003. god. ("Sl. glasnik RS", br. 47/03) u obavezi je da plati naknadu za kompletnu površinu objekta ukoliko legalizuje objekat na osnovu izvedenog stanja.

Lica iz stava 1. ovog člana koja su ostvarila pravo izgradnje privremenog objekta nemaju pravo na povraćaj uplaćene naknade prilikom rušenja - uklanjanja objekta radi privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Član 3

Naknada se ne plaća za izgradnju javnih objekata, odnosno javnih površina za koje se utvrđuje opšti interes u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.), kada je investitor grad Pančevo, ustanova, javno, odnosno javno-komunalno preduzeće čiji je osnivač grad Pančevo.

Naknada se ne plaća kod rekonstrukcije objekata ukoliko Investitor vrši rekonstrukciju u okviru postojećih površina i pri tom ne menja namenu objekta.

Naknada se ne plaća ukoliko je predmet izdavanja građevinske dozvole izrada podzemnih instalacija linijskih infrastrukturnih sistema.

Naknada se ne plaća za prostore liftova, prostore za smeštaj instalacija vodovoda, kanalizacije, grejanja, hlađenja, elektro, TT i KDS postrojenja, ostave za ogrev, za zajedničke komunikacije u stambenim objektima za višeporodično stanovanje, za zajedničke prostorije u stambenim objektima za višeporodično stanovanje kao što su svetlarnici, ostave za bicikle i dr., kao i komunikacije u garažama.

II MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 4

Visina naknade utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone izgradnje, namene i površine objekta.

Član 5

Vrednost lokacije (u daljem tekstu: zona), u kojoj se vrši građenje objekta, je kao merilo naknade utvrđeno u zavisnosti od tržišne vrednosti objekata i zemljišta, komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, pokrivenosti planskim dokumentima i razvojnim mogućnostima lokacije, kvaliteta povezanosti lokacije sa centralnim delovima grada, nameni objekata i ostalim uslovljenostima.

Teritorija grada Pančeva podeljena je na pet zona, i to:

Prva zona

obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od mosta na Tamišu ulicom Moše Pijade do ulice Svetog Save, ulicama Svetog Save do ulice Nemanjine, zatim Nemanjinom i dalje oko kružnog toka do ulice Oslobođenja, dalje ulicom Miloša Trebinjca do ulice 6. oktobra, ulicom 6. oktobra do ulice Cara Lazara i dalje ulicom Žarka Fogoraša do obale reke Tamiš, obalom reke Tamiš do starog drumskog mosta u ulici Moše Pijade, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice).

Druga zona

obuhvata teritoriju oivičenu ulicama: od starog drumskog mosta na Tamišu u ulici Moša Pijade, obalom Tamiša do ulice Tanaska Rajića, ulicom Dimitrija Tucovića od ulice Tanaska Rajića do pruge, zatim prugom, obuhvatajući železničke stanice Aerodrom i Predgrađe i dalje prugom do ulice Prvomajske, ulicom Prvomajskom do ulice Radivoja Koraća, ulicom Radivoja Koraća do jugoistočne granice kompleksa "Stara Utva", duž jugoistočne granice kompleksa "Stara Utva" i jugozapadne granice kompleksa "Stara Utva" i u produžetku duž jugozapadne granice kompleksa "Staklara" do ulice Prvomajske, duž ulice Prvomajske do kompleksa HIP "Petrohemija-Petroplast", granicom kompleksa "Petroplast" do granice kompleksa "Luka Dunav", istočnom granicom kompleksa "Luka Dunav" do obale kanala HIP "Azotara", duž kanala HIP "Azotara" do obale Dunava, obalom Dunava do reke Tamiš, levom obalom reke Tamiš do severne granice kompleksa "Luka Dunav", severnom granicom kompleksa do pristupnog puta u "Luci Dunav", duž pristupnog puta do raskrsnice sa ulicom Prvomajskom, ulicom Prvomajskom do obale Tamiša, duž leve obale Tamiša do ulice Žarka Fogaraša i na dalje graničnim ulicama prve zone, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice). Druga zona obuhvata i teritoriju kompleksa fabrika Južne industrijske zone (Petrohemija, Rafinerija, Azotara, Tehnogas), kao i kompleks Nove Utve na Jabučkom putu.

Treća zona

obuhvata veći deo naselja Kudeljarski nasip i Misa Vinogradi (Stara i Nova Misa) tako da od pruge za Zrenjanin ide ulicom Kudeljarska i susedna, dalje ulicom Vlasinskom, zatim ka severozapadu do granice GUP-a, granicom GUP-a do atarskog puta, atarskim putem do Novoseljanskog puta, Novoseljanskim putem do atarskog puta ka istoku do pruge za Vršac, dalje prugom za Vršac ka jugu i jugozapadu (prema gradu) do ulice Vojvođanske, ulicom Vojvođanskom do ulice Srbijanske, Srbijanskom do ulice Stara Kozaračka, ulicom Stara Kozaračka do ulice Bavaništanski put, Bavaništanskim putem do ulice Paje Marganović (prosek), zatim zapadno do ulice Mileševske, Mileševskom do Šeste nove i dalje do ulice Stevana Sremca, zatim do ulice Joakima Vujića, ulicom Joakima Vujića do ulice 7. jula, 7. jula do ulice Spoljnostarčevačke, Sopljnostarčevačkom do ulice Toze Markovića i dalje do pruge, prugom do ulice Prvomajske, sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice, izuzimajući kompleks Staklare i Stare Utve. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice). Treća zona obuhvata i teritoriju koja se prostire sa obe strane Jabučkog puta do granice GUP-a, izuzimajući kompleks Nove Utve, zatim teritoriju koja se prostire sa obe strane Bavaništanskog puta do granice GUP-a i teritoriju koja se prostire sa obe strane ulice Žarka Zrenjanina i ulice Spoljnotračevačke do granice GUP-a.

Četvrta zona

obuhvata svu teritoriju koja se prostire od granice prve, druge i treće zone do granice GUP-a, izuzimajući ulice koje pripadaju trećoj zoni sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi. Za parcele koje se nalaze u obodnim ulicama zona, obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi (za obe strane ulice).

Peta zona

obuhvata naselje Stari Tamiš u granicama GUP-a i naseljena mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Dolovo, Glogonj, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo, zatim sve parcele koje nisu navedene u predhodnim zonama, područje koje je u granicama GUP-a, kao i područje van granica GUP-a, a nije obuhvaćeno ni jednom od navedenih zona.

Zone utvrđene ovom odlukom, unose se u informacije o lokaciji, odnosno rešenja o lokacijskoj dozvoli.

Član 6

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište na kome je izgrađen pristupni put sa trotoarom i javnom rasvetom, obezbeđeno snabdevanje vodom i odvođenje otpadnih voda (kanalizacija).

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove elektrodistributivne mreže i objekata, TT mreže i objekata, kablovski distributivni sistem, mrežu i objekte toplifikacije i gasifikacije, koje investitor posebno ugovara sa nadležnim javnim preduzećima.

Član 7

Naknada se obračunava po kvadratnom metru ukupne neto površine objekta, na osnovu lokacijske dozvole, glavnog projekta sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli i uslova za priključenje objekta na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Izuzetno, naknada se obračunava i na osnovu informacije o lokaciji i idejnog projekta za izgradnju objekata za čiju izgradnju se ne izdaje građevinska dozvola.

Za objekte u postupku legalizacije, naknada se obračunava na osnovu dokumentacije propisane zakonom i podzakonskim aktima.

Naknada se obračunava u dinarskom iznosu po m2 neto površine objekta obračunato po standardu SRPS U.C2.100 koji je utvrđen Rešenjem o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 27/2007 - u daljem tekstu: SRPS.U.C2.100) - tačka 3.8, uključujući površine iz tačke 3.8.1, 3.8.2. i 3.8.3.

Član 8

Namena objekata - prostora za koji se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta može biti:

• Stanovanje: stambeni objekat (individualne i višeporodične zgrade), stambeni prostor u stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostor u okviru ateljea i prateći garažni prostor u stambenim i pripadajući deo garažnog prostora u stambeno-poslovnim objektima;

• Komercijalna delatnost: poslovni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovinski objekti-prostori sa pratećim prostorom, poslovno-stambeni apartmani, benzinske pumpe sa i bez nadstrešnice, ateljei, objekti prostora-sporta, rekreacije i razonode, ribnjaci, objekti prostora uslužnog zanatstva, menjačnice, kancelarije, kladionice, kockarnice, video klubovi, garaže kao zasebni komercijalni objekti, cisterne i drugi objekti komercijalnog i uslužnog karaktera (kao i objekte koji služe obavljanju delatnosti od opšteg društvenog interesa koje finansiraju privatna lica i koji obuhvataju obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu, kulturu i sl.), i ostali prostori komercijalnog karaktera u okviru stambeno-poslovnih, privredno-proizvodnih i ostalih objekata, kao i pripadajući garažni prostor u ovim objektima;

• Proizvodna delatnost: privredno-proizvodni objekti, skladišta, natkrivena proizvodna postrojenja, stovarišta, magacini, pijace, garaža kao poseban objekat kao i objekti proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva komunalni objekti, poljoprivredni objekti i garažni prostor u ovim objektima;

• Objekti ostale namene: objekti javne namene-prostori namenjeni obavljanju delatnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu, stanovi za socijalno ugrožena lica, objekti-prostori obrazovanja, socijalne i dečije zaštite, zdravstva, kulture i umetnosti i zaštite životne sredine i objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/06).

Objekti-prostori koji nisu navedeni u prethodnim stavovima upodobiće se najsličnijoj nameni.

Član 9

U zavisnosti od urbanističke zone, površine i namene objekta koji se gradi, dograđuje ili rekonstruiše, investitor je u obavezi da plati naknadu u dinarskom iznosu u svemu prema sledećoj tabeli:

 

I

II

III

IV

V

STANOVANJE

7.175,06

5.022,54

3.031,50

1.808,06

928,40

KOMERCIJALNA DELATNOST

10.762,58

7.534,28

4.520,25

2.712,09

1.392,60

PROIZVODNJA

5.022,54

2.605,85

1.678,51

1.265,68

649,88

OBJEKTI OSTALE NAMENE

7.175,06

5.022,54

3.031,50

1.808,06

928,40

Član 10

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena u skladu sa članom 9. uvećava se:

- Za objekte komercijalne delatnosti - benzinske pumpe i prateće sadržaje u funkciji ovih objekata za 150%.

Član 11

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa članom 9. umanjuje se:

- Za objekte - prostore namenjene obavljanju delatnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i organizacija koje obavljaju javnu službu, koje posluju sredstvima u državnoj svojini i koje su direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava, za stanove za socijalno ugrožena lica, za izgradnju stanova solidarnosti, za objekte-prostore obrazovanja, socijalne i dečije zaštite, zdravstva, kulture i umetnosti, sporta i zaštite životne sredine, a koja se finansiraju iz sredstava budžeta RS odnosno autonomne pokrajine; za objekte - prostore tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS" broj 36/2006), za 60%;

- Za objekte-prostore namenjene obavljanju delatnosti socijalne i dečije zaštite, obrazovanja, kulture, umetnosti i sporta, koja se ne finansiraju iz sredstava budžeta grada Pančeva, za 20%,

- Za galerije u zatvorenom prostoru, stambene površine u podrumskim etažama, magacine u suterenskim i podrumskim etažama, garaže kao zasebne komercijalne objekte, staklenike i staklene bašte za 30%;

- Za porodični stambeni objekat do 250 m2 neto površine sa jednim stanom, i rekonstrukcija i dogradnja jednog stana do 250 m2 bez povećanja broja stambenih jedinica, tavan čija je visina nadzitka preko 0,60 m, garažna mesta, stanarske ostave u podrumu, suterenu i tavanu, zajedničke prostorije u stambenim objektima, pomoćne zidane objekte i stambene objekte (šupe, garaže, ostave i sl.), otvorene bazene, otvorene sportske terene, ribnjaci, nadstrešnice uz objekte komercijalne i proizvodne delatnosti (osim nadstrešnice objekata benzinskih pumpi) i površine otvorenih prostora (balkoni, terase, tremovi i lođe), za 50%;

- Za izgradnju sportskih terena privremeno pokrivenih u toku godine za 30%,

- Za ekonomske objekte gde se kao investitori pojavljuju poljoprivredna gazdinstva: skladišta za poljoprivredne proizvode i sušenje zrna, skladište materijala za poljoprivrednu proizvodnju, garaže za poljoprivrednu mehanizaciju, senici i otvorena skladišta, za 75%, s tim što se kao osnovica za obračun uzima cena stanovanja.

Član 12

Investitor koji izgradnjom porodičnog stambenog objekta do 100 m2 u redovnom postupku, prvi put i trajno rešava stambeno pitanje, i pri tom on ili članovi domaćinstva nemaju drugu nepokretnost na teritoriji jedinice lokalne samouprave gde se nalazi objekat koji je predmet izgradnje ostvaruju pravo na dodatno umanjenje za 50%.

III IZGRADNJA NOVIH POSLOVNIH OBJEKATA ZA OBAVLJANJE PROIZVODNIH I OSTALIH DELATNOSTI

Član 13

Investitori objekata za obavljanje svih proizvodnih delatnosti mogu pored pogodnosti definisanih u članu 9. ove odluke ostvariti i pogodnosti prema broju zaposlenih radnika na neodređeno vreme i to:

- na svakih 20 radnika umanjenje naknade za 10% a ukoliko se plaćanje naknade vrši na rate isto umanjenje se može ostvariti na svakih 30 radnika,

- u slučaju kada se delatnost obavlja primenom savremenih tehnologija koje po prirodi stvari zapošljavaju mali broj radnika, investitor može umanjenje u plaćanju naknade ostvariti na svakih deset radnika za 10%, a ukoliko obavezu izmiruje na rate, isto umanjenje može ostvariti na svakih petnaest radnika.

Član 14

Radi ostvarivanja prava na pogodnosti prema broju zaposlenih investitor je dužan da podnese elaborat koji će obavezno sadržati podatke o tehnološkom postupku, proizvodnom programu i kapacitetu, veličini parcele, proizvodnih i ostalih objekata, potrošnji energenata i vode, broju potrebnih PTT linija i broju zaposlenih koji će dostići najkasnije šest meseci posle pribavljanja upotrebne dozvole za objekat.

Mišljenje o elaboratu daje Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj gradske uprave grada Pančeva, a elaborat je sastavni deo ugovora sa JP "Direkcijom" Pančevo.

Investitor objekta za obavljanje proizvodnih delatnosti kojem se visina naknade umanjuje u skladu sa članom 12. ove odluke u obavezi je da nakon zaključenja ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta, a pre izdavanja potvrde o uplati naknade za uređivanje građevinskog zemljišta JP "Direkcija" dostavi jedno od sredstava obezbeđenja plaćanja predviđeno članom 26. ove odluke, kojim garantuje da će u roku predviđenom u stavu 1. ovog člana, zaposliti određeni broj radnika u skladu sa elaboratom i taj broj zaposlenih održati u periodu od narednih 24 meseca.

Iznos na koji će glasiti sredstva obezbeđenja plaćanja predstavlja razliku između visine obračunate naknade bez umanjenja po osnovu broja zaposlenih i ugovorene visine naknade koju investitor ostvaruje po osnovu navedenog umanjenja.

Rok važenja bankarske garancije i avalirane menice mora biti duži najmanje 30 dana od roka iz stava 3. ovog člana.

Investitor je u obavezi da u cilju praćenja postojanja uslova za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu broja novozaposlenih radnika u objektu, odnosno objektima za čiju izgradnju je ostvario umanjenje dostavi Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva "M" obrazac, kao dokaz o broju novozaposlenih radnika, u roku od 6 meseci, od dana pribavljanja upotrebne dozvole za objekat, odnosno objekte, kao i "M" obrazac za zaposlene po isteku 24 meseca od dana dostizanja broja zaposlenih na koji je ostvario umanjenje.

IV NAKNADA ZA PRETVARANJE PROSTORA IZ JEDNE NAMENE U DRUGU

Član 15

Investitor koji vrši pretvaranje prostora iz jedne namene u drugu, plaća razliku u naknadi između novoprojektovanog stanja i stanja pre pretvaranja prostora iz jedne namene u drugu namenu (pomoćni u stambeni ili poslovni, stambeni u poslovni ili poslovni jedne namene u poslovni druge namene) i razliku u površini objekta.

Za pretvaranje poslovnog prostora u stambeni prostor ne plaća se naknada i o tome JP "Direkcija" Pančevo izdaje posebnu potvrdu investitoru radi prikaza nadležnom sekretarijatu.

Član 16

Investitor novog objekta, koji se gradi na parceli na kojoj je prethodno srušio legalno izgrađeni objekat, po pribavljenom rešenju i projektnoj dokumentaciji, plaća naknadu za razliku u neto površini između objekta koji je srušen i planiranog objekta.

Legalnost i površina objekta iz stava 1. ovog člana dokazuje se izvodom iz lista nepokretnosti, građevinskom, upotrebnom dozvolom i kopijom plana.

U slučaju iz stava 1., kada se umesto srušenog objekta, gradi objekat druge namene, pored naknade iz prethodnog stava plaća se i naknada za promenu namene objekta, saglasno visini naknade iz člana 9.

Član 17

Ukoliko investitor projektnom dokumentacijom ne prikaže neto površinu postojećeg objekta koji se ruši, neto površina porušenog objekta se utvrđuje množenjem bruto površine porušenog objekta sa koeficijentom 0,80.

Ukoliko je neto površina novog objekta manja od površine porušenog objekta, a investitor zadrži postojeću namenu objekta, ne vrši se obračun naknade i o tome JP "Direkcija" Pančevo izdaje posebnu potvrdu, koju je investitor dužan da podnese nadležnom sekretarijatu.

Član 18

Naknada za objekte koji se nalaze u obuhvatu prostornog plana, plaća se u iznosu utvrđene cene za zonu br. V umanjene za 60%, po obračunu koji se vrši primenom člana 9. ove Odluke.

U slučaju iz iz prethodnog stava grad Pančevo nema obavezu da komunalno opremi lokaciju.

V UREĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA INVESTITORA

Član 19

Građevinsko zemljište koje nije opremljeno objektima infrastrukture iz člana 6. ove Odluke, a koje se nalazi u obuhvatu GUP-a može se komunalno urediti i sredstvima investitora.

Maksimalni iznos umanjenja koji se priznaje investitoru po osnovu izgradnje objekata infrastrukture iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od 60% od visine naknade utvrđene prema merilima za obračun za tu lokaciju, odnosno zonu.

Ukoliko su stvarni troškovi izgradnje objekata infrastrukture iz stava 1 ovog člana manji od 60% od visine naknade utvrđene prema merilima za obračun za tu lokaciju, odnosno zonu, investitor ima pravo na umanjenje naknade do visine stvarnih troškova izgradnje.

U slučaju izgradnje sledećeg objekta na predmetnoj parceli ili na kompleksu fazne gradnje za koji se koristi izgrađena infrastruktura sredstvima investitora, priznaće se preostali stvarni iznos troškova izgradnje, a u svemu na način utvrđen u stavovima 2. i 3. ovoga člana.

Fizička i pravna lica iz stava 1. ovog člana u obavezi su da uz zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta dostave JP "Direkcija" i predlog o finansiranju izgradnje nedostajuće infrastrukture sopstvenim sredstvima.

Član 20

Na osnovu zahteva i predloga lica iz stava 1 prethodnog člana, nakon što se utvrdi da se lokacija koja se oprema nalazi u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije, JP "Direkcija" je u obavezi da sačini uslove o finansiranju i izgradnji komunalne infrastrukture, koji u sebi moraju da sadrže sve zakonom propisane elemente i nakon toga da ih dostavi podnosiocu zahteva na pismenu saglasnost.

Nakon prihvatanja uslova o finansiranju izgradnje nedostajuće infrastrukture sredstvima vlasnika, odnosno zakupca zemljišta, između vlasnika, odnosno zakupca zemljišta i JP "Direkcije" zaključiće se ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta.

Investitor je u obavezi da JP "Direkcija" po pribavljanju građevinske dozvole dostavi, pod pretnjom raskida ugovora, jedno od sredstava obezbeđenja predviđenim članom 30. kao garanciju da će investitor izvršiti ugovorenu obavezu u pogledu izgradnje nedostajuće infrastrukture sa važenjem dužim za devedeset dana od ugovorenog roka izvođenja radova.

VI NAPLATA PARKING PROSTORA

Član 21

Investitor na rekonstrukciji i dogradnji postojećeg objekta i kod razvrgnuća imovinske zajednice, na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 60.000,00 dinara po parking mestu, ukoliko takvu mogućnost predviđa planski dokument.

Prostor za parkiranje vozila u vidu parking mesta gradiće JP "Direkcija" Pančevo na osnovu usvojenih Planova i Programa.

Investitor za javne objekte (dečije ustanove, škole, fakulteti, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, objekti kulture i sportski objekti), kada je investitor organ, odnosno organizacija Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine i za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg poslovnog objekta/prostora do 70 m2 neto površine ne plaća se naknada za parkiranje.

VII NAKNADA U POSTUPKU LEGALIZACIJE

Član 22

Obračun naknade u postupku legalizacije objekata koji su izgrađeni, odnosno rekonstruisani ili dograđeni bez građevinske dozvole, vrši se u svemu prema odredbama ove odluke koje se odnose na obručan naknade za objekte za koje se izdaju rešenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11,121/12, 42/13 - US, 50/13 - US i 98/13 - US).

VIII UGOVOR O NAKNADI

Član 23

Međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta i plaćanja naknade istog uređuju se ugovorom koji zaključuju investitor objekta i JP "Direkcija" Pančevo.

Član 24

Naknada obračunata po članu 9. ove Odluke isplaćuje se:

1. u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora uz umanjenje 40%,

2. na najviše 24 mesečne rate, s tim da je prva rata 10% od ukupnog iznosa.

Pravo na umanjenje od 40% iz stava 1. tačka 1. ovog člana ostvaruje i investitori koji sopstvenim sredstvima vrše izgradnju objekta nedostajuće komunalne infrastrukture na osnovu članova 19. i 20. ove odluke, do iznosa na koji je saglasnost dala JP "Direkcija".

Na neisplaćeni iznos naknade iz tačke 3. i 4. ovog člana primenjuje se obračun revalorizacije na način regulisan članom 25. ove Odluke.

Član 25

Za naknadu koja se isplaćuje u ratama, utvrđenu i obračunatu po članu 24. ove Odluke primenjuje se revalorizacija primenom koeficijenta rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji po sledećoj metodologiji:

- do 12 mesečnih rata primenjivaće se koeficijent rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji za svaki mesec otplate, pri čemu će se ukupna razlika mesečnih revalorizovanih vrednosti i ugovorom utvrđenih rata obračunati po isteku otplate zadnje rate sa obavezom plaćanja u vidu jednokratnog iznosa u roku od 30 dana,

- preko 12 mesečnih rata primenjivaće se koeficijent rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji za svaki mesec otplate, pri čemu će se ukupna razlika mesečnih revalorizovanih vrednosti i ugovorom utvrđenih rata obračunavati polugodišnje, odnosno nakon šest mesečnih rata otplate, sa obavezom plaćanja u vidu jednokratnog iznosa u roku od 30 dana.

Član 26

Investitor u slučaju isplate u ratama po članu 24. ove Odluke, dužan je da JP "Direkcija" Pančevo dostavi jedno od sredstva obezbeđenja za uredno izvršenje plaćanja i to:

- založno pravo hipoteke prvog reda na objektu kojim neopozivo priznaje potraživanje JP "Direkcija" Pančevo po zaključenom Ugovoru i dopušta da JP "Direkcija" Pančevo svoje potraživanje izmiri prodajom založene nepokretnosti, s tim da procenjena vrednost založene nepokretnosti mora biti veća za najmanje 20% od visine naknade utvrđene ugovorom,

- registrovanu avaliranu menicu,

- bankarsku garanciju "bez prigovora" i "naplativu na prvi poziv" sa klauzulom revalorizacije u garanciji.

Član 27

Ukoliko potpisnik ugovora o naknadi, u slučaju isplate u ratama, ne izvrši uplatu rate za naknadu dva meseca uzastopno, ili najviše tri meseca u toku 12 meseci JP "Direkcija" je ovlašćena da preostali deo iznosa ugovorene naknade naplati aktiviranjem ugovorenog sredstva obezbeđenja plaćanja.

Član 28

Izuzetno, na zahtev investitora, u slučajevima kada JP "Direkcija" može aktivirati ugovoreno sredstvo obezbeđenja plaćanja jer su ispunjeni uslovi iz člana 27. ove odluke, Nadzorni odbor JP "Direkcija" Pančevo, može doneti Odluku da JP "Direkcija" sa investitorom zaključi Aneks ugovora o naknadi u pogledu roka izmirenja preostalog dela ugovorne obaveze.

Investitor može podneti zahtev za zaključenje Aneksa ugovora o naknadi, kada iz opravdanih razloga, u roku utvrđenom Ugovorom o naknadi, nije mogao da izvrši svoju ugovornu obavezu.

Aneks ugovora o naknadi može se na osnovu Odluke Nadzornog odbora JP "Direkcija", zaključiti na period do 12 meseci uz obezbeđenje jedne od garancija za uredno izvršenje plaćanja predviđenih članom 26. ove odluke.

Za period koji je obuhvaćen Aneksom ugovora o naknadi, investitoru se obračunava revalorizacija u skladu sa članom 25. ove odluke.

Član 29

JP "Direkcija" je u obavezi da investitoru koji je izvršio uplatu naknade za uređivanje u jednokratnom iznosu izda potvrdu o uplati naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u roku od osam dana od dana izvršenja uplate.

Investitorima koji su sa JP "Direkcija" zaključili ugovor o plaćanju naknade na rate potvrda se izdaje u roku od osam dana od dana ustanovljavanja jednog od sredstava obezbeđenja plaćanja i isplate prve rate u skladu sa ugovorom.

IX OSTALE ODREDBE

Član 30

Direktor Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva", Pančevo, od strane grada Pančeva, ovlašćen je da zaključi Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza nastalih po osnovu utvrđivanja prava na konverziju prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine, sa licem kome je utvrđeno pravo na konverziju prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine.

Sredstva dobijena izmirenjem obaveza po osnovu zaključenih ugovora iz stava 1. ovog člana, koristiće se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Visina naknade utvrđena ovom odlukom menja se jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 32

Prilikom obračuna naknade za izgradnju objekata stranih ulagača, na prava i obaveze stranih ulagača primenjuju se odredbe Zakona o stranim ulaganjima.

Član 33

Investitor koji je sa JP "Direkcija" Pančevo zaključio ugovor o regulisanju naknade prema odredbama akata koji su važili pre stupanja na snagu ove Odluke regulišu svoje obaveze na način i pod uslovima navedenim u ugovoru.

Izuzetno, ukoliko je investitor zaključio ugovor plaćanjem na rate, prilikom zaključivanja aneksa ugovora o isplati preostalih rata u jednokratnom iznosu primenjuju se odredbe iz člana 24. ove Odluke.

Za investitore koji nisu izvršili konačni obračun, novonastale obaveze po bilo kom osnovu će se regulisati po odredbama ove odluke uz priznavanje plaćene površine po prethodnim ugovorima ili fakturama.

Član 34

Odredbe člana 5. ove odluke ne primenjuju se na zone koje su utvrđene u Rešenjima o lokacijskoj dozvoli i aktima izdatim po odredbama ranije važećih zakona, a koja rešenja i akti su izdati pre stupanja na snagu Odluke o izmenama i dopuni Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva", broj 18/13).

Član 35

Sredstva od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta namenski će se koristiti za uređivanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 36

Sredstva naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koristiće se prema Programu za uređivanje javnog građevinskog zemljišta JP "Direkcija" Pančevo.

Član 37

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list grada Pančeva", br. 25/2010 i 20/2011).

Član 38

Ovaj prečišćen tekst Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, obuhvata:
- Odluku o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva", broj 33/12),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva", broj 38/12),
- Odluku o izmenama i dopuni Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva", broj 18/13)
i
- Odluku o izmenama i dopuni Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva", broj 24/13) u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.